Та не дуже і дорого в порівнянні с залізом. У мене базова ліцензія, бо маю всього 3 HDD + 1 SSD nvme.
Последние статьи и обзоры
Новости
NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация
-
Ray2000gt
Advanced Member
-
j3s0n
Member
Я його ставив, але там щось мені не сподобалось. Щось з цього не підтримується: BTRFS, Snapraid, mergeFS, ZFS а може з докерами якийсь цирк, не памʼятаю.Ekz0rcyst: ↑ 06.09.2023 12:16Truenas Scale теж debian, працює без нарікань.
У мене є кілька шелл скриптів для всього: апдейт - нотифікація в телегу, scrub btrfs - нотифікація в телегу, smart дисків і пулів btrfs і якщо десь помилка - нотифікація в телегу. Ну короче, пхаєш будь-які диски, будь-які файлові системи - це все про OMV.
OMV - one love, один раз ставиш і все, контейнери окремою папкою тримаю і можу просто переносити їх між установками, вже навіть навчився відновлювати образ системи з dd архіву і написав для цього скрипт, бо якось запитав у chatGPT щось і не перевірив, так зміг випадково собі затерти системні папки.
А шо там omv-upgrade і все.Ray2000gt: ↑ 06.09.2023 12:53кривизна оновлень мене дістала,
Я поставив його якось, заздалегідь підготував всі диски (це до речі тупо, що мені треба чисті диски, бо для OMV є snapraid+mergeFS який виконує все те, що Unraid при цьому диски з будь-якими FS підтримує і вже можуть бути з даними, не забувати робити час від часу snapraid sync і все), почав копіювати на новий пул дані, пройшло 2 доби, а 12ТБ так і не скопіювалися, а виявляється коли додаєш SSD як кеш, то він працює по скедулєру, тобто раз там в якийсь час з кешу (тобто з SSD) дані переносяться на HDD, в чому сенс такого кешу я так і не зрозумів, тобто всі дані спершу на кеш пишуться, а далі наприклад раз в годину переносяться на пул, я з цим питанням написав на форумі, там же вони пишуть, що підтримка класна, думаю спробую за шо 59 баксів платити треба буде як тріал скінчиться - минуло за 3-4 дні і нуль відповідей, написав пост на редіті - отримав купу коментів, шо і я лох, не треба було кеш активувати якщо я ще не залив дані на пул і таке інше, короче Unraid не для всіх, особливо коли чимось користувався і немає у тебе чистих дисків.Ray2000gt: ↑ 06.09.2023 12:53Unraid
Ну і автоматизації я так розумію там не зробиш.
-
Васильович
Member
afhpwnd: ↑ 06.09.2023 12:40шось після оновлення крашиться веб інтерфейс на розділі "Сховище"
А може якісь апаратні проблеми з ПК є?afhpwnd: ↑ 06.09.2023 12:40Після запуску адаптер відвалився від системи і більше його в системі нема. щось воно все живе своїм життям.
Бо в свій час я п'яту версію використовував на дуже "панківському" залізі (але повністю робочому) і все було гаразд
А я наразі дійшов до висновків, що якщо доведеться з нуля NAS робити новий, то хост системою там буде Proxmox VERay2000gt: ↑ 06.09.2023 12:53На OMV точно не повернусь, на новий NAS буду ставити або Unraid або Truenas.
-
Ray2000gt
Advanced Member
Все, але майже кожен апдейт видавав якійсь помилки. Хоча наче працювало все стабільно.j3s0n: ↑ 06.09.2023 14:58А шо там omv-upgrade і все.
Кеш в Unraid, це не зовсім кеш в класичному розумінні.j3s0n: ↑ 06.09.2023 14:58а виявляється коли додаєш SSD як кеш, то він працює по скедулєру
Він потрібен Unraid як правило не для збільшення швидкодії, а для його головної фішки. Unraid намагається більшу частину часу взагалі не крутити диски. Розкручує необхідний диск, тільки коли скидається з кешу по розкладу. Всі диски одночасно розкручуються тільки при плановій перевірці парності масиву.
Це гнучко налаштовується, можна кеш і не використовувати як кеш, а тільки для тримання контейнерів або VM.
Масив в Unraid - це щось накшталт JBOD + Parity Disk.
Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Скоріш за все також поставлю Proxmox і TrueNAS в віртуалку.Васильович: ↑ 06.09.2023 15:31А я наразі дійшов до висновків, що якщо доведеться з нуля NAS робити новий, то хост системою там буде Proxmox VE
-
j3s0n
Member
Ray2000gt
для цього я на OMV поставив 2ТБ nvme і там у мене докери і торенти, щось скачав і там лежить поки не подивлюся, подивився якщо нормальне щось - скидую на HDD, а так диски працюють тільки коли скидую чи коли джоба якась з моніторингу працює, фактично "основна фішка" unraid безкоштовна і можна зробити будь-де
для цього я на OMV поставив 2ТБ nvme і там у мене докери і торенти, щось скачав і там лежить поки не подивлюся, подивився якщо нормальне щось - скидую на HDD, а так диски працюють тільки коли скидую чи коли джоба якась з моніторингу працює, фактично "основна фішка" unraid безкоштовна і можна зробити будь-де
-
BigTypoon
Member
j3s0n
Ну нехай, але був і Proxmox і Truenas і OMV.
