Последние статьи и обзоры
Новости
Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)
-
Moderator
Moderator
Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты
Игнорирование правил конференции наказывается
Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты
Игнорирование правил конференции наказывается
Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
-
manbearboar
Member
Он не так и много теряет под таким лимитом.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:06перегріву тільки коли обмежили ПЛ проца чи то на 200, чи то на 220Вт.
Если какую-то длинную нагрузку давать, то 200Вт лучше 330Вт в любом случае.
Просто не в ту сторону мысль пошла у человека, оно не брутфорсится количеством радиаторов.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:067950х і кастомна вода з 3-ма радіаторами, так у нього все одно він миттєво злітає до ліміту температури
-
GreenMile
Member
От знову за рибу гроші Суть поста в тому, що повітря не справляється, а вода справляється от і все, але замість визнати очевидне починаются оці псевдо-аргументи про обмеження і що "не багато втрачаєте", нащо втрачати взагалі, якщо можна НЕ втрачати? Щоб що, принципово втулити повітряне охолодження? Не знаю де воно там буде краще, я грався з ПЛ, в сінебенчі зі стоковим ПЛ 253Вт і ручним ПЛ 320Вт - різниця в 3%, тобто 200Вт точно краще не буде по продуктивностіmanbearboar: ↑ 07.08.2023 11:10Он не так и много теряет под таким лимитом.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:06перегріву тільки коли обмежили ПЛ проца чи то на 200, чи то на 220Вт.
Если какую-то длинную нагрузку давать, то 200Вт лучше 330Вт в любом случае.
А про те що ноктуа банально голосніше буде при тих же ввідних, то це фігня, так?
Не треба домислювати, у людини водянка була зібрана ще до різена на попередній платформі, і ВК у нього також всі з водоблоками в контурі, тому це зауваження ні до чого. Всі ми прекрасно знаємо в чому проблема різенів і як можна покращити ситуацію, наприклад, з певним кітом від ноктуаmanbearboar: ↑ 07.08.2023 11:10Просто не в ту сторону мысль пошла у человека, оно не брутфорсится количеством радиаторов.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:067950х і кастомна вода з 3-ма радіаторами, так у нього все одно він миттєво злітає до ліміту температури
-
manbearboar
Member
Дискас начался с предложения поставить воду на 7800X3D с типичным потреблением 50-70Вт.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:24 Суть поста в тому, що повітря не справляється, а вода справляється
Потолок для воздуха где-то 150-200Вт, это все мы знаем, но зачем оно на экономичных цпу это загадка, там даже в тестах разницы нет.
Все эти лишние ватты портят воздух в помещении.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:24Щоб що
-
GreenMile
Member
Ну так, почали за здоров'я, а кінчили за упокій, що Д15 виявляється краще за 360 водянки, ага На економічних ЦПУ сенсу немає, звісно, окрім якихось специфічних випадків, типу мікро-ПК, куди башти не влазять норм.manbearboar: ↑ 07.08.2023 13:36Дискас начался с предложения поставить воду на 7800X3D с типичным потреблением 50-70Вт.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:24 Суть поста в тому, що повітря не справляється, а вода справляється
Потолок для воздуха где-то 150-200Вт, это все мы знаем, но зачем оно на экономичных цпу это загадка, там даже в тестах разницы нет.
Якщо вони вам псують повітря, то нахіба купляти такі продуктивні проци, щоб потім їх обмежувати? Є набагато простіше і краще рішення - купити проц не з таким злим тепловим пакетом і все А то переплатити за топове рішення, щоб потім спустити його до рівня продуктивності предтопів, бо водянку купити релігія не дозволяє - це звісно від великого розумуmanbearboar: ↑ 07.08.2023 13:36Все эти лишние ватты портят воздух в помещении.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:24Щоб що
-
odessitmws
Member
все возможно просто подстраиваешь вольтаж под комфортную тебе температуру, твой охлад, градусы на кондере и пользуешься, а то что оно в стоке раскочегарено по максимуму так это последствия нынешних маркетологовmanbearboar: ↑ 07.08.2023 06:11что старшие Интел без воды теперь эксплуатировать нереально
по крайней мере не стоит беспокоится как с амд 3д кешем что оно навернется от высокой темпы\деградации
-
Vlaad13
Member
Уже все вам написалиmanbearboar: ↑ 07.08.2023 13:36Дискас начался с предложения поставить воду на 7800X3D с типичным потреблением 50-70Вт.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:24 Суть поста в тому, що повітря не справляється, а вода справляється
Все эти лишние ватты портят воздух в помещении.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:24Щоб що
производитель рекомендует воду так как проц тротлит при 90 градусах из за большого количества 3d Кеша
Я вам збрасывал ролик людей которые собрали больше компов лично - чем вы про них роликов посмотрели
Но вы диванные теоретики продолжаете пихать бред
-
SergN
Member
Продуктивність не завжди є синонімом енергоспоживання чи ж теплопакету.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:04Якщо вони вам псують повітря, то нахіба купляти такі продуктивні проци, щоб потім їх обмежувати?
