Новий рівень: який 2К або 4К монітор варто придбати у 2023 році?

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

У якісь паралельній реальності, де в мене багато грошей і велика кімната, то я б не відмовився від вигнутого моніка чисто для ігор. Але тільки щоб для ігор, а щоб для роботи в графічних редакторах був звичайний плоский екран. Але в моїй ідеальній діагоналі 50 дюймів вигнутих 4K/5K/8K моніків не роблять, і також втрачається можливість купити універсальний дисплей телевізор-монітор. Все що є на ринку Samsung Odyssey Ark S55BG970 (LS55BG970) - 4K, 55", 165 Гц, VA і коштує аж від 80 000 грн. Але я його й за 30000 не купив би замість свого теліка Соні, бо малювати на вигнутому екрані некомільфо плюс хотів об'єднати в одному телік-монік.
Paradox1306
Member

Kassatka: 29.03.2023 14:02 У якісь паралельній реальності, де в мене багато грошей і велика кімната, то я б не відмовився від вигнутого моніка чисто для ігор. Але тільки щоб для ігор, а щоб для роботи в графічних редакторах був звичайний плоский екран. Але в моїй ідеальній діагоналі 50 дюймів вигнутих 4K/5K/8K моніків не роблять, і також втрачається можливість купити універсальний дисплей телевізор-монітор. Все що є на ринку Samsung Odyssey Ark S55BG970 (LS55BG970) - 4K, 55", 165 Гц, VA і коштує аж від 80 000 грн. Але я його й за 30000 не купив би замість свого теліка Соні, бо малювати на вигнутому екрані некомільфо плюс хотів об'єднати в одному телік-монік.
за 55 як за монітором не вийде сидіти, занадто великий
mult
Member

Paradox1306
Як на мене 42 максимум для монітору.
В мене зараз 48, все нормально, грати чудово як на моніторі, але трохи завеликий.
А от 42 було б в самий раз.
Мінімум 32, на менше після великих діагоналей вже не тягне :) типу 27, це як телефон вже :) :) :)
Inquisitor
Member

Kassatka: 29.03.2023 13:52
А що я не так сказав? :think: Сам я ніколи не сидів за вигнутими моніками, тож мені важко уявити як воно виходить на практиці. Просто прочитав, що моніки бувають з радіусом кривизни 1000R, 1500R та 1800R і не зрозумів звідки такі великі цифри, якщо вони в міліметрах. :think:
Уяви, шо монік з викривленною панеллю - це сегмент циліндру з радіусом 1500мм.
На сайті MSI, наприклад, є пояснення.

Простіше кажучи, чим менше те число, тим більш кривий монітор.
А де ти сядеш від такого монітору - то твої справи)
Последний раз редактировалось Inquisitor 29.03.2023 14:30, всего редактировалось 3 раза.
Paradox1306
Member

mult: 29.03.2023 14:23 Paradox1306
Як на мене 42 максимум для монітору.
В мене зараз 48, все нормально, грати чудово як на моніторі, але трохи завеликий.
Мінімум 32, на менше після великих діагоналей вже не тягне :) типу 27, це як телефон вже :) :) :)
ну я сиджу за 2ма 27, так норм. але з одним хотілось монітору побільше :)
Kassatka
Member

Paradox1306: 29.03.2023 14:03 за 55 як за монітором не вийде сидіти, занадто великий
От і я теж так вважаю, для мене ідеал це 46-50 дюймів. Тому відмовився купувати 55-дюймовий Соні на 3 тис. грн. дешевше, як мені пропонував магазин і все-таки домігся щоб мені замовили дефіцитну 50-дюймову модель, хоч і дорожче, хоч і чекати в результаті місяць довелося, поки привезли. Зараз за 50-дюймовим екраном не менш зручно, ніж колись було за 47-дюймовим.
Paradox1306: 29.03.2023 13:53 радіус кривизни це не відстань на якій потрібно сидіти :)
Звісно, якщо ми за плоским монітором сидимо і не крутимо носом, а колись у стародавні часи за випуклими ЕЛТ-екранами сиділи, то в недостатньому радіусі кривизни точно не буде нічого страшного. Але ж, наскільки я розумію, найменше викривлення кутів буде, коли радіус кривизни максимально буде наближений до відстані очей від монітора. От випадок коли радіус кривизни менший за відстань сидіння - це вже явно погано. 1000R - це ніби стандартний радіус кривизни моніторів, який підійде як для сидіння в 1 метрі, так і при 60 см, а от якщо 1,2 м сидіти, то тоді напевне 1000R погано. Але знов-таки, я розмірковую чисто теоретично, а треба підійти в магазині до моніка, радіус кривизни якого точно знаєш, і подивитися з якої відстані кривизна комфортна, а з якої не дуже. Можливо все зіпсує те, що кривизна тільки по одній осі, а по вертикальній осі при великій кривизні виникне дискомфорт.
odessitmws
Member

