Обрив звука в іграх

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Junior

Вітаю всіх!
Виникла проблема, десь пару місяців вже, що в іграх (Kingdom come 2, path of exile 2 поки граю в ці, і думаю в інших те саме) рандомно в якийсь момент відбувається обрив звука менше ніж на секунду. Відбувається це з різною періодичністю, кожних 10 хв, раз в годину, буває за вечір не пропадає, повний рандом, але виявляється це в іграх. Розумію я це по музиці яка грає в ютубі. І наче не сильно страшно це, але буває в ДУЖЕ рідких випадках цей прояв буває сильнішим: на секунду гасне підсвітка на клаві, наче вона відключилася, але без характерного звука підключення. І ще рідше, буквально пару раз за весь час було, що від'єднало наче всі прилади, що приєднані через ЮСБ порти на декілька секунд і потім сама же система підключила. Це сама проблема - обрив звука на <= секунду, і поодинокі випадки відключення ЮСБ приладів. Самої проблеми просто слухаючи музику і не граючи - немає.

Конфіг системи:
Intel Core i5-13600KF
Arctic Liquid Freezer III 360
Gigabyte Z690UD
Kingston Fury DDR5-5200Mhz 2x16Gb
Gigabyte RTX 4070 Ti Super Gaming OC 16G 16GB GDDR6X
Be Quiet! Straight Power 12 850W
NZXT H7 v1 2022 Base Edition
Windows 11 Pro 24H2 відносно свіжий, 3+ місяці.

По часу поява проблеми співпала з придбанням навушників Beyerdynamics DT 770 Pro 80 Ом та ЦАПа + підсилювач Shanling UA4. Почалося не одразу, а десь декілька тижнів після придбання.

Що приєднано в ЮСБ порти на постійній основі:
- клавіатура HyperX Origin
- миша Razer DeathAdder V3 Hyperspeed через USB адаптер 2.4 ГГц
- мікрофон HyperX SoloCast
- ЦАП + підсилювач Shanling UA4 (type c) і в нього через 3.5 навушники Beyerdynamics DT 770 Pro 80 Ом
- Bluetooth-адаптер Asus USB-BT500

Додатково приєдную:
- контролер Dualsense (по кабелю)
- контролер Xbox по адаптеру Asus USB-BT500
- кабелі зарядки
- монітор, вже відключив, бо колись думав що в ньому проблема

Що спробував:
- зміна підключень ЮСБ, перетикав в 2.0, в 3.0, різні комбінації приладів і тому подібне, але звісно не всі можливі)
- зміна кабелю для ЦАПа, з Type C- Type C на Type C- Type А
- звісно, грішив на ЦАП. Купив "косічку" з ЮСБ портами 2.0, що підключаются до ПІН портів на мат платі. Підключив до неї тільки ЦАП, всі решта прилади на ЮСБ портах материнки і відбулися деякі зміни!!! - обрив звука став іншим, з'явився хрип (трискіт/рипить) такий, коли приєднуєш включені колонки до ПК міні джеком і так же менше ніж на секунду. Тобто замість обриву - рипить, що доволі дратує вухо, коли відбувається з якоюсь періодичністю.
Косічка
USB порти &quot;косічка&quot;
USB порти "косічка"
- тестив ЦАП з вухами на телефоні (хвилин 30), іншому ПК (правда без ігор, цілий вечір) - все ок
- тестив ЦАП + інші вуха на своєму компі один вечір і не зловив проблему, але це швидше повезло
- тестив без ЦАПа різні вечори і не зловив обрив
- грішив на процесор, відключав С-state з С6 по С10 (точно не пам'ятаю які саме, мабуть С6,С7,С8,С10. Можу подивитися)
- понизив напругу на 0,05В на процесорі, та збільшив ліміт потужності PL1, PL2 з 181 Вт до 195 Вт. Це я зробив тому що побачив в HWiNFO як він перевищував ліміт потужності і я вирішив, що можливо йому її не вистачало (проц запітан 8+4). Один раз співпало як обірвався звук і в графі "Превышен предел мощности ядра" значення стало "Да", але після цього були обриви звуку і без перевищення. Тому цей метод також не допоміг
Intel Extreme Tuning
Снимок экрана 2025-04-08 003529.png
- через відключення ЮСБ портів, які були дуже рідко пришла мисля в настройках схеми електроживлення заборонити відключення ЮСБ портів, а також видалення у диспетчері пристроїв ЮСБ концентраторів та перевстановлення їх
- ставив останню прошику на ЦАП
- мінімальний стан процесора виставляв 20%+ у схемі електроживлення
- прогоняв тест на стабільність ЦП в ОССТ (екстрім) десь годину. В Cinebench R24 мультіядра хвилин 30 слухаючи музику в ютубі і обривів не було. Відеокарту не проганяв, не думаю, що через неї.

