Ryzen 7 5700x3d не скидає частоти в простої

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Junior

Прошу допомоги бувалих.

Маю asus tuf b450-plus ii і Ryzen 7 5700x3d. Це мій перший досвід з АМ4 та біосом цього покоління.
Помітив, що в режимі робочого стола проц буститься 3,5 - 4,1 (що вже є для нього овердфіга, коли стандартна частота 3 ггц.

Віндовс 10. режим живлення - збалансований. Додаткові налаштування режиму живлення для проца - мінімальна швидкодія 0%.
Біос все по дефолту скинув. Біос останній для плати.

Якщо вибирати енергозберігаючий план у віндовс, то частота скидається.

Допоможіть з налаштуванням, щоб проц скидав множник/частоти в простої
Вложения
частоти.jpg
BattleCru
Member

Ryzen Power Plan не пробовали вмикати?
Sllavko
Junior

BattleCru: 09.02.2025 15:38 Ryzen Power Plan не пробовали вмикати?
В мене такого немає.
Я коли гуглив проблему, то натикався на згадки, що цю тему в драйверах на чипсет прибрали для 5000 райзенів. Тому, я не розвивав цю тему і не копирсався в цьому напрямку
Vinzy
Member

Sllavko
А чего вы взяли, что он должен работать на 3Ггц если без нагрузки.. Там у вмнды куча фоновых задач. Он будет постоянно брать выше 3Ггц но при этом быть загружен 5-10%. У вас даже на скриншотах видно загрузку 5% и 3.9Мгц. Думаю там где-то 20W жора. Это обычная работа процессора. Он сам себе повышает частоты до нужных. И почитайте, что такое Базовая частота процессора и как работает
Смотреть нужно не только на частоту, а еще и на загрузку
Alex646
Member

У мене проц рузен 3600 на 4200 мгц на постійно. Взагалі не парить, що він майже завжди маслає на макс. частоті. Температури 30-40 гр. в простої.
Sllavko
Junior

Vinzy: 09.02.2025 16:10 Sllavko
А чего вы взяли, что он должен работать на 3Ггц если без нагрузки.. Там у вмнды куча фоновых задач. Он будет постоянно брать выше 3Ггц но при этом быть загружен 5-10%. У вас даже на скриншотах видно загрузку 5% и 3.9Мгц. Думаю там где-то 20W жора. Это обычная работа процессора. Он сам себе повышает частоты до нужных. И почитайте, что такое Базовая частота процессора и как работает
Смотреть нужно не только на частоту, а еще и на загрузку
Скрін просто вловив навантаження на ті кілька процентів.
Проц постійно в бусті 3600-4050 навіть при нульовому навантаженні. Те, що він так робить, то не є абсолютним злом. Якщо навпнтажити на 100%, тоді тримає стабільні 4050
Але я не зовсім вірю, що це нормальний режим роботи в простої.

До цього, мій fx8350 нормально міг скидати множник і вольтаж ядра без навантаження.

Відправлено через 52 хвилини :
Sllavko: 09.02.2025 15:33 Прошу допомоги бувалих.

Маю asus tuf b450-plus ii і Ryzen 7 5700x3d. Це мій перший досвід з АМ4 та біосом цього покоління.
Помітив, що в режимі робочого стола проц буститься 3,5 - 4,1 (що вже є для нього овердфіга, коли стандартна частота 3 ггц.

Віндовс 10. режим живлення - збалансований. Додаткові налаштування режиму живлення для проца - мінімальна швидкодія 0%.

Є обгрунтоване припущення, що це кривий моніторинг.
Знайшов утиліту райзен мастер. Там зовсім інші показники частот по ядрах
:insane: ніфіга не розумію цих нових технологій тепер
Mixx
Member

Sllavko
Чистая винда, последние дрова с офф сайта на чипсет и тд. Райзен мастер не ставить, из-за него много проблем. На частоты в простое можно забить - любой фоновый процесс и проц бустится, на потребление, нагрев и тд - особо не влияет.
Vinzy
Member