Зупинився на Xpenology та Unraid.
Xpenology - за їх Synology Drive, який перевершує Onedrive та google drive. Synology Photos - фото зберігання та колекції.
Unraid - як torrent, Plex та docker сервер.
Пара серверів закриває всі потреби.
Не використовую їхню фішку, ХДД працюють цілодобово. Але кеш для запису на масив, окремий кеш для бекап скидів використовую.
Unraid та Plex - lifetime license. Не так вже й дорого, десь по 100$ обійшлися
Xpenology - за їх Synology Drive, який перевершує Onedrive та google drive. Synology Photos - фото зберігання та колекції.
Unraid - як torrent, Plex та docker сервер.
Пара серверів закриває всі потреби.
Не використовую їхню фішку, ХДД працюють цілодобово. Але кеш для запису на масив, окремий кеш для бекап скидів використовую.
Unraid та Plex - lifetime license. Не так вже й дорого, десь по 100$ обійшлися
-
Ekz0rcyst
Member
Васильович
Ray2000gt
Теж за використання Proxmox+TrueNas/OMV. Загалом так сам і користуюсь.
Ray2000gt
Теж за використання Proxmox+TrueNas/OMV. Загалом так сам і користуюсь.
-
Grava
Member
Ось це сподобалося, але після synology складніше для мене. Там встановив один додаток і готово, завантажуй торренти, а тут розбирайся шо за docker, portainer, якого біса не можу зайти в webui qbittorrent виявилося що потрібно бути більш уважним Вже навіть Вам приватне написав, але сам розібрався. Synology більш юзер френдлі.j3s0n: ↑ 06.09.2023 14:58Ну короче, пхаєш будь-які диски, будь-які файлові системи - це все про OMV.
-
j3s0n
Member
Звісно. Але ж ти говориш про крякнуту версію хренолоджи? Бо якщо про "заводський", то я думав цей топік не про це.Grava: ↑ 06.09.2023 19:15Synology більш юзер френдлі.
Ну з іншого боку також один раз відос на ютубі глянь, повтори і все. От наприклад у мене qBittorent коли закінчує скачувати - шле мені нотифікашку в телегу і UI кастомний і я не скажу, шо все це так складно. OMV це повна свобода.Grava: ↑ 06.09.2023 19:15завантажуй торренти, а тут розбирайся шо за docker,
-
Ray2000gt
Advanced Member
А для Synology Drive не потрібно їхнього заліза, типу реєстрації їх продукта на сайті по S/N?BigTypoon: ↑ 06.09.2023 16:05 j3s0n
-
BigTypoon
Member
Ray2000gt
для Xpenology, зараз автоматичні встановники з генераторами SN та іншого.
і для Drive чи Photos непотрібні додаткові ліцензії чи інше.
для Xpenology, зараз автоматичні встановники з генераторами SN та іншого.
і для Drive чи Photos непотрібні додаткові ліцензії чи інше.
-
afhpwnd
Member
Питання по OMV.
Використовував версію 5, тому що там за замовчуванням SMB1, яку підтримує моя камера спостереження, встановив колись версію 6, а вона не підтримує SMB1, прийшлось повертатись на OMV5.
Нині читаю, що в останній версії знов повернули SMB1, встановив, а толку -0.
Камера не бачить сервак. Що робити?
Використовував версію 5, тому що там за замовчуванням SMB1, яку підтримує моя камера спостереження, встановив колись версію 6, а вона не підтримує SMB1, прийшлось повертатись на OMV5.
Нині читаю, що в останній версії знов повернули SMB1, встановив, а толку -0.
Камера не бачить сервак. Що робити?
-
Васильович
Member
Викинути камеру на смітник)afhpwnd: ↑ 08.09.2023 17:23Що робити?
Можливо, є сенс конкретно для камери розшарити спільний каталог по любому іншому протоколу, який вона вміє (та хоч FTP - ми ж в локалці). Якщо що - спільний каталог може бути розшарений в OMV різними сервісами одночасно.
Типу, хай там камера як вміє собі пише, а доступ до файлів всеодно буде прозоро працювати з усіх сучасних ОС.