Нічого з цього не допомогло, бувало декілька вечорів не було, але потім з'являлося. Можливо ще щось пробував, але не пам'ятаю. На перегрів не схоже. Прикладаю скрін температур з HWiNFO за сьогоднішій сеанс гри в path of exile 2, де були доволі часті обриви звука.Тут в графі "Превышен предел мощности ядра" не перевищено ліміт (бо зараз ліміт 195 Вт) але обриви були.
Температури
Температури
Температури
Є ще варіант купити ЮСБ 3.0 PCIE і через нього підключити ЦАП.

В підозрюваних в порядку пріоритетності:
- ЦАП
- чіпсет (він же відповідає за функціонування ЮСБ приладів?)
- процесор (малоймовірно, але не знаю)
- БП (також не вірю, що він)

Найбільше мене в цьому всьому напрягає відключення портів ЮСБ. Чи взагалі можливо перегрузити ЮСБ порти щоб вони відключалися?

Поки писав пост, в третє з'явився ще один симптом. Грала музика в ютубі і вдруг стало тихо. Дивлюся відео йде, але без звуку, відкрив в іншому браузері відео - також немає звуку. Перепідключив ЦАП і з'явився звук. Все більше думаю на нього. Але як це можливо, що він рандомно таке чудить, чи все таки чіпсет таке робить? А може це взагалі програмні проблеми і перевстановлення вінди допоможе?) Наприклад, конфлікт драйвер, або хром засраний))
lewerlin
Member

MrvlsChester: 08.04.2025 00:15(він же відповідає за функціонування ЮСБ приладів?)
Частина - процесорні, частина - чипсетні. Подивіться мануал до вашої мами, там має бути детальніша інфа.
Тому
MrvlsChester: 08.04.2025 00:15- процесор (малоймовірно, але не знаю)
не виключено, особливо знаючи "пригоди" з цими поколіннями.
Лише перевірити на іншому компі/мамі.
MrvlsChester: 08.04.2025 00:15- БП (також не вірю, що він)
Тут між БЖ і ЮСБ, прокладка у вигляді мами. В ідеалі для тесту вам би окремий ЮСБ-адаптер на РСІ-Е, з окремим живленням,навіть не зовнішнім, можна від молекса БЖ, аби виключити живлення мами. Там скільки всього у вас натикано, що маминому харчувальнику може якраз і недобре.
MrvlsChester
Junior

Дякую за відповідь!
lewerlin: 08.04.2025 06:24 не виключено, особливо знаючи "пригоди" з цими поколіннями.
Я на нього менше думаю по основній причині - до появи пари вуха+ЦАП процесор був у мене вже рік+ і такої проблеми помічено не було
lewerlin: 08.04.2025 06:24 В ідеалі для тесту вам би окремий ЮСБ-адаптер на РСІ-Е, з окремим живленням
Тоді сьогодні я замовлю бо це єдиний варіант який я ще хотів розглянути але вагався на придбання.
Наскільки я розумію живлення через PCIE це окремі лінії живлення до БП?
lewerlin: 08.04.2025 06:24 можна від молекса БЖ, аби виключити живлення мами.
Чесно кажучи не знайшов при швидкому пошуку, що це за чудо може бути таке і де його купити)
тільки таке)
юсб-молекс
юсб-молекс
lewerlin: 08.04.2025 06:24 Там скільки всього у вас натикано, що маминому харчувальнику може якраз і недобре
Ви маєте саме на увазі живлення тільки ЮСБ портів на матері? Ну от мені здається, що це якась технічна несправність у ЦАПі або щось з материнкою типу паревантаження живлення (я думав це все чипсет контролює, тому писав про нього).

