З яких пір напруга на DDR = напруга на контролер памяті? За це відповідає SA. Та 1.45в є безпечною напругою для B-Die.Volodya811: ↑ 28.12.2024 13:07
Напруга на пам'ять 1.45 В - це і є напруга на контролері пам'яті. Як Ви думаєте, якщо Ви виставили напругу 1.45 В замість 1.1 В за техпаспортом, чи буде пришвидшена деградація контролера пам'яті?
Тим більше, що контролер пам'яті працює без простоїв. І є найбільш швидко деградуючим вузлом, як центральних процесорів, так і графічних процесорів.
Я вважаю, що брати пам'ять з напругою вище 1.35 В - це досить ризиковано. Для себе зробив висновки ще у 2022 році - купую лише стандартну пам'ять без профілів ХМР. І жодних проблем у мене немає. 5-10% ФПС в іграх не вартують пришвидшеної деградації контролера пам'яті та погіршеної стабільності роботи системи.
Дійшли руки погратися і це геть дивна річ.jumanji: ↑ 28.12.2024 12:51
А зачем спрашиваете, насколько я понимаю вы достаточно опытный человек если смогли разогнать, следовательно и причину сами можете выяснить, опыта достаточно. Начните с вытаскивания плашек памяти, и поробуйте 4000 с каждой.
В мене стоїть 4х8гб, умовно парами позначу 2|1|2|1.
Для початку я хотів перевірити на що здатна моя система з двома планками і витагнув першу пару, залишивши в системі таку схему:
2|-|2|-
На що моя мат плата сказала, що це не правильно, і потрібно щоб були зайняті інші слоти при двух планках. Я переставив планки і схема стала такою:
-|2|-|2
Поставив частоту 4000. Інші налаштування типу вольтаж процессору, контролера чи таймінги взагалі не чіпав. Поганяв швидко тести - все ок.
Поставив назад дві планки, отже схема стала такою:
|1|2|1|2
Тобто, змінилося лише розташування пар планок.
І все завелося нормально на 4000
Швидко поганяв тести в AIDA64 та в софті, що навантажує процессор та память. Усе стабільно.
Я не знаю в чому справа, але точно можу стверджувати, що мій процессор НЕ деградував за 2 роки використання. Адже якби була проблема в ньому, то простим переставлянням планок справа не обійшлася. Скоріше, справа в мат. платі. Подивимося, наскільки вистачить цього "фіксу".
Тести памяті в AIDA64: https://imgur.com/a/wsOUCd7
Для оцінювання результатів нагадаю, що до переміщення планок система навіть не могла завантажитися в вінду на 3700.