Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Последний раз редактировалось StasTODD 31.07.2010 02:49, всего редактировалось 7 раз.
GreenMile
Member

Samilo: 15.01.2024 21:32 Не підскаже хто, чи можно підставку магнітною стороною ставити на БЖ?
Можна.
Deadpool
Member

lewerlin: 14.01.2024 20:34Для монтажки найкраще взагалі вбудована інтел, 12+ покоління. А якщо монтажка в пріоритеті і софт прямо хоче куду, то придушити хотілки по іграм і взяти 4060 або 3060/12(якщо хоче ще буферу).
багато хто і що юзає куда ядра для відмальовування, в тому числі нейронки. тому тут амуде просто пасе задніх поки =(
дружині для монтажки/рендера думав теж якусь 6800/6900 брати, а по факту нейронки почала юзати, афтерефект крутити, переганяти відео через апскейл, і туть вже нвідіа поза конкоренцією.

а якусь доступну нейронку завести для генерування зображень то взагалі онлі куда ядра і чим більше врам, бо на 11/12врами вже на деяких пресетах якість буде менше 1000рх :-/ або взагалі посилає нафіг бо мало врам :laugh:
Grava
Member

Deadpool: 15.01.2024 23:35якусь доступну нейронку завести для генерування зображень то взагалі онлі куда ядра
Зараз бавлюся stable diffusion на своїй rx 6800, ніяких проблем, після генерації на процессорі швидкість вражає :rotate:
Kirakishou
Member

Ще одна особливість RX 7800 XT, яку я помітив недавно. При перезавантаженні ПК я помітив артефакт зображення у вигляді мигаючої білим кольором нижньої половини екрану на початку завантаження комп’ютера. Але він з’являється тільки при перезавантаженні ПК і не завжди, а при просто увімкненні ПК його немає, тому я не звернув на це увагу. І тільки потім до мене дійшло, що відеокарта не виводить зображення POST через HDMI. Зображення вже з’являється на етапі завантаження віндовс. Я спробував два телевізора та монітор. Відеокарта не показує POST через HDMI, тільки через DP. Ця проблема гуглиться на форумі амд та реддіті — рішення, як ви вже здогадалися, підключити відеокарту до монітора через DP. Сам UEFI та Boot Menu з’являється, якщо почекати. Це баг чи фіча?
Ще з особливостей – якщо відкрити ворд при увімкненій грі, то тінь від стрічки починає блимати разом з курсором і сам ворд дуже сильно підвисає — слова, які ти друкуєш, з’являються з дуже помітним лагом.

Що ми маємо на даний момент:
1. Глобальне обмеження фпс взагалі не працює на жодній відеокарті від амд, і в цьому вже переконалися деякі власники відеокарт від AMD з форуму. Для них то не є проблемою, бо у них вдалий екземпляр відеокарти, який не свистить дроселями при тисячах фпс.
2. Перегляд блюрей дисків або копій з них в будь-якому плеєрі з апаратним декодуванням призводить до зеленого екрану та падіння драйверу. Декодер не вивозить високий бітрейт відео.
3. Немає зображення POST через HDMI.

Ці три проблеми є не що інше як баги. Причому обмеження фпс не працює вже роками і, судячи з усього, вони не збираються це виправляти. Я зіштовхнувся з цим ще на RX 470 і з тих пір нічого не змінилося.

Середнє споживання RX 7800 XT при перегляді ютубу та браузингу на 4К екрані — 60 Вт на годину. Це особливість цієї відеокарти і з цим я погоджуюся.

Претензій до продуктивності в відеоіграх немає, вона чудово тягне всі ігри, в які я граю, в 4К@60 фпс на ультра.

Пишу це для потенційних покупців RX 7800 XT, щоб мали на увазі. Це особливості, в яких я особисто переконався. Про все решту – проблеми з підключенням двох моніторів або непрацюючого курсору в хромі я не кажу, бо я особисто це не перевіряв. Ці три проблеми не є критичними, можна скористатися милицями, щоб вирішити їх — вимкнути апаратне прискорення в плеєрі, підключити монітор через DP (на телевізорі прийдеться з цим змиритися) та обмежети фпс через RivaTuner.

