Кастомна клавіатура NPKBD Duality

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Ответить
Автор
Member

Пройшов деякий час з моменту попередніх експериментів з кастомною клавіатурою (viewtopic.php?f=12&t=174406), зробленою ще тоді клавіатурою досі з задоволенням користуюсь, але довгий час хотілось чогось кращого.

Рік чекав на клавіатури CK6xx серії від Cooler Master, показані на Computex в 2018 році, але коли дочекався в 2019 році релізу, то серія стала SK6xx і ключова фіча яку я чекав (чотири клавіші зліва від пробілу) в одній з моделей зникла. Інших програмованих клавіатур з механікою (бажано низькопрофільною) та чотирма клавішами зліва від пробілу просто не існує в природі (якщо врахувати що Fx клавіші мені теж потрібні). З непрограмованих подобалась Hexgears X-1, я навіть думав взяти її та хакнути, але в підтримці kono.store сказали що там в якості контролера Intel 8051, і вона не дуже хакабельна.

В результаті почала назрівати думка зробити власну клавіатуру, цього разу включаючи плату з кастомною розкладкою, корпус і прошивку.
Побудова комп'ютерного корпусу (viewtopic.php?f=7&t=192889) підходить по трохи до завершення, тому зайнятись чимось цікавим я вирішив таки приступити до розробки клавіатури.

В цій темі буду періодично постити прогрес створення клавіатури якщо раптом комусь стане цікаво.

З особливостей, яких не знайдете в жодній серійній клавіатурі: унікальна розкладка та два контролери з повним програмуванням всього і вся (по суті дві клавіатури в одній).

В якості старту теми закину тизер зовнішнього вигляду, планую отримати таке:
спойлер
Знімок екрана з 2019-05-25 18-53-49.png
Назва клавіатури NPKBD Duality, більше інформації буде згодом :-P
nazar-pc
Member

Ковпачки для модифікаторів вийшли дуже няшними, ці будуть по периферії для Fx, Fn, Super, Ctrl та подібних клавіш. Ну і рожевий для Esc, само собою.
Використовуватись будуть, очевидно не всі, взяв кілька кольорів про запас щоб можна було обирати.
спойлер
IMG_20190524_210027.jpg
nazar-pc
Member

Пара контролерів будуть підключені до тих самих кнопок, тому тестую поки за межами плати чи не будуть одна одній заважати (при умові того що обидва живляться від одного джерела та мають схожі прошивки):
спойлер
IMG_20190528_235426.jpg
IMG_20190525_184537.jpg
Живлення буде з основного USB порта, земля буде спільна в обох USB портів, а от дані будуть окремо йти. Наче логічно і порти погоріти не повинні.
nazar-pc
Member

Почав розводити під один контроллер, потім додав другий. З метою оптимізації вартості робив одношарову плату, тому там аж 99 резисторів з нульовим опором.
Загалом в китайців ціни на одно- та двошарові плати не сильно відрізняються ($2 USD в більшості випадків для такої плати), а от у нас більш як в 2 рази.
Думаю додати LED під кожну кнопку, але тоді місця банально не вистачить, схоже буду переробляти під два шари.

Так плата виглядає зараз (останній варіант внизу):
спойлер
NPKBD Duality PCB.png
NPKBD Duality PCB-2.png
nazar-pc
Member

Пробна збірка зменшеної копії плати (4 кнопки) показала що не працюватиме пряме з'єднання контактів між мікроконтролерами.
Тому після вивчання деяких азів електроніки та деякого переосмислення конструкції придумав як перемикати одною клавішею всі інші між парою контролерів.
По ідеї цілком достатньо буде кучки резисторів та транзисторів.
Для тесту використовував світлодіоди, завелось:
спойлер
IMG_20190727_010646_DRO.jpg
IMG_20190727_010650_DRO.jpg
IMG_20190727_010735_DRO.jpg
IMG_20190727_165552_DRO.jpg
На останньому фото працює від 3В, а не 6В як на перших. Ість лише 3.3мА включно зі світлодіодом.
Далі треба буде перенести це в принципову схему та перерозвести плату на два шари. А там буде видно.
Ответить