SSD. Выбор накопителя, результаты тестов

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Ответить
Автор
Король клавиатуры

Последний раз редактировалось Vovchic_jrc 05.03.2015 11:09, всего редактировалось 62 раза.
ya98
Member

Поскольку мой team z440 накрылся не буду говорить чем а в данный момент rma на нашей территории не работает, решил взять самый дешёвый из правильных терабайтников. Им оказался kioxia exceria g2 за 1595грн.
Так он выступил в CrystalDiskMark:
спойлер
G2cr-d-m.png
так прописывает всю поляну в AIDA64:
спойлер
G2-oxl-p.png
На практике при записи большого объёма данных первые 30гб пишутся на максимальной скорости, все последующие примерно 700мб/с.
Без теплоотвода тест аиды длится на полторы минуты дольше а температура по мониторингу долбится в 70. С штатным радиатором от материнки в закрытом тесном корпусе ссд прогревается до 68(результат прикреплён). В открытом корпусе с обдувом дополнительным 8см кулером температура доходит до 51, но время теста практически не изменяется.
По железу: чипы(что характерно) Toshiba, 112-слойные tlc. Кеширующая память самсунг, один чип ddr4 на 1024 чего-то там. Сам контроллер хоть и подписан как kioxia, утилитами определяется как phison 5012-e12.
Немного по моему старому ссд... Team Cardea Z440 1tb. Шикарно работал на третьей шине, но когда получил четвёртую пси-е загнулся за пару недель не взирая на двухсторонний радиатор и 5 12см вертушек в просторном корпусе. Поскольку гарантию оформить не получается(при заполнении формы тупо не предлагается графа Украина а ихний саппорт ссылается на ситуацию в стране и отсутствие возможности доставить) диск поехал к родственникам в Германию за 635грн, там они ещё попали на таможенный сбор... Короче, пока он на Тайвань съездит это будет цена нового или больше и куча времени. И что показательно, не смотря на конский ресурс он склеил ласты не истратив ни одного процента здоровья. У нового диска заявленный ресурс в 4 раза меньше, но при таких раскладах это мало что значит. Буду рад если мая инфа кому-то поможет с выбором.
Alex+
Member

ya98: 28.08.2023 23:04Буду рад если мая инфа кому-то поможет с выбором.
Так, за свою вартість чудовий ссд :beer:
ya98: 28.08.2023 23:04температура по мониторингу долбится
Там датчик з офсетом показує як і у багатьох нвме. Реальний нагрів буде десь на 15С більше
спойлер
Изображение
ya98: 28.08.2023 23:04на конский ресурс он склеил ласты не истратив ни одного процента здоровья
ну так скоріше за все не по причині зносу флешу. З якими симптомами вмер?
ya98
Member

Alex+
Помер он вскоре после того, как я заменил 10100 на 11400. По симптомам это выглядело как комп не загружается ни с какого диска если этот вставлен. Та же фигня на райзене. При установке через переходник на комп не умеющий грузиться с nvme винда диск находит, предлагает инициализировать и инициализация вылетает с ошибкой. Диск в диспетчере устройств есть, но все программы видят нулевой объём(в смысле те не многие, которые вообще что-то видят). Это наводит на мысль о потере рабочей информации, хочется провести какой-нибудь сельф-скан... Но во первых я этого с ссд никогда не делал а во вторых у накопителя ещё более двух лет официальной гарантии.
Alex+
Member

ya98: 28.08.2023 23:39Это наводит на мысль о потере рабочей информации
так і є. Тому у нього і показувало нульвий знос. Доречі якщо він був на Е16 контролері, то він досить не складно прошивається.
Можна було б спробувати самому полагодити
ya98
Member

Alex+
Так нулевой износ у него был и когда он работал. Я смарт смотрю регулярно. К примеру кингстон a2000 на 250 здоровье теряет прям ощутимо. Вчера ещё было 94, сегодня уже 93, записано 10758gb. Когда он загнётся это хоть не вызовет бурного удивления. Ну а самому что-то делать с диском - я всегда за, но только пусть сначала гарантия закончится.
7mindfields
Member

