Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Ответить
Автор
Member

VladimirV: 01.05.2025 19:29І як, нормально тести проходить, без помилок? Які плашки? Що помітив, що досить "потужно" занижені деякі пункти.
я видел такие тайминги как у меня , у людей на 7400 34-44-44 :D 6800 абсолютно стабильные как ты их не крути, 7200 сегодня гонял на подобных настройках с 34-44-44 , но выше напряжения связанные с памятью, тесты вроде бегают стабильно... но у меня сейчас встройка и она видимо уже 7200 никак не тянет, ТМ5 бегает, ОССТ бегает , Кранчер бегает , а на рабочем столе артефакты проскакивают. Получу дискретку , попробую на постоянку 7200
Память XPG Lancer Blade RGB с XMP 6400 32-39-39
AndP
Member

Maxhope: 01.05.2025 20:30 а на рабочем столе артефакты проскакивают.
предвестники синего экрана :-/
Maxhope
Member

AndP: 01.05.2025 20:33предвестники синего экрана
нет ошибок в ТМ5 экстрим, ОССТ память+проц где жарит круче ТМ5 и в Кранчере на 100 прогонов... Какие синьки? У меня память стартует на 7400 с полпинка , но тупо встройка не вывозит , экран гаснет , без ошибок и без синек... я не знаю может можно как-то стабилизировать напряжениями встройки, но нафиг надо , подожду пока 5080 доедет, а там уже потестирую.
Последний раз редактировалось Maxhope 01.05.2025 20:37, всего редактировалось 1 раз.
AndP
Member

Не хочет моя память работать ни на 24, ни на 26 с 28. Давай ей CL30 и всё тут.
https://ibb.co/Pvmwz39Q
01Mirage09
Member

Вчора запитував за зменшення затримок пам'яті, сьогоді вдалось понизити їх до хотя би прийнятного рівня, дякую всім хто допоміг
Процесор без розгону, основні таймінги і швидкість також не рухав, тільки додаткові (хотя на сл28 запустилась, але різниці я не побачив та і не тестував)

Ще є питання по FCLK, є сенс його розганяти, на яких швидкостях він стабільний? Поставив 2200 і це прям дуже багато накинуло до швидкості читання, але не було часу протестувати його і я відкатив назад до 2000.

Також можливо порадите ще щось підкрутити
Знаю що на 28-34-34 основних таймінгів вже не працює :-/
Плажки - Hynix A-Die
Вложения
2.jpg
1.jpg
a_z_z_y
HWBOT OC Team

01Mirage09
Навчіться плз користуватися спойлером

Візьміть десь таймінги від А-дай. Їх валом в цій темі і в інеті також.
Нижче приклад, не ідеальний, десь трішки пережато і не до кінця відтестовано для 24/7.
спойлер
Изображение
Зеленим обведено що маєте собі вводити, якщо будете з ZenTimings приклад брати (не обов'язково з мого).
Помаранчевим - на що звернути увагу що виставляє плата в Авто. Якщо щось не так і оперативка не стабільна - виправити вручну.
01Mirage09
Member

a_z_z_y

Дякую!
feniks_tm
Member

01Mirage09: 01.05.2025 23:57 Ще є питання по FCLK, є сенс його розганяти, на яких швидкостях він стабільний? Поставив 2200 і це прям дуже багато накинуло до швидкості читання, але не було часу протестувати його і я відкатив назад до 2000.
6000-6200 пам'ять - максимальний стабільний FCLK. Більшість проців без проблем їдуть 2167, якщо пощастить то 2200, більше уже малореалістично на Zen4-5. З 6400 краще тримати в синхроні на 2133.

Відправлено через 9 хвилин 23 секунди:
01Mirage09: 01.05.2025 23:57 Також можливо порадите ще щось підкрутити
Сміливо скинути SOC, для 6000-6200 1.25 з головою, можливо навіть 1.2. RFC 384 або 416. WTRS 4 сміливо. Також потестуйте різні комбінації RRDS/FAW (6/24 та 8/32), так як FAW в ідеалі має бути 4xRRDS. RAS у вас якийсь дивний, RC>=RP+RAS, RAS>=RCD+RTP, відповідно RAS в 48, RC в 84. Але загалом можна погратись з більш низькими величинами.
З вашими напругами, в принципі, можна спробувати скопіювати мій пресет від 6200, залишивши 6000 (Для 6200CL28 доведеться докинути MEM VDD ближче до 1.42-1.45).
спойлер
Изображение
01Mirage09
Member

feniks_tm

Покрутив я ще трохи таймінги, все залишилось в межах статистичної похибки, тому напевно залишу ті стабільні які я до цього ставив, тільки fclk підняв

На вашу думку 6200 з тими самими таймінгами і без зміни напруги мають шанс на життя і чи є взагалі сенс?
a_z_z_y
HWBOT OC Team