Як альтернативу (якщо з іншими протоколами геть погано) я б розглянув:
1) docker з потрібною версією SAMBA (сильно не впевнений, що взлетить на одній ІР адресі з хостом )
2) макисмально легку віртуалку лише з SAMBA на якомусь старому дистрибутиві Linux (CentOS 6 чи щось подібне)
-
afhpwnd
Member
камера чипляється лише до SMB1Васильович: ↑ 08.09.2023 17:35Викинути камеру на смітник)afhpwnd: ↑ 08.09.2023 17:23Що робити?
Можливо, є сенс конкретно для камери розшарити спільний каталог по любому іншому протоколу, який вона вміє (та хоч FTP - ми ж в локалці). Якщо що - спільний каталог може бути розшарений в OMV різними сервісами одночасно.
Типу, хай там камера як вміє собі пише, а доступ до файлів всеодно буде прозоро працювати з усіх сучасних ОС.
Як альтернативу (якщо з іншими протоколами геть погано) я б розглянув:
1) docker з потрібною версією SAMBA (сильно не впевнений, що взлетить на одній ІР адресі з хостом )
2) макисмально легку віртуалку лише з SAMBA на якомусь старому дистрибутиві Linux (CentOS 6 чи щось подібне)
Відправлено через 24 хвилини 29 секунд:
Нарешті. Вдалося!
Потрібно було ось так зробити. Може комусь колись знадобиться.
- спойлер
-
darlo0k
Member
Вітаю панство, а хтось пробував юзать в якості домашнього сервера "nextcloud"? як він в реальному користуванні?
-
Ray2000gt
Advanced Member
Юзаю 2 роки. Працює нормально, гнучкі налаштівання по зебереженню фоток с телефона. Додаток на iOS має класну інтеграцію, можна одразу зберігати будь які файли на Nextcloud. Можна шерити свої файли/папки, також можна комусь розшерити папку для заливання чогось. Там є багато додаків, я встановив офіс Collabora, працює. Можна нарізати диски для когось з родини, наприклад. Срімити музику можна за допомогою Cloudbeats.darlo0k: ↑ 08.09.2023 22:50Вітаю панство, а хтось пробував юзать в якості домашнього сервера "nextcloud"? як він в реальному користуванні?
Але цікаво було б порівняти з Synology drive.
Отправлено спустя 23 минуты 35 секунд:
Видалось тут декілька вільних вечорів, трохи помалював.
Допрацював охолодження дисків. Зробив вигин, тепер приблизно 1/3 потоку повітря від 2х140 йде на HDD. Торці вигина закрию заглушками на 3Д принтері. Воно буде доволі щільно підходити до вентилів.
На вільне місце перед материнкою додав ще корзину під 6шт 2.5 SSD. Зробив великий крок між ними, щоб можна було за бажання ставити товсті SAS або U2.
Отримав ніжки, на яких планую кріпити HDD, виявились дуже м'якенькі, майже як силіконові, але форму гарно тримають. Вібрації до корпусу не доберуться.
Да, спереду за рещіткою є можливість встановити пиловий фільтр.
Єдине, в чому не впевнений, так це в доцільності перфорації біля PCI-E. Вона треба для не турбінних карт, але я б такі і не ставив.
Залилишилось розмістити отвори під ручки, ніжки (зроблю отвори для верткального і горизонтального розташування), світлодіод і кнопку. А, ну і ще тут жалілися на неможливість встановлення башти на проц, зробив внутрішній кронштейн для SFX БЖ (АТХ вже ніяк), тоді можна і 120 мм ставити.
-
darlo0k
Member
дурне питання, а йому обов'язковий "білий" ір для доступу з інтернету? Зараз є статичний і до асусусовського роутеру можу через їхній додаток достукатисьRay2000gt: ↑ 08.09.2023 23:29 Юзаю 2 роки. Працює нормально, гнучкі налаштівання по зебереженню фоток с телефона. Додаток на iOS має класну інтеграцію, можна одразу зберігати будь які файли на Nextcloud. Можна шерити свої файли/папки, також можна комусь розшерити папку для заливання чогось. Там є багато додаків, я встановив офіс Collabora, працює. Можна нарізати диски для когось з родини, наприклад. Срімити музику можна за допомогою Cloudbeats.
Але цікаво було б порівняти з Synology drive.
-
Ray2000gt
Advanced Member
Якщо коротко - ні, необовʼязково. Можна настроїти декількома шляхами, одним з них зі мною поділився Васильович, нажаль, я його не посилив. Також можете погуглити на тему Nextcloud Cloudflare tunnel.darlo0k: ↑ 09.09.2023 00:22
дурне питання, а йому обов'язковий "білий" ір для доступу з інтернету? Зараз є статичний і до асусусовського роутеру можу через їхній додаток достукатись
-
darlo0k
Member
Ray2000gt
дякую, поліз читати
дякую, поліз читати
-
Smok
Member
це називається nextcloud reverse proxy