Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

ixdll: 17.03.2023 14:06Подскажите, кто-нибудь имел дело с Samsung 24" S24C650BW
ixdll: 17.03.2023 14:06В последнее время появилось желание заменить своих старичков Dell 2407WFP-HC (S-PVA, 1920*1200, 60 Гц, CCFL)
Смена одного древнего монитора на другой. Шило на мыло.
ixdll: 17.03.2023 14:06 в условиях ограниченного бюджета
На сколько ограничен бюджет?
naumovec1
Junior

SergN: 17.03.2023 14:24
naumovec1: 17.03.2023 11:45Купив монітор неділю тому, хочу повернути
Не знаю, як щодо коробки, але люди б тут з задоволенням послухали про досвід, який призвів до такого рішення.
Коли купував обирав між двома самсунгами G7, обрав модель 4к. В результаті, при роботі все чудово, але при спробі грати, то в 4к отримую лише 80fps.
Підключений монітор до ноутбуку Lenovo Legion 5pro 3070. Також переконався що при використанні розширення 4к без масштабування віндовс, шрифт досить малий і взагалі не комфортно на такій діагоналі.
Хочу тепер поміняти на гнутий g7 де розширення 2к, думаю буде цілком достатньо, плюс там краща яскравість, бо в цьому 400 і сидячи біля вікна реально не достатньо іноді.
Не знаю ще який краще взяти на 27 чи на 32.
_FYA_EXel
Member

naumovec1: 17.03.2023 14:36 4к без масштабування віндовс, шрифт досить малий і взагалі не комфортно на такій діагоналі.
Сектанты ppi - фас :popcorn:
SergN
Member

naumovec1: 17.03.2023 14:36Також переконався що при використанні розширення 4к без масштабування віндовс, шрифт досить малий
А в чому принциповість виділеного?
ixdll
Member

Dremjke: 17.03.2023 14:29Смена одного древнего монитора на другой. Шило на мыло.
Делл на лампах и 2006 года выпуска, самсунг на светодиодах и 2014 года. Разница всё таки есть, к тому же мониторы это не процы/видео, развитием там крайне медленно происходит.
Dremjke: 17.03.2023 14:29На сколько ограничен бюджет?
3000 за моник, нужно 2 монитора. 16*10 формат, 24 дюйма и разрешение 1920*1200 меня устраивают.
В игры не играю, кино/сериалы смотрю на проекторе, но за компом сижу много, в основном работа с текстом.
naumovec1
Junior

SergN: 17.03.2023 14:43
naumovec1: 17.03.2023 14:36Також переконався що при використанні розширення 4к без масштабування віндовс, шрифт досить малий
А в чому принциповість виділеного?
я тут новий, тому пробачте, не зрозумів. я нічого не виділяв, лише написав що погано видно шрифт
odessitmws
Member

naumovec1: 17.03.2023 14:58не зрозумів
какой смысл не юзать маштабирование? не использовать шторы и длсс либо технологию nis
SergN
Member

naumovec1: 17.03.2023 14:58
SergN: 17.03.2023 14:43 А в чому принциповість виділеного?
я тут новий, тому пробачте, не зрозумів. я нічого не виділяв, лише написав що погано видно шрифт
Масштабування - це не якась страшна фіча, вона для того і зроблена, щоб підлаштовувати розмір інтерфейсу під зручний для конкретного юзера. Немає ніякої потреби, щоб там було написано 100%.
naumovec1
Junior

SergN: 17.03.2023 15:07
naumovec1: 17.03.2023 14:58

Масштабування - це не якась страшна фіча, вона для того і зроблена, щоб підлаштовувати розмір інтерфейсу під зручний для конкретного юзера. Немає ніякої потреби, щоб там було написано 100%.
Так я і не кажу що хочу там було 100%, просто тепер розумію, що моя система до 4к не готова і краще буду юзати монік на 2к без масштабування і з гарним фпс
SergN
Member

naumovec1: 17.03.2023 15:19 просто тепер розумію, що моя система до 4к не готова
Ну цей аргумент про "неготовність системи" ще зрозумілий, просто хотілося підказати, що зі шрифтами та масштабуванням - то надумана проблема.
naumovec1: 17.03.2023 15:19краще буду юзати монік на 2к без масштабування
Знову ця ж помилка під назвою "без масштабування". По-перше, масштабування буде на одній з багатьох позицій, яку просто Майкрософт позначив цифрою 100%. По-друге, не бійтеся навіть на 2к виставити комфортне для себе значення (для прикладу - 125).
FacelesS
Junior

