Не включается компьютер

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
Book3r
Junior

Повідомлення

Сегодня как обычно утром тыкнул запуск компа, отошел пока, минут через 3-4 вернулся, но картинки на мониторе не было. Я выключил через кнопку на бп и запустил, снова тоже самое. Потом я заглянул в корпус, горела лампочка цпу на материнской плате. Для начала я подумал вынуть батарейку биоса и перепоключить питание процессора. Вынув батарейку комп совсем не запускался, на секунду моргала лампа на мат плате цпу коасным и все. Затем я вставил назад батарейку, но что либо это не изменило, комп просто не запускался, хотя до этого зотябы вентиляторы крутились. Решил заменить бп, дома был на 750в. Вооьщем, при включении компа, он начал работать и т д, но через пару сек заискрился какой то чип возле зоны врм и загорелся. Подскажите, пожалуйста,чего делать и с чем это может быть все связано)
Мат. плата: msi pro 760 m
Проц: 12400f
Видеокарта: rx 9070
Ram: 2x16 3200 Mhz
Бп который был gps 600a8 600w
Который поставил потом: Deepcool pl750d
Востаннє редагувалось 07.12.2025 13:21 користувачем Book3r, всього редагувалось 1 раз.
tablestikus
Member

Повідомлення

Book3r
нести в ремонт
shad_1985
Member

Повідомлення

tablestikus
А що там ремонтувати? Мамка в кз з прогаром, 90% проц труп, яб новий збирав не витрачая гроші на діагностику сц.
St-Paul
Junior

Повідомлення

Фото, что за "чип" и где конкретно

Я бы
1. Снял БП и проверил все напряжения.
2. Взял другую мать и воткнул туда проц, память и пр. и проверил, не помер ли проц после всего, т.к. судя по всему, у Вас - проблемы с фазами.
Ну, или проц и память отнести в сервис, пусть проверят на своей мамке.
3. Если всё, кроме мамы - рабочее, смотрите ... что сгорело. Выпаять, без проца подавать напряжение и смотреть, что и как с питаловом.

Ну, или нести в ремонт.
Но, в сервисе, если там не только цепи питания померли - могут ценник приличный выставить... да и сервисы разные бывают.
Ваша мать БУ стоит около 3000 грн.
tablestikus
Member

Повідомлення

shad_1985: 07.12.2025 13:42 tablestikus
А що там ремонтувати? Мамка в кз з прогаром, 90% проц труп, яб новий збирав не витрачая гроші на діагностику сц.
не ремонтувати, а після діагностики дізнатися що дешевше купити нове
sergant2020
Junior

Повідомлення

95% що мамці та процу кирдик. Колись була схожа ситуація
NST1983
Member

Повідомлення

Краще б взяв Cougar GST750
Це краще БП

Відео як горить є? :shuffle:
Book3r
Junior

Повідомлення

Не знаю как закинуть с тел фотку, могу в телегу, вдруг кому интересно: @Book3r_DW
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Book3r: 07.12.2025 17:14 Не знаю как закинуть с тел фотку, могу в телегу, вдруг кому интересно: @Book3r_DW
коли сюди робиш допис унизу є додати файл
Book3r
Junior

Повідомлення

Дякую, ось
Вкладення
IMG_0464.jpeg
St-Paul
Junior

Повідомлення

80% що реально вiдремонтувати.

треба - усе зняти з мамки
Перевiрити тестером фази на КЗ
Здути феном чип
Знову перевiрити на КЗ
Увiмкнути БЖ та спробувати стартувати - БЕЗ проца, оперативки та карти, дискiв
Глянути тестером живлення пiсля стабiлiзаторiв

Якщо норма, купити чип, запаяти, перевiрити напруги
Вставити проц, меморiз та iнше, повинно стартувати

Це, якщо дiагностичного "тестера" нема, з ним - простiше

Скорiше за все, помер саме стабiлiзатор фази
А коли дали бiльш потужний ток, вiн просто спалахнув
Зазвичай, коротить за землю, проц повинен був вижити...
АЛЕ...
Спочатку - перевiрити процессор, меморiз.
Якщо Вам не пощастило й на проц поперло кiлька Вольт, хто зна, як краще.

Перевiряти проц, потiм все iнше
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Book3r: 07.12.2025 13:16 Сегодня как обычно утром тыкнул запуск компа, отошел пока, минут через 3-4 вернулся, но картинки на мониторе не было. Я выключил через кнопку на бп и запустил, снова тоже самое. Потом я заглянул в корпус, горела лампочка цпу на материнской плате. Для начала я подумал вынуть батарейку биоса и перепоключить питание процессора. Вынув батарейку комп совсем не запускался, на секунду моргала лампа на мат плате цпу коасным и все. Затем я вставил назад батарейку, но что либо это не изменило, комп просто не запускался, хотя до этого зотябы вентиляторы крутились. Решил заменить бп, дома был на 750в. Вооьщем, при включении компа, он начал работать и т д, но через пару сек заискрился какой то чип возле зоны врм и загорелся. Подскажите, пожалуйста,чего делать и с чем это может быть все связано)
Якщо немає гарантії то у сервіс звертатись.
Цікаво, чи не пов'язано зі станом електромережі?
Яка напруга у вас в розетці?
Світло не викали раптово?
Чи є у вас UPS?
Book3r
Junior

Повідомлення

St-Paul: 08.12.2025 02:12 80% що реально вiдремонтувати.

