Новости
Последние статьи и обзоры
AMD RX 5700XT - перехід на термопасту і проблеми з хотспотом
-
Ebioz
Junior
Привіт! Недавно вирішив перевести свою RX 5700XT Anniversary Edition на ЖМ Coollaboratory Liquid Ultra. Хотспот під 95-100С і шум навіть при андервольті натякали, що можна це все поправити.
Проблема: недостатній контакт гпу з радіатором / нерівномірна поверхня радіатора (?)
Раніше вже пересажував RX480 на ЖМ, але з 5700 все стало тільки гірше. Після першого 3Д навантаження стало зрозуміло, що контакту гпу з кулером немає взагалі, після повторної розборки карти це підтвердилось. Замінив ЖМ на термопасу АС-МХ4, поставив 1мм шайби під пластину кріплення. Знову ж розібрав для перевірки відпечатку пасти, виглядало в межах норми.
Тепер я можу зайти в важкі ігри і температура гпу буде підніматись дуже швидко (хоч і буде в нормі), але хотспот за 5-7 секунд взлетить за 105 градусів. Дельта між температурою гпу і хотспотом - 30 градусів. На стоковому паді різниця була менше 20 градусів і піднімалась поступово.
Неважкі ігри типу Arma 3 можна грати спокійно.
Цікавить чи хтось стикався з подібним і які методи допомогли нормалізувати температури.
Зараз думаю над 2 варіантами:
1) Перевірити рівність площини радіатора і відполірувати його. Є підозра на серйозні нерівності, через що навіть після прижиму з шайбами радіатор прилягає нерівномірно. Стоковий пад міг компенсувати такі нерівності.
2) Купити інший афтермаркет пад на заміну, але є сумніви що це допоможе знизити температури. В результаті я просто вихожу в нуль.
Проблема: недостатній контакт гпу з радіатором / нерівномірна поверхня радіатора (?)
Раніше вже пересажував RX480 на ЖМ, але з 5700 все стало тільки гірше. Після першого 3Д навантаження стало зрозуміло, що контакту гпу з кулером немає взагалі, після повторної розборки карти це підтвердилось. Замінив ЖМ на термопасу АС-МХ4, поставив 1мм шайби під пластину кріплення. Знову ж розібрав для перевірки відпечатку пасти, виглядало в межах норми.
Тепер я можу зайти в важкі ігри і температура гпу буде підніматись дуже швидко (хоч і буде в нормі), але хотспот за 5-7 секунд взлетить за 105 градусів. Дельта між температурою гпу і хотспотом - 30 градусів. На стоковому паді різниця була менше 20 градусів і піднімалась поступово.
Неважкі ігри типу Arma 3 можна грати спокійно.
Цікавить чи хтось стикався з подібним і які методи допомогли нормалізувати температури.
Зараз думаю над 2 варіантами:
1) Перевірити рівність площини радіатора і відполірувати його. Є підозра на серйозні нерівності, через що навіть після прижиму з шайбами радіатор прилягає нерівномірно. Стоковий пад міг компенсувати такі нерівності.
2) Купити інший афтермаркет пад на заміну, але є сумніви що це допоможе знизити температури. В результаті я просто вихожу в нуль.
-
Donate
Member
Без термопрокладок є проблема з прижимом?
Можливо їх невірно підібрали?
-
Ebioz
Junior
Donate
Термопрокладок на память? Вони стокові стоять, на око 1.5-2мм. Теж думав що їх заміна на 1мм щось дасть, але чому тоді washer mod працює у всіх навіть зі стоковими прокладками?
Термопрокладок на память? Вони стокові стоять, на око 1.5-2мм. Теж думав що їх заміна на 1мм щось дасть, але чому тоді washer mod працює у всіх навіть зі стоковими прокладками?
-
WalkMan
Member
Ebioz
як варіант, я спробував ці термо-інтерфейси, бо треба було пересадити дошку viewtopic.php?p=3633272#p3633272
Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
Можливо із самим радіатором щось не то!? Трубки «відпали» з теплозйомника чи щось в такому плані?
як варіант, я спробував ці термо-інтерфейси, бо треба було пересадити дошку viewtopic.php?p=3633272#p3633272
Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
Можливо із самим радіатором щось не то!? Трубки «відпали» з теплозйомника чи щось в такому плані?
