На підході лінійка процесорів AMD Dragon Range Refresh для ігрових ноутбуків

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
alexeygalas
Member

Повідомлення

^ ^ ^
Apple навіть в своїй ОС під своє залізо не вміє в сумісність і під нові моделі цп треба переписувати софт. Бо планувальник робить незрозуміло що

Відправлено через 4 хвилини 4 секунди:
yuriy_dd: 11.04.2025 15:31але інше покоління проца - і материнка та обвязка - мають бути зовсім інші
Але в межах покоління ви можете обирати із декількох десятків моделей цп і встановлювати їх собі (мова про плати із сокетом). Це можна сказати про пам*ять і периферію.
А що із цього можна замінити на Mac PRO? Можливо карти розширення і то тільки офіційні від Apple.

Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 15:31ви не праві
з точки зору сумісності - на М процах чудово працюють віртуалки з Лінукс та Він 11 під АРМ
просто Епл вирішили заборонити запуск, але технічно все працює та підтримується
Ви розумієте, як в принципі працює віртуальна машина? Без підтримки драйверами на хост машині жоден під*єднаний сторонній пристрій не робитиме всередині вашої віртуалки.
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 15:31ви відмовляєтесь дати відповідь на питання?
Ви ігноруєте більшість моїх питань, які я задавав вище продовжуючи ту ж саму мантру про один потік, один ват. Чим я гірше :gigi:
В х86 є ще гравці.
https://www.techradar.com/pro/someone-f ... te-for-now
Але стосовно Ксяомі. Їх процесор нікому не цікавий буде, бо не буде драйверів. Якийсь баджет сагмент вони закриють. Так само як нема на Exynos, Mediatek, Tensor (в пікселях) і т.д.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 15:39
yuriy_dd: 11.04.2025 15:31але інше покоління проца - і материнка та обвязка - мають бути зовсім інші
Але в межах покоління ви можете обирати із декількох десятків моделей цп і встановлювати їх собі (мова про плати із сокетом). Це можна сказати про пам*ять і периферію.
А що із цього можна замінити на Mac PRO? Можливо карти розширення і то тільки офіційні від Apple.
більшості цього не треба, тих хто хоче міняти - їх просто мізер
хай собі куплять х86
alexeygalas: 11.04.2025 15:39
yuriy_dd: 11.04.2025 15:31ви не праві
з точки зору сумісності - на М процах чудово працюють віртуалки з Лінукс та Він 11 під АРМ
просто Епл вирішили заборонити запуск, але технічно все працює та підтримується
Ви розумієте, як в принципі працює віртуальна машина? Без підтримки драйверами на хост машині жоден під*єднаний сторонній пристрій не робитиме всередині вашої віртуалки.
як тільки вийшов М1 - була заява що М1 повністю підтримує Він 11, і що питання до Майкрософт
Craig Federighi: Native Windows on M1 Macs is 'Really up to Microsoft'

Відправлено через 3 хвилини 3 секунди:
tornadox: 11.04.2025 15:42
Ви ігноруєте більшість моїх питань
я ж ніби все вам відповів, те що вам не подобається - це не мої проблеми
tornadox: 11.04.2025 15:42
Але стосовно Ксяомі. Їх процесор нікому не цікавий буде, бо не буде драйверів. Якийсь баджет сагмент вони закриють. Так само як нема на Exynos, Mediatek, Tensor (в пікселях) і т.д.
в першу чергу він цікавий Сяомі, вони можуть на ньому випускати продукти, запропонувати якусь конкурентну перевагу і заробити грошей
це конкуренція називається
АРМ - їм це дозволяє
х86 - це не дозволяє
саме тому є так багато різного на АРМ від різних виробників
і є лише 2 на х86
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 15:09 ще раз - так масово ніхто робити не буде, і гарантії нема
Зато ремонт. Если будет новая платформа с х86, софт остается совместимым в обе стороны. Т.е. производителю софта нет проблем.
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09 це є недоліком і ярмом х86
Інтел хотіли відмовитись, не виникає питання - чому Інтел хоче відмовитись від того про що ви кажете що є важливим?
Ну так ведь и не получилось. Ставить в минусы то,что софт которому 20+ лет таки работает, я бы не стал. Сейчас ситуация как с линуксом, куча дистрибутивов, стоит в любом чайнике, везде ARM и никакой совместимости. Даже на уровне ядра разные библиотеки и окружение для ПК. Развивать софт в условиях несовместимости это нонсенс и фантастика.
Андроид как единая платформа когда сделали и софт появился и поддержка длится годами, что там на сегодня, 7-й андроид практически все выполняет.

