Останні статті і огляди
Новини
Огляд головних подій 2024 року зі світу апаратного забезпечення
-
Volodya811
Member
Пропоную обговорити Огляд головних подій 2024 року зі світу апаратного забезпечення
Головна реальна подія року - це вихід нового і вдалого покоління відеокарт від Інтел. Це вселяє отпимізм, що китайська родина отримає конкурента. Можливо, восени цього року будуть більш потужніші відеокарти від синіх. Все решта - без "проривів".
Головна реальна подія року - це вихід нового і вдалого покоління відеокарт від Інтел. Це вселяє отпимізм, що китайська родина отримає конкурента. Можливо, восени цього року будуть більш потужніші відеокарти від синіх. Все решта - без "проривів".
-
beeer
Junior
Саме цікаве, що щось подібне було вже: Intel 740 запам'ятався усім західним оглядачам "розчаровуючою продуктивністю". А от мені він запам'ятався як 3Д-прискорювач, який можна було купити на стипендію і який в принципі працював. А більше за ті гроші не було чого і бажати.
-
Volodya811
Member
У мене не було у той час відеокарти Інтел 740. Хоча було багато чого (S3, ATI Rage 128, 3Dfx Вуду 2, Нвідіа Ріва ТНТ). Але, Інтел пішов з ринку відеокарт по причині низької рентабельності на той час. Процесори було ЗНАЧНО вигідніше виготовляти. Не дарма АМД купила АТІ, а не навпаки.beeer: ↑ 30.12.2024 14:59 Саме цікаве, що щось подібне було вже: Intel 740 запам'ятався усім західним оглядачам "розчаровуючою продуктивністю". А от мені він запам'ятався як 3Д-прискорювач, який можна було купити на стипендію і який в принципі працював. А більше за ті гроші не було чого і бажати.
-
Kashtan
Member
Головний успіх року - 9800X3D.
Головний провал століття - Lion Cove.
Головний провал століття - Lion Cove.
-
Звезда S0-2
Member
Главное событие - это официальное представление Нвидиа 50-серии. Но они затягивают. А так, пока топовый АМД процессор - главное событие.
-
denizen
Member
по факту ні AMD процесор, ні нова лінійка Nvidia не є проривом, а така собі еволюція
-
Ande76
Junior
Спасибо за Вашу работу! С наступающим!
-
mrigi
Member
прориву баштана хворого діда не сталося, тому головної події нема
-
Захар Беркут
Member
Дякую автору за матеріал та об'єктивність, з наближенням нового року усіх, з святами!
І щоб країна фашист, терорист, сатаніст, канібал росія у новому році зникла, з найкращими побажаннями.
І щоб країна фашист, терорист, сатаніст, канібал росія у новому році зникла, з найкращими побажаннями.
-
_Andrik_
Member
То чому в профілі досі зелена карта ? Зраджувати своєму ідолу , гріх .Volodya811: ↑ 30.12.2024 14:42 Пропоную обговорити Огляд головних подій 2024 року зі світу апаратного забезпечення
-
Volodya811
Member
У мене зараз все "залізо" від компаній першого ешелону. Навіть мишка І телефон у мене не Опа і не Ксяомі, а Самсунг. Люблю добрі речі, нехай і трохи дорожче._Andrik_: ↑ 30.12.2024 21:28То чому в профілі досі зелена карта ? Зраджувати своєму ідолу , гріх .Volodya811: ↑ 30.12.2024 14:42 Пропоную обговорити Огляд головних подій 2024 року зі світу апаратного забезпечення
Але, багато людей купує "залізо" від компаній другого ешелону. І радіє, що трохи зекономили.
Я для себе виришів купувати бренди, нехай і на 10-20% дорожче. Мені важливіше мати річ, яка радує душу, а не другосортна продукція з неповною сумісністю та іншими різними, нехай і дрібними нюансами. Кожному своє
Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
П.С. Часто купую продукцію і українських брендів. Зараз клавіатура Хатор (клави - це окрема тема, пізніше розпишу). Різні блоки живлення, кабелі - ПоверПлант.
-
MetalistForever
Member
А лично для меня, стало открытием это развитие линейки видух от Intel и усиленное развитие XeSS ( который очень быстро догоняет по качеству DLSS ). Всех с Новым Годом ( Future ) и желаю просто выжить,а также надеюсь на МИР и не снятия санкций з москаликів ! Тоді Майбутнє Є ! А если война продолжится на весь 2025 год ,то железо и RTX 5090, а также новый глючный проц Intel - это то , о чем я буду думать в последнюю очередь
-
cspp
Member
прогресс идёт, хотя и понемногу, главное дожить до самых вкусняшек, нанометров, топсов, мопсов и прочей ерунды
-
Nutbar
Member
Якби ж ще цей успіх був не тільки на папері. Придбати можна тільки у бариг за оверпрайс, не потрібні такі успіхи.Kashtan: ↑ 30.12.2024 16:25 Головний успіх року - 9800X3D
-
Захар Беркут
Member
От погоджуюсь, я от ще у липні придбав за 279євро 7800х3d - щось мене торкнуло його узяти коли і 5700x3d купляв, а що зараз трапилось не розумію з цінами? Це такий вдалий 9800x3d що здорожчали 7800x3d, чи я якось логіки не бачу у цих 2-3%+ "вдалої" швидкодії.Nutbar: ↑ 31.12.2024 05:01Якби ж ще цей успіх був не тільки на папері. Придбати можна тільки у бариг за оверпрайс, не потрібні такі успіхи.Kashtan: ↑ 30.12.2024 16:25 Головний успіх року - 9800X3D
Як я зрозумів то це причина у тому що зменшили об'єми виробництва на користь нових, які не сильно краще за попередніх, а спекуляції вбили усю вдалість цих процесорів, без належної кількості у доступі.
