Microsoft представила революційний чип Majorana 1 для квантових обчислень

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
miroslav_mm
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Microsoft представила революційний чип Majorana 1 для квантових обчислень

Ну ніфігассе :eek: Раніше читав що там потрібна температура для обчислень -270 С
Короче в поєднанні з ШІ шкіряним мішкам скоро триндець...
leif
Member

Повідомлення

miroslav_mm: 20.02.2025 11:31Короче в поєднанні з ШІ шкіряним мішкам скоро триндець
хуанг нещодавно казав, що квантові не раніше ніж через 20 років. невідомо правда, чи він був в курсі сабжевої розробки :popcorn:
AssayMAS
Member

Повідомлення

я у мамы дурачек но как на квантовом процессоре 2+2 посчитать? а с приемлемой точностью? И во сколько раз будет быстрее посчитать чем на кремнии?
Я от этих квантовых прототипов профита в обозримом будущем не вижу... .
Timedemo
Member

Повідомлення

AssayMAS: 20.02.2025 11:53 я у мамы дурачек но как на квантовом процессоре 2+2 посчитать? а с приемлемой точностью? И во сколько раз будет быстрее посчитать чем на кремнии?
ну да. майкрософт дибилы просто так игратся с чем-то.
dret09
Member

Повідомлення

AssayMAS: 20.02.2025 11:53 я у мамы дурачек но как на квантовом процессоре 2+2 посчитать? а с приемлемой точностью? И во сколько раз будет быстрее посчитать чем на кремнии?
Квантові проци не для лінійних обчислень, а для паралельної обробки величезних масивів даних
Wahoo
Member

Повідомлення

dret09: 20.02.2025 12:15
Квантові проци не для лінійних обчислень, а для паралельної обробки величезних масивів даних
Так это же буквальное описание предназначения ГПУ.
login55
Member

Повідомлення

то воно PhysX в якійсь древній ігрусі зможе обрахувати без затиків? ))
block_stupid
Member

Повідомлення

AssayMAS
Хтось їм навмисно приписував універсальність, для заманухи на гроші. Хтось просто згвалтований журналіст.
Вище вже відповіли один із варіантів застосування.
Це як і з оптичними обчисленнями, чи навіть аналоговими.
Приписують як вбивцю сучасної логіки.
Вони скоріше будуть як співпроцесори, можливо інтегровані навіть на 1 чіпу (і такі розробки ведуться, тестуються).
Сучасний навіть кремній не вмре ще дуже довго і потенціал у нього ще неймовірний, але при деяких умовах та не кімнатних температурах та здоровехному споживанню, потрібні будуть величезні енергетичні буфери та дешеві але дуже ємнісні суперконденсатори (такі як наприклад для термояду використовують)
А окрім кремнію розробляються інші варіанти, які ще в десятки разів краще потенційно будуть.
Alexsandr
Member

Повідомлення

leif: 20.02.2025 11:41
miroslav_mm: 20.02.2025 11:31Короче в поєднанні з ШІ шкіряним мішкам скоро триндець
хуанг нещодавно казав, що квантові не раніше ніж через 20 років. невідомо правда, чи він був в курсі сабжевої розробки :popcorn:
Предоставили 8 кубитов. Где-то читал, что для более -менее массовых применений нужны десятки тысяч кубитов минимум, а лучше сотни тысяч и миллионы. До этого пока не добрались, хотя некоторые вычисления уже делаются.

Отправлено спустя 5 минут 2 секунды:
Легко, повторить вычисления кучу раз и взять тот результат что чаще повторялся :) Кремний (или что там вместо него, германий?) никуда не денутся, куча вычислений куда проще делается на кремнии. т.е. гибриды этакие будут в будущем.
miroslav_mm
Member

Повідомлення

Простими словами, звичайний комп'ютер шукає відповідь на задачу перебираючі варіанти по черзі поки не знайде вірну відповідь, наприклад шукає цифру 11 із переліку від 0 до 100, а квантовий одразу має доступ до 100 і бачить цю цифру 11. Якось так. )

Це як дибільний всесвіт MARVEL та DC, де спочатку в нашому світі є Залізна людина, а в паралельному світі Танос, от Квантовий комп'ютер має доступ одночасно до всіх вимірів. :D
CADR
Member

Повідомлення

Квантовые вычисления - это смерть для криптографии в текущем виде. А это электронные подписи, крипта и т.д. и т.п.
SmileKnight
Junior

Повідомлення

miroslav_mm: 20.02.2025 13:40 Простими словами, звичайний комп'ютер шукає відповідь на задачу перебираючі варіанти по черзі поки не знайде вірну відповідь, наприклад шукає цифру 11 із переліку від 0 до 100, а квантовий одразу має доступ до 100 і бачить цю цифру 11. Якось так. )

Це як дибільний всесвіт MARVEL та DC, де спочатку в нашому світі є Залізна людина, а в паралельному світі Танос, от Квантовий комп'ютер має доступ одночасно до всіх вимірів. :D
Блін, чудово сказано :beer: :super:
EvhenS
Member

