Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

Ekz0rcyst: 31.01.2025 21:00просто одна справа коли вже давним давно придбаний і він не робить тобі мозок (випадок пана Avenger80)
Вы абсолютно правы. Он как растоптанная удобная обувь лично мне, после неудачного TP-Link, не более того. Просто в нём впервые я увидел ту гибкость и современность настроек, которую и хотел видеть в TP-link в далёком 2019г. Хочешь wifi по расписанию - на тебе, хочешь индикаторы по расписанию - на тебе, обновление прошивки - та пожалуйста - почти 5 лет каждые два месяца, даже опция миниNAS - та пожалуйста, получение инета роутером по воздуху - без проблем и т.д. и т.п. Т.е. моему устройству уже до фига лет, а я не вижу, что оно прям старое, т.к. всё время получаю обновления эти все годы, а не две прошивки и гуляй.
Ekz0rcyst: 31.01.2025 21:00переконайте мене, що мені потрібен саме keenetic, і що немає альтернативи...
Я вот сейчас покупать кинетик и не собирался, я наоборот ищу прям что-то приближённое к этому и желательно на родной прошивке с коробки, вот и всё. Мне самому Кинетик уже морально надоел за эти годы :) . Просто клеймить и называть г... и хуже нет роутера чисто за его происхождение, когда я вижу, что это не так в плане эксплуатации, ну не повезло ему с его происхождением, что ж поделать... :)
На счёт альтернатив, своих альтернатив, как я писал, с улучшением характеристик, я вижу - ASUS TUF AX3000V.2, AX4200 - это прям то, что легче купить здесь и сейчас в случае чего, заглядываюсь на Флинт 2 (заглядываюсь :) ). Это если гига навернётся.
Да, я привык использовать в своём сценарии роутер, да это мой бзик, как бомжатский миниNAS - меня это устраивает. Поэтому наличие USB нужно и то, которое нормально работает (по функциям и реализации). И всё это должно быть с коробки, а не купить роутер и потом прошить OpenWRT.
Просто аппарат под ключ, как говорится. В этом кинетик смог, ищу другую фирму, которая тоже сможет. Вот и всё.
И ещё - я не видел ни одного человека, кто реально ими пользовался, который потом пересел на тот же TP-link или Tenda за 1500грн и сказал, какое же кинетик г... и оверпрайс, почему я им пользовался? Вижу только сплошной негатив от тех кто ими наоборот не пользовался. Но это так, лирика.
crumd
Member

strang: угу, очень (нет) похоже на "немецкую дочку"
ООО Неткрейз - это российская дочка немецкой дочки для возможной замены ООО Кинетик.
Ekz0rcyst: переконайте мене, що мені потрібен саме keenetic
Вопрос не в убеждении, а в понимании разницы между брендами. А дальше потребитель выберет то, что ему ближе.
Плюс недопустимость использования политики для недобросовестной конкурентной борьбы. Кинетик - такой же китайский роутер как ТП-Линк или Сяоми. Единственная разница - софт для Кинетика пишет команда программистов из бывшего СНГ, а для ТП-Линк софт пишут индусы.
Avenger80
Member

crumd: 31.01.2025 22:32софт для Кинетика пишет команда программистов из бывшего СНГ
Получается в этом вся и беда сейчас, а раньше это было огромным преимуществом (комьюнити, связь с техподдержкой, программистами) перед софтом, который пишут индусы (медленно и коряво). Я ж по себе помню - чуть что в прошивке TP-Link и наша техподдержка как беспомощные котята - ой, это мы не знаем, мы напишем в штаб-квартиру за 1000км петицию, может когда-нибудь обратят внимание. И совсем другое дело было у другой фирмы, тут они явно понимали - что за фигня может происходить.
Grava
Member

