Выбор процессора (всякого разного под любые/конкретные нужды + вопросы "потянет ли, хватит ли)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Выбираем процессор

Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу

Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
devais
Member

BorisGG: 31.12.2024 15:14 Доброго дня. Чи є сенс міняти i3 12100f на i5 12400f? Чи вже подивитися в сторону i5 12600К або 14400f?
MB Asus prime b660m-k d4, 32Gb RAM, RX6600.
12600к краще .
yparah
Junior

Порекомендуйте проц (червоний/синій - без різниці), кращий на даний момент в співвідношенні ціна-якість. Бо вмуки вибору, і від прочитаних останнії пари десяткові стоірнок голова йде гругом.

Сценарії використання - домашня офісна робота без важких програм (70%) + ігри (30%)

На даний момент стоїть Xeon E3-1230 V2 + 1080Ti +16Гб памяті. Як розумію, проца замало для певних ігр/налаштувань. Можливо, наступним кроком буду апгрейдити відяху, на щось middle типу 4070/Ti/Super, але не факт.
Mixx
Member

yparah
Зависит от вашего бюджета.

Это могут быть:
Р5 5600
Р5 7500ф
И5 146000кф+ддр5+б760
Р7 7700
7800х3д
yparah
Junior

Бюджет дозволяє взяти все вище перераховане. Але я в цьому плані поміркований, і не візьму вдвічі-втричі дорожчий процессор, який дасть якісь +20fps зверху сотні.

Буду вибирати з 7500ф - 7700

Підкажіть, чи є якісь ньюанси при купівлі на Алі? Перевірені продавці? Ревізії процессорів які потрібно оминати?
Mixx
Member

yparah
Ну тоді умовні 7700-7700х, або 14600к - ваш вибір.

По райзенам - лотерея, нічого не вгадаєте, беріть де дешевше, але в розумну міру, продавець мусить бути з відгуками і кількістю продаж.

По решті заліза все просто - можна сміливо брати b650m-hdv/m2, або умовну b650m pro rs wifi. Пам'ять - та практично будь яку з ЕКСПО 6000-цл30, дивіться на ціну.
daesz
Member

yparah: 04.01.2025 13:31 який дасть якісь +20fps зверху сотні.
Тут ще варто розуміти, що на потужнішому проці окрім середнього фпсу виросте також мінімальний.
0kie
Member

daesz
Средний вряд ли на 1080ti вырастет, а вот просадки по минимальному - да, повысит. Опять же, комплексно с накопителем и памятью. Таким кривым поделкам, как нынешний Сталкер, то вообще будет без разницы.
Entar
Member

daesz: 04.01.2025 15:52 Тут ще варто розуміти, що на потужнішому проці окрім середнього фпсу виросте також мінімальний.
Це дивлячись де. Повторю свою думку, це при ультра графіці в ааа-іграх від соні фпс майже не виросте. А в купі ммо/діаблоідів/тощо - виросте.
Виросте швидкість загрузки локацій, тощо
P.S. В мене на 5600х в багатьох іграх, якщо дивитися на графік затримок, то при багатьох діях (наприклад відкриття менюшок, поява купи ефектів, тощо) є мікропросадка. Яка часто відчувається. Не те що критично але приємніше було б без неї.

Я не готовий чисто із-за цього зараз щось міняти в системі, але в перспективі на новій платформі буду брати або 9700х або 9600х3д/9700х3д а якщо по гарній ціні то 9800х3д
daesz
Member

Entar: 04.01.2025 23:38 Повторю свою думку, це при ультра графіці в ааа-іграх від соні фпс майже не виросте.
Що ви кажете? А як так сталось що по мінімальному +25/30? :D
спойлер
Изображение
Изображение
Entar
Member

daesz: 04.01.2025 23:43 Що ви кажете? А як так сталось що по мінімальному +25/30? :D
Я кажу про те, що навіть якщо в певних іграх від заміни проца, із-за "застарілої" відеокарти фпс не виросте, то є багато ігр де він таки виросте. Особливо мінімальний. І прогрузки локацій)
p.s. 7800x3d це кайф звичайно. Бачив графік на хотлайні, він декілька місяців тому коштував 16 тис. А зараз жах. Надіюсь колись ціни на х800х3д знову нормалізуються.
А з іншої сторони, можливо амд спеціально так зробили бо для чого тоді звичайні не 3д проци...
daesz
Member

