Європейський союз планує створити п’ять гігафабрик ШІ по 100 тисяч прискорювачів

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
VolandInferno
Member

Повідомлення

Цей поборник ШІ порвався, давайте наступного.
zalizo_org
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 13:02Європейський союз планує створити п’ять гігафабрик ШІ
В Дженсена аж тонус підвищився
Востаннє редагувалось 11.04.2025 14:45 користувачем zalizo_org, всього редагувалось 1 раз.
Bahus_969m
Junior

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 13:58 leif
Чим ШІ(а точніше ЛЛМ) відрізняється від усіх попередніх компʼютерних програм?

От серйозно, я проходив міні заняття по нейронці, що розпізнає рукописний ввод ще десь у 2016 і тоді це нікого не вражало. Працював з machine learning, всіма цими рендом форестами, векторним пошуком і тд. Все це старе як світ.

Але з релізом чатуГпт всіх як прорвало
Тому що справжню суть ШІ розуміють одиниці, для них це старі давні САПР. Простим людям на це начхати, а от як гарно "продається казка" коли тобі з екрану каже "Привіт, як настрій" і дає безліч відповідей на поставлені питання. Ось де заробляється бабло.
VolandInferno
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:23Потім "спеціалісти" будуть казати, що вони не це мали на увазі, "та ми суто про чайники з ШІ казали і тільки про них", а під вузькоспеціалізовані сфери (с) шо тільки не підпадатиме у цих "спеціалістів"
Я так розумію, що тебе заскамили на багато підписок по ШІ і ти намагаєшся тут всіх переконати, що ШІ нужон)))) :lol:
Доля немамонта завжди була незавідною, тут нічого не поробиш.
Scoffer
Member

Повідомлення

Alligator: 11.04.2025 14:18Допилять та замінять пошукові інструменти на ці ШІ.
Гугла сто років юзає нейронку для видачі результатів. Ну останні 10 так точно. І як на мене, видача зі старого-доброго донейроного статистично-алгоритмічного часу стала тільки гірше.
Єдине що змінилось - тепер ця нейронка не просто лінки видає, а займається компіляцією тексту. Таке собі досягнення враховуючи необхідність в радикально більших обчислювальних потужностях. Я от зовсім не впевнений що в даній сфері воно виде на самоокупність.
Поки що вся ця істерія більше схожа на розпил держбюджетів. Не без того що в якихось вузьких застосуваннях щось залишиться, але в цілому все далеко не так радісно, як багато хто собі тут уявляє.
zalizo_org
Member

Повідомлення

tornadox: 11.04.2025 13:54Євросоюз міг бе інвестувати в Україну де ціни значно нижчі, але їм простіше було це все віддати в Китай та Індію
Причина не в ЄС, а в нас. Бо в нас фінансове ґетто, в яке ніхто не інвестуватиме, поки ми не змінимо свою політику - суди, податки, свободу капіталів, руху товарів і робочої сили.
VovaII
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 13:39VolandInferno
В чайникай вже нащось є Вайфай і можна управляти ним з телефона. Щоб … в мене навіть ідей нема, бо сам він воду не набере.
Якось загорівся чайником, що температуру показує. Придбав. Десь під 3 тис. грн. Так в ньому можна не тільки закип'ятити воду, а і нагріти до 40 градусів, до 70 і здається ще якісь значення є. А от нагріває воду він хитро: спочатку "тестує" скільки води в нього налили: подає якусь кількість енергії в дивиться на скільки градусів вода нагрілася. А як вода закипіла, чи нагрілася до заданого значення, подає звуковий сигнал. — А от WiFi йому як раз і не вистачає. Бо той сигнал не такий потужний як у авто, і банально можна пропустити. А от приходило би від нього повідомлення на телефон, який частіше рядом, було б чудово! :beer:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Scoffer: 11.04.2025 14:29Поки що вся ця істерія більше схожа на розпил держбюджетів.
В коі то віки, я з тобою згоден ;)
Tiufin
Member

Повідомлення

VolandInferno: 11.04.2025 14:04 Як тільки Жупану обломиться весь той ШІ, то і у всіх інших цікавість до нього симетрично впаде.
Якась тут дуже дивна логіка
VolandInferno: 11.04.2025 14:21
Взагалі я б почав з того, що ніякого ШІ, як такого не існувало, не існує. Весь цей ШІ це транспонування/перемноження матриць з заданими параметрами в промислових масштабах.
Воно може і не ШІ (бо технологія лише розвивається і ще зарано якісь висновки робити), але цей аргумент так собі. Бо по аналогії можна сказати, що і людської свідомості ніякої немає, а є лише набір нейронів і зв'язків між ними в промислових масштабах
VolandInferno
Member

Повідомлення

Tiufin: 11.04.2025 14:32Воно може і не ШІ (бо технологія лише розвивається і ще зарано якісь висновки робити), але цей аргумент так собі. Бо по аналогії можна сказати, що і людської свідомості ніякої немає, а є лише набір нейронів і зв'язків між ними в промислових масштабах
Не перекручуйте.
Якраз свідомість існує. А весь той ШІ - там немає ніякого "Інтелекту", вже не кажучи про "Свідомість". Навіть натяку немає. Перемножили матриці - ось і весь ваш ШІ.
Востаннє редагувалось 11.04.2025 14:34 користувачем VolandInferno, всього редагувалось 1 раз.
tornadox
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 14:21Я до того, що різниця в зарплатні людей що працююватимуть в центрі - не сильно велика.