Повідомлення

miroslav_mm
Вимбачте, але в перший раз десь в 87му прочитав, що квантові комп'ютери будуть масовими в середині 90х. Зараз 2025 і квантовий комп'ютер розклав на множники число 21 і ще кажуть молекулу водню змоделював.
Шкіряним мішкам нічого не загрожуватиме ще довго.
VovaII
Member

Повідомлення

Wahoo: 20.02.2025 12:21Так это же буквальное описание предназначения ГПУ.
Якщо у них все вийде і Мікрософт випустить відяху... Інші три конкуренти перестануть бути виробниками відях! :eek:

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
EvhenS: 20.02.2025 15:08Шкіряним мішкам нічого не загрожуватиме ще довго.
Щоб зробити дуже розумний ШІ, потрібно самим щось у голові мати. А дивлячись кого народи обирають собі за президентів... потрібно боятись не ШІ.
Alexsandr
Member

Повідомлення

CADR: 20.02.2025 13:52 Квантовые вычисления - это смерть для криптографии в текущем виде. А это электронные подписи, крипта и т.д. и т.п.
текущая криптография уже делается новая из расчета квантовых вычислений. Постквантовая криптография не забывается при разработках новинок.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Чип Majorana 1 имеет всего 8 кубитов
Чтобы взломать серьёзные пароли, нужны миллионы кубитов.
Для 128-битного AES-шифрования потребуется около 1 миллиарда кубитов.
Текущие квантовые компьютеры не могут запустить алгоритм Гровера на реальных масштабах
Сверхпроводниковые квантовые процессоры (IBM, Google) могут запускать алгоритм Гровера, но пока только для очень коротких ключей (4–6 бит).
Есть квантоустойчивые алгоритмы
Современная криптография разрабатывает алгоритмы, устойчивые к квантовому взлому (например, постквантовые стандарты NIST).
Например, AES-256 останется безопасным даже при наличии мощного квантового компьютера.
Вывод
Majorana 1 не может взломать пароли, потому что у него слишком мало кубитов.
В будущем мощные квантовые компьютеры смогут ломать слабые пароли и RSA-шифрование, но для этого потребуется гораздо больше кубитов и качественные алгоритмы коррекции ошибок.
Хорошие длинные пароли (например, 16 символов) всё равно останутся надёжными в обозримом будущем.
VovaII
Member

Повідомлення

Inqizitor2022
Вы случайно не владелец банка?..
miroslav_mm
Member

Повідомлення

EvhenS: 20.02.2025 15:08 miroslav_mm
Вимбачте, але в перший раз десь в 87му прочитав, що квантові комп'ютери будуть масовими в середині 90х. Зараз 2025 і квантовий комп'ютер розклав на множники число 21 і ще кажуть молекулу водню змоделював.
Шкіряним мішкам нічого не загрожуватиме ще довго.
Цікаво ще й те, що коли почали масово говорити про ШІ, всі сказали шо розвиток робототехніки та ШІ призведе до того що не потрібні будуть "робочі руки", що призведе до масових скорочень, але стається трішки наоброт, непотрібні стають "робочі голови".
Гарний приклад з ІТ індрустрією, де ШІ вже забрав частину ринку праці і компанії масово скорочують працівників. А от сантехніку Петі це не загрожує. :D

П.С.
Більше всього розвиток таких технологій (квантові компютери/ШІ) наганяють страх в сфері кібервійн. Я думаю в самий найближчий час ми будемо читати в новинах про новий вірус, створений за допомогою ШІ та який має ШІ в собі, який без проблем аналізує обладнання, шукає бекдори, на льоту себе переписує та компілює в разі виявлення, ітд.ітп.

Можливо ізраіль вже таке зробив, допрацював свій Pegasus. :-/
Yalg
Member

Повідомлення

miroslav_mm: 20.02.2025 11:31Раніше читав що там потрібна температура для обчислень -270 С
А разве этому - нет?

Отправлено спустя 4 минуты 13 секунд:
CADR: 20.02.2025 13:52Квантовые вычисления - это смерть для криптографии в текущем виде. А это электронные подписи, крипта и т.д. и т.п.
Скорее нет чем да, если сильно надо - то паяльник справится лучше. А если не настолько то и банальное ограничение на 5 попыток в час работает отлично.
Мест где квантовые вычисления сломают криптографию немного.
CADR
Member

Повідомлення

Alexsandr: 20.02.2025 15:27
CADR: 20.02.2025 13:52 Квантовые вычисления - это смерть для криптографии в текущем виде. А это электронные подписи, крипта и т.д. и т.п.
текущая криптография уже делается новая из расчета квантовых вычислений. Постквантовая криптография не забывается при разработках новинок.
Так я так и написал, что для криптографии в текущем виде.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Inqizitor2022: 20.02.2025 15:28 ...
Текущие квантовые компьютеры не могут запустить алгоритм Гровера на реальных масштабах
Сверхпроводниковые квантовые процессоры (IBM, Google) могут запускать алгоритм Гровера, но пока только для очень коротких ключей (4–6 бит).
...
Ну, первые компьютеры на лампах тоже сейчас кажутся смехотворными по вычислительным способностям.
Відповісти