Вставлю свої п'ять копійок і розповім як я прийшов від повнорозмірних мембранних до 60% механічних клавіатур, бо вже давно хочу з кимось поділитися.
До позаминулої весни у мене вже багато років справно працювала звичайна 104% "мембранка" зі всілякими мультимедійними клавішами, USB портом та аудіо роз'ємами.
- спойлер
І здавалась вона мені найзручнішою на світі. В ті часи коли музику я слухав виключно офлайн, мультимедійні клавіші здавалися мені необхідністю. І не те щоб вона мені не подобалась, але величезна підставка монітора нового монітора в купі з не найменшою клавіатурою та правостороннім кабелем створювали певні незручності. Вирішив діяти кардинально - купити бездротову клавіатуру. Все, що я думав, що знав про клавіатури - це, що вони бувають механічні та мембранні, дротові та бездротові, з підсвіткою та без. Перше, що мене засмутило - відсутність хоч би якихось, на мій погляд, пристойних бездротових клавіатур за недорого. Знаю, погано шукав, не там дивився та й не буває, мабуть, гарних клавіатур за недорого. І натрапив я в процесі пошуку на Motospeed CK62.
- спойлер
Зацікавила вона мене своїм розміром. Щось ніби перемкнуло в голові й от я вже уявляю як виглядатиме така клавіатура на моєму столі, як вона розміститься та на скільки зручно буде нею користуватися. Та виявилось, що є у клавіатури вирішальний недолік - перемикання шарів. На ній воно виконується затисканням певної комбінації на кілька секунд. Жахіття...
«И тут Остапа понесло». Пошук в Інтернеті, відгуки, профільні сайти, форуми, r/mk. 40%, 60%, 75% клавіатури. Так пройшов місяць пошуків, порівнянь, нових відкриттів. Урешті зупинився я на кастомній, 60% (на справді 64%) платі з хотсвапом(вирішальний фактор №1 бо у свічах я розбирався ще менше ніж у клавіатурах), RGB, Bluetooth та стрілками(вирішальний фактор №2) - GK64S.
- спойлер
Ще два місяці вибору перемикачів, підбору необхідних компонентів, очікування доставлення й ось вона, моя ЛГБТ красуня на синіх "гатеронах".
- спойлер
Отже, вирішальним фактором для мене в придбанні механіки стала можливість її кастомізації: заміна свічів, кейкапів, корпуса і т.д. Бо якщо є така можливість, то чому б нею не скористатися. З того часу я перепробував і червоні, і коричневі (великий привіт
Kosdnepr 
) перемикачі, але врешті решт залишився на синіх. Також нещодавно зпаяв свої handwired версії 75% та 40% з
блекджеком Pro Micro, енкодером та QMK, але то вже зовсім інша історія.