Выбор оперативной памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.

Статистика разгона ведется в отдельной ветке.

Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Зображення

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 11.11.2011 19:33 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 8 разів.
vltk
Member

Повідомлення

911kent

Возьмите эту, точно А-дай (без огоньков, но еще дешевле - там и покупать через НП, проходит без пошлин)
https://www.amazon.com/TEAMGROUP-T-Crea ... r=1-1&th=1

или эту баксов на 7 дороже с подсветкой, тоже А-дай и тоже будет у вас здесь без пошлин.

https://www.amazon.com/dp/B0BG5LZQ6M/re ... HJ1ZQ&th=1

перед походом по ссылкам, чтобы видеть штатовские цены, включите VPN с США.
kot@work
Member

Повідомлення

Підштовхнить будь ласка :)
DDR4 16GB 3200 MHz RipjawsV G.Skill (F4-3200C16S-16GVK)
DDR4 16GB 3200 MHz AEGIS Black G.Skill (F4-3200C16S-16GIS) - схоже на самсунг чіпи, не можу роздивитись маркування на фото в мережі
Це однакова пам'ять ?
Що скажете за них та:
DDR4 16GB 3200 MHz Essentials Mushkin (MES4U320NF16G)
DDR4 16GB 3200 MHz Lexar (LD4AU016G-B3200GSST)
На Lexar вочевидь будуть чіпи micron, скоріш за все найдешевша серія. Mushkin.. ну, вони інколи вражають в бюджет сегменті.
vovazavg
Junior

Повідомлення

a_z_z_y: 03.09.2023 22:21 Але схоже в нас вже є бета-тестер :pray: :jump: :banan: :popcorn:
я тут :rotate:

купив kingston fury на 16gb
перевірив та порівняв на своєму ноутбуці 4+4gb та 4+16gb і.....
тести:
cpu-z 4gb+4gb
спойлер
Зображення
cpu-z 4gb+16gb
спойлер
Зображення
і тут питання до знавців - чого стрибає "Uncore Frequency" у зв'язці 4+16gb і як воно впливає на систему?

aida 64 cache & memory benchmark
спойлер
Зображення
як бачите, не дивлячись на те, що пише про роботу в двоканалові, працює ОЗП в одноканалові після апгрейду :-/

3dmark (free) 4gb+4gb, time spy + night raid = 1238 + 12328
спойлер
Зображення
3dmark (free) 4gb+16gb, time spy + night raid = 1255 + 12694
спойлер
Зображення

cinebench r23 6300 vs 6600
у the witcher 3 fps +- однаковий (22-24fps на мінімалках в 1080p на початковій локації "Каер Морхен")
у cs:go на тестовій карті - 92fps та 89fps відповідно
forza horizon 4 - 49fps та 50fps відповідно
спойлер
Зображення
виходить, що перейшовши з двоканалу до одноканалу, продуктивність вбудованої відеокарти не змінилася, та й швидкості одноканалової ОЗП вистачає іграм :eek:
можна припустити, що на моєму ноутбуці відеокарта використовує для відеопам'яті тільки одну планку пам'яті :weep:
тепер мені цікаво - працює в одноканалові ОЗП за принципом, що казав l-m, чи з-за того, що я вставив планку з чипами hynix, а не samsung?

Відправлено через 4 хвилини 35 секунд:
+ більше 2gb не можна виставити для відеопам'яті з ОЗП
a_z_z_y
Member

Повідомлення

vovazavg: 09.09.2023 18:31 aida 64 cache & memory benchmark
спойлер
Зображення
як бачите, не дивлячись на те, що пише про роботу в двоканалові, працює ОЗП в одноканалові після апгрейду :-/

+ більше 2gb не можна виставити для відеопам'яті з ОЗП
Дивлячісь на всі графічні тести вангану - оперативка якось в гібрідному режимі працює. Тобто перші 8гб в двоканалі, а потім одноканал. :shuffle:
Ті 2гб для відяхи виділяються системою спочатку, тому там двоканал у вас є (інакше б просіли показники ФПС) а на вінду і ігри вже йже частково одноканальна (але більша об'ємом оперативка). Тому ви бачите незначне падіння ФПС в іграх.

