Последние статьи и обзоры
Новости
У Windows 11 з'явиться моніторинг завантаження нейронного процесора NPU в AMD Ryzen
-
AccessDenied
Member
Предлагаю обсудить У Windows 11 з'явиться моніторинг завантаження нейронного процесора NPU в AMD Ryzen
Покращення неминуче.
Покращення неминуче.
-
Nikolay Yeryomenko
Member
15-ое поколение Intel и 16-ое рефреш с ещё больше мелких ядер.AccessDenied: ↑ 21.02.2024 17:01Покращення неминуче.
-
1nsane
Member
До сих пор не могу понять, что такого должен делать NPU со стороны пользователя, чтобы оправдывать свое существование...
-
John Doe
Member
Картинка - слева процессор AMD, справа на мониторинге - Intel(R) NPU.
-
smilex
Member
незаметно сливать данные1nsane: ↑ 21.02.2024 17:49 До сих пор не могу понять, что такого должен делать NPU со стороны пользователя, чтобы оправдывать свое существование...
-
Krovatka
Member
А 7040 типа не будет мониториться?
-
ImperiumAeternum
Member
Потому что для Интела поддержка уже готова на момент релиза, а АМД как обычно допиливается патчами спустя годJohn Doe: ↑ 21.02.2024 17:50 Картинка - слева процессор AMD, справа на мониторинге - Intel(R) NPU.
-
DuckRider
Member
Обсуживать копилота1nsane: ↑ 21.02.2024 17:49 До сих пор не могу понять, что такого должен делать NPU со стороны пользователя, чтобы оправдывать свое существование...
-
ImperiumAeternum
Member
Krovatka
Скорее всего будет, так жестко обламывать бета-тестеров перебор даже для компании добра
Скорее всего будет, так жестко обламывать бета-тестеров перебор даже для компании добра
-
mrigi
Member
наприклад локальний офлайн copilot, який не висажує батарею ноута через GPU як скажений і не знижує продуктивність тієї самої GPU1nsane: ↑ 21.02.2024 17:49До сих пор не могу понять, что такого должен делать NPU со стороны пользователя, чтобы оправдывать свое существование...
-
avebael
Member
або відеоплеєр, який під час відтворення апаратно відрендерить 720 в 2к, та почистить в артефактів.mrigi: ↑ 21.02.2024 18:33наприклад локальний офлайн copilot, який не висажує батарею ноута через GPU як скажений і не знижує продуктивність тієї самої GPU1nsane: ↑ 21.02.2024 17:49До сих пор не могу понять, что такого должен делать NPU со стороны пользователя, чтобы оправдывать свое существование...
праобраз NPU з*явився ще на смартфонах, коли фотку зроблену на пластиковій 5мм лінзі (такій же як на соні-еріксоні 2005 року) програмно рендерить у 100500 мегапіксілів, і гарно продається юзвєрям... якось без хуанговських терафлопсів все працювало...
-
KimRomik
Member
я не можу зрозуміти тільки одного, а нафіга виділяти дорогоцінні квадратні міліметри кремнію під ШІ?
чи не простіше продавати спеціалізовані ШІ-прискорювачі (не відеокарти!) в картах розширення під PCI-e?
або можна навіть у вигляді USB, коротше варіантів маса, тільки не в процесорах чи відеокартах, щоб не займати їхню продуктивність
я, наприклад, хотів б в процесорах більш потужніший графічний блок замість ШІ
Отправлено спустя 10 минут 45 секунд:
якщо мова про мобільні процесори, то ок, але в десктопних це нафіг здалось
чи не простіше продавати спеціалізовані ШІ-прискорювачі (не відеокарти!) в картах розширення під PCI-e?
або можна навіть у вигляді USB, коротше варіантів маса, тільки не в процесорах чи відеокартах, щоб не займати їхню продуктивність
-
Сidonix
Member
Не забувай про більш тісну інтеграцію. Не треба виділяти під ШІ лінії PCIe, яких і так завжди небагато, по друге - всіх хочуть перевести на процесори з ШІ поступово, і це буде як стандарт.KimRomik: ↑ 21.02.2024 19:16 я не можу зрозуміти тільки одного, а нафіга виділяти дорогоцінні квадратні міліметри кремнію під ШІ?