Entar: 04.01.2025 23:54
daesz: 04.01.2025 23:43 Що ви кажете? А як так сталось що по мінімальному +25/30? :D
Я кажу про те, що навіть якщо в певних іграх від заміни проца, із-за "застарілої" відеокарти фпс не виросте, то є багато ігр де він таки виросте. Особливо мінімальний. І прогрузки локацій)
p.s. 7800x3d це кайф звичайно. Бачив графік на хотлайні, він декілька місяців тому коштував 16 тис. А зараз жах. Надіюсь колись ціни на х800х3д знову нормалізуються.
А з іншої сторони, можливо амд спеціально так зробили бо для чого тоді звичайні не 3д проци...
Я тоді вас погано зрозумів :up:
Від кращого процу мінімальний виросте завжди, бо просадки по мінімальному - це проблема проца, а не ВК.
Я надіюсь вдасться купити 7600х3д по адекватній ціні одного дня :(
Timedemo
Member

yparah: 04.01.2025 01:35 Порекомендуйте проц (червоний/синій - без різниці), кращий на даний момент в співвідношенні ціна-якість. Бо вмуки вибору, і від прочитаних останнії пари десяткові стоірнок голова йде гругом.

Сценарії використання - домашня офісна робота без важких програм (70%) + ігри (30%)

На даний момент стоїть Xeon E3-1230 V2 + 1080Ti +16Гб памяті. Як розумію, проца замало для певних ігр/налаштувань. Можливо, наступним кроком буду апгрейдити відяху, на щось middle типу 4070/Ti/Super, але не факт.
ryzen 7700
GreenMile
Member

Entar: 04.01.2025 23:54 p.s. 7800x3d це кайф звичайно. Бачив графік на хотлайні, він декілька місяців тому коштував 16 тис. А зараз жах. Надіюсь колись ціни на х800х3д знову нормалізуються.
Закон ринку підказує, що нормалізуються ціни не раніше, як місцеві сектанти знайдуть трохи мізків і перестануть танцювати на кістках інтела інтел очухається і випустить щось співставне по ігровій продуктивності, а допоки нема альтернатив - не буде і падіння цін, бо попит на канонізований х3д серед геймерів буде завжди. Монополія як вона є :teacher:
"Звичані проци" існують тому, щоб, по-перше, зайняти різні цінові ніші, по-друге, не всім потрібно тільки в цяцьки гратись, а в робочих задачах х3д проци гірші за своїх Х-коллег, саме через той 3д-кеш, який так бустить ігрову продуктивність.
Тож, я б на вашому місці не чекав манни небесної, а брав би максимально продуктивне у вашому бюджеті зараз і не розраховав на заміну "в перспективі", бо вона може затягнутись років на 5 або більше.
Entar
Member

GreenMile: 05.01.2025 14:38 Закон ринку підказує, що нормалізуються ціни не раніше, як місцеві сектанти знайдуть трохи мізків і перестануть танцювати на кістках інтела інтел очухається і випустить щось співставне по ігровій продуктивності, а допоки нема альтернатив - не буде і падіння цін, бо попит на канонізований х3д серед геймерів буде завжди. Монополія як вона є :teacher:
"Звичані проци" існують тому, щоб, по-перше, зайняти різні цінові ніші, по-друге, не всім потрібно тільки в цяцьки гратись, а в робочих задачах х3д проци гірші за своїх Х-коллег, саме через той 3д-кеш, який так бустить ігрову продуктивність.
Тож, я б на вашому місці не чекав манни небесної, а брав би максимально продуктивне у вашому бюджеті зараз і не розраховав на заміну "в перспективі", бо вона може затягнутись років на 5 або більше. [/off]
Перевага моєї ситуації в тому що мені взагалі не горить) У мене нормальний ryzen 5600x. Його мені вистачає для всіх моїх задач. Той факт, що в деяких іграх я помічаю невеличкі мікрофрізи інколи - так це тому-що:
а) Я недавно обновив монітор/поставив таки гсинх+180 гц+обмеження 120 фпс через відеодрайвер (до того взагалі на попередньому моніторі на 60 фпс лочив :gigi: ), і почав помічати те що не помічав раніше + більше грати в графоністі ігри.
б) Це ігри в основному не оптимізовані (в ВоВ у мене і проц недогружений і відяха в містах)
в) Якщо я відключаю моніторинг то я цього майже перестаю помічати.
Підозрюю якщо в настройках щось десь покопатися, то буде ще краще. А то я декілька днів грав з нвидія рефлекс і дуже дивувався чому такі фрізи.