Щоб це перевірити порівняйте Aida GPGPU Benchmark для 4+4 та 4+16. Прям дууууже цікаво що там :lick:
Aida GPGPU Benchmark
Зображення

Також спробуйте виділити на відео 128-256гб, завантажити вінду з мінімальним софтом і прогнати Aida Cachemem. Якщо дані що виділяє під тест Аіда ляжуть правильно, то може й псп наміряє двоканальну :lol:
l-m
Member

Повідомлення

vovazavg: 09.09.2023 18:31 і тут питання до знавців - чого стрибає "Uncore Frequency" у зв'язці 4+16gb і як воно впливає на систему?
Стрибає для економії енергії. На десктопах зазвичай вимикають для кращої шивдкої та розгону, в ноутбуці навпаки краще щоб було для більшої автономності.

В іншому виглядає як я й казав — перші 4+4 працюють у двоканальному режимі, а для інших 12ГБ очевидно ж що немає "пари", тому там одноканал.
a_z_z_y все докладно вже розписав :beer:
Єдине що ОС та програми зовсім не обов'язково виділяють собі пам'ять послідовно, тому коли навіть буде багато вільної пам'яті, не факт що попаде на швидку ділянку.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

l-m: 09.09.2023 22:02 a_z_z_y все докладно вже розписав :beer:
Піду візьму пиріжка з полиці :lol:
koala777
Junior

Повідомлення

Підскажіть хто шарить в мене зара дві планки https://hard.rozetka.com.ua/ua/hyperx_h ... /p9597683/ розігнані до 3700 з копійками з таймінгами 17 19 19 36 задумався купити ще дві планки, це треба шукати ідентичну чи як угазалі, яку доставити щоб все конектило, чи простіше продати цю та купити дві планки по 16 ? :rolleyes:
GreenMile
Member

Повідомлення

koala777: 10.09.2023 00:31 Підскажіть хто шарить в мене зара дві планки https://hard.rozetka.com.ua/ua/hyperx_h ... /p9597683/ розігнані до 3700 з копійками з таймінгами 17 19 19 36 задумався купити ще дві планки, це треба шукати ідентичну чи як угазалі, яку доставити щоб все конектило, чи простіше продати цю та купити дві планки по 16 ? :rolleyes:
Навіть якщо ви знайдете точно такий же набір, шанс що вони подуть разом на тій же частоті досить низький, окрім того 4 плашки потягне не кожен контролер пам'яті, тому продати і купити 2х16.
feniks_tm
Member

Повідомлення

koala777: 10.09.2023 00:31 Підскажіть хто шарить в мене зара дві планки https://hard.rozetka.com.ua/ua/hyperx_h ... /p9597683/ розігнані до 3700 з копійками з таймінгами 17 19 19 36 задумався купити ще дві планки, це треба шукати ідентичну чи як угазалі, яку доставити щоб все конектило, чи простіше продати цю та купити дві планки по 16 ? :rolleyes:
Доречніше взяти одразу 2х16, а ваші продати. 4 планки одразу знижують планку розгону.
koala777
Junior

Повідомлення

Зрозуміло, дякую :beer:
kreuzritterrr
Junior

Повідомлення

Доброго дня, хочу збільшити обсяг оперативної пам'яті до 32гб. Зараз є комплект PATRIOT 16 GB (2x8GB) DDR4 4400 MHz Viper Steel (PVS416G440C9K), який працює на 3466МГц (мій 12400f більше не вивозить). Мати: MSI PRO B660-A DDR4.
Що краще зробити :rolleyes: :
1. Купити такий самий комплект опери.
2. Продати старий комплект та взяти якісь двохранки 2х16. (Якщо так, то які?)
WalkMan
Member

