Последние статьи и обзоры
Новости
Як подружити Asus Rampage 5 Extreme і Asus ROG Hyper M.2 Card
-
Boogiman
Junior
Вітаю, шановні форумчани! Є материнка Rampage 5 Extreme, PCI-E карта розширення ROG Hyper M.2 Card на 2 слоти для NVMe SSD та два ідентичні NVMe SSD. Якщо по одному SSD вставляти в цю гіперкарту, в будь-який із її слотів, то все визначається - і в біосі, і у вінді (Windows 11 Pro x64). Якщо ж вставити обидва SSD в гіперкарту, то в біосі і у вінді бачиться лише SSD у першому слоті і завантаження відбувається також ТІЛЬКИ з першого слота - діод другого слота теж світиться, але не блимає (мабуть, напруга подається, але звернення до SSD немає). Які вже тільки параметри в біосі не змінював, у різні PCI-E слоти переставляв гіперкарту, але змін немає: завантаження лише з першого слота. Проц Intel Xeon E5-2676 v3, тому замала кількість ліній PCI-E відпадає, бо він їх підтримує 40 штук. Як можна змусити працювати ОБИДВА SSD на цій карті?
-
WaRMacTep
Member
В який по рахунку слот її ставите? повинно бути в 1 відеокарта в 4 ця карта розширення, з мануала в інших лотах нічого не повинно бути
-
Ray2000gt
Advanced Member
PCI-E Link Bifurcation - https://shuttletitan.com/miscellaneous/ ... sdds-gpus/
-
Boogiman
Junior
У всі PCI-E пробував, але результат однаковий: бачиться тільки перший ссд у гіперкарті. Навіть ставив відик в інші слоти, а гіперкарту в перший PCI-E - те саме.WaRMacTep: ↑ 20.09.2023 22:05 В який по рахунку слот її ставите? повинно бути в 1 відеокарта в 4 ця карта розширення, з мануала в інших лотах нічого не повинно бути
Отправлено спустя 1 минуту 40 секунд:
В цьому пості для мого випадку нічого корисного нема, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів.Ray2000gt: ↑ 20.09.2023 23:01 PCI-E Link Bifurcation - https://shuttletitan.com/miscellaneous/ ... sdds-gpus/
-
FANAT7
Member
Пробуй обновить софтину на сайте материнки, не помню как называется какой-то Интел Менеджмент или что-то вроде этого
-
Alex+
Member
тому і бачиться тільки один ссд. Для того щоб працювали окрема обидва ссд в одному pcie слоті, плата повинна підтримувати BifurcationBoogiman: ↑ 21.09.2023 09:58, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів
-
Boogiman
Junior
А чи можна якось модифікувати біос для включення цього разгалудження (bifurkation)?Alex+: ↑ 21.09.2023 10:09тому і бачиться тільки один ссд. Для того щоб працювали окрема обидва ссд в одному pcie слоті, плата повинна підтримувати BifurcationBoogiman: ↑ 21.09.2023 09:58, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів
Отправлено спустя 4 минуты 34 секунды:
IMEI (Intel Management Engine Interface) стоїть остання версія.FANAT7: ↑ 21.09.2023 10:02 Пробуй обновить софтину на сайте материнки, не помню как называется какой-то Интел Менеджмент или что-то вроде этого
-
Alex+
Member
Напевне так, якщо умільці навчилися навіть завантаження з nvme прикручувати та процесори що не підтримуються виробником, то таке теж скоріше за все можна.Boogiman: ↑ 21.09.2023 11:00А чи можна
Хоча особисто мені вважається, що швидше та безпечніше буде купити копійчану платку на другий нвме ссд, та поставити його окремо у вільній псіх слот
-
Ray2000gt
Advanced Member
Неправильний висновок.Boogiman: ↑ 21.09.2023 09:58 В цьому пості для мого випадку нічого корисного нема, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів.
В цьому пості надана відповідь, чому на вашій платі воно не працюватиме.
-
Boogiman
Junior
А мені потрібна інфа, як змусити його працювати!Ray2000gt: ↑ 21.09.2023 11:22Неправильний висновок.Boogiman: ↑ 21.09.2023 09:58 В цьому пості для мого випадку нічого корисного нема, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів.
-
GreenMile
Member
Обирайте в порядку від простого до майже неможливого.Boogiman: ↑ 21.09.2023 11:37А мені потрібна інфа, як змусити його працювати!Ray2000gt: ↑ 21.09.2023 11:22
Неправильний висновок.
1. Купити окрему карту розширення і вставити другий нвме в інший РСІе-слот.