Я планую апгрейд платформи на через рік-півтори, але це не точно, це якщо буде настрій/бажання/кошти і буду взагалі живий) Тоді ж візьму нову відяху, а цю 4070 продам поки гарантія діє, і подивлюся, що взагалі буде. Якщо буде щось годне типу 9600/800х3д, по ціні до +- 300/450$ у нас то візьму. Якщо ні - візьму умовний 9700х або що там буде оптимальне в моменті. Може взагалі спробую інтел але це навряд - я граю в багато ігор з упором в одне ядро, і якщо вони (а це і інді проекти) почнуть користуватися недоядрами як повноцінними то це буде жесть.
qziua
Member

Вирішив відписатися, так як були срачі на тему покупки 245к і доцільності нової платформи intel. Зібрав систему без жодних проблем на asus prime z890p, якість на вищому рівні, одразу оновив мікрокод, ddr5 6400 xmp запрацював. Bequiet прислали кріплення для мого dark rock pro 4 і все стало як треба. Легко в пару кліків розігнав проц до 5.2 по всім р ядрам 1.31в і 4.6 1.21в по е ядрам. Пам'ять легко завелася на 7200 36-40-40-40 1.4в. Темп цп в простої до 40гр, в іграх 55-70гр. Це небо і земля порівняно до 8700к, прирост 200-230%. В любих завданнях працює як блискавка B-) В stalker 2 перша компіляція 1.5-2хв (8700к до 30хв), послідуючі компіляції до 20сек. Загрузка рівнів - миттєво. Всі мікролаги зникли, при заході в табори - 0 просадок. Все плавно, ідеально. В інших іграх тим більше, плавність, швидкість загрузки і т.д. І це все на старій strix rtx2080! B-) З 5070ti, 5080 (ще не вирішив) буде бомба, не можу дочекатися старту продажів. Брав в розетці, за комплект вийшло 30к. Те що пропонували на старому сокеті виходило 25к. Дуже задоволений збіркою. Думаю ще буде багато оновлень і ще краща продуктивність, хоча зараз в стоку за очі ;)
Melofon
Member

qziua: 08.01.2025 10:18Вирішив відписатися, так як були срачі на тему покупки 245к і доцільності нової платформи intel
Так вы могли получить те же самые ощущения (исчезли микролаги, быстрая загрузка уровней, всё плавно, идеально, быстрее компиляция и т.д. и т.п.) на любой более-менее современной платформе, как на АМД АМ5 так и на Интел LGA1700, ну а в играх на АМ5 и на 1700 был бы и фпс выше чем на вашей платформе, так что целесообразность платформы тут как была под вопросом так и остаётся, пока что, и то что вы всем довольны никак этого не изменит ;)
qziua
Member

Melofon: 08.01.2025 11:19
qziua: 08.01.2025 10:18Вирішив відписатися, так як були срачі на тему покупки 245к і доцільності нової платформи intel
Так вы могли получить те же самые ощущения (исчезли микролаги, быстрая загрузка уровней, всё плавно, идеально, быстрее компиляция и т.д. и т.п.) на любой более-менее современной платформе, как на АМД АМ5 так и на Интел LGA1700, ну а в играх на АМ5 и на 1700 был бы и фпс выше чем на вашей платформе, так что целесообразность платформы тут как была под вопросом так и остаётся, пока что, и то что вы всем довольны никак этого не изменит ;)
Согласен и спасибо за советы. Каждый выбирает по потребностям и возможностям. Я выбрал синих и не прогадал. Был уверен, что все +- одинаковое, разница только в цене и предпочтениях. Думаю хватит на годы с нынешним упором в видео. Если что-то будет не хватать, посмотрим что там выйдет на этом сокете, поменяем. Новое есть новое, может это кому-то и не нравится. Весь CES 2025 - это сплошной AI :) . Главное получать удовольствие :)

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
ROG Astral 4070ti, 4080 бомба, но цены будут жесть... :rotate:

Відправлено через 50 секунд:
Может возьму Prime к материнке B-)
mult
Member

Я тоже стою перед вибором, щось взяти 8 ядерне від інтел чи райзен 9700х.
Поки більше схиляюсь до райзен.
Мені суто для ігор.
8 ядерні інтел щось і коштують відчутно дорожче 8 ядерного райзена.
Та і ця сумнівна продуктивність в іграх.
Поки думаю :)
qziua
Member

mult: 08.01.2025 12:00 Я тоже стою перед вибором, щось взяти 8 ядерне від інтел чи райзен 9700х.
Поки більше схиляюсь до райзен.
Мені суто для ігор.
8 ядерні інтел щось і коштують відчутно дорожче 8 ядерного райзена.
Та і ця сумнівна продуктивність в іграх.
Поки думаю :)
Головне вирішити з відео. А платформу вибирайте сміло любу із сучасних виходячи із карману :)
mult
Member

qziua
Ну відео у мене поки 4070ті, далі думаю обовязково міняти типу 5080, 5070ті по ситуації.
Для мене головне плавність в іграх.
Не часто але зустрічаю скарги на амд на мікрофрізи на тому ж реддіті.
Знаю для перших поколінь райзенів це було актуально, в самого був 1600 райзен то не сподобався.
Може в нових процах такого немає, там може бути маса причин.
В самому новому інтелі там теж не добре в іграх.
Все тяжко :)
Ответить