Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

spoglyadach: 23.05.2023 10:09 І ти собі думав, то якщо гірша, нафіга її купувати,
Купувати???
Death
Member

1192 TNT+K6-2 500 all defolt 3Dmark 2000 +- оно ?
ApostolCV
Member

Раздобыл очередного мутанта от Asrock с южником VT8237R Plus.
К сожалению после первоначального этапа установки XP с копированием файлов и последующей перезагрузкой ХРюша выдает синий экран смерти, и ругается на ХДД.
Сменил сата хдд на просто сата ссд..картина та же.
При этом на IDE винда установилась и работает.
В инете читал , что первых версий этого моста есть конфлищ с SATA 3 6GB.
И говорят , что в теории можно перевести в режим SATA 1.
Кто то в курсе данного вопроса?
radical
Member

Что за плата?

Конфликт есть у VT8237 без буковок и обычно заключается в том, что диска сата2 и далее не видно или он виснет при определении.

Да, на VT8237+ надо ж драйвер на ХР подсовывать на дискетке или интегрировать в дистрибутив.
ApostolCV
Member

radical, плата - 775Dual-880Pro.
Крайне странно , что нужно что либо подсовывать. На 775dual-vsta ничего не подсовывал и ставил 4in1 уже в винде
Vovk_Z
Member

ApostolCV: 23.05.2023 13:15 В инете читал , что первых версий этого моста есть конфлищ с SATA 3 6GB.
И говорят , что в теории можно перевести в режим SATA 1.
На деяких HDD для цього є перемичка. От якась стаття про це: How to Use Jumpers on a SATA Hard Drive
Отут - конкретно про WD WD Support: Windows: Install Serial ATA, EIDE, SSD Drive and Set Jumper Settings
Також, розмір диску може мати значення (?).
Последний раз редактировалось Vovk_Z 23.05.2023 14:42, всего редактировалось 1 раз.
radical
Member

Значит, либо диск был IDE, либо винда уже была с драйвером.
Нужно было подсовывать, еще начиная с VT8237, как бывший владелец Asus A8V deluxe, я гарантирую это.
В паке 4in1 пятой версии даже специальная папочка была, что-то типа F6 driver disk

Да, на 775Dual-880Pro южник 8237R без плюсов
https://www.asrock.com/mb/VIA/775Dual-8 ... dex.ru.asp

на моей 775Dual-VSTA стоит южник VT8237A, там таких проблем точно нет
https://www.asrock.com/mb/VIA/775Dual-V ... cification
также имею плату с южником 8237R+, он тоже не имеет проблем с дисками SSD

Так что, 8237R, похоже, тоже проблемный.
Если нужно поставить винду именно на сата диск, поищите старый (40-120ГБ) первой версии или переключаемый джамперами (seagate до 1ТБ)
Хитачи до 500ГБ точно переключались утилитой.
ApostolCV
Member

Vovk_Z
дякую, я буду вдома спробую.
radical, странно , но у меня маркировка с надписью Plus.
Но, я не исключаю , что сам южник подбит т.к. на как минимум "задние" USB на нём не работают .
spoglyadach
Member

Vovk_Z: 23.05.2023 12:40 Купувати???
Ну так, писалки в мене тоді не було, а диск із віндою бажано мати вдома.
Треба було його купити десь на найближчій точці по продажу ліцензійного софту з переходу :laugh:

Відправлено через 2 хвилини 19 секунд:
Васильович: 23.05.2023 12:26 Мені найбільше подобався міф, що на dial-up XP може самовільно ініціювати дзвінок на міжміський формат номеру.
Звідки вона його взагалі може взяти, коли ти сам вручну вносиш номер - жоден поширювач міфу не зміг пояснити :)
Але то часи популярності "Матриці" були, кожен хотів бути трохи Нео :gigi:
Отакого я точно не чув, щось новеньке :eek:
Піду витягну модем з слота, ну його нафіг

Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
А таке питання, на 423 сокеті, слоти RIMM потрібно використовувати тільки парно чи тільки всі одразу? Питання в тому, чи будуть працювати дві планки пам'яті.
Death
Member

spoglyadach: 23.05.2023 16:42А таке питання, на 423 сокеті, слоти RIMM потрібно використовувати тільки парно чи тільки всі одразу? Питання в тому, чи будуть працювати дві планки пам'яті.
rimm терминаторы в гуглу.
spoglyadach
Member