Kassatka
ты вообще в курсе что чем больше радиус тем меньше изгиб?
а то какая то каша типа раз изгиб маленький, то надо сидеть издалека при такой логике за плоским
Последний раз редактировалось odessitmws 29.03.2023 14:51, всего редактировалось 1 раз.
Kassatka
Member

odessitmws: 29.03.2023 14:38 Kassatka
ты вообще в курсе что чем больше радиус тем меньше изгиб?
Звичайно в курсі. То я й кажу, що коли радіус занадто великий, то вигнутий монітор не надто сильно відрізняється від плоского й може хотітися більш вигнутого. А от коли радіус замалий, то в нас навпаки буде занадто вигнутий монітор і треба або дуже близько сісти, або замість боротьби з викривленнями при плоскому екрані ми тим самим отримаємо додаткове викривлення і спотворення зображення. Але якщо взяти радіус 1000R, то з відстані не більше метру повинно бути норм, якщо не брати до уваги вертикальні викривлення. На щастя у нас монітори широкоформатні, а не 4:3 чи 5:4 як колись, тому вертикальної відстані небагати і викривлення не сильно повинні накопичуватися. А от для отого 55-дюймового моніка за 80К гривень там вже реально можна наткнутися на вертикальні викривлення, якщо занадто вигнутий зробити.

Відправлено через 3 хвилини 33 секунди:
odessitmws: 29.03.2023 14:38 а то какая то каша типа раз изгиб маленький, то надо сидеть издалека при такой логике за плоским надо за километр сидеть
Вигин маленький - радіус великий. Все правильно я кажу. І так, за плоским треба сидіти за кілометр, щоб викривлення кутів мінімізувати, саме для того й роблять вигнуті монітори. Але якщо вони недостатньо вигнуті (в них великий радіус кривизни), то від викривлення кутів ми так і не позбавимося, поки не відсядемо на відстань радіусу.
vmsolver
Member

Изгиб мониторов нужен чтобы угол зрения (отклонение от нормали) с которым мы смотрим на пиксель в центре экрана и на пиксели по краям экрана были примерно одинаковыми, просто пиксель монитора излучает свет не одинаково по всем направлениям что приводит к искажению цвета по краям, а кривизна экрана позволяет уменьшить этот паразитный эффект, который увеличивается с увеличением размера экрана.

Микролед приди порядок наведи!
з.ы. Только не дорого.
n+gibat[]r
Member

Devianne: 29.03.2023 13:05 "Ігровий" - магічне слово що дозволяє виробнику накинути від 25% до ціни виробу. :D
То ви ще моніторів для «крієйторів» та «десигнірів» не бачили))))
Nikolay Yeryomenko
Member

Я где-то видел такую информацию что у MSI кроме мат. плат всё остальное не очень и качество оставляет желать лучшего. Ну например если через год на монике от MSI появятся тёмные и светлые пиксели, а с монитором от конкурентов всё будет нормально, то кто их будет покупать?
Kassatka
Member

mult: 29.03.2023 14:23 Як на мене 42 максимум для монітору.
А як на мене, то 42 дюйми - це мінімум для неофісного монітору, якщо не змушений купувати меншу діагональ через обмежений бюджет, в тому числі на відеокарту, щоб тягнула ігри в 4K. (Якщо шутери, як завжди, розглядати як щось з дуже далекого всесвіту). 50 дюймів максимум, а максимальний комфорт має бути десь у цих межах.
mult: 29.03.2023 14:23 В мене зараз 48, все нормально, грати чудово як на моніторі, але трохи завеликий.
То Вам саме для ігор він некомфортний, бо важко утримувати все в полі зору в іграх типу шутерів, чи для ігор нормально, а для робочих програм на робочому столі Windows незручно? Так, дійсно при 42 дюймах менше будуть "розбігатися очі", але все рівно розміру екрана вистачить, чоб вивести робочий стіл при 100% масштабуванні. Але я ну ніяк не можу зрозуміти, як спробувавши на 42-50 дюймах 4K при 100% масштабуванні, коли багато одночасно влазить контенту на робочий стіл, кількості вікон чи їх розміру, як можна після цього хотіти пересісти на 32 дюйми :banghead: , де одразу доведеться увімкнути масштабування й на робочий стіл влізе зразу мінімум на третину менше корисної інформації. Для ігор, що вимагають високої уваги, я розумію прагнення повернутися до 32 дюймів, але для робочого столу зрозуміти не можу. :puzzle:

Відправлено через 26 хвилин 55 секунд:
Таки дійсно я фігню сказав про максимальне наближення радіуса кривизни до відстані сидіння за моніком з метою мінімізації кривизни кутів. Дійсно кути між лініями в площині монітору по краях монітору менше відрізнятимуться від кутів в центрі. Але це стосовно кутів у площині екрану. Але по однаковій відстані від ока до горизонтальної лінії на моніторі нам ця лінія здаватиметься дугою кола, а не прямою лінією. Тому надто сильний вигин (малий радіус) сильно виявлятиме цей неприємний ефект. Вийде, що нічого ми не вирівнюємо, а навпаки викривляємо, бо наше око вже налаштоване сприймати прямоту ліній за принципами песпективи. І тоді навіть якщо випустять ідеально вигнуті монітори за двома осями - де кривизна буде за двома осями, де екран буде частиною сфери, а не поверхні циліндра, де радіус кривизни за вертикаллю й горизонталлю буде однаковий - все рівно прямі лінії будуть кривими не на поверхні екрану, а в площині паралельній до лінії зору. І прямі стіни здаватимуться напівсферами. Таки я не маючи практики вище неправильних речей наговорив. :lamer: Від кривизни ми не позбавляємося, а додаємо. Надто сильний вигин напевне не надто потрібен. Все рівно все це милиці. І якщо хочеться дійсно ефекту більшого занурення, то треба справжній 3D, тобто VR. А для робочих програм це все викликатиме неприємності навіть при кривизні за двома осями, а не тільки по горизонталі.
vortice
Member

на смак і колір фломастери різні...
комусь тут 50" норм, комусь і 27 непогано то все суб"єктивні вподобання, тримати нас всіх вкурсі ваших смаків не обов"язково.

Тренди ж рухаються в сторону ОЛЕД, і що цікаво в основному всі заплановані виробниками в цьому році моніки це 16:10 і <=4k.
Мабуть формати 32:9 і 21:9 не зайшов, а також 5к і 8к поки не буде :-/
avebael
Member

Практика показала, что на 2к мониторе слишком маленький шрифт, иконки, приходится искуственно растягивать в настройках винды.
Растягивает она не всегда удачно, особенно старые приложения, а игры тем более. А что-то может и не растянуть, и придется придвигаться к монику.

На 4к мониторе растягивать придется еще больше для комфортной работы, из-за чего гдето картинка будет еще более всратой. Момент что 4к потребует гораздо больше ресурсов железяк для той же картинки, я опущу, он и так очевидный.

Потому, я остановился на 32" 2к Самсунге G5. Он и стоит гораздо демократичнее. Глаза болят меньше чем на деловском ips. Частота мне по барабану, хотя и поддерживает 144, разницы не вижу.
Последний раз редактировалось avebael 29.03.2023 17:59, всего редактировалось 3 раза.
VRoman
Member

Только 57-дюймовый двойной 4К, не меньше!

Изображение
Sashkotem
Member

А на кривому моніторі креслення тоже криві виходять? Бо я не пробував.
Перейшов із 22 на 27 2к іпс, хотілось би тай олед.
odessitmws
Member

Sashkotem: 29.03.2023 17:58А на кривому моніторі креслення тоже криві виходять? Бо я не пробував.
даже плоский монитор в реальности искривлен и за разного расстояния к разным частям мониторам мозги автоматом подстраиваются так же само подстраиваются к умеренно изогнутым
animal_black
Member

Совсем уже обленились. Хоть бы обзор сделали нескольких моделей/вендоров и в заключении рассказали какие иба-мониторы делает MSI
ADv
Member

Не забывайте, все оледы имеют своеобразную структуру субпикселей, поэтому на относительно крупном зерне, например 27 2к будут весьма заметны краевые искажения шрифтов и тонких контрастных линий. В случае 4к на мониках 27-32 зерно слишком мелкое, проблема просто не заметна, а на больших - 42 и больше - приходится сидеть от них достаточно далеко, так что происходит естественное сглаживание. Учитывайте это при выборе оледов в качестве монитора.
Nikolay Yeryomenko
Member

Nikolay Yeryomenko: 29.03.2023 15:40Я где-то видел такую информацию что у MSI кроме мат. плат всё остальное не очень и качество оставляет желать лучшего. Ну например если через год на монике от MSI появятся тёмные и светлые пиксели, а с монитором от конкурентов всё будет нормально, то кто их будет покупать?
animal_black: 29.03.2023 18:28Хоть бы обзор сделали нескольких моделей/вендоров и в заключении рассказали какие иба-мониторы делает MSI
Тю вот чем не нравится реальная история. У знакомого был монитор G27C5 - такой простенький без наворотов моник. С завода поначалу с ним всё было хорошо, битых пикселей не было. Потом где то через 10 месяцев, появились битые пиксели, как вообще такое качество. Он его в результате продал, пока ещё новые битые не выскочили. Сказал что в деньгах не сильно потерял, не захотел с гарантией возиться.
Я хоть теперь на его примере знаю что MSI мониторы лучше не покупать.
Ответить