Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
acm_fan
HWBOT OC Team

Malkav: 12.06.2023 13:12Чи все ж треба 32 ГБ туди впихувать?
От задач зависит. Если в фоне висят 100+ вкладок, какие-то проекты в CAD и ещё плюс игра для "передохнуть", то 16 ГБ будет мало (и 32 ГБ может не хватить). А если это дом-ПК с фоном из нескольких вкладок типа почты, мессенджеры + одна запущенная игра, то и 16 норм, тем более с APU - продуктивности ГП быстрее не хватит, чем будет упор в своп.
SergN
Member

SORBEX: 12.06.2023 14:22Цілі, для яких збирається комп'ютер - основна робота з 3D програмами, рендером і інженерними CAD системами, ігри
Ви деталізуйте, що з цього пріоритет (ігри чи той же рендер), бо найдорожча залізяка у збірці - відяха, і перехід між сусідніми моделями може дуже сильно обмежити чи ж розширити варіанти для того ж процесора і решти комплектуючих в рамках оголошеного бюджету.
er[socrates]
Member

Vlaad13: 12.06.2023 15:19
SORBEX: 12.06.2023 14:22
спойлер
Доброго дня усім.

Давно сидів на старому комп'ютері, де стоїть ще відеокарта на 3Gb і Intel 6-го покоління, яким вже буде майже 8 років. Хотів би перейти на нові параметри повністю. Тому прошу поради у виборі сучасних комплектуючих, цікавить повна збірка всього корпусу.

Цілі, для яких збирається комп'ютер - основна робота з 3D програмами, рендером і інженерними CAD системами, ігри, перегляд фільмів. Бюджет - в районі 100 тис. грн, але звісно чим меньше, тим краще.

1) Який зараз краще обрати процессор, від Інтел 13-го покоління чи АМД на АМ5 сокеті? Кілька людей порадили дивитись в сторону процессора Ryzen 7 7800x3d. Ще кілька людей також радили подивитись на Ryzen 7 7700X, він буде явно дешевший. Можливо порадите чи варто взяти цей, чи інші альтернативи. Я чомусь більше зараз схиляюсь до рішень від АМД, оскільки напевно у них сокет більш живучий (можливо зараз і не так вже, але коли я ще купляв свій старий Інтел, то його сокет устарів буквально через 1.5 роки).

2) Серед відеокарт схилявся до рішень від Nvidia, покоління 40хх. А якщо конкретно - 4070 і 4070 Ті. Чи варто брати ці моделі, чи можливо краще докласти і взяти вже 4080? І які рішення від яких вендорів краще обрати? Для себе, здається, виділив поки найкращими - Asus, MSI, Gigabyte, в такому порядку (по крайній мірі стара відеокарта від Gigabyte працює досі вже 7 років). Стосовно розширення більше орієнтуюсь на 2К чи 1440р, 4К зараз, як на мене, занадто дороге (хоча було б цікаво якось підключити комп'ютер до телевізору 4К).

3) Стосовно охолодження для процессору - навіть не знаю, яке краще обрати, хороший башенний кулер чи водянку (до цього з водянним охолодженням ніколи справ не мав). Старий процессор був достатньо холодним, з ним справлялась дешева башенка, навіть під великим навантаженням не бачив більше 65 градусів (хоча звісно це навантаження - це максимум сучасні ігри на мінімалках). Для нового процессора хотілось би підібрати щось доволі дієве, і при цьому достатньо тихе. Якщо наприклад говорити про башенки, то знаю, що від be quiet! достатньо тихі. P.S. не думаю, що буду займатись розгоном процессора, де будуть захмарні частоти і температури.

4) В старому комп'ютері стоїть найдешевша пам'ять від Kingston, DDR4, 2 планки по 8Gb. В нову систему я думаю, що вже 16Gb буде недостатньо, особливо зважаючи, що всякі 3D і CAD програми пам'ять "потребляють" дуже охоче. Тому вже планував мінімум 32Gb. Крім того, зараз бачив вже в наявності планки DDR5. Чи варто на них уже переходити? По всяких тестах пише, що вони видають набагато більшу продуктивність, місцями на 80-90%, правда чи ні - не знаю. І якщо варто, то які будуть підводні камені такого переходу? На "Розетці" під деякими планками читав відгуки, що у когось така пам'ять не хоче поки працювати на заявлених частотах, можливо проблема більш програмна і буде вирішена оновленням BIOS чи правильним підбором материнської плати.

