Kioxia налагодила випуск чипів пам'яті 3D NAND QLC із рекордною ємністю

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Vlaad13
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Kioxia налагодила випуск чипів пам'яті 3D NAND QLC із рекордною ємністю
Это все благодаря нашему форуму кстати :laugh:
Classique
Member

Повідомлення

Красиво написано, але нема кількості перезаписів. Без них толку від інфо 0,Х
nazar-pc
Member

Повідомлення

Classique: 03.07.2024 17:48 Красиво написано, але нема кількості перезаписів. Без них толку від інфо 0,Х
У скількох SSD ви використали принаймні 10% ресурсу щоб про це турбуватися?
Мої SSD до 2% використовують до того як я їх продаю, а я їх використовую більше за середньостатистичного користувача.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

QLC на 4 гб - зачем? TLC минимум нужно делать.
mrigi
Member

Повідомлення

nazar-pc: 03.07.2024 18:17У скількох SSD ви використали принаймні 10% ресурсу щоб про це турбуватися?
Викатав 850 Pro (2bit mlc) до овер сотні бедсекторів. Перед цим якийсь корсаір був теж викатаний до тотальних бедів. І це були просто системні диски. А до QLC я навіть не підійду близько.
Classique
Member

Повідомлення

nazar-pc: 03.07.2024 18:17
Classique: 03.07.2024 17:48 Красиво написано, але нема кількості перезаписів. Без них толку від інфо 0,Х
У скількох SSD ви використали принаймні 10% ресурсу щоб про це турбуватися?
Мої SSD до 2% використовують до того як я їх продаю, а я їх використовую більше за середньостатистичного користувача.
Достатньо, щоб не ставити QLC системним на відповідальній машині.

Я не маю проти QLC принципово нічого особистого, але інформація про ресурс є однією з ключових в цьому сегменті і має бути прокомунікована.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

видно що ви взагалі не в курсі як флеш працює.
всього 30% зарезервованих комірок збільшуть ресурс в 10 раз, гарантія 3 перезаписи в день протягом 5 років. А 45-50% резерву забезпечують 30 перезаписів щодня протягом 5 років. І це Гарантія на самі круті серверні диски, а для звичайних ресурс в рази більше.
А головне, що QLC там тільки в загальному, адже в реалі запис іде в комірки в режимі SLC, що знааачно крутіше ніж в MLC, а SLC режим зараз витримує сотні тися перезаписів.
Зарашній флеш це не той що 10 років тому був, він надійніший на порядки.
Sanc
Member

Повідомлення

mrigi: 03.07.2024 20:25
nazar-pc: 03.07.2024 18:17У скількох SSD ви використали принаймні 10% ресурсу щоб про це турбуватися?
Викатав 850 Pro (2bit mlc) до овер сотні бедсекторів. Перед цим якийсь корсаір був теж викатаний до тотальних бедів. І це були просто системні диски. А до QLC я навіть не підійду близько.
Intel 660P 2Tb - 4 роки, досі 98% ресурсу, з яких 2 роки - системним
Що Ви з Вашим диском робили? Майнінг чи рендер?
nazar-pc
Member

Повідомлення

mrigi: 03.07.2024 20:25
Та вбити можна все що завгодно, але хіба диск не продовжив працювати нормально попри погані сектори? Це ж не кінець для нього, просто моніторинг смарту показує що диск зношується.
Тим більше 850 Pro це диски десятирічної давності з відповідними об'ємами і технологіями вирівнювання рівня зношення і так далі.
З сучасними 1-2Т дисками, а тим більше 4-8-16Т на які скоріше за все підуть чіпи зі статті це буде ще менша проблема.

Та й загалом завжди буде вибір між дешевими дисками з меншим ресурсом та дорогими з значно вищим, але абсолютна більшість користувачів не використає і 10% за гарантійний термін.
Skeefeeng
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 03.07.2024 20:24 QLC на 4 гб - зачем? TLC минимум нужно делать.
Я на одной из работ был слегка шокирован, узнав, что основной сервер работает на самсунгах 870 QVO и предыдущий админ уверял, что я не разбираюсь, а это серверные диски :gigi:
finalplayer
Member

Повідомлення

Skeefeeng: 04.07.2024 11:39 Я на одной из работ был слегка шокирован, узнав, что основной сервер работает на самсунгах 870 QVO и предыдущий админ уверял, что я не разбираюсь, а это серверные диски :gigi:
ну вот он вставил их в сервер и стали они серверными :D
l-m
Member