yuriy_dd: 11.04.2025 15:09 ось тест, пошукайте де квалком кращий:
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
Скорость - скорость ниже. Смотреть на что? Замеров не видно, условные балы за что-то. Были где-то тесты ноутов ан квалком и не квалком, и там не так все однозначно.
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09 ніхто окрім 2х фірм які між собою поєднані крос ліцензіями - не може зробити х86 проц !!!
VIA и что-то там китайское совместное делает зен и еще что-то копию интел. Это по документам :)
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09 ось приклад - Xiaomi готує конкурента для Snapdragon 8 Gen 2. У конфігурацію увійде процесор з одним ядром Cortex-X925, трьома Cortex-A725 та чотирма Cortex-A520.
питання - Xiaomi могла би зробити такий проц на х86?
Да. купить остатки ВИА и делать. но т.к. проц для смартфонов, то нужна совместимость :) Рынок уже подсел на совместимость. Но куча не звязанных никак ARM и дистрибутивов не дает совместимости. моно установить на х86 и линь, много версий и винду, несколько версий как правило и бог его знает что еще и в какой конфигурации. А квалком даже не осилил подключение внешних устройств. Видео, звук, карты захвата...
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 15:54більшості цього не треба, тих хто хоче міняти - їх просто мізер
хай собі куплять х86
Це гасло епл фанів: мені це не потрібно = нікому не потрібно. Мені потрібно те, що Apple покладе. Apple краще знає, що мені потрібно.
Завтра Apple забере підтримку matroska і пересадить всіх на quicktime - всі еплофани почнуть поносити mkv, який він був поганий і всіх тягнув назад. А от MOV - інша справа.
В мене є один товариш, точно все за вами повторює слово в слово. )) Облизує Apple і BMW
tornadox
Member

Повідомлення

Alexsandr: 11.04.2025 15:59Сейчас ситуация как с линуксом, куча дистрибутивов, стоит в любом чайнике, везде ARM и никакой совместимости. Даже на уровне ядра разные библиотеки и окружение для ПК. Развивать софт в условиях несовместимости это нонсенс и фантастика.
сам Торвальдс про це ж

Але лінукс на АРМ це взагалі біда повна. Спробуйте запустити якийсь софт який розробники робили для Raspberry PI на вашому BananaPI чи OrangePI. Я свого часу працював над 3ма проектами, NVR, автомобільна розважальна система і KVM. Жодне не збиралося і не запускалося саме по цій же проблемі. Распбері навіть не має сумісніості між всіма поколіннями плат.
АРМ сфера продажу це одноразові пристрої. Купив і через 2-3 роки треба знову купляти. Виробник дропне підтримку аплікації чайника і ви його в смітник викинете, як я своїх ARM SBC.
Неважливо яка там ОС, воно все закрите. АРМ це мрія для виробників одноразових пристроїв.

Зі смішного, десь в іншій темі говорили що Wine/Proton/DXVK більше стабільний АПІ чим те що натівне в лінуксі. :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 11.04.2025 15:59 Сейчас ситуация как с линуксом, куча дистрибутивов, стоит в любом чайнике, везде ARM и никакой совместимости. Даже на уровне ядра разные библиотеки и окружение для ПК. Развивать софт в условиях несовместимости это нонсенс и фантастика.
але ж мають бути ті хто пише софт для цих всіх чайників, і проблем нема
і обирають саме АРМ для них
Alexsandr: 11.04.2025 15:59
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09 ось приклад - Xiaomi готує конкурента для Snapdragon 8 Gen 2. У конфігурацію увійде процесор з одним ядром Cortex-X925, трьома Cortex-A725 та чотирма Cortex-A520.
питання - Xiaomi могла би зробити такий проц на х86?
Да. купить остатки ВИА и делать. но т.к. проц для смартфонов, то нужна совместимость :) Рынок уже подсел на совместимость
тобто сумісність для х86 - це перевага
а сумісність в АРМ - це недолік?