День добрий , підкажіть, по вибору, до 5-5.5 к, наразі придивлявся до таких бюджетників

https://hard.rozetka.com.ua/samsung_lf2 ... 261740196/, та https://hard.rozetka.com.ua/lenovo_62b9 ... 324708211/ , можливо порадите якійсь інший варіант, вибирається, як "допоміжний", Леново з своєю "ногою", поки що фаворит.Дякую.
Kassatka
Member

Блін, я таке простирадло написав про ppi та масштабування, а все кудись зникло до того, як закінчував писати. :weep: Краще довгі пости в текстовому редакторі з нормальним Undo-Redo писати, ніж у браузері. :weep:
SergN: 17.03.2023 15:27 Знову ця ж помилка під назвою "без масштабування". По-перше, масштабування буде на одній з багатьох позицій, яку просто Майкрософт позначив цифрою 100%.
"Без масштабування" - це не "помилка", а реальний потенціал розподільчої здатності, коли в робочих програмах вона розкривається на повну за кількістю контенту, який одночасно влазить на екран. 4K зі 100% масштабуванням повністю заміняє повноцінних 4 Full HD монітори за кількістю контенту, що влазить. А 4K з 200% масштабуванням - це той же самий Full HD за кількістю контенту, тільки з удвічі вищим ppi, тобто з кращою різкістю й чіткістю. Й то не завжди, піктограми в програмах можуть погано масштабуватися й замилюватися, якщо програма стара або дизайнер з програмістом не передбачили якість зображення для масштабування. (А іноді може взагалі стара/погано написана прога роз'їхатися при масштабуванні.)
SergN: 17.03.2023 15:27 По-друге, не бійтеся навіть на 2к виставити комфортне для себе значення (для прикладу - 125).
Заплатити за 2,5К і в результаті отримати по факту ті ж самі Full HD за кількістю контенту, що влазить на екран при 125%. Чи не краще відразу не купувати калічні 27 дюймів, а купити 32 дюйми й не мучитись з масштабуванням? Переплата при цьому не буде відчутною. Багато в кого зір достатньо гострий, щоб і при 27" працювати при 100% масштабуванні, але якщо саме вам комфортніше 125%, то чи не краще 32 дюйми й додатковий робочий простір у робочих програмах.
Якщо по ціні різниця невелика, то більший ppi на робочому столі - це великий плюс, якщо не впирається в необхідністю купувати дуже дорогу відяху для ігор. Але коли постає питання чи розширювати ppi, чи робочий простір без необхідності урізати його масштабуванням, то особисто я завжди оберу більшу діагональ з більшим робочим простором, аж поки не впрусь, що монітор заповнить все моє поле зору на моніторній відстані витягнутої руки, а це для мене діагональ 46-50 дюймів, комусь була б зручна 43". От при досяганні моєї ідеальної діагоналі 50 дюймів, я вже міг би замріюватися про підвищення ppi, тобто на перехід з 4K у 8K, але це не для наших важких часів і не для мого нинішнього рівня фінансів.
Звичайно, в людей це все індивідуально. Хтось описує, що при підключенні великого телевізора в ролі монітора на робочому столі (так як зараз у мене) йому дуже некомфортно й хочеться відсовуватися, масштабувати й все рівно в результаті перейти до звичайного моніка, не всім того додаткового робочого простіру в програмах хочеться, багато хто грає в трикляті шутери, де великий екран шкодить огляду...
naumovec1
Junior

SergN: 17.03.2023 15:27 По-друге, не бійтеся навіть на 2к виставити комфортне для себе значення (для прикладу - 125).
Заплатити за 2,5К і в результаті отримати по факту ті ж самі Full HD за кількістю контенту, що влазить на екран при 125%. Чи не краще відразу не купувати калічні 27 дюймів, а купити 32 дюйми й не мучитись з масштабуванням? Переплата при цьому не буде відчутною. Багато в кого зір достатньо гострий, щоб і при 27" працювати при 100% масштабуванні, але якщо саме вам комфортніше 125%, то чи не краще 32 дюйми й додатковий робочий простір у робочих програмах.

Ось саме це я і мав на увазі. Дякую.
SergN
Member

Kassatka
Стільки тексту, а для чого це простирадло з вкрапленими моїми цитатами? Там людині пояснювалося, що бери і вільно користуйся інструментом масштабування, підбираючи зручне під свої індивідуальні потреби, а не бійся змінити на щось інше з дефолтних 100%.
Навіщо розписувати тут ці індивідуальні вподобання? Ну от скажу я, що у мене зараз 200% на 4к 27"-28" встановлено, і 300% на 4к 13", і що з того? Пошлю грубо і далеко того, хто буде мені доводити, що мені інша цифра потрібна. Кожен власник компа і мізків здатен сам собі підібрати зручний в конкретний момент показник масштабування.