5) По материнських платах також не знаю, що краще підібрати. Порадили обирати щось таке, щоб підтримувало даунвольтинг процессора, якщо буде потрібно (я поки таким займався лише для відеокарти, так зміг знизити її температури на 7-8 градусів шляхов втрати лише 5-8 ФПС). Також радили дивитись, щоб було краще живлення і, можливо, наявність радіатора на модулі VRM, підтримка PCIx5.0.

6) Стосовно накопичувачів. До цього в комп'ютері стоїть SSD 2.5 від Samsung EVO, старої серії, на 1Tb і один з дешевих HDD (вже навіть не пам'ятаю бренд) на 1Tb. У нову систему хотів би поставити цей же SSD у якості диску для системи і програм, також докупити ще один SSD на 2Tb для ігр і 3D/CAD систем (зараз деякі вже можуть важити стільки ж, скільки і ігри, по 50-100Gb) і HDD на 2Tb для інших файлів. Стосовно другого SSD радили дивитись уже в сторону формату М2 + щоб у нього був на материнці власний радіатор. Чи варто для системи також ставити М2? І, якщо такий конфіг ОК, то які можуть бути підводні камені? Якщо ж ні, то як краще зробити по іншому?

7) Блок живлення не знаю також, який обрати, в старому комп'ютері стоїть доволі дешевий від Chieftec на 500 Ватт, де кабелі одним пучком, ніколи проблем з цим не було. Але оце жмут зайвих кабелів завжди було нікуди подіти. Тому в новій збірці хотілось би вже взяти блок, в якого кабелі будуть під'єднуватись лише по мірі необхідності.

8) Старий корпус від Zalman Z9 U3. Доволі великий, доволі важкий (в районі 10 кг), в принципі непогано продувається, є корпусні вентилятори від Zalman, які почали вже тарахтіти. Хотілось би також змінити корпус на щось новіше, але щоб також була хороша продуваємість, щоб було місце під всі диски + можливо і під дисковод (інколи доводиться і диски читати, нонсенс в 2023 :D ). Крім того, також хотілось би у корпусі мати тихі вентилятори. Тут також порадили дивитись в сторону be quiet! + брати краще вентилятори на 140 мм, типу у них буде така ж сама продуваємість, які і у 120 мм, але при меньшій кількості обертів - а значить будуть тихіші.

9) Змінити старий монітор від Asus на 60 Грц, 22 дюйми на щось новіше і більше + 2К. Однією з порад був Asus TUF на 27 дюймів, 2К, 165 Ггрц. Думаю в принципі мене б влаштувало і щось з меньшою герцовкою, наприклад 120 чи 144, але такого ж розміру і також 2К.

Крім всього цього, був би також вдячний за рішення, де буде мінімум RGB підсвідки (чи її можна налаштувати/відключити), не любитель, коли ПК світиться, наче ялинка на Новий Рік.
Завчасно дякую всім за відповіді, буду радий будь-якій критиці і порадам. Мирного всім неба над головою.
13700kf
Rtx 4080 palit game rock
ddr 5 6000 gskill
Вода Арктик 360
Блок питания любой голд киловатник сисоник -биквает
Материнка ...
Корпус ваш на выбор
Боюсь, 100 тыс не хватит на 13700 + 4080 )))
Палиты вроде норм, но очень шумные, когда СО начинает крутиться на высоких оборотах. Очень некомфортно рядом с таким сидеть.
acm_fan
HWBOT OC Team