Поки openwrt для мого роутера не видно, для своїх збочень зібрав собі таке:
спойлер
Основа HP T730, таке залізо для роботи сурікати https://suricata.io/ в opnsense (навіщо? бо хочу :laugh: ), був fujitsu futro s920 з AMD GX-415GA - не вистачало, було макс 450мбіт (обмежує мої 500мбіт :lol: ) та добре грівся бо пасивне охолодження (основна причина заміни).
https://prom.ua/ua/p2021860268-nettop-t730-amd.html
мережева карта від інтел, бо дрова реалтека це жах - intel i350-t4, налаштовано 1xWAN 3xLAN (bridge mode)
https://prom.ua/ua/p2282708184-setevaya ... enovo.html
віфі - побажанню, будь який роутер у режимі ap, або окрема точка доступу.
в мене салямі бє7000 - пряцює як AP, 2.5gbit switch, docker
https://hotline.ua/ua/computer-besprovo ... dvb4359cn/
система OPNsense
https://opnsense.org/
по бажанню pfsense, openwrt, routeros від мікротіка. Дві останні можна використовувати як docker host, чого мені не вистачає на opnsense.
Не тому що мені це дуже потрібно, а тому що захотілося :laugh:
Ray2000gt
Advanced Member

crumd: 31.01.2025 22:32 Кинетик - такой же китайский роутер как ТП-Линк или Сяоми. Единственная разница - софт
Продовжу думку.
Айфон - такий самий китайський телефон, як і Самсунг. Тільки у першого ОС здорової людини, в іншого якась збірка розробника-тестувальника.
Це я до того, що софт вже давно є вирішальним фактором. Ринкове співвдношення AMD/nvidia, як приклад майже рівнозначного заліза і прірви у софті.
Тому - ні, Кінетік і Ксяомі, це зовсім не те саме.
OpenWRT це варіант, але далеко не для всіх. А аналог функціоналу КінетікОС в купі із дружнім інтерфейсом та документованністю важко знайти.
artko
Member

Grava: 31.01.2025 23:03 Поки openwrt для мого роутера не видно, для своїх збочень зібрав собі таке:
[cut]
Не тому що мені це дуже потрібно, а тому що захотілося :laugh:
приблизно з таких самих міркувань в мене збочення трохи інше,але принцип той самий
спойлер
Lenovo m920x (i3-8100 + 32GBram), в якості роутера віртуалізований openwrt, wi-fi адаптер з хосту закинутий у віртуалку(MT7922ax). elastiflow + elasticsearch(elastic defend, agent etc) + kibana як розваги у якості SIEM системи.
мережеві карти задля експерименту - intel самого ПК + 2usb realtek, одна з них 2.5gbit іде на головний свіч 2.5. жодних зауважень поки нема щодо драйверів та роботи.
+ ще додатково VM з homeassistant, докер контейнери з потрібним софтом, напряму на хості nextcloud та ще щось мілке.
wi-fi - окремі пристрої, просто у якості AP.
і все це вийшло дешевше одного keenetic giga чи gl.inet mt-6000 :) так, споживання міряв - idle ~10..12вт сам ПК
crumd
Member

Avenger80: перед софтом, который пишут индусы (медленно и коряво)
Тут ещё надо учитывать масштабы. ТП-Линк - гигантская корпорация, выпускающая номенклатуру из нескольких сотен моделей роутеров, адаптеров и пр. Кинетик - маленькая компания с номенклатурой десятка роутеров. Общеизвестно что маленькие компании более гибкие и быстрые в плане решения проблем клиентов. Глюки в софте бывают у всех. Но если у производителя небольшая номенклатура изделий, то ему проще вести сопровождение и обновление софта.
Avenger80
Member

crumd: 01.02.2025 10:23Тут ещё надо учитывать масштабы. ТП-Линк - гигантская корпорация, выпускающая номенклатуру из нескольких сотен моделей роутеров, адаптеров и пр. Кинетик - маленькая компания с номенклатурой десятка роутеров. Общеизвестно что маленькие компании более гибкие и быстрые в плане решения проблем клиентов. Глюки в софте бывают у всех. Но если у производителя небольшая номенклатура изделий, то ему проще вести сопровождение и обновление софта.
Всё правильно. Аналогия - компания Apple c IOS и любая другая компания с множеством моделей смартфонов и большой номенклатурой железа (Сяоми, к примеру). Косяков и невнимания к потребителям будет больше у Сяоми, т.к. она и сама запутывается в своих моделях, а под каждую модель своя прошивка и свои косяки. :)
Royter
Member

а вот стоит брать роутер xiaomi 3G прошивка ULTRA(кинектик) на OLX? там уже прошивка 4.2.4
Foxgl
Member

Royter: 01.02.2025 10:58 а вот стоит брать роутер xiaomi 3G прошивка ULTRA(кинектик) на OLX? там уже прошивка 4.2.4
Виключно якщо Вам хочеться погратися і потрібен USB за невеликі гроші. Як він буде працювати в Ваших конкретних умовах сказати важко, але я б роутер без AX не брав.
Rucha
Member