а інші виробники які обирають АРМ - теж мали би купити залишки ВИА?

Відправлено через 39 секунд:
alexeygalas: 11.04.2025 16:04
yuriy_dd: 11.04.2025 15:54більшості цього не треба, тих хто хоче міняти - їх просто мізер
хай собі куплять х86
Це гасло епл фанів: мені це не потрібно = нікому не потрібно. Мені потрібно те, що Apple покладе. Apple краще знає, що мені потрібно.
Завтра Apple забере підтримку matroska і пересадить всіх на quicktime - всі еплофани почнуть поносити mkv, який він був поганий і всіх тягнув назад. А от MOV - інша справа.
В мене є один товариш, точно все за вами повторює слово в слово. )) Облизує Apple і BMW
але я не Епл фан, в мене нічого нема від Епл
назвіть мене - фанат прогресу!
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 16:16назвіть мене - фанат прогресу!
Ще одна пропрієтарна закрита платформа? В чому прогрес?
Скоріше фанат однопотоку в Cinebench 24
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 16:21 Скоріше фанат однопотоку в Cinebench 24
фанат одно-потоку - підходить
тест Cinebench 24 - лише як приклад, у всіх інших програмах - будет приблизно таке саме
alexeygalas
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 16:21але я не Епл фан, в мене нічого нема від Епл
Huawei Ascend 910B зараз лідер в машинних обчисленнях. Теж прогресс. Але ви розливаєтесь тільки про Apple M4. Тому, ні - не вірю ))

Відправлено через 2 хвилини 52 секунди:
yuriy_dd: 11.04.2025 16:25тест Cinebench 24 - лише як приклад, у всіх інших програмах - будет приблизно таке саме
А Passmark Software - хороший приклад, чого вартий Apple M без допилювання сфоту під нове його покоління. Навіть їх власний Logic Pro це показав.
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 16:16а сумісність в АРМ - це недолік?
Її там просто немає як класу. Для кожного пристрою потрібно окремо прописувати Device Tree, тоді як на x86 все "заводиться з коробки". Хромбуки, наприклад, часто використовують U-Boot замість стандартного завантажувача (UEFI/BIOS/CSM), і після перепрошивки на Coreboot - можуть запускати звичайний Windows 10/11 або будь-який сучасний лінукс-дистр.
З драйверами (звук, тачпад) в мене були нюанси спочатку, але з часом усе стало працювати.

Жоден масовий ARM-пристрій не може похвалитися тим, що на нього знесли рідну ОС і поставили повноцінний Windows чи Linux - навіть PostmarketOS підтримує лише кілька застарілих пристроїв, і лише за наявності драйверів.
yuriy_dd: 11.04.2025 16:16інші виробники які обирають АРМ
Виробники просто шукають ще вільні ніші. Саме тому зараз активно розглядають RISC-V - бо ARM перетворився на ліцензійного донора: дає дизайн, а далі ти сам собі коваль. ARM неодноразово був на межі банкрутства, і вижив не завдяки унікальності, а через зручні умови ліцензування.

Те саме й з AMD - коли були внизу ринку, вони теж пропонували кастомні чіпи (тепер у портативках, приставках тощо), але з x86, бо сумісність - критична. Sony і Microsoft вже мали проблеми з ARM/кастомними платформами, і свій урок засвоїли. І якщо навіть такі гіганти не рвуться в ARM - це про щось говорить.
yuriy_dd: 11.04.2025 16:16але ж мають бути ті хто пише софт для цих всіх чайників, і проблем нема
А хто сказав, що там саме ARM? Це може бути і MIPS, і щось інше. Просто для чайника не потрібен Core2Duo - тож туди і пхають найдешевше та найпростше.