SORBEX: 12.06.2023 14:22Цілі, для яких збирається комп'ютер - основна робота з 3D програмами, рендером і інженерними CAD системами, ігри, перегляд фільмів. Бюджет - в районі 100 тис. грн, але звісно чим меньше, тим краще.
SORBEX: 12.06.2023 14:229) Змінити старий монітор від Asus на 60 Грц, 22 дюйми на щось новіше і більше + .
Давайте Вы сразу очертите (для себя в первую очередь) бюджет на монитор и - как следствие - на системник, потому что кому-то за $150 нормальный, а другим и за $700 "не то", монитор - вещь крайне специфическая. По остатку будет понятнее, что именно Вам предлагать по железу.
Vlaad13
Member

https://comtrading.ua/checkout/
+ М2 на 2 терабайт который
Без корпуса 98к

Просто корпус советовать ... Я не знаю
Последний раз редактировалось Vlaad13 12.06.2023 17:36, всего редактировалось 1 раз.
SORBEX
Member

SergN: 12.06.2023 17:07
SORBEX: 12.06.2023 14:22Цілі, для яких збирається комп'ютер - основна робота з 3D програмами, рендером і інженерними CAD системами, ігри
Ви деталізуйте, що з цього пріоритет (ігри чи той же рендер), бо найдорожча залізяка у збірці - відяха, і перехід між сусідніми моделями може дуже сильно обмежити чи ж розширити варіанти для того ж процесора і решти комплектуючих в рамках оголошеного бюджету.
В першу чергу все ж рендер і 3D, оскільки комп'ютер першочергово збираю для основної роботи, а потім вже для ігр.

Відправлено через 40 секунд:
er[socrates]: 12.06.2023 17:10
13700kf
Rtx 4080 palit game rock
ddr 5 6000 gskill
Вода Арктик 360
Материнка ...
Корпус ваш на выбор
Палиты вроде норм, но очень шумные, когда СО начинает крутиться на высоких оборотах. Очень некомфортно рядом с таким сидеть.
Я уже також розумію, що 100 тис. буде явно малувато, зважаючи, що різниця в ціні між 4070 Ті і 4080 - майже 20 тис.
Vlaad13
Member

er[socrates]: 12.06.2023 17:10
13700kf
Rtx 4080 palit game rock
ddr 5 6000 gskill
Вода Арктик 360
Материнка ...
Корпус ваш на выбор
Короче да 98к без корпуса :weep:
Если не палит - то ещё дороже :shuffle:
Последний раз редактировалось Vlaad13 12.06.2023 17:38, всего редактировалось 1 раз.
SORBEX
Member

acm_fan: 12.06.2023 17:16
SORBEX: 12.06.2023 14:22Цілі, для яких збирається комп'ютер - основна робота з 3D програмами, рендером і інженерними CAD системами, ігри, перегляд фільмів. Бюджет - в районі 100 тис. грн, але звісно чим меньше, тим краще.
SORBEX: 12.06.2023 14:229) Змінити старий монітор від Asus на 60 Грц, 22 дюйми на щось новіше і більше + .
Давайте Вы сразу очертите (для себя в первую очередь) бюджет на монитор и - как следствие - на системник, потому что кому-то за $150 нормальный, а другим и за $700 "не то", монитор - вещь крайне специфическая. По остатку будет понятнее, что именно Вам предлагать по железу.
Підозрюю, і в принципі готовий виділити, що монітор з характеристиками на 2К буде коштувати в районі 10-12 тис. грн. По крайній мірі у мене знайомий придбав собі Asus TUF на 27 дюймів, 2К, за майже 11 тис.

Відправлено через 1 хвилину 8 секунд:
Vlaad13: 12.06.2023 17:32 https://comtrading.ua/checkout/
Без корпуса 98к

Старий корпус на жаль ніяк не можу залишити, в нього будь-яка відеокарта покоління 30хх і 40хх банально не влізе.
SergN
Member

SORBEX: 12.06.2023 17:35В першу чергу все ж рендер і 3D, оскільки комп'ютер першочергово збираю для основної роботи, а потім вже для ігр.
Тоді все ж краще зміщувати баланс в бік нарощування процесорної продуктивності, а не відеокарти (хоча хто зна, що там за 3D приховуєте). Відповідно, збірка з 4080 вже може вийти за межі бюджету і доведеться на 4070Ті збирати. Особливо, коли монітор теж входить в ці 100к.
По процесору: 13700К може бути певним компромісним варіантом в даних задачах, проте завжди можна зміститися в бік більш продуктивних в рендерингу процесорів, або ж більш енергоефективних. На збірку з ультимативним варіантом (7950X3D) бюджету не вистачить.
Vlaad13
Member