60к для Німців, якщо ви не в одному з топ міст дуже хороша. Головний архітектор в Rheinmetal недавно була обʼява типу 80-95к в Бремені.
І знову ж мені тицяєте про програмістів, а я про загальну картину
"Не уявляю вартість будівництва і обслуговування цих потужностей в ЄС з їх рівнем життя "
читайте уважніше. В Китаї це все буде значно дешевше, а інфраструктура там значно дешевша.
Звісно що такий ШІ центр буде будуватися поблизу великих міст щоб забезпечити його робочою силою і інфраструктурою.
Ну і повертаючися до своєї думки що в Україні це все обійшлося би ще дешевше, але для того треба діяти активніше. Був завод Jabil і все, на тому крапка, все в Китай. Всі ЄС бренди і торгові марки розпродали китайцям.
Tiufin
Member

Повідомлення

VolandInferno: 11.04.2025 14:34
Tiufin: 11.04.2025 14:32Воно може і не ШІ (бо технологія лише розвивається і ще зарано якісь висновки робити), але цей аргумент так собі. Бо по аналогії можна сказати, що і людської свідомості ніякої немає, а є лише набір нейронів і зв'язків між ними в промислових масштабах
Не перекручуйте.
Якраз свідомість існує. А весь той ШІ - там немає ніякого "Інтелекту", вже не кажучи про "Свідомість". Навіть натяку немає. Перемножили матриці - ось і весь ваш ШІ.
Так це не перекручування, а реальне медичне та філософське питання - що таке та де знаходиться свідомість. Поки що наука дійшла до висновку - що ніде.
Перев'язали нейрони - ось і вся ваша свідомість
dead_rat
Member

Повідомлення

VovaII
Мій чайник кипʼятить чашку води за ~35 секунд. Я зачекаю.
leif
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 14:26Ну тут чьотко по Даннінгу-Крюгеру
VolandInferno: 11.04.2025 14:27Я так розумію, що тебе заскамили на багато підписок по ШІ і ти намагаєшся
Так, ну це буде вже тотальний флейм, якщо на оце відповідати :laugh: далі вже якось без мене, хлопці. все по сабжу що я хотів -- вже сказав в попердніх повідомленнях від початку обговорення. своє бачення і прогнози написав, поживемо-побачимо, у кого кришталева куля точніше показує.
dead_rat
Member

Повідомлення

tornadox: 11.04.2025 14:34 в Україні це все обійшлося би ще дешевше
Дорожче. Ви уявляєте скільки відкатів треба? Не кажучи про ризик прильоту.
Bahus_969m
Junior

Повідомлення

Tiufin: 11.04.2025 14:47
VolandInferno: 11.04.2025 14:34
Не перекручуйте.
Так це не перекручування, а реальне медичне та філософське питання - що таке та де знаходиться свідомість. Поки що наука дійшла до висновку - що ніде.
А це вже пахне безалкогольною горілкою і гумовими жінками. :lol:
Tiufin
Member

Повідомлення

Bahus_969m: 11.04.2025 14:54
Tiufin: 11.04.2025 14:47
А це вже пахне безалкогольною горілкою і гумовими жінками. :lol:
Що саме?
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 14:54Ви уявляєте скільки відкатів треба?
Ну не знаю, не знаю. В сша оно трамп просто в відкриту вимагає гроші за "побалакати". А якщо ще й зробити щось прийдеться?)
Tiufin
Member

Повідомлення

tornadox: 11.04.2025 14:34 Ну і повертаючися до своєї думки що в Україні це все обійшлося би ще дешевше, але для того треба діяти активніше. Був завод Jabil і все, на тому крапка, все в Китай. Всі ЄС бренди і торгові марки розпродали китайцям.
Поки війна йде, дивно взагалі всерйоз задумуватись над інвестиціями в Україну, до того ж в такій галузі.
VovaII
Member

Повідомлення

zalizo_org: 11.04.2025 14:29Причина не в ЄС, а в нас. Бо в нас фінансове ґетто, в яке ніхто не інвестуватиме, поки ми не змінимо свою політику - суди, податки, свободу капіталів, руху товарів і робочої сили.
Так вже пізно. Чимало робочої сили "порухало" в той самий ЄС.
Відповісти