Відправлено через 4 хвилини 53 секунди:
naumovec1: 17.03.2023 21:44Ось саме це я і мав на увазі. Дякую.
Купіть FHD 32", адже там ще краще буде "неготовій системі", та і дешевше буде. Тут думав, чи натякнути, чи напряму сказати про те, що якщо влаштовують вирвиглазні пікселі, то тоді можна сміливо економити і не ганятися за більшою розподільчою здатністю.
naumovec1
Junior

naumovec1: 17.03.2023 21:44Ось саме це я і мав на увазі. Дякую.
Купіть FHD 32", адже там ще краще буде "неготовій системі", та і дешевше буде. Тут думав, чи натякнути, чи напряму сказати про те, що якщо влаштовують вирвиглазні пікселі, то тоді можна сміливо економити і не ганятися за більшою розподільчою здатністю.
[/quote]

Ну не знаю, чому ви вирішили що справа в економії. Я мав на увазі, саме то що написала людина вище. Монітор 4к купувався задля того, щоб на екрані відображалося якомога більше інформаціі, а не щоб купити 4к і змінивши масштаб використовувати його як фулашді. Не було можливості подивитися монітор в магазині, так би одразу зрозумів що без втрати частини інформації через масштаб використовувати його не вдасться. Тепер зрозуміло що 2.5к на 32 мій варіант.

А взагалі ви запитали про мою думку, чим мене не влаштував монітор, а коли я написав, то почали мені розповідати про вирвиглазні пікселі і так далі, мене це взагалі не цікавить, я сюди прийшов з іншим питанням.
Дякую, що допомогли, гарного вечора.
Dremjke
Member

ixdll: 17.03.2023 14:56Делл на лампах и 2006 года выпуска, самсунг на светодиодах и 2014 года.
ixdll: 17.03.2023 14:563000 за моник, нужно 2 монитора.
Этому самсунгу почти 10 лет уже. Искать придётся на OLX и желательно по месту, чтобы сразу проверить работоспособность и на предмет выгоревшей матрицы.
3000 за один монитор или за оба? Если за один, то на том же лохе можно посмотреть варианты получше и посвежее. Например, полноценный fullhd.
Kassatka
Member

SergN: 17.03.2023 21:56 Купіть FHD 32", адже там ще краще буде "неготовій системі", та і дешевше буде. Тут думав, чи натякнути, чи напряму сказати про те, що якщо влаштовують вирвиглазні пікселі, то тоді можна сміливо економити і не ганятися за більшою розподільчою здатністю.
Просто можна апгрейдити ppi, а можна кількість робочого простору й це кардинально протилежні речі, кожен сам вирішує, що йому більше потрібне. Також апгрейд може одночасно поєднувати обидві характеристики, а може взагалі не стосуватися жодної з них і апгрейдити, скажімо герцовку або розмір екрану навпаки в погіршення ppi.
  • --Апгрейд з 24" Full HD до 32" 2,5K - це чисто апгрейд робочого простору практично без зміни ppi.
    --Апгрейд 27" 2.5K -> 4K - це чисто апгрейд ppi без найменшого збільшення робочого простору. А от 27" FHD -> 2.5K - це вже не тільки апгрейд ppi, але й можливість отримати більше робочого простору, якщо людине не зовсім сліпа тетеря, яка весь ефект перекриє масштабуванням 125-150%.
    --Апгрейд з 24" Full HD до 32" 4K це вже чітко водночас і апгрейд ppi, і додатковий робочий простір в програмах, але дорого.
    --Апгрейд з 22" FHD до 27-32" FHD, або навіть до здоровезного 47-дюймового FHD-теліка для ігор - це ані найменший приріст робочого простору, ані приросту ppi. Навпаки по ppi страшенний даунгрейд і дійсно вирвиглазні пікселі, проте зростання видовищності в іграх на великому екрані без потреби апгрейду відяхи, при цьому користі в робочих програмах аніякої й у триклятих шутерах навпаки можлива шкода через поганий огляд всього екрану зразу.
І ріст ppi й ріст робочого простору однаково призводить до потреби мати потужну відяху в іграх, якщо комп чисто для роботи то цим можна знехтувати, будь-яка сучасна вбудована чи дискретна відяха-затичка тягнуть 4K. Але й те, й інше потребує витрат коштів, тож часто доводиться або обирати, або дуже переплачувати, якщо хочеш і те, й інше. Також зростання одного зменшує приріст іншого й якщо таки хочеш і того й іншого, то потрібні дійсно дуже дорогі ультимативні рішення. Я от був би дуже радий окрім робочого простору в 4 типових офісних монітора, отримати також і зростання ppi у порівнянні з цими типовими офісними моніками, це дав би мені 55" 8K телік Самсунг, але я його фінансово не міг потягнути, тож для себе обрав робочий простір і 4K 50" без зростання ppi.
Вирвиглазні пікселі - це теж кожному індивідуально. Просидів 5 років за 47 дюймовим Full HD - оце були в мене вирвиглазні пікселі, але все рівно особисто мені краще, ніж якийсь типовий Full HD монік на 22 дюйми. Тепер пам'ятаючи ті пікселі, то нинішні пікселі на 50-дюймовому 4К-теліку здаються справжньою цукеркою й у іграх та фотках надзвичайна читкість. При тому, що ppi менший за типовий офісний 21-22 дюйми FHD. Якщо на старому теліку пікселі відчувались, то тут не відчуваються зовсім. Але звичайно від подальшого поліпшення ppi на шару не відмовився б. :laugh:
SergN
Member

