Повальний брак відеокарт AMD 7000-серії

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Автор
Member

Вітаю, шановне панство. Може бути таке, що величезна купа відеокарт від AMD 7000-серії має браковані графічні чіпи прямо з заводу? Це нові відеокарти з магазину від різних вендорів.

Наведу приклад на грі Zenless Zone Zero, бо в ній це дуже легко перевірити. В цій грі я зіткнувся з дуже дивними артефактами у вигляді чорних мигаючих квадратиків, схожими на ті, які виникають при проблемі пам’яті відеокарти. Скріншот та відео під спойлером.
спойлер
Изображение

Я відписав про це в темі з обговоренням цієї гри на цьому форумі. Людина, яка має точно таку ж відеокарту як у мене, тільки з пам’яттю хюнікс (у мене самсунг) підтвердила, що у неї також є ці артефакти. Я створив тему на форумі підтримки амд, де інші люди з відеокартами від інших вендорів підтвердили наявність цих артефактів. Ми гадаємо, що це проблеми з драйверами, адже відеокарти проходять всі тести.

Але сьогодні ще один користувач цього форуму написав, що мав справу з такими артефактами і що це проблема саме з залізом. Може бути таке, що різні відеокарти 7000-серії від різних вендорів прямо з заводу йдуть браковані? Чи це все-таки проблема з драйверами?

Якщо це заводський брак і я купував відеокарту в розетці та маю ще більше двох років гарантії на неї, як мені переконати розетку замінити цю відеокарту? Адже щоб побачити ці артефакти, потрібно запустити певну гру в певному сценарії. Чого в сервісі робити не будуть. Наприклад, в цій же грі на роздільній здатності 1080р цих артефактів немає. Навіть на 1440р у мене їх немає, є тільки на 2160р. Але в інших людей вони є і на 1440р. Відеокарти RX 7900 GRE, RX 7800 XT. Всі тести відеокарта проходить, тобто сервіс просто відпише, що все працює. Більшість ігор, в які я граю, працюють ідеально, ніяких артефактів немає. Але в деяких іграх вони є. Особисто я зустрічав їх в двох іграх — Zenless Zone Zero та BrownDust2.

Брак прямо з заводу? Але це ж ще й нормальний вендор Sapphire та лінійка відеокарт NITRO+, а я чув, що вони відбирають найкращі графічні чіпи.

Що порадите? Якщо у когось є відеокарта 7000-серії і кому не лінь перевірити в себе ці артефакти – буду вдячний. Заодно і перевірите свою відеокарту.
Buldozer.
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:18 Вітаю, шановне панство. Може бути таке, що величезна купа відеокарт від AMD 7000-серії має браковані графічні чіпи прямо з заводу? Це нові відеокарти з магазину від різних вендорів.

Наведу приклад на грі Zenless Zone Zero, бо в ній це дуже легко перевірити. В цій грі я зіткнувся з дуже дивними артефактами у вигляді чорних мигаючих квадратиків, схожими на ті, які виникають при проблемі пам’яті відеокарти. Скріншот та відео під спойлером.
спойлер
Изображение

Я відписав про це в темі з обговоренням цієї гри на цьому форумі. Людина, яка має точно таку ж відеокарту як у мене, тільки з пам’яттю хюнікс (у мене самсунг) підтвердила, що у неї також є ці артефакти. Я створив тему на форумі підтримки амд, де інші люди з відеокартами від інших вендорів підтвердили наявність цих артефактів. Ми гадаємо, що це проблеми з драйверами, адже відеокарти проходять всі тести.

Але сьогодні ще один користувач цього форуму написав, що мав справу з такими артефактами і що це проблема саме з залізом. Може бути таке, що різні відеокарти 7000-серії від різних вендорів прямо з заводу йдуть браковані? Чи це все-таки проблема з драйверами?

Якщо це заводський брак і я купував відеокарту в розетці та маю ще більше двох років гарантії на неї, як мені переконати розетку замінити цю відеокарту? Адже щоб побачити ці артефакти, потрібно запустити певну гру в певному сценарії. Чого в сервісі робити не будуть. Наприклад, в цій же грі на роздільній здатності 1080р цих артефактів немає. Навіть на 1440р у мене їх немає, є тільки на 2160р. Але в інших людей вони є і на 1440р. Відеокарти RX 7900 GRE, RX 7800 XT. Всі тести відеокарта проходить, тобто сервіс просто відпише, що все працює. Більшість ігор, в які я граю, працюють ідеально, ніяких артефактів немає. Але в деяких іграх вони є. Особисто я зустрічав їх в двох іграх — Zenless Zone Zero та BrownDust2.