01Mirage09
Без сильних заморочок ставьте mem=6200, IF=2066. Це вам дасть найкращу затримку. IF=2133 і вище трішки краше лінійні швидкості.
RCD=36 може до 37 доведеться збільшити.
І RFC підігнати щоб не швидше за 120нс було.
AndP
Member

01Mirage09

меньше напруга - ниже температура
feniks_tm
Member

a_z_z_y: 02.05.2025 10:21 Це вам дасть найкращу затримку.
100Мгц+ зверху від синхрону має нівелювати цю різницю щонайменше, тому якщо стабільно тримає 2167, то не бачу сенсу залишати 6000/2000; 6200/2067.
01Mirage09: 02.05.2025 09:37
На вашу думку 6200 з тими самими таймінгами і без зміни напруги мають шанс на життя і чи є взагалі сенс?
Ну CL30 точно мало б їхати на 1.4, чи є сенс... тут вже залежно від того, чи бачите ви його для себе. Позитивна різниця звісно ж буде, але нічого фантастичного.
01Mirage09
Member

a_z_z_y
feniks_tm

Посидів і потестив різні варіанти, різниці між 6200 і 6000 з однаковими таймінгами ніякої, або вона незамітна
Для 6000 fclk 2167 був швидшим ніж 2000(по затримці)
Для 6200 fclk 2167 був швидшим ніж 2066

Вцілому 6200/cl28 був десь на 1% швидшим за 6000/cl30, але нестабільним, тестувати це все заради смішного приросту продуктивності не бачу сенсу, так як основну проблему свою я вирішив, тому відкотився на 6000/cl30

Ще раз дякую за поради
AndP
Member

У кого-то ссылки есть, где почитать о Сопротивлении памяти? Вообще не могу дать дупля. Память работает без ошибок, только при 1,4 Вольта на контроллере, при этом SOC вполне рабочий 1,115.
01Mirage09
Member

Появились ще питання про тестування на стабільність після розгону

Чи є якийсь компромісний до часу і результату тест? Запускати багатогодинні тести нажаль часу зовсім нема.

Зараз тестую програмою testmem5 з профілем usmusv3, наскільки це ок? Як на мене він досить короткий(15хв)
Також питання чи видасть він помилку при неправильно встановленому fclk? Мені здається що я надто агресивно його виставляю, но тест нічого не пише.
vltk
Member

01Mirage09
Смотря под какие задачи комп. Можно оставить так как у вас с 15мин на тм5. Можете добавить ОССТ тест памяти (можно одновременно с ядрами проца) - там по умолчанию 30мин (но тоже можете остановить после 10мин, после стабилизации температуры на модулях). Для случая заточки под видео обработки/игры (особенно если не дискретка, а встройка и разогнана фслк шина на 2200 или + и "-65 по курве на ядрах"), то надо потестить еще прогой по стабильности вывода 3Д.
Но всегда надо понимать, что реальный практический режим пользователя на/до порядка более щадящий, чем тест.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

01Mirage09
Y-Crancher - тест VT3 ще гарно тестує підсистему контроллер-оператива.
Він не так гріє оперативу як ТМ5, то ж можна і без обдуву гоняти. Але він сильно жарить проц :gigi: Треба на це зважати.
Звісно як і будьякий інший тест він не дає 100% гарантії стабільності, але за умовні 10-15хв досить гарно виявляє проблеми які в ТМ5 може тестувати помітно довше.
01Mirage09
Member

a_z_z_y: 04.05.2025 21:12 01Mirage09
Y-Crancher - тест VT3 ще гарно тестує підсистему контроллер-оператива.
Він не так гріє оперативу як ТМ5, то ж можна і без обдуву гоняти. Але він сильно жарить проц :gigi: Треба на це зважати.
Звісно як і будьякий інший тест він не дає 100% гарантії стабільності, але за умовні 10-15хв досить гарно виявляє проблеми які в ТМ5 може тестувати помітно довше.
За кранчер також думав, але руки поки недоходили
На рахунок тесту ТМ5 то запускав після цього профіль extreme anta777 і вже там було декілька помилок на 2167 fclk, тому прийшлось зменшити до 2133 і після цього проходить його без помилок, тому напевно на цьому і залишусь поки.

p.s не знав що tm5 так може гріти оперативку, в мене було в піку 58 на плашці ближній до процесора, без обдуву(тільки штатні крутилятори)
vltk
Member

01Mirage09
Антовский профиль греет сильнее усмуского, плюс сама ТМ5 в определенных конфигурациях софт/железо, тоже глючная.. Но надо понимать, что это чисто тепловая ошибка. Y-Crancher, VT3 советуют правильно, но проще следить чтоб Т считываемая с модулей была всегда ниже 50С до конца теста (особенно, если пытаетесь выжать максимум). И только там воспринимать ошибки, ошибками.
Nikolayovich
Member

Є в біос на z790 такий параметр, як sa pll frequency, що хто ставить?
Ответить