Отож. І не дивно, що людина підбирала СО під проци з адекватним тепловим пакетом, уникаючи тих, що мають неадекватний тепловий пакет для своєї продуктивності.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:04Є набагато простіше і краще рішення - купити проц не з таким злим тепловим пакетом і все
-
GreenMile
Member
Ну звісно, не синоніми, ENIAC в 1946 році ось жрав 150 кВт, як пишуть, і яка в нього була продуктивність? Суть тут зовсім в іншому, що чим далі, тим невигідніше співвідношення споживання до приросту продуктивності. Тобто, коли я своєму процу збільшив споживання на 67 Вт він дав приріст у 3% продуктивності (умовно, бо він місцями тротлив вже). А можна ще взагалі зняти ПЛ на нормальній воді і егегей під 400Вт! І тут питання лише варто воно того особисто для вас чи ні, але, чим більше спалите енергії - тим продуктивніше він буде - це очевидні речі.SergN: ↑ 07.08.2023 14:17Продуктивність не завжди є синонімом енергоспоживання чи ж теплопакету.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:04Якщо вони вам псують повітря, то нахіба купляти такі продуктивні проци, щоб потім їх обмежувати?
Звісно, абсолютній більшості користувачів неадекватних проців не потрібно і їм вистачить звичайного повітряного охолодження.SergN: ↑ 07.08.2023 14:17Отож. І не дивно, що людина підбирала СО під проци з адекватним тепловим пакетом, уникаючи тих, що мають неадекватний тепловий пакет для своєї продуктивності.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:04Є набагато простіше і краще рішення - купити проц не з таким злим тепловим пакетом і все
-
SergN
Member
Тож висновок розумної людини з процитованого який? Саме по налаштуванню собі заліза для власного щоденного використання, а не відзнаки в бенчмарк-змаганнях. Тут якщо і проводити тести, то в зворотній бік.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:32Тобто, коли я своєму процу збільшив споживання на 67 Вт він дав приріст у 3% продуктивності
А ще розумніше - уникати проців з неадекватним споживанням ще на етапі вибору.
-
GreenMile
Member
Ні, це особисто ваш висновок Мені, наприклад, начхати скільки він жере енергії, мені потрібно, щоб компілювалось якомога швидше, інше мене не цікавить взагалі.SergN: ↑ 07.08.2023 14:48Тож висновок розумної людини з процитованого який? Саме по налаштуванню собі заліза для власного щоденного використання, а не відзнаки в бенчмарк-змаганнях. Тут якщо і проводити тести, то в зворотній бік.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:32Тобто, коли я своєму процу збільшив споживання на 67 Вт він дав приріст у 3% продуктивності
Тому, загальний висновок такий, що потрібно підбирати проц під свої задачі, якщо ви в основному граєте - то не купляйте скажені проци, зекономите гроші і на проці, і на СО, і на рахунках на електроенергію, якщо вам потрібна максимальна продуктивність в робочих задачах понад усе, то будьте ласкаві, відслюнявити бабла на нормальне охолодження, а не займатись кроїловом і обмеженням всього і вся, аби тільки воно хоч якось працювало на повітрі. Вибачте, купити проц за 700 баксів, а потім задушити його, щоб зекономити на охолоджені - то це якась маячня
-
EvgeniyK86
Member
А не простіше тоді якесь серверне рішення узяти, з 64+ ядрами наприклад?GreenMile: ↑ 07.08.2023 15:20начхати скільки він жере енергії, мені потрібно, щоб компілювалось якомога швидше
-
Vlaad13
Member
SergN: ↑ 07.08.2023 14:48Тож висновок розумної людини з процитованого який? Саме по налаштуванню собі заліза для власного щоденного використання, а не відзнаки в бенчмарк-змаганнях. Тут якщо і проводити тести, то в зворотній бік.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:32Тобто, коли я своєму процу збільшив споживання на 67 Вт він дав приріст у 3% продуктивності
У вас всё сводится к тому что не берите мощные процы с водой
А иначе что?