yuriy_dd: 11.04.2025 16:16назвіть мене - фанат прогресу!
Скоріше вже фанат бенчмарків :laugh:
Востаннє редагувалось 11.04.2025 16:43 користувачем tornadox, всього редагувалось 2 разів.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 16:29
alexeygalas: 11.04.2025 16:21але я не Епл фан, в мене нічого нема від Епл
Huawei Ascend 910B зараз лідер в машинних обчисленнях. Теж прогресс. Але ви розливаєтесь тільки про Apple M4. Тому, ні - не вірю ))
я не знаю, на ньому працює Хром наприклад? чи це ви так щось не в тему написали?
alexeygalas: 11.04.2025 16:29
yuriy_dd: 11.04.2025 16:25тест Cinebench 24 - лише як приклад, у всіх інших програмах - будет приблизно таке саме
А Passmark Software - хороший приклад, чого вартий Apple M без допилювання сфоту під нове його покоління. Навіть їх власний Logic Pro це показав.
Passmark - маю до нього зауваження що в ньому одно-потік М4 гірше ніж М3
а ви що маєте на увазі?
alexeygalas
Member

Повідомлення

tornadox: 11.04.2025 16:07Зі смішного, десь в іншій темі говорили що Wine/Proton/DXVK більше стабільний АПІ чим те що натівне в лінуксі.
З тої ж причини Apple не стала підтримувати відкритий OpenGL Vulkan API. А зліпила свій низькорівневий Metal API
tornadox
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 16:43 З тої ж причини Apple не стала підтримувати відкритий OpenGL Vulkan API. А зліпила свій низькорівневий Metal API
правильно, а навіщо їм підтримувати сотні тисяч ігор зі стіма без жодної вигоди якщо в них є свій магазин і там будуть тільки ігри з підтримкою Metal.
Я думав що на сьогодні де протон підтримує практично всі ігри і працює на всьому зоопарку заліза, на макос це не було би проблемою, але як я помилявся.
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 15:54АРМ - їм це дозволяє
Так дозволяє, що обмежує доступ до технологій
https://www.tomshardware.com/tech-indus ... technology
yuriy_dd: 11.04.2025 16:41Passmark - маю до нього зауваження що в ньому одно-потік М4 гірше ніж М3
Бо перші М4 з*явились в макбуках а в базі є M3 і з Mac Studio, де явно вищий TDP. Якби можна було отримати доступ до результатів по кожному тесту окремо - можна було би відшукати тести конкретно з Macbook на M3 з аналогічним TDP. Але знов таки - не виключено, що боз допилювання софту вони показують себе гірше, як в прикладі із аудіософтом, який я кидав вище. Тому сумісніть і тут - не сильна сторона Apple, як і платформи в цілому.
Як тільки бенчмарки підтягують під нове покоління ЦП і можна показати графіки гарні, щоб були причини купляти новий макбук - тоді їх і являють світу.
А що з рештою софту буде - чхати вони хотіли.

Тому ви і адепт бенчмакрків
tornadox
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 16:50Але знов таки - не виключено, що боз допилювання софту вони показують себе гірше, як в прикладі із аудіософтом, який я кидав вище. Тому сумісніть і тут - не сильна сторона Apple
Apple з їхніми надприбутками цілком можуть дозволити собі утримувати кілька окремих команд, які працюють над такими речами. Наприклад, Microsoft має доступ до вихідних кодів своїх ігор і може перекомпілювати проєкти з Xbox 360 під x86 - так з’являється підтримка 120 Гц, 4K, HDR тощо. Але Microsoft - на другому місці в консольній війні, тож їм доводиться це робити, щоб виглядати конкурентно на фоні Sony.