SORBEX: 12.06.2023 17:38 [quote=acm_fan post_id=3598461 time=
Vlaad13: 12.06.2023 17:32 https://comtrading.ua/checkout/
Без корпуса 98к

Старий корпус на жаль ніяк не можу залишити, в нього будь-яка відеокарта покоління 30хх і 40хх банально не влізе.
Я не говорю оставить старый - я просто не знаю что вам нравится, понятие красоты у каждого разные, форма, цвет, размер... Поэтому и предлагаю выбрать корпус самому
Остальных деталей на 98к выходит - если много, можно взять 13600kf и немного секономить :idea:
DuckRider
Member

Vlaad13: 12.06.2023 18:07
SORBEX: 12.06.2023 17:38 [quote=acm_fan post_id=3598461 time=

Я не говорю оставить старый - я просто не знаю что вам нравится, понятие красоты у каждого разные, форма, цвет, размер... Поэтому и предлагаю выбрать корпус самому
Остальных деталей на 98к выходит - если много, можно взять 13600kf и немного секономить :idea:
Начебто вибору так багато під роботу, щоб радіато вгорі був і не заважав притоку свіжого повітря зпереду...
216 lancool
5000d airflow
802 silent base
acm_fan
HWBOT OC Team

SORBEX: 12.06.2023 17:38Підозрюю, і в принципі готовий виділити, що монітор з характеристиками на 2К буде коштувати в районі 10-12 тис. грн. По крайній мірі у мене знайомий придбав собі Asus TUF на 27 дюймів, 2К, за майже 11 тис.
Ок, давайте сделаем минус 11к, итого на системник остаётся где-то 89к.
У меня получилось как-то так:
https://hotline.ua/buymatrix/cee7c146e5856e1faa9a/
спойлер
Изображение
Останавливаемся на 13700K, поскольку упор в работу, а не в игры, он пошустрее будет как в CAD, так и во всяких кодерах/рендерах, чем 7800X3D, который даже дороже. Версия без iGPU (KF) может оказаться дешевле, а может и нет, смотря какой магазин. В подборке стоит обычная K. Лирическое отступление: все современные ЦП разгоняют себя сами, всегда, так задумано, хочется Вам этого или нет.
Поскольку рабочие задачи могут нагружать ЦП сильно и надолго, то никаким воздухом Вам уже не обойтись. Минимум AIO 360, притом не самая дешёвая. Arctic проверенный вариант с кучей отзывов. Потому на него оверпрайс, но что-то интереснее - ещё дороже. 420 парадоксально дешевле, но требует совершенно других корпусов для себя. В общем, задумка - с водой, по модели можете ещё что-то прикинуть, но скорее будет дороже, чем дешевле.
Дальше переходим на корпус, учитывая мощный ЦП + продуктивную ВК - нужен солидный продув. Благо, заехали Lian Li и не за все деньги мира можно выбирать. Задумка с выбранным корпусом следующая - штатные вентиляторы с передней панели переносятся на верхнюю (выдув), а спереди становится AIO 360. В итоге у вас будет сразу всё благоустроено. Дизайн и прочее - штуки специфические, но такой ящик - деньги точно не на ветер, тем более при наличии двух HDD (нормальная корзина обязательно/крайне приветствуется). За привод спереди - забудьте. При необходимости приобретёте себе на USB-шнурке.
Накопители. 2 TB (и тем более 1 TB) HDD имеют неразумное соотношение $/байт, потому ниже 4 смотреть глупо. Поставил Purple серию с типа приоритетом на запись, можете пересмотреть в пользу Blue, если читать нужно чаще (приоритетнее). Внутри оно всё равно одинаковое, прошивки только разные. Цена +- идентична.
SSD для системы есть, нужно для файлов. Значит TLC можно опустить и взять QLC (с меньшим циклом перезаписей). Это дешевле и не критично, если не записывать по ТБ каждый день. Стоит с нормальной скоростью и не особо горячий. Можно быстрее - дороже и горячее. Можно и дешевле (медленнее), но не нужно.
Мать и память. По принципу минимальной достаточности. Z690 уже устарели, потому идёт чуть дешевле (далеко не все модели). По мамам чуть предметнее недавно писал viewtopic.php?p=3591601#p3591601 почитайте там, чтобы не повторяться. Память - всё просто. То, что сегодня интересно по цене и скорости. 32 ГБ, меньше нельзя.
БП - полумодульное "золото", с целью чуть удешевить. Для мамы (и не только) идёт прямо из него, а остальное можно подключать по мере необходимости. Нормальный вариант с приличной гарантией (не в каждом магазине). Дороже - всегда пожалуйста, но этого хватит.
Завершаем 4070 Ti - на что-то большее денег не хватает всё равно. Неплохая ВК для такого сегмента на данный момент. Да, остальные интереснее, но и дороже, тут соотношение $/продуктивность ещё не самая плохая. MSI скорее как дополнение к маме, без света и прочего "ненужного". В комплекте есть и подпорка, и кабель питания (переходник). Не самая длинная, и не самая короткая. Гарантии 3 года. В тот же прайс можно глянуть и что-то другое, если эта не вызывает уверенности. Отзывов пока не сильно много, потому сложно сказать что лучше, а что вообще нельзя покупать. Может в профильной ветке помогут предметнее.