-
VRoman
Member
Главный провал столетия был у АМД с её Бульдозерами, когда IPC не вырос, а наоборот упал. Это ввело всех в застой процессоростроения на 6 лет с 2011 до 2017. Core Ultra на этом фоне ещё терпимо смотрится. Хотя у Core Ultra тоже есть большая огрешность с отключением мелких ядер от кольцевой шины и кэша L3. Вот зачем они так стрельнули себе в ногу? Так и хочется крикнуть Интел: вырежте мелкия ядра, верните многопоточность и клепайте 8, 12 и 16 ядерники из этого теста.
-
Sanьka
Member
Це ви про Джигабайт .....ну окVolodya811: ↑ 31.12.2024 01:17своєму ідолу , гріх
У мене зараз все "залізо" від компаній першого ешелону
Дешевий китайський Китай, де навіть наклейка робиться в Китаї. Аналогічно і Хатору.Volodya811: ↑ 31.12.2024 01:17Різні блоки живлення, кабелі - ПоверПлант.
Я не кажу що воно погане, але для того хто тут вєщає про любов до брендів......
З.І. що стосується ПК, то останній український БЖ був формату АТ БП2-200-2 зібраний на заводі Маяк.
-
ronemun
Advanced Member
я розумію що профіль сайту далекий від серверів, але варто було б згадати вихід Epyc на ядрах Zen5.
В них є 2 важливих рішення, які скоро перейдуть в десктопи:
1. 16 ядерний чіплет Zen5c з спільним кешом 32Мбайт займає всього 71 мм2. Тобто повноцінне ядро Zen5 зі своїм 1Мбайтом L2 і 2 МБ L3 це лише 4,5 мм2 разом з кільцевою шиною інтерфейсом IF.
2. навіть 64 ядерний Epyc працює на частоті 4+ ГГц на всі ядра і >5 ГГц в турбобусті, а середня частота явно вища 4,5.
щодо улюбленого всіма 3д кешу теж є 2 добрих новини
1. новий техпроцес GAAFET, серйозно зменшить розміри комірок SRAM, як у TSMC, так і у Intel. Це важливо, тому що зарашні техпроцеси вже не зменшували комірку, а загальний обєм кешу/файлу регістру необхідно чим раз більший через сильне відставання швидкості памяті
2. появився дуууже дешевий і простий спосіб приєднання кешу і інших кристалів - лицем (тобто стороною з транзисторами і металізацією) один до одного. Тепер потрібно буде в рази меньше отворів для TSV, або й взагалі непотрібно, і зовсім не потрібно буде стесувати кристали - менші кристали просто напаються на потрібні місця поверху основного. А головне що це дуууже швидко, настільки що Інтел обіцяє напаювати тисячі таких кристалів на цілу пластину 300 мм2 всього за 15 хв !!! А якщо подумати - всі блоки кешу це не що інше як мінібанки, розміром біля 1 мм2, незалежні одне від одного, як чіпи памяті на планці памяті. Так напаювати можна навіть кеш L2 тому що дуже близький контакт дозволить працювати з мінімальними затримками і вже не буде причини втрати сигналу на високій частоті
В них є 2 важливих рішення, які скоро перейдуть в десктопи:
1. 16 ядерний чіплет Zen5c з спільним кешом 32Мбайт займає всього 71 мм2. Тобто повноцінне ядро Zen5 зі своїм 1Мбайтом L2 і 2 МБ L3 це лише 4,5 мм2 разом з кільцевою шиною інтерфейсом IF.
2. навіть 64 ядерний Epyc працює на частоті 4+ ГГц на всі ядра і >5 ГГц в турбобусті, а середня частота явно вища 4,5.