треба - усе зняти з мамки
Перевiрити тестером фази на КЗ
Здути феном чип
Знову перевiрити на КЗ
Увiмкнути БЖ та спробувати стартувати - БЕЗ проца, оперативки та карти, дискiв
Глянути тестером живлення пiсля стабiлiзаторiв

Якщо норма, купити чип, запаяти, перевiрити напруги
Вставити проц, меморiз та iнше, повинно стартувати

Це, якщо дiагностичного "тестера" нема, з ним - простiше

Скорiше за все, помер саме стабiлiзатор фази
А коли дали бiльш потужний ток, вiн просто спалахнув
Зазвичай, коротить за землю, проц повинен був вижити...
АЛЕ...
Спочатку - перевiрити процессор, меморiз.
Якщо Вам не пощастило й на проц поперло кiлька Вольт, хто зна, як краще.

Перевiряти проц, потiм все iнше
Дякую

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
OldGoodGames: 08.12.2025 04:22
Book3r: 07.12.2025 13:16 Сегодня как обычно утром тыкнул запуск компа, отошел пока, минут через 3-4 вернулся, но картинки на мониторе не было. Я выключил через кнопку на бп и запустил, снова тоже самое. Потом я заглянул в корпус, горела лампочка цпу на материнской плате. Для начала я подумал вынуть батарейку биоса и перепоключить питание процессора. Вынув батарейку комп совсем не запускался, на секунду моргала лампа на мат плате цпу коасным и все. Затем я вставил назад батарейку, но что либо это не изменило, комп просто не запускался, хотя до этого зотябы вентиляторы крутились. Решил заменить бп, дома был на 750в. Вооьщем, при включении компа, он начал работать и т д, но через пару сек заискрился какой то чип возле зоны врм и загорелся. Подскажите, пожалуйста,чего делать и с чем это может быть все связано)
Якщо немає гарантії то у сервіс звертатись.
Цікаво, чи не пов'язано зі станом електромережі?
Яка напруга у вас в розетці?
Світло не викали раптово?
Чи є у вас UPS?
Потрібно буде глянути щодо гарантії, але я звик викидати коробки від усього, що не зламалось в перші 14 днів)
Якраз в суботу був випадок, що змінили графік відключень на ходу, коли вже дали мені світло, відрубили. Але ж після того ввечері я його включав, грав в ігри і виключив як положено xD
Щодо упса, недавно брав, але повернув, тільки думав що брати на заміну.
Напруга в мережі в мнне приблизно 240-245

Відправлено через 6 хвилин 43 секунди:
У мене є вдома r5 9600x, якби не взлетівші ціни на памʼять, без сумнівів би збирав просто новий, попередньо перевіривши цей бп десь в сервісі( все ще сумніваюсь, може це через нього загорілось ), але з цими цінами вже не знаю, як би правильно зроботи
DDt
Member

Повідомлення

tablestikus: 07.12.2025 13:59після діагностики
диагностика и будет заключаться в ремонте, приблизительно как описал St-Paul
так что просто "на диагностику" ни один адекватный СЦ брать не будет
tablestikus
Member

Повідомлення

DDt: 08.12.2025 11:50
tablestikus: 07.12.2025 13:59після діагностики
диагностика и будет заключаться в ремонте, приблизительно как описал St-Paul
так что просто "на диагностику" ни один адекватный СЦ брать не будет
У мене сервісні центри брали і ноути і материнки з прогаром. Десь в 50% ще й ремонтували і воно потім працювало.
DDt
Member

Повідомлення

tablestikus: 08.12.2025 20:08У мене сервісні центри брали і ноути і материнки з прогаром.
???
т.е приносил в сервисный цент материнку с прогаром и просил сделать "диагностику" и брали именно на диагностику?
tablestikus
Member

Повідомлення

DDt: 08.12.2025 20:30
tablestikus: 08.12.2025 20:08У мене сервісні центри брали і ноути і материнки з прогаром.
???
т.е приносил в сервисный цент материнку с прогаром и просил сделать "диагностику" и брали именно на диагностику?
Так, щоб потім вже вирішувати чи варто ремонтувати за озвучений цінник.
St-Paul
Junior

Повідомлення

Тут питання головне, що буде за СЦ.
Наприклад, якби менi таку мамку принесли й там просто замiнити чип... то що я на тому зароблю?

А СЦ, це як i лiкар, у наш час, повинен бути "блат", тобто Знайомий хтось
Ви йому якiсь послуги, вiн вам Чесну дiагностику та ремонт! :rotate:

Я почав сам собi дiагностувати тодi, коли зрозумiв - що iнодi, краще взяти БУ анiж ремонтувати.
Але зараз, БУ можуть впарити пiджарену, тому тiльки до перевiрених продавцiв, наприклад ось тут, на сайтi.
Book3r
Junior

Повідомлення

Є нова інфа 😄 в сц сказали що сенсу ремонтувати немає. Бп перевірили по напрузі, сказали ок. Оперативну памʼять не змогли, тому що не мають на чому. Прикріплю фото, що прислали з сц. Як причину сказали: просто не пощастило, щось пішло не так. Дуже професійно.
Вкладення
IMG_0550.jpeg
IMG_0551.jpeg
IMG_0552.jpeg
IMG_0553.jpeg
kirphum
Junior

Повідомлення

Жесткач. Соболезную.
Похоже прогорели контакты "CPU AUX (VCCIN AUX)
относится к дополнительной линии питания процессора, которая обеспечивает стабильность, особенно при высоких нагрузках или разгоне, подавая необходимое напряжение через материнскую плату, а не напрямую из основного 8-пинового разъема."
Відповісти