Сьогодні натрапив на цікавий продаж p31 v2, продавець розповідає про якусь нову ревізію на чорному текстоліті :rotate:
l-m
Member

Trap: 28.08.2023 13:26 Очередне моє питання щодо вибору ссд...
Що краще в плані надійності/зручності/логіки/етс – взяти один дорогий ссд на 2 тб (адата 960 чи р5+, у моєму варіанті) чи 1тб дорогий (КС3000, самсунг 980про або ті ж самі адата 960 чи р5+) і ще 1тб подешевше (Crucial P3 Plus наприклад, Kingston NV2 чи взагалі ще дешевше якусь саташку чи на псіе3)?
Якщо один – то у верхній псіе4 слот, якщо два – кращий у верхній, гірший у другий слот.
Важливі файли у кращий ссд, ігри та інший хлам у другий ссд.

(під систему окремий сата ссд)
Особисто я взяв один дорогий (P44 Pro) на 1 ТБ та пару дешевих по 2 ТБ (Intel 670p), та задоволений такою конфігурацією. Але у мене просто слотів М.2 багато, якщо ж у вас їх всього два, то краще брати один на 2 ТБ, щоб залишився один вільний М.2 про запас. Ну або ви точно знаєте що вам понад 2 ТБ сумарних не потрібно.

Ostin: 28.08.2023 14:00 З точки зору надійності, більше накопичувачів - це надійніше.
Ні.
Це однаково.
Вірогідність що вийде з ладу конкретний накопичувач не зменшуються та не збільшується.
Але вірогідність що зламається хоча б один, збільшується з кожним додатковим.
Ostin: 28.08.2023 14:00 З іншої сторони, є цікавий варіант зробити з двох несистемних NVMe софтовий нульовий рейд і отримати щось дуже-дуже швидке) Надійність при цьому буде як у одного великого, але швидкість таки більша) Але я таке не рекомендую, просто озвучую можливі варіанти.
Ні, за виключенням дуже рідких випадків, як-от, наприклад редагування 4к рав 4:4:4, це варіант нецікавий.
Лінійні швидкості у нормальних NVMe й так достатні, а швидкість рандомного доступу навіть погіршиться.
Окрім того, повертаючись до питання надійності — вона зменшиться, адже дані пропадуть всі, навіть якщо зламається тільки один диск.

ck_ua: 28.08.2023 18:14 І що з нею робити?
Насолоджуватись :)
unique-neon: 28.08.2023 20:29 Може буде цікаво. Мав hynix p31 і отримав ще p41.
Почав тестити в іграх між ними, і виглядає, що вони і SATA SSD не утилізують, не те що NVME PCIE 3.0, 4.0

Пробував ігри:
Arkham Knight
Elden Ring
Hogwarts Legacy
Baldurs Gate
RDR2 (йому взагалі пороблено, кожен сейв по 40 секунд завантажує)

В жодній грі максимальна швидкість читання при загрузці не перевищила 500 МБ/с (а в середньому десь до 300 МБ/с було), всі практично завантажували сейв від меню до гри за один і той же час з точністю до плюс мінус секунди
Колись теж таке порівняння робив, тільки у мене був інший набір ігор - viewtopic.php?p=3586629#p3586629 (під спойлером)

До речі, просто дивитись на швидкість — марно. Адже без запису та аналізу трейсів незрозуміло чи там послідовне читання, чи рандомне, яка глибина черги тощо.
А якщо там рандом блоками 4КБ з 1T/1Q, то досі ніхто за 100 МБ/с толком не може вийти.