Apple, навпаки, субсидує дешевші моделі на базі M-чипів, щоб активніше захоплювати ринок. Це нагадує стару стратегію Microsoft - не боротися з піратством, а нарощувати базу користувачів. Але Apple йде іншим шляхом - вони жорстко боролися з хакінтошами. Я цілком переконаний, що навіть чіп M4 зараз продається собі у збиток - як частина довгострокової стратегії.
alexeygalas
Member

Повідомлення

tornadox: 11.04.2025 16:56що навіть чіп M4 зараз продається собі у збиток - як частина довгострокової стратегії.
Вони це компенсують продажем своїх USB-C кабелів до айфонів

Відправлено через 34 хвилини 29 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 16:41я не знаю, на ньому працює Хром наприклад?
Хром і на Intel N100 з 6W TDP працює
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 16:16 але ж мають бути ті хто пише софт для цих всіх чайників, і проблем нема
Ага пишут, но коряво и обновлений потом нет ибо вышел новый чайник :) Смена платформы к примеру роутера с v1 на v1.5 делает все старые прошивки несовместимыми. Программистам надо писать прошивки отдельно для каждой версии устройства. И пишут, правда качество хреновое получается. Гораздо хуже чем могло бы быть если совместимость была.

yuriy_dd: 11.04.2025 16:16 тобто сумісність для х86 - це перевага
а сумісність в АРМ - це недолік?
Еще раз, где в ARM совместимость? Там каждая платформа буквально сама по себе, команды то добавляют, то выкидывают, то не обязательными делают, небольшие изменения оборудования и все, совместимости нет. Банально андроид, казалось бы, совместимость, но прошивки под каждое устройство отдельно, под разные АРМ отдельно. У них нет такого как драйверы которые можно скачать и улучшить совместимость для пользователя ибо никто не гарантирует совместимость. Гремучая смесь АРМ + линукс делает как правило только очень узкие устройства. чайник работает, в следующей версии баг исправили прошивкой, но на старом чайнике усе.
yuriy_dd: 11.04.2025 16:16 а інші виробники які обирають АРМ - теж мали би купити залишки ВИА?
Там что-то совместное есть в Китае с Интел и АМД, но скорее всего останавливает именно сложность. Совместимость не так легко дается чем чип+прошивка для определенного устройства.
tornadox
Member

Повідомлення

Alexsandr: 11.04.2025 18:17примеру роутера с v1 на v1.5
аж сльоза потекла :weep:
згадав всі ревізії 741 тп-лінка і прошивки
це просто e-waste
після того як прийшлося скинути всі АРМ SBC в смітник зрозумів що це тимчасова одноразова цяцька, а замість розпіареного распбері пай набагато краще купити який целерон, вийде за ті ж гроші і він буде абсолютно у всьому кращий. Всі знайомі які купляли распбері пай навіть вже не пригадують в якій він шухляді :yes:
Зараз правда купив OrangePi Zero3 але буде в якості iot.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 11.04.2025 16:50 Тому ви і адепт бенчмакрків
що поганого у незалежних бенчах, на основі яких можемо оцінити швидкодію проців?
погано, що х86 почали сильно зливати? що просідає при роботі від батареї?
але це не проблема бенчів, це проблема х86

Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
alexeygalas: 11.04.2025 17:38
yuriy_dd: 11.04.2025 16:41я не знаю, на ньому працює Хром наприклад?
Хром і на Intel N100 з 6W TDP працює
а у вас не виникало питання - а який наступник N100? чому нема продовження такому крутому процу?

Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
Alexsandr: 11.04.2025 18:17 платформы к примеру роутера с v1 на v1.5 делает все старые прошивки несовместимыми

Еще раз, где в ARM совместимость? Там каждая платформа буквально сама по себе, команды то добавляют, то выкидывают, то не обязательными делают, небольшие изменения оборудования и все, совместимости нет. Банально андроид, казалось бы, совместимость, но прошивки под каждое устройство отдельно, под разные АРМ отдельно. У них нет такого как драйверы которые можно скачать и улучшить совместимость для пользователя ибо никто не гарантирует совместимость. Гремучая смесь АРМ + линукс делает как правило только очень узкие устройства. чайник работает, в следующей версии баг исправили прошивкой, но на старом чайнике усе.
якщо у АРМ так все погано - то напевне вони ці всі пристрої робитимуть на х86? так чи ні?

але чому досі не роблять, і терплять такі муки?
Відповісти