Повідомлення

kreuzritterrr: 16.09.2023 14:03взяти якісь двохранки 2х16
я думаю, що цей варіант буде вигідніший за
щодо конкретних моделей, то тут уже від бюджету залежить, можна взяти шось на кшталт g.skill 3600MHz CL16-19-19-39
або crucial 3600 на Rev.E або ж SAMSUNG b-die, в останніх двох 100% дворанг
Akcentos1
Junior

Повідомлення

DDR5 2x16 ГБ/6000 Team T-Create Expert Overclocking 10L, чорний (CTCED532G6000HC38ADC01)
Потрібна порада щодо цієї моделі, чи варто брати? береться під ігри процесор 7500f, або все ж таки краще не ризикувати, ціна нормальна. В "кліку" акція, хто мав справу з Team, які плюси і мінуси?
feniks_tm
Member

Повідомлення

Akcentos1: 17.09.2023 18:49 DDR5 2x16 ГБ/6000 Team T-Create Expert Overclocking 10L, чорний (CTCED532G6000HC38ADC01)
Потрібна порада щодо цієї моделі, чи варто брати? береться під ігри процесор 7500f, або все ж таки краще не ризикувати, ціна нормальна. В "кліку" акція, хто мав справу з Team, які плюси і мінуси?
Цей набір з XMP. Вам потрібно щось з EXPO (G.Skill серії Flare X5 та Trident Z Neo, по іншим виробникам не підскажу), аби вручну не проставляти всі налаштування. Раджу дивитись щось 6000 з CL30 чи CL32.
Приклади: 1, 2, 3
kot@work
Member

Повідомлення

Всі ці B-die, M-die та інші. Навчить будь ласка впізнавати - де який die. Наприклад ось це:
IMG20230923155321.jpg
І де переглянути, що може така пам'ять в розгоні ? (навмисно не вказую виробника модулів, а тільки маркировку чипа)
ya98
Member

Повідомлення

kot@work
Это c-die. Смотреть 5wC bcwe. Разгоняется чуть хуже чем в-die, по крайне мере те модули что побывали у меня хуже реагировали на повышение напряжения. У некоторых зелёных планок с такой памятью при повышении напряжения пределы разгона уменьшались(во времена первого и второго поколений райзена, когда самсунг был лучшей памятью для am4).
a_z_z_y
Member

Повідомлення

kot@work
Додам що маркування SEC на чіпах - це Samsung.
kot@work
Member

Повідомлення

Як я зрозумів, виробник на однаково маркованих чипах може пропонувати різні продукти, тобто на ціх чипах (см. попередній пост) може бути як 2666 так і 3777 пам'ять - все залежить від того, як вони себе показали при внутрішній кваліфікації у виробника модулів. Тому купляючи 2666 модулі з чіпами, які були помічені в 3777 продуктах не варто дивуватись тому, що вони навіть 3200 хрєново беруть.

PS процес вибора ускладнює наявність "радіаторів" - подивитись що за пам'ять стоїт - не вийде
KingofgamE
Member

Повідомлення

Народ, поясните за тайминги плиз.

У меня стоит память ДДР 4 3600 2х8гб CL16-18-18-38 (её пора расширить. Хотя б до 32 для начала)
Смотрю ДДР4 4000 2х16гб CL19-23-23.
Мать поддерживает до 4800МГц
Есть мне резон брать 4000+ (там тайминги даже выше вроде) или можна взять тот же 2х16 3600 и результат на выходе будет примерно то же?
Больше под работу (рендер и т.д.) но и поиграться иногда.
Вариант с покупкой таких же модулей как стоят — рассматривал.
Нет в продаже( Даже на форуме (Crucial 16 GB (2x8GB) DDR4 3600 MHz Ballistix White (BL2K8G36C16U4W) )
Спасибо
WalkMan
Member

Повідомлення

KingofgamE
У тебе ж Ryzen, тобі бажано вийти на частоту з IF 1:1. Найбільш оптимальна швидкість буде максимум 3866МГц, у найкращому випадку.
Відповісти