Але тут не розумію трохи один момент: оскільки я в іграх більше це помічаю чи може якось збільшуватися навантаження на ЮСБ порти коли я граю?
З іншої сторони у мене є теорія чому це може бути саме живлення портів а не ЦАП. При підключенні звуку через ЮСБ (тайп сі, чи а) я відчуваю всі проблеми які є з ЮСБ портами по звуку (обрив), якщо через міні джек підключатися до компа то до живлення ЮСБ портів відношення ми вже не маємо, тому й проблеми ці не "чую")

І ще момент. Також на передню панель підключав ЮСБ від ЦАПа але також була така проблема, хоча й ловив довго. Тут же також окрема лінія від тої, що на спині матері?
Взагалі в темі живлення я не розбираюся, де воно окреме, де воно буде одне по материнці, чи фронт панель і задня це одне живлення, через пін порти що я підключав косічку. Можу кинути сюди мануали, якщо Вам не важко буде допомогти розібратися.
AntonyKandaurov
Member

Мені здається що це ЦАП, якщо проблема з'явилась із ним то можливо проблема саме із ним, бо як ви пишете що без нього все було без "обривів".
Або саме зв'язка цап+бейердинаміки, бо як ви пишете з іншими вухами ок. Спробувати покористуватись іншими вухами довше ніж один вечір.
MrvlsChester
Junior

Придбав такий адаптер. Але не працює, я так поняв живлення тут через молекс, заказав ще перехідник сата (папа)- молекс (мама). У сучасних БЖ мабуть взагалі немає молекс роз'ємів.
адаптер
адаптер
адаптер
AntonyKandaurov: 08.04.2025 20:41 Мені здається що це ЦАП, якщо проблема з'явилась із ним то можливо проблема саме із ним, бо як ви пишете що без нього все було без "обривів".
Або саме зв'язка цап+бейердинаміки, бо як ви пишете з іншими вухами ок. Спробувати покористуватись іншими вухами довше ніж один вечір.
Навушники малоймовірно, бо окремо вони ок працюють. Швидше сам ЦАП/мать. Буду скоро тестит на адаптері, сподіваюся завтра.
Alex646
Member

MrvlsChester: 08.04.2025 22:03 Придбав такий адаптер. Але не працює, я так поняв живлення тут через молекс, заказав ще перехідник сата (папа)- молекс (мама). У сучасних БЖ мабуть взагалі немає молекс роз'ємів.
У Вашому бж має бути 2, вони pata називаються. Якщо, звісно, у вас модульні кабелі не посіялися...
acm_fan
HWBOT OC Team

MrvlsChester: 08.04.2025 00:15- тестив без ЦАПа різні вечори і не зловив обрив
Этого недостаточно оказалось для понимания корня проблемы в
MrvlsChester: 08.04.2025 00:15- ЦАП + підсилювач Shanling UA4
:-/
MrvlsChester
Junior

Alex646: 08.04.2025 22:29
MrvlsChester: 08.04.2025 22:03 Придбав такий адаптер. Але не працює, я так поняв живлення тут через молекс, заказав ще перехідник сата (папа)- молекс (мама). У сучасних БЖ мабуть взагалі немає молекс роз'ємів.
У Вашому бж має бути 2, вони pata називаються. Якщо, звісно, у вас модульні кабелі не посіялися...
Ви праві, я тупанув) шукав окремий кабель який не підключив, а виявилося він за боковою стінкою вже підключений. Загалом запрацював, буду тестити. Але чого тепер комп при подачі живлення (фільтр вкл) сам вмикається. Якщо вийняти зі слота адаптер то все як завжди. В біосі опція "вкл компа при подачі живлення" стоїть викл.

acm_fan: 08.04.2025 22:52 Этого недостаточно оказалось для понимания корня проблемы в
Погоджуюся, повернуся до цього як проведу декілька вечорів на адаптері до появи проблеми.
acm_fan: 08.04.2025 22:52
MrvlsChester: 08.04.2025 00:15- ЦАП + підсилювач Shanling UA4
:-/
Що саме з цією комбінацією не так?)) Я прийшов в саундмаг попросив мені до цих вух підібрати в межах до 5к ЦАП/підсилювач/звукову карту бо не розуміюся в цьому, от мені і підібрали.
MrvlsChester
Junior

MrvlsChester: 08.04.2025 23:15 Але чого тепер комп при подачі живлення (фільтр вкл) сам вмикається. Якщо вийняти зі слота адаптер то все як завжди. В біосі опція "вкл компа при подачі живлення" стоїть викл
Перевірив на іншому компі адаптер, там все нормально стартує від кнопки на пк, а не від подачі живлення через фільтр. Ця фігня на моєму компі якось може бути пов'язана з обривом звуку?)
NST1983
Member

контролер Xbox краще юзати через рідний адаптер! ;)

Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
Дак а що за цап? Який у його USB? Адаптивний, асинхроний? Аманеро? XMOS? :facepalm: :facepalm:
Там типа ESS ES9069Q і якесь лайно на USB вході, які ігри чувак? Йому би якийсь спокійний транспорт на лінуксі, типа volumio, daphile а ти його під ігри точиш.. :lol:

Відправлено через 19 хвилин 44 секунди:
молекс підключення до плати тут не потрібно, живлення вистачить. це можна заюзати тоді, коли хочется типа фільтрування ЮСБ.
Screenshot_4.jpg
Коли страдав аудіофілією, то робив такі штуки.
MrvlsChester
Junior

NST1983: 09.04.2025 10:32 контролер Xbox краще юзати через рідний адаптер! ;)
:up:
NST1983: 09.04.2025 10:32 Дак а що за цап? Який у його USB? Адаптивний, асинхроний? Аманеро? XMOS? :facepalm: :facepalm:
Назву ЦАПа я написав. Яке підключення також, в решті не розбираюся, що можна було зрозуміти трохи почитавши тему а не фейспалмити :-/
NST1983: 09.04.2025 10:32 Там типа ESS ES9069Q і якесь лайно на USB вході, які ігри чувак? Йому би якийсь спокійний транспорт на лінуксі, типа volumio, daphile а ти його під ігри точиш.. :lol:
Чувак, яка нахрен різниця під шо я його використовую? Я сюди прийшов з проблемою обриву звуку і відключення USB, а не виберіть мені ЦАП. Він повинен нормально працювати незалежно від того чи ігри/фільми/музика.
NST1983: 09.04.2025 10:32 молекс підключення до плати тут не потрібно, живлення вистачить. це можна заюзати тоді, коли хочется типа фільтрування ЮСБ.
Screenshot_4.jpg
Поки не підключив молекс плата не працювала.
MrvlsChester: 09.04.2025 08:24
MrvlsChester: 08.04.2025 23:15 Але чого тепер комп при подачі живлення (фільтр вкл) сам вмикається. Якщо вийняти зі слота адаптер то все як завжди. В біосі опція "вкл компа при подачі живлення" стоїть викл
Перевірив на іншому компі адаптер, там все нормально стартує від кнопки на пк, а не від подачі живлення через фільтр. Ця фігня на моєму компі якось може бути пов'язана з обривом звуку?)
Погуглив, на моїй платі у одної людини була така сама проблема. Він також підключив плату з ЮСБ портами 3.0 і комп сам включався при подачі живлення, навіть ще гірше у нього було - запуск одразу після виключення. Але він ніяк не вирішив, просто зрозумів що це через плату з ЮСБ.

Але за ті півгодинки які я вчора посидів в грі з підключеним ЦАПом через адаптер я зловив 1 раз обрив звуку, коли підключив до материнки обриви були частіші, але думаю це все рандом.
Сьогодні взяв з собою ЦАП на роботу буду цілий день слухати музику, але більш впевнений, що нічого не буде.
NST1983
Member

Він повинен нормально працювати незалежно від того чи ігри/фільми/музика.
То так нам хотілося, але насправді ці балалайки норм працюють ліше под лінух (ALSA) та підтримка драйверів на рівні ядра, а також mac і андроїд. Для вінди це гемор - рубати служби, проводити твіки і тп. Можна ще запаритись fidelizer, але це сугубо для музики без зайвих рухів і навантажень CPU.
Доречі, що латенсі монітор показує в іграх?
спойлер
Screenshot_5.jpg
MrvlsChester
Junior

MrvlsChester: 09.04.2025 10:46 Сьогодні взяв з собою ЦАП на роботу буду цілий день слухати музику, але більш впевнений, що нічого не буде.
Зловив сьогодні 2 обрива на роботі, перший подумав, що здалося, але другий чітко зрозумів, секундний був. Це все було на робочому ноуті і наушниках, тільки свій ЦАП приніс. Мабуть варто понести по гарантії здати, хоча я не впевнений, що вони будуть сидіти слухати музику годинами щоб зловити обрив)
NST1983: 09.04.2025 12:32
Він повинен нормально працювати незалежно від того чи ігри/фільми/музика.
То так нам хотілося, але насправді ці балалайки норм працюють ліше под лінух (ALSA) та підтримка драйверів на рівні ядра, а також mac і андроїд. Для вінди це гемор - рубати служби, проводити твіки і тп.
спойлер
Screenshot_5.jpg
Для мене це в новину, що Ви кажете про сумісність з віндою. В першу чергу я брав ці вуха+ЦАП для музики за компом, але отримав проблему в іграх (хоча як виявилося і без них можна зловити обриви, не так часто).
NST1983: 09.04.2025 12:32 Можна ще запаритись fidelizer, але це сугубо для музики без зайвих рухів і навантажень CPU.
Що саме я можу в фідалайзері зробити? Настройку звуку чи якісь тести провести?
NST1983: 09.04.2025 12:32 Доречі, що латенсі монітор показує в іграх?
Вечером запущу і кину скрін сюда. І скільки в нормі має бути?