-
Ray2000gt
Advanced Member
Так, в нього крива основа.WalkMan: ↑ 14.09.2023 01:10 Можливо із самим радіатором щось не то!?
Там камера.WalkMan: ↑ 14.09.2023 01:10 Трубки «відпали» з теплозйомника чи щось в такому плані?
Треба ставити прокладку Honeywell PTM7950 на гпу. Прокладки на памʼять/vrm можна не чіпати, з ними нічого не сталося, на рефах використовують якісні прокладки.
P.S. Нещодавно міняв стокову графітову прокладку на Radeon VII. Працювала з 2018 року + 1.5 роки в майнінгу. Я вирішив, що термоінтерфейс вже втомився і замінив на МХ-4. Температури майже не впали, але, на щастя, і не збільшилась.
-
AntonyKandaurov
Member
Ray2000gt
Ptm 7950 ставити тільки якщо зазор не більше 0.25мм. Судячи з усього вище написаного то зазор в карті ТСа коллосальний, ptm просто не буде працювати.
Ptm 7950 ставити тільки якщо зазор не більше 0.25мм. Судячи з усього вище написаного то зазор в карті ТСа коллосальний, ptm просто не буде працювати.
-
Mixx
Member
Ebioz
Арктик как термопаста для видяшки - полный мусор + много брака и подделок.
В вашем случае нужно искать что то максимально густое с хорошей теплопередачей и ложить обильным слоем.
В вашем случае нужно искать что то максимально густое с хорошей теплопередачей и ложить обильным слоем.
-
KimRomik
Member
скоріш за все у вас в корпусі погана вентиляція і гарячі повітря змішуються, а не виводяться
-
Павло
Member
Так у нього турбіна! Наприклад у мене турбіна в яку ніхто не лазив і там графітовий термоінтерфейс стоковий, то вона що на андервольт, що на підвищення оборотів відразу реагує зниженням температури... Тобто з термоінтерфейсом там все в порядку! Черговий раз впевнився у тому, що якщо щось працює то краще не лізти!KimRomik: ↑ 14.09.2023 10:25 скоріш за все у вас в корпусі погана вентиляція і гарячі повітря змішуються, а не виводяться
Пропонує автору відправити автору "гешці" на обслуговування. думаю він поправить ситуацію з температурами!
-
shatun
Member
Таке відчуття, що RX 5700XT мають з заводу якийсь прихований дефект, який виправили супер термоінтерфейсом не маючим аналогу у магазах.
Це вже друга тема за три тиждень: viewtopic.php?f=5&t=271963
-
Ray2000gt
Advanced Member
Просто криві випарні камери. А оці графітові прокладки - класна річ. Не дивлячись на те що вона товстелкзна в порівнянні з пастою, ефективність при цьому як у добротних паст.shatun: ↑ 14.09.2023 11:46 Таке відчуття, що RX 5700XT мають з заводу якийсь прихований дефект, який виправили супер термоінтерфейсом не маючим аналогу у магазах.
Отправлено спустя 4 минуты 39 секунд:
Багато карт з ферм мазав МХ4, наче норм. Приклад, обслужив референсні Веги перед майнінгом, 2 роки відмолотили 80-100*. Перед продажем перемазав одну з них свіжою - температури 1:1. Інші лиш продув від пилу.Mixx: ↑ 14.09.2023 10:00 Ebioz
-
Ebioz
Junior
Спробував мінімально відполірувати основу камери, але особливих результатів це не дало. Камера з заводу мала дефект, велику царапину в самому центрі і дві вмятини по центру.
Після всього спробував підставити дещо під центр прижимної пластини, після чого температури стали трохи краще.
Після прогону бенчмарку Cyberpunk 2077 стало:
Ядро: 71
Хотспот: 105
Турбіна: 55%
Вольтаж: 1.078
Фото відпечатку пасти після першого зняття СО:
Отправлено спустя 1 минуту 38 секунд:
WalkMan
Ray2000gt
Дякую за наводку, буду замовляти цей пад! Можливо більш густа паста спрацювала теж, але виберу більш надійний варіант.
Після всього спробував підставити дещо під центр прижимної пластини, після чого температури стали трохи краще.