P.S. Думаю, что Вы достаточно внимательны и дочитаете до конца. Как видно из подборки - на всякое железо в разных магазинах разные цены (притом сильно), потому при заказе не с одного, а нескольких немного денег ещё остаётся, которые было бы неплохо пустить на прижимную рамку для ЦП и топовую термопасту. Про это было там же, где и про мамы (ссылка чуть выше).

Отправлено спустя 5 минут 53 секунды:
DuckRider: 12.06.2023 19:59під роботу, щоб радіатор вгорі був і не заважав притоку свіжого повітря зпереду...
Когда он будет работать - ВК будет гулять или около того, идеально свежий воздух для неё не нужен будет.
Когда будет играть - выработка тепла процессором (радиатором) будет сильно не такая, как при работе, потому тот воздух особо не ухудшит картину. Скорее сделает ВК более громкой, чем это случилось бы без радиатора спереди. И может буста на какие-то десятки МГц станет меньше.
Если так циклиться, то лучше уделить внимание подбору лучшей ВК, которая изначально холоднее/быстрее/тише остальных. Иначе всё рискует оказаться на грани погрешности измерений (рассуждений :gigi: ).
waryag
Member

SORBEX: 12.06.2023 16:03Дякую за відповідь. В принципі також цікаво, що ви думаєте зараз за бренд Palit? Чесно кажучи, ніколи з ними не мав справи, і раніше наче про них були відгуки так собі.
Треба дивитись огляди моделей. Ніякий бренд не гарантує відсутність проблем, тільки за останній місяць-півтора були скандали з асусом (материнки) і гігабайтом (відеокарти), ще й з відмовами по гарантії.
DuckRider
Member