Але майте це на увазі, коли задумаєтеся про покупку RX 7800 XT.
Последний раз редактировалось Kirakishou 16.01.2024 09:31, всего редактировалось 1 раз.
Xardas_95
Member

Kirakishou: 16.01.2024 09:03обмеження фпс не працює вже роками і, судячи з усього, вони не збираються це виправляти. Я зіштовхнувся з цим ще на RX 470 і з тих пір нічого не змінилося.

Колись був власником рх588 - обмеження фпс виставлені в адреналіні працювали адекватно, хтозна коли воно то поламали :-/
login55
Member

Kirakishou: 16.01.2024 09:03 1. Глобальне обмеження фпс взагалі не працює на жодній відеокарті від амд,
я можливо щось пропустив, що значить "глобальне обмеження"?
Kirakishou
Member

Xardas_95
Можливо. Я придбав RX 470 в 2020 році, і з тих пір воно не працювало. Я дізнався про це саме через свист дроселів, бо мені попалася дуже невдала в плані свисту дроселів RX 470. Якби не свист дроселів, я б не переймався цим, бо більшість ігор має можливість виставити обмеження FPS, крім самих заставок, які з’являються перед іграми. І саме на цих заставках відеокарта свистить так, що її чути в навушниках. Свист дроселів у мене був і на відеокартах від NVIDIA, і на відеокартах від AMD. Тільки на NVIDIA глобальне обмеження FPS завжди працювало чітко, тому свист дроселів можна було подолати таким чином. На відеокартах від AMD обмеження не працює, навіть якщо пробувати різні режими типу Radeon Chill. Треба ставити милицю у вигляді RivaTuner — тоді обмеження працює. Мабуть, для програмістів AMD то дуже висока матерія. Адже це саме програмна проблема, а не залізна. Коли буде настрій, напишу їм про це на реддіті або на форумі AMD.
sselesnes
Member

Kirakishou
1. Глобальне обмеження фпс взагалі не працює на жодній відеокарті від амд, і в цьому вже переконалися деякі власники відеокарт від AMD з форуму. Для них то не є проблемою, бо у них вдалий екземпляр відеокарти, який не свистить дроселями при тисячах фпс.
rtss frame limit працює чудово на polaris/rdna1/rdna2. Доречі дізнався про цікаву фічу - global/profile->setup->enable frame color indicator->moving bar
2. Перегляд блюрей дисків або копій з них в будь-якому плеєрі з апаратним декодуванням призводить до зеленого екрану та падіння драйверу. Декодер не вивозить високий бітрейт відео.
не пробував, але bluray mux лежить 50ГБ, та VLC, MVP та MPC:HC (render evr та madVR v0.92.17) win10/11.
таке було з кривими мамками від asrock/biostar P250 S1151 на 570/5700 - біос видно тільки в csm - бутлоадер cистеми = чорний екран, а потім робочій стіл.
Последний раз редактировалось sselesnes 16.01.2024 10:13, всего редактировалось 1 раз.
Kirakishou
Member

login55
Обмеження частоти кадрів для всієї системи, а не для конкретної програми. В налаштуваннях драйверів NVIDIA: Global Setting -> Max Frame Rate.
Ось людина, яка стверджувала, що воно працює, сама переконалася, що воно не працює. В цій темі, де ми зараз спілкуємося, ще є такі приклади. Більшості на це плювати, як і на апаратне декодування блюрей дисків, тому про це майже ніхто не згадує.
Vlaad13
Member