Брак прямо з заводу? Але це ж ще й нормальний вендор Sapphire та лінійка відеокарт NITRO+, а я чув, що вони відбирають найкращі графічні чіпи.

Що порадите? Якщо у когось є відеокарта 7000-серії і кому не лінь перевірити в себе ці артефакти – буду вдячний. Заодно і перевірите свою відеокарту.
:lol: Так и есть.
Kirakishou
Member

Buldozer.: 24.11.2024 13:20:lol: Так и есть.
В смысле, что они отбирают наилучшие чипы?
Как считаете, это проблема с дровами или железом? У Вас много опыта, учитывая, сколько видеокарт через Вас прошло.
Xeqtr
Junior

Можу сказати з впевненістю 100% що відправляти по гарантії буде максимально нерозумним рішенням, марна витрата часу. Це не є заводським браком, тому що Ви бачите ці артефакти в конкретній грі, на конкретній роздільній здатності, тобто в інших випадках - проблеми не існує, це означає що проблема зовсім не має відношення до умовного заводського браку, і в сервісному центрі жодним чином Вам не зможуть допогти, і будуть праві, оскільки проблема не фізичного характеру/поломки, а впливу на драйвери у них не має. :rolleyes: :beer:
Kib
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:18Всі тести відеокарта проходить
Які саме "всі тести"? Бо на власному досвіді переконався, що можна прогнати не прям всі тести, а потім з'являється одна гра яка вилітає, потім друга, а потім виявляється ти не прогнав 3дмарк тайм спай і спідвей, хоча проганяв бублик і фаєрстрайк. :gigi:
Спробуйте понизити суттєво частоту ядра гпу в адреналіні, глянути заради цікавості чи будуть квадрати присутні. :-/
Kirakishou
Member

Xeqtr
Я також думав, що це проблема з драйверами. Тобто спочатку подумав, що проблема з залізом, потім мене переконали, що це проблема з драйверами. Але сьогодні людина, що мала досвід з такими відеокартами написала, що це проблема з залізом. Вихід з ладу однієї ланки праці ГОЗП. Тепер і не знаю, що думати. Те, що в сервісі пошлють, бо відеокарта проходить всі тести – це факт. Але ж така гра не одна. Особисто я спостерігаю цю проблему в двох іграх із п’яти, в які зараз граю.

Відправлено через 3 хвилини 34 секунди:
Kib: 24.11.2024 13:40Які саме "всі тести"?
Всі тести ОССТ, які стосуються перевірки саме відеокарти. 3дмарк дійсно не проганяв. Буду вдома, спробую понизити частоту ядра. Просто навіть на цьому форумі у людини така ж проблема. Не кажучи все про форум амд. Це не проблема з конкретним екземпляром відеокарти.
lewerlin
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:18Більшість ігор, в які я граю, працюють ідеально, ніяких артефактів немає. Але в деяких іграх вони є. Особисто я зустрічав їх в двох іграх — Zenless Zone Zero та BrownDust2.
Протирічить
Kirakishou: 24.11.2024 13:18проблема саме з залізом
Лізло б скрізь. На відео чітко видно "биті" кадри(тобто вони такі вже в кадровому буфері). Це схоже на помилки пам'яті, але якби вони мали місце, то проявлялися би буквально при будь-якому навантаженні.
Більше схоже на косяк в конкретній реалізації рущія(в даному випадку Unity i UE4). В мене Зенлесс теж коні вимочував з безлімітним ФПС, з ним ні вертикалка, ні фрісінк не пашуть після альт-табу.
Я на такі глітчі надивився в Еліті після релізу Одіссеї. Отам був жах. Десь рік Фронтіри його до розуму доводили. Тоді ще карти в мене мінялись 1070 - 6800. Плющило на всьому.
D1mmoN
Member

Цей клоун засрав всю гілку зі сталкером, цього йому замало, вирішив окрему тему замутити, ну просто казковий користувач.... :lamer:
Kib
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:44Всі тести ОССТ, які стосуються перевірки саме відеокарти.
Ну от і я так зробив, коли взяв б/в профільну карту тут на форумі у перевіреної людини. Все норм було, грав собі і все було норм, поки не дійшло до ігор які почали просто вилітати після першого інтро, ніякої помилки драйверу вінди чи ще чогось. Таке за день перевірки який мені дали, відтрекати важко. Виявилось треба понизити частоту ядра з 2200 дефолтних до 1740, тоді проблеми з вильотами зникають вищезгадані окремі тести 3дмарк крутяться годинами стабільно. Хоча прикол в тому, що на лінуксі, через вулкан ті ігри які вилітають на вінді без пониження частоти, працюють стабільно, більше того частота бусту ядра більше дефолтних 2200 та ще й вольтаж нижче. :dontknow: Карту навіть носив в місцевий сервіс, там вставили в другий зеон конфіг, та сама проблема. :dontknow:
lewerlin
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:44Всі тести ОССТ, які стосуються перевірки саме відеокарти. 3дмарк дійсно не проганяв.
Найпростіше - Кіберкпанк на ультра+промені, стати десь на площі корпорацій і лишити на пару годин, потім дивитись.
Kirakishou: 24.11.2024 13:44Вихід з ладу однієї ланки праці ГОЗП
Там таке би лізло, навіть на робочому столі, що ніяких питань би не було.