Death: 23.05.2023 16:50 rimm терминаторы в гуглу.
Я знаю про ці термінатори, але питання відкрите, чи працюють планки парами :)

З цього тексту, ніби мають працювати парами:
Continuous RIMM OMB C-RIMM Terminator Module allows you to use only one Rambus Memory Card 9578D. Simply install it in the empty RIMM slot and your computer will automatically detect it as a secondary module. Since there cannot be any unused RIMM slots on a motherboard, a C-RIMM is a special module used to fill any unused RIMM slots. It is basically a RIMM (Rambus Memory) module without any memory chips. Continuity RIMM is also know as C-RIMM.
ApostolCV
Member

spoglyadach, всі слоти мають бути зайняті . Конфігурація довільна ( RDRAM*RDRAM + CRIMM*CRIMM) / (RDRAM*CRIMM+ RDRAM*CRIMM)
spoglyadach
Member

Зрозумів, а якщо комбінувати модулі 256 та 64мб, використовуючі останні замість термінаторів. Я ж так розумію там різна кількість чіпів, та й параметри скоріш за все різні. То сильно критично вплине на швидкість роботи пам'яті? Хоча і знаю де можна вихопити пару тих заглушок, але щось задорого виходить і модулі купити і заглушки, і все в різних місцях брати треба :spy:
Andrey2005
Member

spoglyadach: 23.05.2023 17:19 То сильно критично вплине на швидкість роботи пам'яті?
Не сильно. Головне щоб завелось і не сипало помилками, бо вона дуже капризна.
В ті часи я мріяв про таку ракету з неймовірними частотами оперативки. А коли декілька років назад купив, то виявилась що всі ті частоти там просто не розкриваються, і частоти проца мало, і бітність RIMM мала.

Загальне питання, для чого паритись з оригінальним Win98, коли існують збірки де вже всі дрова інтегровані? І там з коробки і ДХ9 і USB і все інше.
spoglyadach
Member

Andrey2005: 23.05.2023 17:56 Не сильно. Головне щоб завелось і не сипало помилками, бо вона дуже капризна.
В ті часи я мріяв про таку ракету з неймовірними частотами оперативки. А коли декілька років назад купив, то виявилась що всі ті частоти там просто не розкриваються, і частоти проца мало, і бітність RIMM мала.
423 відверто кажучи взагалі провальна платформа, щось типу 754 у АМД, якесь недороблене і мертвонароджене.
Але цікаве на пощупати, як і більшість того що було десь там за межами можливостей та доступності, ще й ці скажені температури пам'яті.
Тому і не хочеться багато витрачати на ті модулі та термінатори ;)
ApostolCV
Member

spoglyadach, якщо говорити про звичайні односторонні модулі 128MB RDRAM то вони у стресс тесті гріються так само як сучасна DDR3/4 тобто 40-45°С.
А он якщо вставити 4 двосторонніх модулі RDRAM по 512MB які стоять майже впритик і прогрівають одна одну , то там температури підбігать під 60-70°С. :insane:
radical
Member

Andrey2005: 23.05.2023 17:56 Загальне питання, для чого паритись з оригінальним Win98, коли існують збірки де вже всі дрова інтегровані? І там з коробки і ДХ9 і USB і все інше.
Цей глюкодром з купою непотрібного мотлоху причепом можна тільки ворогам побажати.
Для підтримки USB ставиться один драйвер, ДХ9 в більшості випадків на 98 не потрібна зовсім.
spoglyadach: 23.05.2023 18:06 423 відверто кажучи взагалі провальна платформа, щось типу 754 у АМД, якесь недороблене і мертвонароджене.
я б не називав 754 недоробленою, це був топ свого часу для домашніх настольних систем.
423 це щось типу сокету 4, скоріше. Або 1156. Прожив він недовго, але був важливою проміжною ланкою у переході до більш сучасних систем.
spoglyadach
Member

