Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
0kie
Member

Повідомлення

Entar: 31.12.2024 17:55Зняття верхнього пилового фільтра корпуса (там де я планую ставити 2*140 мм кулери) привело до зниження температури процесора десь на 5-7 градусів.
Сними фронтальную панель и прозрей.... :laugh: Убогий корпус вызвал столько головняка на ровном месте.
Entar
Member

Повідомлення

0kie: 31.12.2024 18:14 Сними фронтальную панель и прозрей.... :laugh: Убогий корпус вызвал столько головняка на ровном месте.
Снять стекляшку и дурак может, а вот как сделать, чтобы с ней корпус нормально охлаждался - задачка интереснее :) А вообще по делу:

1. Допустим я снимаю стекляшку. Что с пылью делать? Каждые пару мес протирать все радиаторы? Или где-то (?) искать какой-то (?) пылевой фильтр на переднюю панель?
2. Чем плох совет, который тут давали заменить куллера спереди на p12/p12 max?

Сам по себе корпус не такой уж и убогий - на фоне древних которые были раньше: тут очень удобно сделана система коннекта для передних куллеров, пыли в нем к слову за почти 5 лет работы практически не было (достижимо ли это, к слову, на корпусах где впереди дырочки без пылефильтров?). (Да, я понимаю что ТРУ_Правильный владелец ПК каждый месяц протирает каждую пылинку внутри корпуса, а то и имеет специальные чистящие комплекты для этого, но мне только этой мороки в жизни не хватает). .
+Он реально тихий - за почти 5 лет работы куллера не стали шуметь, и достаточно тихонько вращаются. Ничего не разболталось, итд.
И стоил он 2000 грн по курсу 27 - 80$ - что совсем немного, и это с куллерами.

Брал я его изначально под ryzen 1600af и 1660 super, не подразумевая разгона. Когда буду выбирать новую платформу + корпус, учту опыт и выросшие запросы и возьму корпус и побольше, и с возможностью организовать систему охлаждения максимально эффективно.
oversteve
Member

Повідомлення

Entar: 31.12.2024 18:48 1. Допустим я снимаю стекляшку. Что с пылью делать? Каждые пару мес протирать все радиаторы? Или где-то (?) искать какой-то (?) пылевой фильтр на переднюю панель?
2. Чем плох совет, который тут давали заменить куллера спереди на p12/p12 max?
1. фільтрів на алі дофіга
2. для початку спробуйте зі своїми рідними вентиляторами, може бути таке, що просто великого профіту від заміни не буде (я наприклад не знаю, що з себе ваші вертушки представляють)
daesz
Member

Повідомлення

Entar
арктики були порадою в контексті недорогих і якісних/ефективних пропелерів, але їхня ефективність в контексті глухої передньої стінки залишається під знаком запитання :/
Entar
Member

Повідомлення

oversteve
daesz

Дякую за поради!
Ну, для початку я 2-го числа заберу Ф12 і Ф14 кулери арктік, протестую як воно буде з 3-мя цими кулерами на видув. З урахуванням, що при знятті фільтра зверху стало краще, може після цієї дії стане взагалі добре. Ну а якщо результату не буде, або він мене не влаштує - буду щось думати. В будь якому випадку, я розумію, що коли я вирішу купити якусь умовну 5070 супер/ті, яка буде тепловиділяти 300-350Вт (допустимо), треба буде міняти і корпус по хорошому (разом із платформою).

Гарного Вам Нового Року! :)
oversteve
Member

Повідомлення

Entar: 31.12.2024 17:55 Зняття верхнього пилового фільтра корпуса (там де я планую ставити 2*140 мм кулери) привело до зниження температури процесора десь на 5-7 градусів. :)
до речі спробуйте прикласти руку і подивитися в яку сторону повітря там рухається, не виключено, що там зараз не вихлоп, а навпаки кулер проца тягне частину повітря всередину через кришу
Entar
Member

Повідомлення

oversteve: 01.01.2025 14:16 до речі спробуйте прикласти руку і подивитися в яку сторону повітря там рухається, не виключено, що там зараз не вихлоп, а навпаки кулер проца тягне частину повітря всередину через кришу
А якось воно не очевидно, треба мабуть анемометр в ідеалі під це щастя на роботі взяти ?
oversteve
Member

Повідомлення

Entar: 02.01.2025 10:33 А якось воно не очевидно, треба мабуть анемометр в ідеалі під це щастя на роботі взяти ?
та і без анемометру можна, руку поклали долонею вниз над сіткою, якщо протяг долонею відчуваєте, то видуває, якщо тильною стороною руки, то навпаки тягне всередину
Entar
Member

Повідомлення

oversteve: 02.01.2025 10:53 та і без анемометру можна, руку поклали долонею вниз над сіткою, якщо протяг долонею відчуваєте, то видуває, якщо тильною стороною руки, то навпаки тягне всередину
Долонею однозначно. Але анемометр з тепловізором на вихідні візьму, цікаво потестити. І взагалі я не знаю, як краще, 2 кулера згори на видув, 2 кулера на вдув, чи один ззаду на видув а спереду на вдув (це я про верхні). 1 ззаду корпусу на видув однозначно.
0kie
Member

Повідомлення

Entar: 02.01.2025 10:57 анемометр з тепловізором на вихідні візьму, цікаво потестити
Вейп тоже захвати - пар от него наглядно даст картину о потоках внутри.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Хтось питався про суміність Thermalright з високою пам'яттю. Кулер Frost Spirit 140 (не 120-ка). Материнка 2-слотова, пам'ять близько до сокета.
Планки висотою 48мм.
спойлер
PXL_20250102_115424889.jpg
PXL_20250102_115917064.jpg
PXL_20250102_120607440.jpg
Enombre de soberano
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Высота 158 мм - 120 мм вентилятора + высота сокета (Высота сокета am5 - 7,5 мм, am4 - 8 мм
Высота сокета lga 1700 - 6 мм, lga 1200 - 7 мм)
Получите высоту ОЗУ, без поднятия переднего вентилятора (без изменения высоты кулера)
Відповісти