Отправлено спустя 5 минут 57 секунд:
Kib: 24.11.2024 13:51Таке за день перевірки який мені дали, відтрекати важко. Виявилось треба понизити частоту ядра з 2200 дефолтних до 1740, тоді проблеми з вильотами зникають вищезгадані окремі тести 3дмарк крутяться годинами стабільно. Хоча прикол в тому, що на лінуксі, через вулкан ті ігри які вилітають на вінді без пониження частоти, працюють стабільно, більше того частота бусту ядра більше дефолтних 2200 та ще й вольтаж нижче. :dontknow:
Особисто мені всі проблеми з вильотами прибрало зниження вольтажу ОЗП, з 1.35 до 1.32(мама накидала зайвого). Грішив, грішив на карту, а воно он як виявилось, навіть вторинки/третинки краще піджались.
І знову таки - на вінді летить, в лінуксі ок. Ні, ну точно з залізом трабли.
oh_boy
Member

я обридався
Reverse_rain
Member

Прийшов побачити тотальний та епічний брак відеоприскорювачів АМД, а побачив криві драйвера+криворукість розробників гри які визививають проблему у 1-3 людей.
Kib
Member

lewerlin: 24.11.2024 14:01Особисто мені всі проблеми з вильотами прибрало зниження вольтажу ОЗП, з 1.35 до 1.32(мама накидала зайвого). Грішив, грішив на карту, а воно он як виявилось, навіть вторинки/третинки краще піджались.
І знову таки - на вінді летить, в лінуксі ок. Ні, ну точно з залізом трабли.
Та скидав все в дефолт, + те що носив ставив в конфіг в сервісі який максимально стабільний і там трабла повторювалась, тому навряд чи це проблема з моїм конфігом. Найбільш ймовірно то крива поведінка драйвера для вінди, в лінуксі відео драйвер вбудований в ядро ОС, зовсім по іншому бусти частот вольтажу себе поводять. Або як мені казали на вулкані в лінуксі менше дро колів до відюхи ніж на вінді в дірект 12, тому навантаження менше. Коротше варіанти є, якби в мене була підміна щоб не сидіти без компа, я б відіслав карту і навіть віддав би 1к грн за те щоб мені дали аргументовану відповідь то проблема в софті чи залізі.
VladimirV
Member

Андервольтом знайдіть робочий профіль дай все. Кожен чіп індивідуальний і може бути що він вже і не в допусках.
На амд трішки інакше, ніж на Нвідіа. На Нвідіа зайняло десь недільку налаштування 4 профілів вольтаж гпу/частота гпу, методом запуску багатьох ігор.
Якщо для заданої частоти не вистачає вольтажа для споживання вк в конкретній грі, то якраз і відбувається виліт без всяких помилок драйверу, це нормально так і має бути. Якщо вольтажу гпу достатньо для такої частоти і споживання вк в найважчих режимах гри, все буде ок. В дефолті звісно вильотів не має бути, то вже явно не нормальна робота. Єдине що шукати свій профіль андервольту в МСІ АВ або ж в драйвері, напевно такий можна підібрати.
Kirakishou
Member

lewerlin: 24.11.2024 13:50Більше схоже на косяк в конкретній реалізації рущія
Але чому на 4070 і 4080 цих артефактів немає? Люди скинули мені скріншоти, там ці сцени без артефактів. Рушій має якісь проблеми саме з відеокартами від амд? У Вас є ці артефакти в 2160р?
Я створив цю тему, бо людина з досвідом написала, що це проблеми з залізом. У мене такого досвіду немає, тому і вирішив поцікавитися.
Kib: 24.11.2024 13:51Виявилось треба понизити частоту ядра з 2200 дефолтних до 1740, тоді проблеми з вильотами зникають вищезгадані окремі тести 3дмарк крутяться годинами стабільно.
Буду вдома, спробую знизити частоту графічного процесору. Але він і так не виходить на повне навантаження і на максимальні частоти. Фактично тільки сталкер силує мою відеокарту, всі решта ігор не потребують повного завантаження відеокарти для режиму 4К@60 фпс.
waryag
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:18Наведу приклад на грі Zenless Zone Zero, бо в ній це дуже легко перевірити. В цій грі я зіткнувся з дуже дивними артефактами у вигляді чорних мигаючих квадратиків, схожими на ті, які виникають при проблемі пам’яті відеокарти. Скріншот та відео під спойлером.
Якби проблема була в залізі, то в тебе глючило би в усіх іграх міхойо, а не тільки в ЗЗЗ.
Kib: 24.11.2024 13:40Які саме "всі тести"? Бо на власному досвіді переконався, що можна прогнати не прям всі тести, а потім з'являється одна гра яка вилітає, потім друга, а потім виявляється ти не прогнав 3дмарк тайм спай і спідвей, хоча проганяв бублик і фаєрстрайк. :gigi:
Карта практично всюди працює на 1050 мВ, але в БГ3 і резидентах гарантовано вилітає при запуску, якщо напруга менше 1140 мВ.
lewerlin
Member