Після прогону бенчмарку Cyberpunk 2077 стало:
Ядро: 71
Хотспот: 105
Турбіна: 55%
Вольтаж: 1.078
Фото відпечатку пасти після першого зняття СО:
- спойлер
- спойлер
- спойлер
Отправлено спустя 1 минуту 38 секунд:
WalkMan
Ray2000gt
Дякую за наводку, буду замовляти цей пад! Можливо більш густа паста спрацювала теж, але виберу більш надійний варіант.
-
Ray2000gt
Advanced Member
Ebioz, судячи з фото відбитку, немає нормального контакту кулера з кристалом. Паста лежить товстим шаром, майже не вичавлена з боків.
Суть у тому, що охлад спроєктований під доволі товстий пад. Тепер замість пада паста, але різницю товщини немає чим компенсувати, ось заводський зазор і не дає нормального прилягання. Проставки під рамку, або тонкіші прокладки на пам'ять/VRM не допоможуть, точніше може допоможуть а може і ні, хто зна, де воно там ще впреться.
Суть у тому, що охлад спроєктований під доволі товстий пад. Тепер замість пада паста, але різницю товщини немає чим компенсувати, ось заводський зазор і не дає нормального прилягання. Проставки під рамку, або тонкіші прокладки на пам'ять/VRM не допоможуть, точніше може допоможуть а може і ні, хто зна, де воно там ще впреться.
-
_nic
Member
Як бт цю штуку моно було б сріблом залудити, але мабуть це технологічно не можливо 
-
Ebioz
Junior
Ray2000gt
Воно впирається в 6 отворів кріплення рами СО, 3 зверхзу і 3 знизу (на фото полірування камери). В теорії, якщо зточити певний міліметраж з них і водночас замінити термопрокладки памʼяті на тонші, то можна добитись повного контакту гпу з СО. В даний момент в мене немає ентузіазму для цього.
Хоча, якщо перевести цю карту на ЖМ, то це була б відносно тиха і холодна карта як для турбіни.
Воно впирається в 6 отворів кріплення рами СО, 3 зверхзу і 3 знизу (на фото полірування камери). В теорії, якщо зточити певний міліметраж з них і водночас замінити термопрокладки памʼяті на тонші, то можна добитись повного контакту гпу з СО. В даний момент в мене немає ентузіазму для цього.
Хоча, якщо перевести цю карту на ЖМ, то це була б відносно тиха і холодна карта як для турбіни.
-
akr
Member
можно ли как-то решить проблему постоянно включающихся вентелей в простое? сабж не греется, температуры под нагрузкой хорошие, но в простое постоянно уходит к 60 и подрубает вентиляторы
-
shad_1985
Member
akr
скоріше за все у Вас либо мультигпу либо монітор 144+ герца
скоріше за все у Вас либо мультигпу либо монітор 144+ герца
-
akr
Member
shad_1985
так, 165, треба менше?
а точно, при 60 гц вживання падає до 12 ват , а при 120+ гц 38-40вт
так, 165, треба менше?
а точно, при 60 гц вживання падає до 12 ват , а при 120+ гц 38-40вт
-
akr
Member
Справа, як з'ясувалось в тому, що на всьому де більше 60 гц, відяха піднімає на максимум частоту пам'яті, драйвера нові, перевстановлював - не допомогло.
Рішення, через костиль, тут https://i2hard.ru/publications/24738
Нащо мені 165 гц монітор тоді
Рішення, через костиль, тут https://i2hard.ru/publications/24738
Прикольно, що деяким допомагає просто 120гц поставити, деяким запис екрану в драйвері відключити, деяким вище написане, причому що ця тема на реддіте ще 4 роки тому підіймаласьНе сбрасывается частота видеопамяти в простое
И такое тоже бывает. Решение – использование Custom Resolution Utility.
Находим пункт "Detailed resolutions", нажимаем "Add", в выпадающем списке "Timing" выбираем "Automatic - CRT standard", в поле "Frequency" вписываем свою частоту, после этого нажимаем OK. Поднимаем созданное разрешение стрелочкой вверх над старым, снова нажимаем OK и перезагружаемся.
Нащо мені 165 гц монітор тоді
-
Ebioz
Junior
Купив по рекомендаціях в треді PTM 7950, по температурах вийшло рівно те що на стоковому графітовому паді. Після 3 місяців політ нормальний, можна спокійно брати на заміну!