Відправлено через 32 хвилини 19 секунд:
Поки на роботі вирішив подивитися затримку і тут:
10 хвилин роботи
1.jpg
2.jpg
перші секунди після запуску проги
3.jpg
Я так почитав про цю прогу і багато в кого за довгий проміжок часу набирається велика затримка
MrvlsChester
Junior

Це при перегляді фільму за компом вдома
фільм.png
Перша полоска в момент обриву скаканула майже на рівень другої

Відправлено через 1 годину 46 хвилин 52 секунди:
Також, сидів через колонки з боксовським геймпадом, при цьому ЦАП не був приєднаний і відключився геймпад та клава потухла (але без характерного звуку приєднання відєднання).
А ось це вже з ЦАПом при грі потухла клава і звук обірвався, джекпот прям
скрін1
Снимок экрана 2025-04-09 220127.png
скрін2
Снимок экрана 2025-04-09 220439.png
Тут на скрінах фігурує Comtrue USB-Audio 2.0. Незнаю на скільки воно пов'язяне з USB 2.0 але в цей момент в такий порт ЮСБ був приєднаний тільки Bluetooth-адаптер Asus (USB-BT500) по якому конектив геймпад
KoB6acKa
Member

тестив без ЦАПа різні вечори і не зловив обрив
Зловив сьогодні 2 обрива на роботі
як на мене, то все зрозуміло
NST1983
Member

https://www.comtrue-inc.com/doku.php?id=products
Audio USB Bridge
У вас шо, два цапи? Признавайтесь :lol:

Я так почитав про цю прогу і багато в кого за довгий проміжок часу набирається велика затримка - у мене ні)
30 хв в доту польот норм)
спойлер
Screenshot_6.jpg
MrvlsChester
Junior

NST1983: 10.04.2025 09:29 https://www.comtrue-inc.com/doku.php?id=products
Audio USB Bridge
У вас шо, два цапи? Признавайтесь :lol:
Та ні)
Де саме ви таку назву побачили?
Є Comtrue USB-Audio 2.0. І наскільки я прочитав це драйвер який з віндою йде і це мається ввиду вбудована звуковуха ріалтек на матері.

Я тут цікаву тему знайшов на редіті. Типу гайд по неполадкам ЦАПа )
І заюзав їхні поради:
ссилка на редіт
https://www.reddit.com/r/headphones/com ... ?rdt=56165
- заборонив виключення USB
- підключив до ЮСБ 2.0 на задню панель. Всі решта приладів на 3.0 сидять.
- є порада про кабель ЮСБ не більше 2м. Я згадав про рідний від ЦАПа короткий шнурок, десь до 100мм.
- відключив аудіокарту на матплаті через біос. Тобто звук можу вивести тільки через зовнішній ЦАП. Потім верну якщо буде ок.
Ну і решту малих порад заюзав. Ще відключив блутуз, хочу подивитися як без нього буде працювати, потім поверну.

Перед цими діями легко ловив в цей вечір приколи різні (і клава тухла і звук рвався кожних декілька хвилин у грі).
Після всіх цих маніпуляцій я трохи протестив, але за 40хв я не зловив жодного обриву. І латенсі були схожі як у вас в прозі, єдине тільки потім нвідіа кернел павер підтянув затримку але то таке думаю.
Вечером продовжу тестити.
NST1983
Member

ну так, у мене десь був гайд як оптимізувати ПК для USB - Audio.. Але це було більше для DJ-нгу, де юзав два контролери одночасно.
MrvlsChester
Junior

Вже другий вечір підряд немає обривів, хоча за вечір зловити їх було не важко. Сьогодні повернув на місце блутуз, довгий шнурок для ЦАПа (тайп с - тайп с). Звукова карта вбудована все так же вимкнена. В LatencyMon більше не з'являвся Comtrue USB-Audio 2.0, там були інші затримки але то таке.
Загалом ще рано робити висновки, але підозрюю, що ЦАП конфліктує з вбудованою звуковухою на матплаті (ріалтек). Це пояснює чому на роботі був обрив і звісно вдома, а за другим компом не зловив тому що мало наблюдав та і в неігрових режимах на роботі я зловив всього 3 обрива за цілий день. Ще понаблюдаю.
Ответить