Kirakishou: 24.11.2024 14:43Але чому на 4070 і 4080 цих артефактів немає?
Елементарно інші бібліотеки+гра тестилась на Гфорсах(і відповідно для них "відловили"). Писати потрібно в підтримку гри, аби в них було N тіккетів, щоб почати колупати траблу, а не на форумі.
Знову та ж Еліта в приклад, де на АМД згладжування не працювало. АМД винна? Як виявилось гра примусово врубала FXAA, незалежно від вибору в налаштуваннях, де було SMAA. Півтора року висіла тема на форумі, а вирішилось за один патч, коли замість форуму народ таки почав писати в підтримку.
Вильоти на підльоті до планет через криві шейдери. Для НВ наставили костилів, потім для АМД(замість написати відразу не криво). Знов АМД винна? Чи в залізі трабли?
Якщо річ йде за конкретну гру, то і розбиратися треба з конкретною грою. Зараз майже ніхто не хардкодить, всі збирають "конструктор". І так само мало хто дотримується елементарних принципів, типу почистити пам'ять при помилці.
Kirakishou
Member

waryag: 24.11.2024 14:49Якби проблема була в залізі, то в тебе глючило би в усіх іграх міхойо, а не тільки в ЗЗЗ.
Просто людина з досвідом написала, що це проблема з "ланками праці ГОЗП", тому я і створив цю тему. В інших іграх міхойо все чудово. Але така ж проблема є в іншій грі, від іншого розробника. Єдине, що спільного в цих іграх, що вони побудовані на юніті.
У мене карта дуже рідко подає більше 1,000 вольта на чіп, зазвичай 0,700-0,900. Для тих ігор, в які я граю, велика потужність не потрібна.

Просто цікаво, що ця проблема є і на інших відеокартах 7000-серії. Але не на всіх. Чому на одних є, на інших немає? Віндовс у мене офіційний, не збірка. Я періодично виконую sfc /scannow та dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth. Все без помилок.
Тому це або проблема з грою, або проблема з залізом, або проблема з драйверами. Наскільки я зрозумів, 6000-серія немає проблем в цій грі. На нвідія їх також немає. Людина пише, що 7000-серія має брак з заводу. Кому вірити?
lewerlin
Member

Kirakishou: 24.11.2024 15:01Чому на одних є, на інших немає?
Бо практично немає двох однакових збірок по залізу с ідентичним набором софту/бібліотек.
Kirakishou: 24.11.2024 15:01виконую sfc /scannow та dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth. Все без помилок.
Це говорить лише, що вінда ціла. Якщо в ній з коробки щось не так(майки паравіртуал драйвер викинули :mad: ), то ніфіга воно не покаже.
Kirakishou: 24.11.2024 15:01Наскільки я зрозумів, 6000-серія немає проблем в цій грі.
Ну от приклад з HSR. Практично після кожного свіжого патчу, альт-таб призводить до диких глітчів на робочому столі, аж до ребуту. Виглядає дуже страшно і один в один, як смерть карти. Протягом доби прилітає мікропатч і трабла зникає. Питання, це в мене проблеми з 6800 :lol: ?
Зенлесс, з анлоком фпс, мені карту жарив в меню, як ніякий фурмарк, опція всінку в його налаштуваннях не робоча взагалі. Трабла досі є. Ну не працює в ньому вертикалка, тільки лок ФПС. Питання, що ще не працює в зенлессі( а я нагадаю, там купу костилів на релізі накидали, бо воно тупило)?
man1242
Member

Kirakishou: 24.11.2024 13:18 Вітаю, шановне панство. Може бути таке, що величезна купа відеокарт від AMD 7000-серії має браковані графічні чіпи прямо з заводу? Це нові відеокарти з магазину від різних вендорів.

спойлер
Изображение

Байт прошел, даже проверю)))0)))
Ответить