naumovec1: 17.03.2023 22:15Монітор 4к купувався задля того, щоб на екрані відображалося якомога більше інформаціі
Оце ж і ще одна помилка, бо хочеться більше інформації на екрані, то не обов'язково гнатися саме за збільшенням розподільчої здатності, а насамперед купується більший розмір, або ж використовується те саме масштабування, тільки в зворотньому напрямку: Ctrl+скролер миші дає змогу змінити "маштаб" на екрані в більшості (а там хто зна, може, вже і всіх) програм.
а не щоб купити 4к і змінивши масштаб використовувати його як фулашді.
Вам цього ніхто не пропонував. Варто слідкувати за порадами.
naumovec1: 17.03.2023 22:15 почали мені розповідати про вирвиглазні пікселі
Так якщо вони вас не хвилюють, то треба йти за збільшенням діагоналі, а не розподільчої здатності.
Kassatka
Member

SergN: 17.03.2023 23:14 Так якщо вони вас не хвилюють, то треба йти за збільшенням діагоналі, а не розподільчої здатності.
Якщо ціль - збільшення робочого простору в робочих програмах, то потрібне поступеневе одночасне збільшення й діагоналі, й розподільчої здатності пропорційно одне до одного, так щоб ppi не вимагав ставити масштабування. Тоді вибір не надто великий:
1 ступінь: 21-24" Full HD або 1920x1200 (краще).
2 ступінь: 27"/32" 2,5K залежно від гостроти зору
3 ступінь: 43" 4K, 50" теж підійде.
Тоді пікселі витрачаються виключно на додатковий робочий простір, а не на підвищення чіткості й боротьбу з "вирвиглазними пікселями".
А збільшення діагоналі в межах Full HD не дає ніякого приросту корисного робочого простору й дає лише видовищність в іграх.
Якщо ж ми перейшли на наступну ступінь у межах мого списку, то ми не збільшили піксель до справді вирвиглазного й отримали додатковий робочий простір на робочому столі з в розумних межах переплатою за потужну відеокарту для ігор, ніж для випадку, коли потрібна ще потужніша відеокарта заради високого ppi, наприклад для 27-32" 4K з масштабуванням потрібна потужніша відеокарта, ніж для 2,5K 27"-32" без масштабування. З іншого боку, якщо вирвиглазні пікселі не лякають в іграх, то можна на 4K-моніку ганяти ігри в Full HD з цілочисельним масштабуванням 1 піксель в чотири. Тоді навіть не потрібна відеокарта для 2,5K, а на робочому столі отримуємо такий робочий простір, як на 2,5K без масштабування, але саме в робочих програмах маємо дрібний піксель і високий ppi від 4K.
А от на 2,5 моніку ігри в Full HD погано будуть виглядати, тоді хіба що до 720p знижувати, що зовсім дно.
OC Falcon
Member

Kassatka: 17.03.2023 23:47 А збільшення діагоналі в межах Full HD не дає ніякого приросту корисного робочого простору й дає лише видовищність в іграх.
Бывает так, что люди именно для игр мониторы и покупают. Даже категория такая есть - игровые мониторы. Которые для многих видов работ совсем не подойдут (особенно если речь о работе с графикой и т. д.). Равно как и крутой дизайнерский монитор, несмотря на все своим преимущества, будет не лучшим вариантом для игр. Цели и задачи у всех разные.
И конечно же размер рабочего пространства тоже увеличивается, ибо физически места больше для всего.
Ответить