Sllavko
Сравнивать проц 2012 года и 2020 не очень корректно)
Так работает у райзенов Пресижн буст. Он всегда будет бустится выше своего базового. Базовое это скорее минимальная частота на которой он будет работать (если прям очень упростить).
Я на своем 5800х не видел ниразу 3.8Мгц что в базовой. Всегда 4.2-4.7Мгц прыгает. Даже на рабочем столе.
Это Нормально.
Если температура в норме, жрет сравнимо с нагрузкой то и 4.1Мгц ваши при загрузке 5% это нормально. Тем более у вас там на скрине даже видно, что не все ядра 3.9Мгц, даже есть 2.8Мгц. А диспетчер показывает максимум.
Так работают современные процессоры.
И в добавок спросите у чатаГпт: базовые чостоты процессора, как работает буст, и что за андервольт такое

Отправлено спустя 2 минуты 12 секунд:
Лично я не вижу совершенно никаких отклонений.
Наслаждайтесь новым процом и 3Дэ кэшем)
Sllavko
Junior

Всім дякую за висловлені думки. :super:
deserteagle777
Member

Sllavko: 09.02.2025 15:33 Прошу допомоги бувалих.

Все у вас в порядке , на профільному проці те саме , це нормальна поведінка :beer:
Вложения
Снимок экрана 2025-02-09 231723.png
TepH
Member

Це проблема моніторингу, а не процесора. АМД повністю відключає ядра при бездії, що не коректно відображається моніторингом.
А от Райзен Мастер показує реальну картину. Тому все добре. Ваше питання на форумі утиліти HwInfo:
https://www.hwinfo.com/forum/threads/ry ... idle.8205/
YumaX
Member

Sllavko: 09.02.2025 15:33Якщо вибирати енергозберігаючий план у віндовс, то частота скидається.
Так, а що заважає залишити цей режим?

В мене більше режимів є
спойлер
Untitled.png
Sllavko
Junior

YumaX: 10.02.2025 01:33Так, а що заважає залишити цей режим?
Якщо його вибирати, то максимальна частота обмежена , здається, 2200 мгц.
Не бачу сенсу взяти потужний проц і обрізати його вдвічі.
Тим більше, як вже вияснили, він таки скидає частоти і переводить ядра в сон в збалансованому режимі. Просто моніторинг аіди такий специфічний
YumaX: 10.02.2025 01:33 В мене більше режимів є
спойлер
Untitled.png
Щасливчик..нам так не жити :gigi:

Відправлено через 10 хвилин 8 секунд:
TepH: 10.02.2025 00:55 Це проблема моніторингу, а не процесора. АМД повністю відключає ядра при бездії, що не коректно відображається моніторингом.
А от Райзен Мастер показує реальну картину. Тому все добре. Ваше питання на форумі утиліти HwInfo:
https://www.hwinfo.com/forum/threads/ry ... idle.8205/
Дякую.
Власне, після того, як помітив високі частоти в аіді, почав ставити інші програми для моніторингу, в т.ч. і hwinfo, щоб виключити помилку моніторингу.
То показник ''ефективна частота'' в hwinfo почав сіяти сумнів, що аіда коректно показує.
Далі вже нагуглив той райзен мастер, який теж показав сплячі ядра в той час, коли аіда показувала 3600-4050.
AntonyKandaurov
Member

Aida64 то лише добре затримки пам'яті дивитись та терафлопси відеокарт ганяти. Для моніторингу вона не годиться, бо часто бреше.
Sllavko
Junior

AntonyKandaurov: 11.02.2025 07:07 Aida64 то лише добре затримки пам'яті дивитись та терафлопси відеокарт ганяти. Для моніторингу вона не годиться, бо часто бреше.
Першочерговий корінь проблеми не зовсім з аіди виріс.
Я налаштовував моніторинг від Afterburner, а там в мене були частоти проца. З того все і заварилося :D
AntonyKandaurov
Member

Sllavko
У мене ноутбук на р5 5600 ( вважайте р5 5500 десктопний ) і він постійно висить 3,8-4,15ГГц якщо профіль вибраний на макс продуктивність. В режимі економії, звісно, частоти дропає до 1.2-1.8ГГц тож все нормально, хочете аби не бустився - вмикайте енергоефективний режим.
Ответить