ApostolCV: 23.05.2023 18:35 spoglyadach, якщо говорити про звичайні односторонні модулі 128MB RDRAM то вони у стресс тесті гріються так само як сучасна DDR3/4 тобто 40-45°С.
А он якщо вставити 4 двосторонніх модулі RDRAM по 512MB які стоять майже впритик і прогрівають одна одну , то там температури підбігать під 60-70°С. :insane:
Маю односторонні, і вони гріються більше ніж DDR4, ну це якщо казати про мій досвід, а він був у вигляді опен стенду.
Можливо якщо говорити про добряще розігнані і з напругами вище 1.4В і саме чотирма планками в не дуже провітрюваному кейсі.
В мене у моїй системі саме такий випадок, по пірометру у добрящому навантаженні маю 46-48°

Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
radical: 23.05.2023 18:38 я б не називав 754 недоробленою, це був топ свого часу для домашніх настольних систем.
423 це щось типу сокету 4, скоріше. Або 1156. Прожив він недовго, але був важливою проміжною ланкою у переході до більш сучасних систем.
Ну дивіться, двоканал з'явився на 462 сокеті і там він був навіть на бюджетних платах.
Потім архітектура вдосконалюється і навіть переходить на х64, але двоканальний режим роботи пам'яті зникає. А він давав нормальний профіт продуктивності системи, особливо коли в тебе одне ядро. Не знаю, якось не дуже розвиток вийшов
radical
Member

spoglyadach: 23.05.2023 18:44 Ну дивіться, двоканал з'явився на 462 сокеті і там він був навіть на бюджетних платах.
Але це була функція плати, а не процесора. І двохканал був лише на топових нфорсах та останньму чипсеті VIA під 462. А це який відсоток від загальної кількості платформ на сокет А тоді? Нен кажучи вже про реальну вигоду від цього "двохканалу"
754 це був просто адаптований "для народу" сокет 940 для серверів та потужних робочих станцій. І ніякого двохканалу там не було, не зважаючи навіть на двохпроцесорні робочі станції.
spoglyadach: 23.05.2023 18:44 А він давав нормальний профіт продуктивності системи, особливо коли в тебе одне ядро.
Коли у мене з'явився 939 сокет, я, переплативши відносно 754, дуже втішався, що від двохканалу буде якийсь зиск. А потім ознайомився з тестами... Щось було з 10% переваги максимум у вибіркових тестах, в реальних застосунках щось типу 1-2% на грані статпохибки. А насправді А64 3000+ 754 був помітно швидший за A64 3000 939, тому що мав на 200МГц більшу частоту!
spoglyadach
Member

radical: 23.05.2023 18:58 Але це була функція плати, а не процесора. І двохканал був лише на топових нфорсах та останньму чипсеті VIA під 462. А це який відсоток від загальної кількості платформ на сокет А тоді? Нен кажучи вже про реальну вигоду від цього "двохканалу"
754 це був просто адаптований "для народу" сокет 940 для серверів та потужних робочих станцій. І ніякого двохканалу там не було, не зважаючи навіть на двохпроцесорні робочі станції.
Звісно, бо контроллер пам'яті був у чипсетах, а ось на 939 він перебрався у процесор.
Про відсотки не скажу, бо 462 прожила на ринку не 1 рік як той самий 754, а суттєво довше і материнок на нфорсах було багато.

Відправлено через 5 хвилин 43 секунди:
radical: 23.05.2023 18:58 Коли у мене з'явився 939 сокет, я, переплативши відносно 754, дуже втішався, що від двохканалу буде якийсь зиск. А потім ознайомився з тестами... Щось було з 10% переваги максимум у вибіркових тестах, в реальних застосунках щось типу 1-2% на грані статпохибки. А насправді А64 3000+ 754 був помітно швидший за A64 3000 939, тому що мав на 200МГц більшу частоту!
Не знаю в чому проблема додати +200Мгц, я тоді взяв дуже народну плату А8N-E і вона доволі непогано розганяла процесори. Точно памятаю що мій працював на 2200 з хюніксами, а пізніше ще були OCZ і там здається вже було 2400 або навіть 2500. Тобто не було такої гострої проблеми накинути 200Мгц навіть на бюджетних планках, вони гнались до таких частот. Я коли пересів на 3700+ з 1Мб кешу, одразу відчув переваги у відгуку ОС. А ви кажете двоканал давав мало профіту, звісно тоді таких оптимізацій як зараз не було, але все по троху давало свій профіт. В мого товариша довго був 754, і мені було не дуже комфортно на його системі, навіть просто навігація по ОС.
Ответить