Вітаю.
Маю материнську плату ASUS Rampage Extreme та вирішив потестувати її з 16Gb оперативки, побачив на форумах, що теоретично вона може підтримувати 16 гіг, не дивлячись на те, що згідно спеку мала б підтримувати лише 8. Для цього придбав 4 планки Corsair Dominator GT CMT8GX3M2A2000C9 по 4 Гб кожна версії 5.11 (всі однакові) та встановив їх. Після чого материнка спокійно бутанулась у вінду та було успішно розпізнано всі 16 гіг.
Додатково прогнав ще тести через HCI memtest та TestMem5 по кілька годин, щоб переконатись, що все працює стабільно (всі тести пройшли без помилок). Це все робилось у сток конфігураціях, без жодного розгону. Але на планках оперативки, які я придбав заявлено швидкість у 2000 MHz при таймінгах 9-10-9-27 та 1.65V, то ж я спробував запустити їх з XMP профілем на 2000 MHz. Але якби я не старався, взяти 2000 MHz в даному конфігу мені не вийшло, я пробував просто тупо вибрати XMP, а також ручками прописати налаштування в біос. Мені вдавалось взяти 500FSB без проблем, але пам'ять максимум брала 1800 MHz (здається при 1.9V).
Тому у мене питання у чому проблема, що я не можу взяти 2000 MHz? Проблема у пам'яті чи треба вольтаж крутити далі?
CPU - q9550.
Новости
Последние статьи и обзоры
Розгін ASUS Rampage Extreme та 16Gb DDR3
-
wander
Junior
-
diplo
Member
Я думаю, что проблема в 4 планках. Оставь 2 в белых слотах и может возьмёшь 2000.
-
waryag
Member
wander
Біос останній?
Біос останній?
-
wander
Junior
diplo
Дякую, так, це хороша ідея. Спробую на вихідних більше з цим побавитись.
А може ще бути таке, що оскільки в мене зайняті всі канали (A та B) потрібно докинути напруги до FSB?
waryag
Так, біос останній.
Дякую, так, це хороша ідея. Спробую на вихідних більше з цим побавитись.
А може ще бути таке, що оскільки в мене зайняті всі канали (A та B) потрібно докинути напруги до FSB?
waryag
Так, біос останній.
-
waryag
Member
wander
Можна полистати тему розгону пам'яті в період актуальності ддр3 на 775.
А взагалі, це спортивний інтерес чи спроба якось поправити продуктивність?
Можна полистати тему розгону пам'яті в період актуальності ддр3 на 775.
А взагалі, це спортивний інтерес чи спроба якось поправити продуктивність?
-
diplo
Member
Я думаю, что на постоянку ты не разгонишь так 4 планки. Скачай мануал по рампаге, там в qvl только один кит, корсаровский вроде, на 2000 двумя планками. 4 планки частота пониже.
-
wander
Junior
waryag
Так, чисто спортивний інтерес. Просто цікаво було спробувати, бавлюсь трохи з розгоном
diplo
Я бачив той qvl, але він ще ж нічого не означає. Там досить мало кітів перелічено, а з 2000 всього один кіт від корсар. А їх явно більше є які можуть взяти 2000 навіть лише двома планками. Ті ж cmgtx2 можуть і більше 2000, а їх нема в списку взагалі. До того ж серед 1800 кітів там теж немає жодного з 4 планками, а мені вдалось взяти 1800
Але я спробую ХМР лише з 2 планками, подивлюсь як піде.
Так, чисто спортивний інтерес. Просто цікаво було спробувати, бавлюсь трохи з розгоном
diplo
Я бачив той qvl, але він ще ж нічого не означає. Там досить мало кітів перелічено, а з 2000 всього один кіт від корсар. А їх явно більше є які можуть взяти 2000 навіть лише двома планками. Ті ж cmgtx2 можуть і більше 2000, а їх нема в списку взагалі. До того ж серед 1800 кітів там теж немає жодного з 4 планками, а мені вдалось взяти 1800
Але я спробую ХМР лише з 2 планками, подивлюсь як піде.
-
diplo
Member
Оно то так, но с 4-мя модулями возрастает нагрузка на контроллер памяти.
-
wander
Junior
diplo
Я розумію, але думав спробувати спершу взяти 2000 та при яких вольтажах, а потім дивитись на стабільність.
Якщо ні, то вернувся би на 1800 чи 1600 MHz, мені це не критично
Я розумію, але думав спробувати спершу взяти 2000 та при яких вольтажах, а потім дивитись на стабільність.
Якщо ні, то вернувся би на 1800 чи 1600 MHz, мені це не критично
-
SaDisT
Member
прикольно а можно фото материнки?) ни когда под 775 не видел эту модель)
-
wander
Junior
SaDisT
Можна
Можна
- спойлер
-
Вибачаюсь за якість не встиг поробити фоточок, до кінця тижня ще має приїхати qx9770, то ще нароблю фоток

-
waryag
Member
wander
А термопрокладки на пам'яті хоч живі? Вона гріється?
А термопрокладки на пам'яті хоч живі? Вона гріється?
-
wander
Junior
waryag
Плату повністю обслужив, всі прокладки та термопасти поміняв
Плату повністю обслужив, всі прокладки та термопасти поміняв
-
wander
Junior
UPD. Спробував лише з 2-ма планками в білих слотах. Ніяких змін, принаймні ХМР профіль, що з 4, що з 2 планками не хоче заводитись. Я ще спробую на вихідних з 2 стіками побавитись, виставлю налаштування БІОС ручками, а не через ХМР профіль, можливо буде якась різниця.
Ще додатково пошукаю стіки ver4.13 на самсунгівських d-die
Ще додатково пошукаю стіки ver4.13 на самсунгівських d-die