Kirakishou: 16.01.2024 10:13 login55
Обмеження частоти кадрів для всієї системи, а не для конкретної програми. В налаштуваннях драйверів NVIDIA: Global Setting -> Max Frame Rate.
Ось людина, яка стверджувала, що воно працює, сама переконалася, що воно не працює. В цій темі, де ми зараз спілкуємося, ще є такі приклади. Більшості на це плювати, як і на апаратне декодування блюрей дисків, тому про це майже ніхто не згадує.
Так обсырать карты от амд не получается ни у кого другого :D
Респект и уважуха :super:
Kirakishou
Member

sselesnes: 16.01.2024 10:11rtss frame limit працює чудово на polaris/rdna1/rdna2.
Я про це і кажу, що в налаштуваннях драйверів відеокарти обмеження не працює, а з милицею у вигляді RivaTuner Statistics Server — працює. Тому тут вина саме програмістів AMD.
sselesnes: 16.01.2024 10:11не пробував, але bluray mux лежить 50ГБ, та VLC, MVP та MPC:HC (render evr та madVR v0.92.17) win10/11.
Спробуйте в mpv з увімкненим апаратним декодером швидко промотувати відео вперед. Але у вас RX 6800 XT, на ній повинно працювати. Бо на моїй RX 470 теж працює, а на RX 7800 XT зелений екран та падає драйвер. Трохи раніше я викладав скріншоти цього в цій темі. Можливо це пов’язано з тим, що у мене 4К екран, або ще з чимось – не знаю. Але проблема є.
sselesnes: 16.01.2024 10:11таке було з кривими мамками від asrock/biostar P250 S1151 на 570/5700 - біос видно тільки в csm - бутлоадер cістеми чорний екран, а потім робочій стіл.
У мене TUF GAMING B550-PLUS, біос останній. На 1660 Ti у мене все працювало чітко. Якби не ці візуальні глітчі у вигляді мигаючої білим половини екрану, я б взагалі не помітив, що відеокарта не виводить зображення POST по HDMI. Бо я спершу звернув увагу саме на ці глітчі, а вже потім помітив, що немає зображення POST.
Samilo
Member

Vader
Так.
Корпус АТХ
Kirakishou
Member

Vlaad13
Якби на RTX 4070 були проблеми, я б про них також написав. У мене немає цілі обісрати AMD, а навпаки — хочеться, щоб їх продукція стала краще. Бо я з 2019 року користуюся процесором Ryzen і він мені дуже подобається. Так, були певні недоліки з інсталятором драйверів на чіпсет, про які я вже згадував. Щоб не бути голослівним, ось посилання на офіційний сайт AMD. Читайте Fixed Issues. Там написано про російську, але це стосувалося і української, якщо я правильно пам’ятаю. Вони цей баг фіксили приблизно півроку. Пам’ятаю, я писав про це на цьому та інших форумах, мені відповідали, що завжди треба ставити ОС на англійській мові, тоді не буде проблем з драйверами. Тобто це не проблема програмістів AMD, це в тебе ОС встановлена з неправильною мовою.
Як би там не було, але загалом я задоволений RX 7800 XT, особливо в плані ігор. Ну і виконання від SAPPHIRE просто топове. Вже тільки через саме виконання варто взяти цю відеокарту.
Deadpool
Member

Grava: 16.01.2024 07:47Зараз бавлюся stable diffusion на своїй rx 6800, ніяких проблем, після генерації на процессорі швидкість вражає
сурс яка з стейбл? яку максимальну якість генерує, як швидко? :beer:
обирав саме через 24гб буфер 3090, бо безальтернативне по ціні. бо на 11гб деякі лори не заводились взагалі.
El Barrent
Member

Kirakishou: 16.01.2024 09:03 Що ми маємо на даний момент:
1. Працює
2. xz
3. Є
Grava
Member

Deadpool
Вдома гляну якщо не забуду. Мені це цікаво лише погратися, тому завантажив форк для директМЛ, кілька моделей та більше не розбирався.
Kirakishou
Member

Завантажте гру Genshin Impact, як це зробила людина, посилання на повідомлення якої я привів, і продемонструйте це. Тільки не треба обмежувати через RTSS. Запишіть відео, де ви це робите через драйвер і обмеження у вас працює.
Я не знаю, що означає ваше XZ. Скріншоти того, що перегляд блюрей дисків в плеєрі з апаратним прискоренням призводить до падіння драйверу я раніше продемонстрував в цій темі.
Vlaad13
Member