Некоторым они нужны для работы, за которую они получают очень приличные деньги
И для них не вариант терпеть холодную - но маломощную каменюку
-
SergN
Member
Робочі задачі у всіх різні. І часто взяти просто вижатий в соплі десктопний "топ" - більше понти, а не вирішення задачі правильно.GreenMile: ↑ 07.08.2023 15:20 якщо вам потрібна максимальна продуктивність в робочих задачах понад усе, то будьте ласкаві, відслюнявити бабла на нормальне охолодження
І часто перед компом стоїть задача бути комфортним для користування, а це акустичний комфорт теж. Відповідно, і відведення умовних 150Вт чи 350Вт - теж неслабка різниця в акустичному комфорті при решті статус кво (корпус і СО).
-
manbearboar
Member
Про экономию ничего не было как бы.GreenMile: ↑ 07.08.2023 15:20зекономите гроші і на проці, і на СО, і на рахунках на електроенергію
Вы должны понимать, что здоровье дороже в деньгах, чем 13900К, поэтому в жилом помещении чего нибудь поэкономичней, а остальное в подвал какой-нибудь, в свой или в чужой.
-
SergN
Member
Місцевого фріка-новорега не просив коментувати істерикою з кучею смайликів, ти вже тут прямо "зірка" теми за свої "без року тиждень" з моменту появи.Vlaad13: ↑ 07.08.2023 15:47
У вас всё сводится к тому что не берите мощные процы с водой
А иначе что?
Треба було б десь знайти, що я відмовляю від води, але не знайдеш.
Я ж пропоную питанню енергоефективності проців приділяти значну увагу ще на етапі вибору, далі - під час налаштування системи, відповідно, питання СО вже не буде кричущим.
-
GreenMile
Member
Це з яким, наприклад?EvgeniyK86: ↑ 07.08.2023 15:34А не простіше тоді якесь серверне рішення узяти, з 64+ ядрами наприклад?GreenMile: ↑ 07.08.2023 15:20начхати скільки він жере енергії, мені потрібно, щоб компілювалось якомога швидше
Але звісно, що не простіше і на порядок дорожче, а, окрім, того воно все одно жере як не в себе і потребує водяного охолодження. 13900 в цьому дуже гарний проц, по ціні в 700 баксів він програє десь в 2+ рази тредріперу по ціні 5к, тому однозначно не простіше. А зайві 67Вт коштують аж 18 копійок на годину, це я якось переживу
Відправлено через 8 хвилин 26 секунд:
Ви переводите технічне обговорення в сторону якихось невимірюваних аргументів про комфорт, який для кожного свій. Ще раз, у кожного свої задачі, вам не потрібен 13900к - тож не беріть, мені потрібен я взяв, все. Що ви мені тут намагаєтесь довести про (не)комфорт і незрозуміло чиї потреби від ПК, якщо я прямо зараз за цим ПК сиджу і він мене більше ніж влаштовує за свою ціну? Під час компіляції, поки він маслає кулерами на 100% я можу піти зробити собі кави, мені не потрібно за ним сидіти і слухати, в інших задачах я тих кулерів не чую взагалі.SergN: ↑ 07.08.2023 15:48Робочі задачі у всіх різні. І часто взяти просто вижатий в соплі десктопний "топ" - більше понти, а не вирішення задачі правильно.GreenMile: ↑ 07.08.2023 15:20 якщо вам потрібна максимальна продуктивність в робочих задачах понад усе, то будьте ласкаві, відслюнявити бабла на нормальне охолодження
І часто перед компом стоїть задача бути комфортним для користування, а це акустичний комфорт теж. Відповідно, і відведення умовних 150Вт чи 350Вт - теж неслабка різниця в акустичному комфорті при решті статус кво (корпус і СО).
Відправлено через 4 хвилини 6 секунд:
Вибачте, але це якась антинаукова маячня Те, що у вас процесор на 100Вт менше теплоти виділяє при максимальних навантаженнях, вас ніяк не врятує, тоді ще електрочайник з електроплитою викиньте з хати, я не знаю.manbearboar: ↑ 07.08.2023 15:53Про экономию ничего не было как бы.GreenMile: ↑ 07.08.2023 15:20зекономите гроші і на проці, і на СО, і на рахунках на електроенергію
Вы должны понимать, что здоровье дороже в деньгах, чем 13900К, поэтому в жилом помещении чего нибудь поэкономичней, а остальное в подвал какой-нибудь, в свой или в чужой.