2. Купити іншу материнку, яка підтримує біфуркацію.
3. Шукати інфу як можна (та чи можна взагалі) модифікувати біос на вашій платі, щоб запрацювала біфуркація.
4. Знайти модифікований біос під вашу материнку.
Я колись робив модифікацію біосу старої плати, щоб з nvme в перехіднику можна було грузити ОС, для цього брався біос від аналогічної більш нової плати з натівною підтримкою такого завантаження, звідти виколупувався відповідний модуль і вшивався в свій старий біос. Це дуже спрощено, там є купа нюансів, насправді.
То ж, шукайте, може знайдете
-
Boogiman
Junior
Так справа то в тому, що завантаження вінди відбувається нормально: як з першого слота на гіперкарті, так і з другого. Проблема в тому, що коли обидва ссд вставлені в геперкарту, то ссд в другому слоті взагалі не бачиться - а завантаження з першого, як і раніше, відбувається штатно.GreenMile: ↑ 21.09.2023 13:02 Я колись робив модифікацію біосу старої плати, щоб з nvme в перехіднику можна було грузити ОС, для цього брався біос від аналогічної більш нової плати з натівною підтримкою такого завантаження, звідти виколупувався відповідний модуль і вшивався в свій старий біос. Це дуже спрощено, там є купа нюансів, насправді.
-
GreenMile
Member
Мій меседж був про те, як саме робиться мод біосу, а не про завантаження ОС. У вашому випадку модифікація має іти через додавання біфуркації, але чи можливо це, треба питати у гугла.Boogiman: ↑ 21.09.2023 19:41Так справа то в тому, що завантаження вінди відбувається нормально: як з першого слота на гіперкарті, так і з другого. Проблема в тому, що коли обидва ссд вставлені в геперкарту, то ссд в другому слоті взагалі не бачиться - а завантаження з першого, як і раніше, відбувається штатно.GreenMile: ↑ 21.09.2023 13:02 Я колись робив модифікацію біосу старої плати, щоб з nvme в перехіднику можна було грузити ОС, для цього брався біос від аналогічної більш нової плати з натівною підтримкою такого завантаження, звідти виколупувався відповідний модуль і вшивався в свій старий біос. Це дуже спрощено, там є купа нюансів, насправді.
-
Shpoker
Member
так по идее у этой штуки есть свой опшн-ром, в котором можно рейд0 собрать и тогда кровавые ентерпрайз технологии не будут нужны (мануал не читал, это дело ТСа)
-
Boogiman
Junior
Можливо і є (не впевнений), але у вільному доступі нема.Shpoker: ↑ 21.09.2023 21:36 так по идее у этой штуки есть свой опшн-ром, в котором можно рейд0 собрать и тогда кровавые ентерпрайз технологии не будут нужны (мануал не читал, это дело ТСа)
Отправлено спустя 4 минуты 45 секунд:
Ну що ж, є позитивні новини у моєму питанні! Ділюсь досвідом, як вдалося змусити працювати обидва SSD M.2 NVMe у гіперкарті Asus (хоч і не на 100% як я хотів, але все ж). Потрібно змінити декілька пунктів у BIOS материнки. Я використовував програмку AMIBCP v. 5.02.0031. Але перед цим необхідно зробити копію з оригінального файлу BIOS, обов’язково!!! Відкриваємо файл BIOS, далі підменю IntelRCSetup-IIO: міняємо пункти (1C83) і (125C) з “Default” на “USER” – без цих змін подальші нічого не дадуть: SSD буде бачитись лише один, перевірено дослідним шляхом! Далі підменю IntelRCSetup-IIO-IIO 0: міняємо у пункті (12A5) IOU0 (IIO PCIe Port 2) його підпункти “Failsafe” і “Optimal” із значення “Auto” на х4х4х4х4 у кожному. Закриваємо AMIBCP, зберігаючи зміни у файлі BIOS – програма видасть попередження “Saving secure capsule as unsigned”. Далі, якщо ви спробуєте модифікованим BIOS прошити плату через USB BIOS Flashback або через вбудовану в BIOS утиліту EZ Flash, то нічого не вийде: у першому випадку кнопка Flashback на задній панелі декілька разів блимне і згасне (прошивка не відбулась), а у другому випадку плата напише на моніторі помилку “Selected file is not a UEFI BIOS!”