acm_fan: 12.06.2023 20:27
SORBEX: 12.06.2023 17:38Підозрюю, і в принципі готовий виділити, що монітор з характеристиками на 2К буде коштувати в районі 10-12 тис. грн. По крайній мірі у мене знайомий придбав собі Asus TUF на 27 дюймів, 2К, за майже 11 тис.
спойлер
Изображение
Останавливаемся на 13700K, поскольку упор в работу, а не в игры, он пошустрее будет как в CAD, так и во всяких кодерах/рендерах, чем 7800X3D, который даже дороже. Версия без iGPU (KF) может оказаться дешевле, а может и нет, смотря какой магазин. В подборке стоит обычная K. Лирическое отступление: все современные ЦП разгоняют себя сами, всегда, так задумано, хочется Вам этого или нет.
Поскольку рабочие задачи могут нагружать ЦП сильно и надолго, то никаким воздухом Вам уже не обойтись. Минимум AIO 360, притом не самая дешёвая. Arctic проверенный вариант с кучей отзывов. Потому на него оверпрайс, но что-то интереснее - ещё дороже. 420 парадоксально дешевле, но требует совершенно других корпусов для себя. В общем, задумка - с водой, по модели можете ещё что-то прикинуть, но скорее будет дороже, чем дешевле.
Дальше переходим на корпус, учитывая мощный ЦП + продуктивную ВК - нужен солидный продув. Благо, заехали Lian Li и не за все деньги мира можно выбирать. Задумка с выбранным корпусом следующая - штатные вентиляторы с передней панели переносятся на верхнюю (выдув), а спереди становится AIO 360. В итоге у вас будет сразу всё благоустроено. Дизайн и прочее - штуки специфические, но такой ящик - деньги точно не на ветер, тем более при наличии двух HDD (нормальная корзина обязательно/крайне приветствуется). За привод спереди - забудьте. При необходимости приобретёте себе на USB-шнурке.
Накопители. 2 TB (и тем более 1 TB) HDD имеют неразумное соотношение $/байт, потому ниже 4 смотреть глупо. Поставил Purple серию с типа приоритетом на запись, можете пересмотреть в пользу Blue, если читать нужно чаще (приоритетнее). Внутри оно всё равно одинаковое, прошивки только разные. Цена +- идентична.
SSD для системы есть, нужно для файлов. Значит TLC можно опустить и взять QLC (с меньшим циклом перезаписей). Это дешевле и не критично, если не записывать по ТБ каждый день. Стоит с нормальной скоростью и не особо горячий. Можно быстрее - дороже и горячее. Можно и дешевле (медленнее), но не нужно.
Мать и память. По принципу минимальной достаточности. Z690 уже устарели, потому идёт чуть дешевле (далеко не все модели). По мамам чуть предметнее недавно писал viewtopic.php?p=3591601#p3591601 почитайте там, чтобы не повторяться. Память - всё просто. То, что сегодня интересно по цене и скорости. 32 ГБ, меньше нельзя.
БП - полумодульное "золото", с целью чуть удешевить. Для мамы (и не только) идёт прямо из него, а остальное можно подключать по мере необходимости. Нормальный вариант с приличной гарантией (не в каждом магазине). Дороже - всегда пожалуйста, но этого хватит.
Завершаем 4070 Ti - на что-то большее денег не хватает всё равно. Неплохая ВК для такого сегмента на данный момент. Да, остальные интереснее, но и дороже, тут соотношение $/продуктивность ещё не самая плохая. MSI скорее как дополнение к маме, без света и прочего "ненужного". В комплекте есть и подпорка, и кабель питания (переходник). Не самая длинная, и не самая короткая. Гарантии 3 года. В тот же прайс можно глянуть и что-то другое, если эта не вызывает уверенности. Отзывов пока не сильно много, потому сложно сказать что лучше, а что вообще нельзя покупать. Может в профильной ветке помогут предметнее.

P.S. Думаю, что Вы достаточно внимательны и дочитаете до конца. Как видно из подборки - на всякое железо в разных магазинах разные цены (притом сильно), потому при заказе не с одного, а
DuckRider: 12.06.2023 19:59під роботу, щоб радіатор вгорі був і не заважав притоку свіжого повітря зпереду...
Когда он будет работать - ВК будет гулять или около того, идеально свежий воздух для неё не нужен будет.
Когда будет играть - выработка тепла процессором (радиатором) будет сильно не такая, как при работе, потому тот воздух особо не ухудшит картину. Скорее сделает ВК более громкой, чем это случилось бы без радиатора спереди. И может буста на какие-то десятки МГц станет меньше.
Если так циклиться, то лучше уделить внимание подбору лучшей ВК, которая изначально холоднее/быстрее/тише остальных. Иначе всё рискует оказаться на грани погрешности измерений (рассуждений :gigi: ).
Lancool 216x коштує як lancool ii, всі ці полуміри об це розбиваються :gigi:
SORBEX
Member

acm_fan: 12.06.2023 20:27
спойлер
Изображение

P.S. Думаю, что Вы достаточно внимательны и дочитаете до конца. Как видно из подборки - на всякое железо в разных магазинах разные цены (притом сильно), потому при заказе не с одного, а нескольких немного денег ещё остаётся, которые было бы неплохо пустить на прижимную рамку для ЦП и топовую термопасту. Про это было там же, где и про мамы (ссылка чуть выше).