Foxgl
Чому "погратися"? Цілком притомний роутер. В мене такий працює вже багато років (прошивка Padavan). Великий плюс - кастомна прошивка.
Foxgl
Member

Rucha: 01.02.2025 12:56 Foxgl
Чому "погратися"? Цілком притомний роутер. В мене такий працює вже багато років (прошивка Padavan). Великий плюс - кастомна прошивка.
Знову ж таки дивитися треба на умови користувача (швидкість, розташування, тип житла і т.д). У мене такий роутер працювати нормально не буде, наприклад, а якщо у Вас все добре - це круто. Про кастомну прошивку підтримую на 100%.
Grava
Member

Подивився що за m920x, m920q, m720q - цікаві штучки, ще і слот pcie x8 є. Правда коштує від 3.1к за 720q на олх :-/ За скільки свій брали?
NVo1
Junior

Foxgl: 29.01.2025 22:26
Ekz0rcyst: 29.01.2025 18:58 Foxgl
Ну я налаштував вже близько 50 таких роутерів, можливо більше (вибірка ну така собі, розумію що ніфіга вона не показова, але тим не менш), і базові моменти типу покриття, відсутність розривів з'єднання з клієнтами та швидкість не викликають питань. Так вийшло, що компанія в якій я працюю їх використовує і відповідно сам зіткнувся. Не дивлячись на власні забобони стосовно певних вендорів, був неочікувано приємно здивований. І відповідно вирішив поділитись інформацією, - можливо буде корисно.
Без питань, плюсую пост, дякую за інформацію :beer:

Хтось мав досвід використання Ubiquiti? Пропонують взяти потестити, а думаю варто чи ні...
Топові девайси. В мене стоїть від них вафлі на трьох поверхах, свіч із poe, unifi dream machine і три камери. Це найкраще що я юзав в житті.
Ekz0rcyst
Member

Grava
Я теж зібрав на M720q, купив за 5500грн. на olx, - i5-8400t/16Gb RAM/480Gb SSD. Вставив мережеву карту I350-T4 і збільшив об'єм RAM до 32Gb. Встановив Proxmox, у віртуалку встановив pfSense, але не прокидував мережеву у віртуальку з pfSense, а створив bridge в самому Proxmox.
спойлер
Изображение
Ray2000gt
Advanced Member

Grava: 01.02.2025 19:44 Подивився що за m920x, m920q, m720q - цікаві штучки, ще і слот pcie x8 є. Правда коштує від 3.1к за 720q на олх :-/ За скільки свій брали?[/off]
У цих штук цілий фанклуб є.
Багато хоумлабів на них зібрано.
artko
Member

Grava: 01.02.2025 19:44

Подивився що за m920x, m920q, m720q - цікаві штучки, ще і слот pcie x8 є. Правда коштує від 3.1к за 720q на олх :-/ За скільки свій брали?
4100грн з 8гб рам, та без накопичувачів(свій був). обрав саме цей - бо в нього 2 nvme слоти + сата + pci-e x8 + minipcie + ще і інтеловский ip-kvm

Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
Ekz0rcyst: 01.02.2025 20:47 Я теж зібрав на M720q, купив за 5500грн. на olx, - i5-8400t/16Gb RAM/480Gb SSD. Вставив мережеву карту I350-T4 і збільшив об'єм RAM до 32Gb. Встановив Proxmox, у віртуалку встановив pfSense, але не прокидував мережеву у віртуальку з pfSense, а створив bridge в самому Proxmox.
дротові інтерфейсі і в мене на бріджу. то wi-fi адаптер прокинутий до openwrt віртуалки, щоб вона керувала (мені так зручніше)
Ekz0rcyst
Member

Ray2000gt
Ну так і не дивно, - компактний, швидкодія пристойна, доволі енергоефективний, не шумний, не за всі гроші світу. Вбудоване в CPU відеоядро, UHD630 непогано справляється із транскодуванням. Тільки я б рекомендував M920x чи P330 у них 2шт. M2 Nvme і відповідно можна Raid1 (Mirror) зробити. Бачив як "кастомізували" M720q, додаючи 2-й слот M2., але це для мене занадто.
спойлер
https://immich.ekz0rcyst.pp.ua/share/tT ... mcI0eg02yg
Ответить