-
Nikolay Yeryomenko
Member
Может появятся варианты с отключенным NPU, как с видеоядром в F.KimRomik: ↑ 21.02.2024 19:16це нафіг здалось
Зачем это надо. Windows десктоп работает, видео - всё. То что делает AMD в APU - филькина грамота. Логика таких улучшений только в том, что новые APU должны стоить так же как и старые. А в целом нормальным пользователям такое не интересно.KimRomik: ↑ 21.02.2024 19:16я, наприклад, хотів б в процесорах більш потужніший графічний блок
-
KimRomik
Member
скажи, що краще недо-ШІ під кришкою проца чи плата ATX з 7 слотами pci-e, куди можна впихнути 7 нейронок?Сidonix: ↑ 21.02.2024 19:51Не треба виділяти під ШІ лінії PCIe, яких і так завжди небагато
я чекаю досить потужний APU, щоб позбавитись від відеокартиNikolay Yeryomenko: ↑ 21.02.2024 20:13Может появятся варианты с отключенным NPU, как с видеоядром в F.KimRomik: ↑ 21.02.2024 19:16це нафіг здалось
Зачем это надо. Windows десктоп работает, видео - всё. То что делает AMD в APU - филькина грамота. Логика таких улучшений только в том, что новые APU должны стоить так же как и старые. А в целом нормальным пользователям такое не интересно.KimRomik: ↑ 21.02.2024 19:16я, наприклад, хотів б в процесорах більш потужніший графічний блок
розумієш, тобі іноді продають відеокарти з недостатньою кількістю фазів чи відеопам"яті, тоді як зв"язка цпу+гпу в одному сокеті дозволить створити досить гибку конфігурацію, починаючи від підходящої материнської плати та закінчуючи об"ємом озу під відяху
-
Nikolay Yeryomenko
Member
Дак не надо это покупать - апгрейд ведь ни ради самого процесса апрейда делается. Вон AMD всё сделала лучше Nvidia в своих видеокартах - 8-pin, фазы есть, памяти больше, лучи есть, FSR лучше DLSS, в софте всё работает лучше чем у NVidia и т.д.KimRomik: ↑ 21.02.2024 20:25тобі іноді продають відеокарти з недостатньою кількістю фазів чи відеопам"яті,
-
Smok
Member
а ти знайди якийсь coral tpu під потрібний слот в продажу, та ще й з нормальною ціною, а не:KimRomik: ↑ 21.02.2024 19:16 чи не простіше продавати спеціалізовані ШІ-прискорювачі (не відеокарти!) в картах розширення під PCI-e?
$40-50 за
- mpci
- m.2 B+M
- m.2 A+E
або $50-60 за usb
і це дає мінус слот на материнці, куди можна було б поставити зайвий ssd
якби могли запихнути 4090 в APU - вже давно зробили би хоча б 4060, я це також чекаю
Последний раз редактировалось Smok 21.02.2024 20:50, всего редактировалось 1 раз.
-
Stalker22
Member
А може інтел, як завжди у змові з майками, занесені чемодани...ImperiumAeternum: ↑ 21.02.2024 18:28Потому что для Интела поддержка уже готова на момент релиза, а АМД как обычно допиливается патчами спустя годJohn Doe: ↑ 21.02.2024 17:50 Картинка - слева процессор AMD, справа на мониторинге - Intel(R) NPU.
-
Scoffer
Member
Мабуть буде, але корявий такий стандарт. TPU дуже сильно залежні від ПСП, навіть більш сильно ніж GPU. Типовий окремий TPU має шину 2048 - 8192. Відповідно проц зі своїми 2 по 64 це останнє місце де мали б бути ШІ модулі. Мало того, що вони самі собою тупитимуть, так ще й тупитимуть CPU.Сidonix: ↑ 21.02.2024 19:51всіх хочуть перевести на процесори з ШІ поступово, і це буде як стандарт.
-
_FYA_EXel
Member
Собирать телеметрию и заниматься обучением AI - все для вас1nsane: ↑ 21.02.2024 17:49 До сих пор не могу понять, что такого должен делать NPU со стороны пользователя, чтобы оправдывать свое существование...