Отправлено спустя 5 минут 53 секунды:
Дякую за детальну відповідь. А якщо наприклад змінити процессор на Ryzen 7700X, по ціні виходить зараз фактично те саме, біля 14-15 тис. (по крайній мірі так зараз на Розетці). Як це вплине на продуктивність? І що ви думаєте стосовно водяного охолодження від be quiet! Наприклад ось:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/be_quiet ... 251178931/

також 360, по ціні також приблизно стільки ж, навіть трохи меньше.
volfman1
Junior

Вибираю материнку для i5-12400F, між цими двома моделями - MSI MAG B660M Bazooka DDR4 і Asus TUF Gaming B660M-Plus D4, цікавить живлення процесора, в першій пише 12+1, в асуса 10+1+2 (всего 13 фаз, 10 на VCore, 1 на iGPU и 2 на VCCIO), тут для мене якась тарабарщина, допоможіть вибрати оптимальну.
SergN
Member

SORBEX: 12.06.2023 23:44А якщо наприклад змінити процессор на Ryzen 7700X, по ціні виходить зараз фактично те саме, біля 14-15 тис. (по крайній мірі так зараз на Розетці). Як це вплине на продуктивність?
Буде менш продуктивним в усьому з зазначених задач. Єдиний плюс - менше споживає електроенергії, відповідно, менше тепла треба відводити. Під ваш набір задач в цьому ціновому діапазоні оптимально буде саме 13700к.

Відправлено через 12 хвилин 14 секунд:
volfman1: 12.06.2023 23:46Вибираю материнку для i5-12400F, між цими двома моделями...
Ось під це тема: viewtopic.php?f=3&t=297 (але коротко - байдуже, під цей проц можливостей обох з великим запасом).
SORBEX
Member

SergN: 13.06.2023 00:07
SORBEX: 12.06.2023 23:44А якщо наприклад змінити процессор на Ryzen 7700X, по ціні виходить зараз фактично те саме, біля 14-15 тис. (по крайній мірі так зараз на Розетці). Як це вплине на продуктивність?
Буде менш продуктивним в усьому з зазначених задач. Єдиний плюс - менше споживає електроенергії, відповідно, менше тепла треба відводити. Під ваш набір задач в цьому ціновому діапазоні оптимально буде саме 13700к.

Відправлено через 12 хвилин 14 секунд:
volfman1: 12.06.2023 23:46Вибираю материнку для i5-12400F, між цими двома моделями...
Ось під це тема: viewtopic.php?f=3&t=297 (але коротко - байдуже, під цей проц можливостей обох з великим запасом).
А яка різниця між 13700K i 13700KF?
SergN
Member

SORBEX
В першого є інтегрована відяха, в другому її немає (деактивована).
thd_667
Junior

waryag, er[socrates], SergN, acm_fan, дякую за поради!
Итого Вам нужно менять всё.
...
За те же 10к лучше не ВК брать в слабую систему, а новыми взять APU + AM4, что хоть как-то будет походить на входной билет в мир (современных) игр.
SSD тоже необходим в такой ПК, если у Вас его до сих пор нет.
Зараз я точно не буду грати у інші ігри. Я ще раз передивився Ютьюб з індусами та китайцями, які кажуть шо у них у Діабло sixty fps з GTX 970, i5-4670K and medium settings. І мені начебто норм та графіка. А 4k and ultra settings мені не потрібно. Але нову GTX 970 зараз не купити. Щось можна купити дешевше 10к типу GTX 970 or RX 470?
SSD є, але там тільки ОС. :)
Ответить