-
SergN
Member
Ви тут зараз компа вибираєте собі? Чи звідки взялася така концентрація на собі і своїх потребах?GreenMile: ↑ 07.08.2023 16:12Що ви мені тут намагаєтесь довести про (не)комфорт і незрозуміло чиї потреби від ПК, якщо я прямо зараз за цим ПК сиджу і він мене більше ніж влаштовує за свою ціну?
Тому я якраз і веду технічне обговорення в контексті теми вибору з акцентом на енергоефективності, а хтось вже зібрав собі систему, але веде себе тут так, начебто продовжує шукати виправдання своєму вибору.
-
EvgeniyK86
Member
Епік чи трейдріпер, я у них не дуже. Просто цікаво, там же 128 потоків на ці самі вати.GreenMile: ↑ 07.08.2023 16:12Це з яким, наприклад?
-
Timedemo
Member
да расскажите, нету разницы между 360 и 420. все то 27 процентов разницы по рассеиваемой площади. угу точно. это как сравнить 2х куллерку и 3х куллерку.GreenMile: ↑ 07.08.2023 11:09 360 арктік від 420 нічим не відрізняється в цьому плані окрім того, що він тихіший, температура тепоносія там фігня, у найгарячішій точці десь 35 градусів було, коли проц в 99 стукався (в кімнаті 26). Тобто, розмір радіатора там не впливає, проблема там вже з відводом тепла з проца, а не з розсіюванням на радіаторі. А от у ноктуа проблема вже таки з розсіюванням такої кількості тепла, я коли ПК збирав багато читав, на редіті був пост чувака, який в такому самому конфігу як у мене (13900к+ фрактал торрент) поставив Д15, і типу резюме таке, що для ігор норм, а для 100% навантаження типу беріть воду, бо він перестав тротлити по перегріву тільки коли обмежили ПЛ проца чи то на 200, чи то на 220Вт. Але не забуваємо, що водянка крутиться на значно менших обертах
Д15 може скласти конкуренцію АІО-водянкам до 360 включно в залежності від проца, провітрюваності ящика, задач, тощо, але "наваляти" 360-й воді він не зможе. Якщо Д15 вже є то так, має сенс на ньому лишатись, а якщо купляти з нуля, то я не знаю, на момент моєї покупки Д15 коштував однаково з 420м арктіком - 4500 грн
и вчитайтесь хорошо, в то что написал я про нокту. ХОРОШО ПРОДУТАЯ НОКТА, это не только 2 родных вентилятора, а и правильно разделенный поток, приход чисто холодного, и выброс.
Отправлено спустя 7 минут 3 секунды:
Ну так, почали за здоров'я, а кінчили за упокій, що Д15 виявляється краще за 360 водянки, ага На економічних ЦПУ сенсу немає, звісно, окрім якихось специфічних випадків, типу мікро-ПК, куди башти не влазять норм.GreenMile: ↑ 07.08.2023 14:04 Потолок для воздуха где-то 150-200Вт, это все мы знаем, но зачем оно на экономичных цпу это загадка, там даже в тестах разницы нет.
[/quote]
І далі буду казати, що нокта 15та гарно продута, краще ніж середня водянка 360. 13900к на максималках, що на нокті що, на асус руджин сраному, працює рівно однаково, 100 граудусів, и по баллам однаково. а коли розвернули поток для 15ї нокти, і дали їй приток холодного повітря, все стало набагато краще, а воду вже ніяк не придумати. або 100 вентилів лупити по всьму корпусу щоб нормального його продути. На відкритому стенді завжди у води все добре, а коли в комплексі і на дистанціі, не все там так весело.
-
manbearboar
Member
GreenMile: ↑ 07.08.2023 16:12Вибачте, але це якась антинаукова маячня Те, що у вас процесор на 100Вт менше теплоти виділяє при максимальних навантаженнях
Скажем так, эмпирические данные говорят, что в помещении с работающим ПК хуже дышится, и чем мощнее ПК или их больше, тем хуже.
Это хорошо заметно на контрасте если есть дом с несколькими комнатами и одна выделена под "компьютерную" или в офисном здании с кабинетами разной наполенности компьютерами.
Физические механизмы я не берусь объяснять.
Электрочайник через себя воздух не прокачивает при работе.
Внутреннее состояние, когда кажется, что времени нет и каждая секунда решает - это вообще-то симптом чего-то между выгоранием и прокрастинацией (через имитацию нереальной занятости). Тут не особо и есть чем козырять на фоне "медленных" нас, кто брезгует 3% ради комфорта.
Последний раз редактировалось manbearboar 07.08.2023 17:00, всего редактировалось 1 раз.