А ще ж моніторинг показує швидкість за 1 секунду зазвичай. І от грі треба почитати 400МБ. Читаємо на Сата, він витрачає на це секунду, показує 400 МБ/с. Читаємо на NVME, він витрачає на це 0.1с (4 ГБ/с), та решту часу (0.9с) робить нічого. Моніторинг показує... знов 400 МБ/с :gigi:
Таким чином, що там побачити свої 4 ГБ/с, треба прочитати мінімум 4 ГБ за раз (або 8+ ГБ, щоб гарантовано). А тут вже інша проблема, навіть якщо й треба так багато даних, то їх ще треба "перетравити". Тому в мене з P44 Pro розганяєш процесор на 10% — майже на стільки й швидше завантаження стає...
Alex+
Member

7mindfields: 29.08.2023 00:40натрапив на цікавий продаж p31 v2, продавець розповідає про якусь нову ревізію на чорному текстоліті
На чорному текстоліті вони давно вже існують, можливо навіть це не нова ревізія, а навпаки - стара
https://www.nikktech.com/main/articles/ ... ew?start=3
але від зеленого нічим не відрізняється. Навіть прошивкою. Просто така партія текстоліту була
7mindfields
Member

Alex+: 29.08.2023 09:28
7mindfields: 29.08.2023 00:40натрапив на цікавий продаж p31 v2, продавець розповідає про якусь нову ревізію на чорному текстоліті
На чорному текстоліті вони давно вже існують, можливо навіть це не нова ревізія, а навпаки - стара
https://www.nikktech.com/main/articles/ ... ew?start=3
але від зеленого нічим не відрізняється. Навіть прошивкою. Просто така партія текстоліту була
тобто як я і думав :beer:
WalkMan
Member

7mindfields: 29.08.2023 00:40Сьогодні натрапив на цікавий продаж p31 v2, продавець розповідає про якусь нову ревізію на чорному текстоліті
на рахунок чорного текстоліту, на минулому тижні теж почув про таке вперше, і ніби як є версія на зеленій платі з іншим контроллером (чи то ревізія).
Feral
Member

[SSD] WD_BLACK SN850X NVMe M.2 2280 2TB PCI-Express 4.0 x4 $99.99 ($119.99-$20)
Ньюегг
Хто чекав - налітай. :yes:
ck_ua
Member

Кому цікаво, в Брейні з`явився Intel 760P теребайтний занедорого :)
Alex+
Member

ck_ua
та він в багатьох магазах з'явився. Цікаво де його відкопали.
За свої 1600грн за 1тб - шикарний варіант
Feral
Member

Feral: 29.08.2023 13:11 [SSD] WD_BLACK SN850X NVMe M.2 2280 2TB PCI-Express 4.0 x4 $99.99 ($119.99-$20)
Ньюегг
ооо день топів

[SSD] Solidigm P44 Pro 2TB - $104.99
Це там же ж.
7mindfields
Member

Alex+: 29.08.2023 13:41 ck_ua
та він в багатьох магазах з'явився. Цікаво де його відкопали.
За свої 1600грн за 1тб - шикарний варіант
Тобто ви цілком впевнені, що спеки з того часу не змінилися?

Відправлено через 44 секунди:
Feral: 29.08.2023 13:53
Feral: 29.08.2023 13:11 [SSD] WD_BLACK SN850X NVMe M.2 2280 2TB PCI-Express 4.0 x4 $99.99 ($119.99-$20)
Ньюегг
ооо день топів

[SSD] Solidigm P44 Pro 2TB - $104.99
Це там же ж.
p44 продавався і дешевше ;)
ck_ua
Member

Alex+: 29.08.2023 13:41Цікаво де його відкопали.
Залишки на складі десь знайшли :)
7mindfields: 29.08.2023 13:54ви цілком впевнені, що спеки з того часу не змінилися?
Так вони і випущені "того часу". Років зо три їм.
Alex+
Member

7mindfields: 29.08.2023 13:54що спеки з того часу не змінилися?
Воно давно вже зняте з виробництва. Навіщо в складських залишках щось міняти.
ms142
Member

Alex+: 29.08.2023 13:41 За свої 1600грн за 1тб - шикарний варіант
Лучше, чем Киоксиа?
Alex+
Member

ms142
Він по швидкості десь приблизно як Exeria першої ревізії.
Exeria G2 буде трохи швидшою.
Ostin
Member

Там по оглядам тривалий запис дуже таке собі. Якщо хтось таке практикує, то варто звернути увагу.
Ответить