Повідомлення

Максимально на M.2 2280 влазить 8 чіпів пам'яті якщо робити двосторонній - 8*4 = 32 ТБ. Ну або односторонній на 16 ТБ.
Це прямо краса, щоб не шукати материнські плати з 4-5 роз'ємами M.2 (хоча таких все більше стає).
Ostin
Member

Повідомлення

ronemun: 03.07.2024 22:24всього 30% зарезервованих комірок збільшуть ресурс в 10 раз
Де це такі дослідження є? Я колись щось подібне читав, і там математика зійшлась, що після 25% сенсу збільшувати резерви майже не було. Ну до 20% крива лінія в принципі йшла бадьоро, щоб задуматись, якщо це критично комусь. Але ж ссд вже із заводу йдуть з певною кількістю резерву.
nikolaiii
Member

Повідомлення

Skeefeeng: 04.07.2024 11:39
Inqizitor2022: 03.07.2024 20:24 QLC на 4 гб - зачем? TLC минимум нужно делать.
Я на одной из работ был слегка шокирован, узнав, что основной сервер работает на самсунгах 870 QVO и предыдущий админ уверял, что я не разбираюсь, а это серверные диски :gigi:
На нашому сервері стояли в рейді intel p600. Як на мене найгірше, що можна було вигадати, але рейд без ключа можна було запускати лише на ссд від Інтел.
VovaII
Member

Повідомлення

Поясніть, бо зовсім заплутався:
Завдяки новим чипам максимальна місткість однієї BGA-мікросхеми 3D NAND QLC збільшується до 4 Тбайт, для чого в ній буде об'єднано 16 кристалів. Додамо, що в одному SSD формату M.2 виробники можуть використати кілька таких мікросхем.

На додаток до вищеописаних 2-Тбіт кристалів QLC компанія представила нові чипи 3D NAND QLC місткістю 1 Тбайт.
Як вони 2-Тбіт повязали із 4 Тбайт? :insane:
vmsolver
Member

Повідомлення

VovaII: 04.07.2024 19:10Як вони 2-Тбіт повязали із 4 Тбайт?
2 Тбит чип / 8 (бит в байте) * 16 кристаллов = 4 Тбайт в сборке
avuremybe
Member

Повідомлення

VovaII: 04.07.2024 19:10 Поясніть, бо зовсім заплутався:
Завдяки новим чипам максимальна місткість однієї BGA-мікросхеми 3D NAND QLC збільшується до 4 Тбайт, для чого в ній буде об'єднано 16 кристалів. Додамо, що в одному SSD формату M.2 виробники можуть використати кілька таких мікросхем.

На додаток до вищеописаних 2-Тбіт кристалів QLC компанія представила нові чипи 3D NAND QLC місткістю 1 Тбайт.
Як вони 2-Тбіт повязали із 4 Тбайт? :insane:
16*2Тб = 32Тб = 4ТБ
AssayMAS
Member

Повідомлення

mrigi: 03.07.2024 20:25А до QLC я навіть не підійду близько
год гарантии дают - на год и хватит...сча X300 от объёма декларируют на Х100..150 (то есть треть-половина выработки) начинаются проблемы со скоростью. Полное стирание на чуть чуть жизнь продлевает - продать "недалёким" верящим в халяву.
Classique
Member

Повідомлення

ronemun: 03.07.2024 22:24
видно що ви взагалі не в курсі як флеш працює.
всього 30% зарезервованих комірок збільшуть ресурс в 10 раз, гарантія 3 перезаписи в день протягом 5 років. А 45-50% резерву забезпечують 30 перезаписів щодня протягом 5 років. І це Гарантія на самі круті серверні диски, а для звичайних ресурс в рази більше.
А головне, що QLC там тільки в загальному, адже в реалі запис іде в комірки в режимі SLC, що знааачно крутіше ніж в MLC, а SLC режим зараз витримує сотні тися перезаписів.
Зарашній флеш це не той що 10 років тому був, він надійніший на порядки.
Відсипте :)

Overprovisioning це добре, але для іншого .

Ресурс комірки - ключова характеристика конкретної пам'яті ц має бути оприлюднений.

Всі супутні технології це добре, але ключова характеристика має бути зазначеною.
Відповісти