. Проблема в тому, що AMIBCP змінює перші 0х0800 (2048КБ), в яких міститься підпис оригінального файла BIOS (про що і вилазить попередження при збережені модифікованого файла). Щоб це виправити, потрібно використати Hex редактор. Я використовував Hex Editor Neo. Відкриваємо в ньому обидва файла BIOS – оригінальний і модифікований. Виділяємо мишкою перший рядок (перші 16 цифро-буквених пар) у оригінальному файлі, копіюємо і вставляємо у модифікований BIOS, замінюючи його перший рядок. Зберігаємо зміни у модифікованому BIOS і закриваємо Hex Editor Neo. Перейменовуємо модифікований файл на R5E.CAP (це ім’я файла саме для Rampage 5 Extreme – для інших моделей треба дивитись розділ підтримки на сайті). Копіюємо його на флешку, в її корінь – ні у які папки його не потрібно поміщати. Вставляємо флешку у нижній чорний USB 2.0 порт на задні панелі материнки. Там же натискаємо кнопку ROG Connect і тримаємо її доки не почне блимати її діод (десь 5 секунд). Якщо все зроблено правильно, то почнеться прошивка модифікованого BIOS. Що ближче до кінця процесу прошивки, то кнопка буде блимати все частіше – після закінчення діод згасне. Все, можна виймати флешку і вмикати плату. При таких маніпуляціях з файлом BIOS обидва SSD NVMe бачаться і на них виділяється по 4 лінії PCI-E (більше просто фізично нема на гіперкарті) на четвертому слоті PCI-E, а відеокарта працює у першому слоті PCI-E на своїх законних 16 лініях. Спершу я хотів домогтись роботи обох SSD у шостому PCI-E x8 слоті – але які б пункти щодо слотів PCI-E у підменю IntelRCSetup-IIO-IIO 0 я не міняв, ні в одному з трьох PCI-E х8, які присутні на материнці, обидва SSD не бачаться, лише один. Ще один раз вдалося побачити обидва SSD у першому PCI-E x16 – це, здається, треба поміняти у пункті (12A9) IOU1 (IIO PCIe Port 3) його підпункти “Failsafe” і “Optimal” із значення “Auto” на х4х4х4х4 у кожному. Так, порядок портів при модифікації BIOS відрізняється від того, що ми бачимо безпосередньо на платі. І ще: я так розумію, що тепер, у четвертому слоті PCI-E x16 можна використовувати гіперкарту з чотирма слотами для NVMe SSD – і всі чотири повинні бачитись, оскільки х16 ділиться на х4х4х4х4, але лише з процесором, у якого 40 ліній PCI-E.
Все це я робив з вже модифікованим до того BIOS, в якому розблокований турбобуст для процесорів Intel Xeon E5-**** v3. Посилання на архів з необхідними файлами нижче. Можливо, комусь ще пригодиться. (Два BIOS версій 3902 і 4101 вже з активованим турбобустом, але без модифікацій щодо NVMe)
Необхідні файли:
https://drive.google.com/file/d/1Wi_RJt ... sp=sharing
Вся інформація бралась звідси:
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... /32279/110
Последний раз редактировалось Boogiman 24.09.2023 21:36, всего редактировалось 1 раз.
-
Boogiman
Junior
-
S
Member
Как в итоге стабильность и корректность работы?
Отправлено спустя 7 минут 45 секунд:
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... bios/33018
Отправлено спустя 7 минут 45 секунд:
Там еще есть ветка с примером активации спрятанного раздела в bios setup для платы на x79. Я так понял что вы переконфигурировали pcie слоты вручную а само меню не активировали.Boogiman: ↑ 24.09.2023 21:32Вся інформація бралась звідси:
-
Павло
Member
Не дешева плата а така підстава від виробника! Но гайд ви запилили потужний за це вам плюс! Цікаво що відпише підтримка асуса якщо туди звернутись?!
-
S
Member
Скажут смотрите в список поддерживаемых материнских плат и SSD.Павло: ↑ 03.10.2023 02:34 Цікаво що відпише підтримка асуса якщо туди звернутись?!
https://www.asus.com/motherboards-compo ... /techspec/
-
Boogiman
Junior
Зі стабільністю все добре. Проганяв тестами + на обох SSD встановлена Windows 11, завантажуюсь то з одного, то з іншого, почергово, для перевірки їхнього поводження.S: ↑ 03.10.2023 02:12 Как в итоге стабильность и корректность работы?
Отправлено спустя 7 минут 45 секунд:Там еще есть ветка с примером активации спрятанного раздела в bios setup для платы на x79. Я так понял что вы переконфигурировали pcie слоты вручную а само меню не активировали.Boogiman: ↑ 24.09.2023 21:32Вся інформація бралась звідси:
Так, є і для х79.
Так, лише переконфігурація PCI-E слотів - а в меню самого BIOS ніяких нових підпунктів щодо разгалудження ліній PCI-E не з'явилося.