kentuki: ↑
25.02.2023 01:50
Дуже дякую за розгорнуту відповідь. Буду тоді всетаки дивитися на 27 в 1080р також, а не лише на 24
Я б вам не радив слухати ту людину. Якщо то не тролінг, то там ну дуже специфічні смаки, вимоги та умови використання.
Якраз для роботи з документами велика роздільна здатність дає найбільше плюсів. Бо різниця в якості відображення тексту між 4к і FullHD на тій самій діагоналі - небо і земля. Навіть 1440р значно кращий за FHD . І робочий простір тут взагалі ні до чого: розмір елементів інтерфейсу буде приблизно однаковий на 1080p зі 100% масштабом, 1440p зі 150% та 2160p з 200%, 10-11 вінда чудово справляється з масштабуванням. І при однаковому розмірі елементів якість і чіткість відображення тексту - небо і земля. Після переходу з 27 FullHD на 27 4К мої очі сказали мені величезне дякую. Займаюсь програмуванням, весь день на екрані текст: код, документація, технічні завдання, месенджери. На FullHD очі вилазили під кінець дня, на 4К взагалі очі не втомлюються (обидва монітори були LG, одного модельного року, IPS, 60Гц, flicker-free, однаково калібровані, тому справа точно саме в роздільній здатності). Якраз для фільмів чи ігор 4К не робить значної різниці (хоча для тих же CRPG, де багато тексту, також робить різницю), а от для роботи то маст хев. Воно варте кожної копійки переплати. Просто відкрийте однаковий текст на моніторі FHD і на своєму телефоні (якщо звісно він у вас не дуже старий з екраном 320х240 чи щось таке) в однаковому масштабі, піднесіть до монітору і порівняйте якість відображення саме тексту, і зрозумієте, про що я.
- спойлер
-
Отправлено спустя 24 минуты 29 секунд:
Звісно, можна купити більший монітор і поставити його далі, щоб пікселів не було видно, але тоді взагалі немає сенсу переплачувати за більший монітор, бо за полем зору він, в результаті, буде такий самим. Я вже таке проходив, коли брав 43" 4К спробувати у якості монітору. Якщо поставити його на відстані звичайного малого монітору - там піксель такий самий, як у 21.5 FHD, якщо відсунути подалі - враження такі самі, як на 27-28 4К, але саме робоче місце з 43" фізично займає значно більше місця у кімнаті у такому випадку (треба ширший стіл, або далі від стіни, якщо монітор на стіні на кронштейні).
- спойлер

У будь-якому разі, це все дуже індивідуально, і треба самому спробувати. Універсальної відповіді нема. Але в чому я точно певен, це що рекомендувати 27 FHD можуть лише ті люди, хто:
а) не бачив нічого краще
в) поставив монітор на іншому кінці кімнати
г) має серйозні проблеми з зором, але з релігійних причин не може одягнути окуляри
д) використовує ПК лише для іграшок/фільмів, а конфіг компа не тягне нічого вище за FHD