Kirakishou: 16.01.2024 11:01 Vlaad13
Якби на RTX 4070 були проблеми, я б про них також написав. У мене немає цілі обісрати AMD, а навпаки — хочеться, щоб їх продукція стала краще. Бо я з 2019 року користуюся процесором Ryzen і він мені дуже подобається. Так, були певні недоліки з інсталятором драйверів на чіпсет, про які я вже згадував. Щоб не бути голослівним, ось посилання на офіційний сайт AMD. Читайте Fixed Issues. Там написано про російську, але це стосувалося і української, якщо я правильно пам’ятаю. Вони цей баг фіксили приблизно півроку. Пам’ятаю, я писав про це на цьому та інших форумах, мені відповідали, що завжди треба ставити ОС на англійській мові, тоді не буде проблем з драйверами. Тобто це не проблема програмістів AMD, це в тебе ОС встановлена з неправильною мовою.
Як би там не було, але загалом я задоволений RX 7800 XT, особливо в плані ігор. Ну і виконання від SAPPHIRE просто топове. Вже тільки через саме виконання варто взяти цю відеокарту.
Охрана отмена :laugh:
daesz
Member

Kirakishou: 16.01.2024 09:03 Ще одна особливість RX 7800 XT, яку я помітив недавно. При перезавантаженні ПК я помітив артефакт зображення у вигляді мигаючої білим кольором нижньої половини екрану на початку завантаження комп’ютера. Але він з’являється тільки при перезавантаженні ПК і не завжди, а при просто увімкненні ПК його немає, тому я не звернув на це увагу. І тільки потім до мене дійшло, що відеокарта не виводить зображення POST через HDMI. Зображення вже з’являється на етапі завантаження віндовс. Я спробував два телевізора та монітор. Відеокарта не показує POST через HDMI, тільки через DP. Ця проблема гуглиться на форумі амд та реддіті — рішення, як ви вже здогадалися, підключити відеокарту до монітора через DP. Сам UEFI та Boot Menu з’являється, якщо почекати. Це баг чи фіча?
Ще з особливостей – якщо відкрити ворд при увімкненій грі, то тінь від стрічки починає блимати разом з курсором і сам ворд дуже сильно підвисає — слова, які ти друкуєш, з’являються з дуже помітним лагом.
В мене немає ні першого, ні другого..
Зрештою, я не користуюся саме МС вордом, тільки онлайновими гуглдоками, але там цієї проблеми немаї. Будь-яких флікерів ні при загрузці, ні при роботі - немав.
edt. POST виводить через раз (на hdmi) :rolleyes:
Последний раз редактировалось daesz 16.01.2024 12:30, всего редактировалось 2 раза.
GreenMile
Member

Kirakishou: 16.01.2024 09:03 Зображення вже з’являється на етапі завантаження віндовс. Я спробував два телевізора та монітор. Відеокарта не показує POST через HDMI, тільки через DP. Ця проблема гуглиться на форумі амд та реддіті — рішення, як ви вже здогадалися, підключити відеокарту до монітора через DP. Сам UEFI та Boot Menu з’являється, якщо почекати. Це баг чи фіча?
Тю, в мене так само на 4070ті/DP і 4080/hdmi, перше, що встигають відобразити монітори при включенні ПК - це вже лого асуса при завантаженні системи. Щоб побачити саме стартовий ПОСТ, де воно виводить інформацію про конфіг заліза, то треба паузити вручну :dontknow: При чому, таке вже років з 10, якщо не більше, минулі тазіки були і7-3770+gtx580/DP і i5-6600к + 1060/hdmi, перший ПК пост встигав 0,5 секунди засвітити, другий - ні, при чому, до патчу біосу 1060, вона по ДП взагалі не детектилась при старі (ПК пищав) і зображення показувала тільки на робочому столі вже.
Коротше, у вас шось із серії "раніше трава була зеленіше", при чому якісь претензії, які ні на що не впливають, ну окрім може того, що кодек не підтримується, але це потрібно 1,5 анонімусам.
Ответить