- спойлер
Тут ще підняв на 0.05 вольтаж vsoc.
Я бачу у мережі деякі пишуть що їм допомагало коли вони це підіймали на сзожих системах
Отправлено спустя 4 минуты 38 секунд:
Як ось тут
https://www.reddit.com/r/overclocking/c ... c_voltage/
- спойлер
-
Ryzen CPUs have two voltages:
Core, which is, as you'd expect, voltage to the processor cores.
SOC, which is everything else on the chip, such memory controller etc.
Valid ranges for SOC voltage are between 1.05 to 1.15 volts, but of course you'll want to run this as low as you can (without sacrificing stability). SOC voltage helps specifically with RAM overclocks.
Speaking of RAM overclocks, the other value that really helps you get the highest speeds at tightest timings is ProcODT (On Die Termination). You'll want to set this at (or just above or below) 60 Ohms.
so I've tried today put DDR4 sticks on XMP 3200 profile on B350 board and RAM test in Prime95 (2666 sticks previously) it was crashing instantly-workers stopped working one by one. I've increased VDDCR SOC Load Line Calibration preset to "High" and it's rock solid now.
SOC voltage is what drivers all of the System on Chip devices, such as the I/O controller, Memory controller, etc.
When you are overclocking you should set SOC to 1.1v, and you can increase that voltage up to 1.2v or 1.25v depending on who you listen too (AMD has not released any guidance around max SOC voltage).
I personally have found that 1.125v -1.15v is a good range when overclocking your memory.
Отправлено спустя 57 минут 28 секунд:
там просто заявлено виробником памяті хмп 3000.
Материнська плата ніби теж має тримати такі частоти там до 3200. Але можливо там якось залежить від конкретної памяті. От цього я ще не розібрав. Там є цілий список з памяті яку підтримує на яких частотах материнська пдата, деякі є до 3200 але деякі є наприклад до 2933.
Отправлено спустя 1 минуту 29 секунд:
a_z_z_y: ↑
17.08.2024 11:02Якщо ви купували цю оперативку давно (я судячі з И350 материнки то є правда), то там розгонами не пахне.
Ну коли я купував я одразу розраховував на 3000. Але тоді вона почала також ввилітати і я спустив на авто та забив. Але зараз обновив частково залізо та хочу розібратись з тим.
Отправлено спустя 6 минут 56 секунд:
Біос останньої версіі. Я його обновлял щоб процесор змінити з райзена 1600 на 5600х3д.
Так , коли я збирав на 1600 райзен га це і був розрахунок. Я ще тоді шукав конкретно самсунг пам'ять , помят щоб краще працювала.
Я хочу отримати хочаб заявленні виробником показники. У мене поке слабке місце системи це пам'ять. Інше там 5700х3д і 4070тіс. Хочу підняти наскільки можливо, зочаб до заявлених виробником показників.
Отправлено спустя 5 часов 10 минут 52 секунды:
Короче память заработала пока стабильно только на 1.39 вольта. На 1.38 краши были намного реже. В общем, еще тестирую но это оешает проблему как я понял. Поднятие soc до 1.2 вольта ничего не дало. Значит проблема была всетаки в памяти ?
Дальше теперь как пользоватся ею лучше? Какие еще настройки можно подкрутить? Сильно такой повышеный вольтаж будет добивать память? Или жто не критичные цифры в 1.39 или 1.40?