щодо улюбленого всіма 3д кешу теж є 2 добрих новини
1. новий техпроцес GAAFET, серйозно зменшить розміри комірок SRAM, як у TSMC, так і у Intel. Це важливо, тому що зарашні техпроцеси вже не зменшували комірку, а загальний обєм кешу/файлу регістру необхідно чим раз більший через сильне відставання швидкості памяті
2. появився дуууже дешевий і простий спосіб приєднання кешу і інших кристалів - лицем (тобто стороною з транзисторами і металізацією) один до одного. Тепер потрібно буде в рази меньше отворів для TSV, або й взагалі непотрібно, і зовсім не потрібно буде стесувати кристали - менші кристали просто напаються на потрібні місця поверху основного. А головне що це дуууже швидко, настільки що Інтел обіцяє напаювати тисячі таких кристалів на цілу пластину 300 мм2 всього за 15 хв !!! А якщо подумати - всі блоки кешу це не що інше як мінібанки, розміром біля 1 мм2, незалежні одне від одного, як чіпи памяті на планці памяті. Так напаювати можна навіть кеш L2 тому що дуже близький контакт дозволить працювати з мінімальними затримками і вже не буде причини втрати сигналу на високій частоті
-
dead_rat
Member
Вітаю, в тебе більш дорогі наклейки на тому ж самому китайському хламіVolodya811: ↑ 31.12.2024 01:17У мене зараз все "залізо" від компаній першого ешелону. Навіть мишка І телефон у мене не Опа і не Ксяомі, а Самсунг. Люблю добрі речі, нехай і трохи дорожче.
Але, багато людей купує "залізо" від компаній другого ешелону. І радіє, що трохи зекономили.
Я для себе виришів купувати бренди, нехай і на 10-20% дорожче. Мені важливіше мати річ, яка радує душу, а не другосортна продукція з неповною сумісністю та іншими різними, нехай і дрібними нюансами. Кожному своє
Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
П.С. Часто купую продукцію і українських брендів. Зараз клавіатура Хатор (клави - це окрема тема, пізніше розпишу). Різні блоки живлення, кабелі - ПоверПлант.
-
Alekss
Member
цитата:
чипи Ryzen 8040 (Hawk Point) продуктивністю NPU-блоку: 16 TOPS. Але навіть такий апгрейд не дозволив їм прописатися в комп'ютерах класу Microsoft Copilot+ PC. Для них, нагадуємо, необхідний NPU з обчислювальною потужністю від 40 TOPS.
Microsoft никогда не утверждала, что требуется "необхідний NPU з обчислювальною потужністю від 40 TOPS". Это некая условная "идеальная" рекомендация от Microsoft, которая является скорее мировой ценой на дрова, чем реальным требованием к производительности Ai Copilot. Также производительность в TOPS считается не по Npu блоку, а по всему чипу вместе с GPU.
Например:
Ryzen™ 9 8945HS - Overall TOPS - Up to 39 TOPS.
Ryzen™ 7 8845HS - - Overall TOPS - Up to 38 TOPS.
Ryzen Gpu все равно не имеет tensor cores и не использует Cuda. Поэтому, для параллельных вычислений в работе Copilot (или любой другой LLM) будет использовать OpenCl и ROCm (если вдруг кому очень понадобится) вместе с NPU Блоком.
Подход Nvidia в виде закрытия Cuda для других производителей Gpu (AMD, intel), привел к очень большой капитализации компании и монополизации рынка ускорителей искусственного интеллекта (LLM) и Gpu. Ничего более отвратительного нельзя придумать для развития индустрии (LLM) искусственного интеллекта в целом. Жадность Хуанга не знает границ. Амd как и Intel делает все свои разработки открытыми для всех.
Возможно, что это приведет к многомиллиардным судебным искам в США и огромным убыткам в будущем для Nvidia, по поводу монополизации рынка. На это уже нарвалась Google монополизировав поиск и рекламу в Chrome.
чипи Ryzen 8040 (Hawk Point) продуктивністю NPU-блоку: 16 TOPS. Але навіть такий апгрейд не дозволив їм прописатися в комп'ютерах класу Microsoft Copilot+ PC. Для них, нагадуємо, необхідний NPU з обчислювальною потужністю від 40 TOPS.
Microsoft никогда не утверждала, что требуется "необхідний NPU з обчислювальною потужністю від 40 TOPS". Это некая условная "идеальная" рекомендация от Microsoft, которая является скорее мировой ценой на дрова, чем реальным требованием к производительности Ai Copilot. Также производительность в TOPS считается не по Npu блоку, а по всему чипу вместе с GPU.
Например:
Ryzen™ 9 8945HS - Overall TOPS - Up to 39 TOPS.
Ryzen™ 7 8845HS - - Overall TOPS - Up to 38 TOPS.
Ryzen Gpu все равно не имеет tensor cores и не использует Cuda. Поэтому, для параллельных вычислений в работе Copilot (или любой другой LLM) будет использовать OpenCl и ROCm (если вдруг кому очень понадобится) вместе с NPU Блоком.
Подход Nvidia в виде закрытия Cuda для других производителей Gpu (AMD, intel), привел к очень большой капитализации компании и монополизации рынка ускорителей искусственного интеллекта (LLM) и Gpu. Ничего более отвратительного нельзя придумать для развития индустрии (LLM) искусственного интеллекта в целом. Жадность Хуанга не знает границ. Амd как и Intel делает все свои разработки открытыми для всех.
Возможно, что это приведет к многомиллиардным судебным искам в США и огромным убыткам в будущем для Nvidia, по поводу монополизации рынка. На это уже нарвалась Google монополизировав поиск и рекламу в Chrome.