Отакої.
Вчора Хуанг казав що ШІ рішення конкурентів і безкоштовно нікому не потрібні
![:D :D](./images/smilies/biggrin.gif)
Може й тому інтел також планують бути таким же контрактним виробником як TSMC що внесе хоч якусь конкуренцію в цю сферу. Хоча залежність обох від ASML в обладнанні залишається.erazel: ↑ 12.03.2024 11:29 Ну тут все залежить яка моча вдарить в голову дирекції TSMC і кого вони запустять на нові замовлення на свої лінії. Толку з того що ти розробив чіп якщо його ще виготовити треба. І ось тут TSMC може почати вирішувати чиї акциї мають рости.
Саме цікаве що що Інтел що АМД мали ж свої літографічні фабрики. Як зараз не знаю, давно на те увагу не звертав. Але раніше вони ж власноруч випускали власні процесори. Тобто персонал навчений, логістика і все супутнє мало б бути напрацьоване.aaleksandrenko: ↑ 12.03.2024 11:34 Може й тому інтел також планують бути таким же контрактним виробником як TSMC що внесе хоч якусь конкуренцію в цю сферу. Хоча залежність обох від ASML в обладнанні залишається.
Не факт, що той персонал ще взагалі числиться в амуде. Вони з 2019 року (а це вже на хвилинку 5 років) сидять на TSMC, до того (а це фуфікси та зени першого та другого покоління) були на globalfoundry, дивно було б тримати в штаті працівників, які фактично нічого не роблять (бо літографії своєї немає) 10 роківerazel: ↑ 12.03.2024 11:41Саме цікаве що що Інтел що АМД мали ж свої літографічні фабрики. Як зараз не знаю, давно на те увагу не звертав. Але раніше вони ж власноруч випускали власні процесори. Тобто персонал навчений, логістика і все супутнє мало б бути напрацьоване.aaleksandrenko: ↑ 12.03.2024 11:34 Може й тому інтел також планують бути таким же контрактним виробником як TSMC що внесе хоч якусь конкуренцію в цю сферу. Хоча залежність обох від ASML в обладнанні залишається.
На скільки я пам'ятаю раніше АМД користувались послугами GlobalFoundries. Загуглив трохи. Це був підрозділ АМД, але вони їх продали в 2009 році, і зараз GlobalFoundries це як TSMC, але спеціалізуються на більш зрілих техпроцесах.erazel: ↑ 12.03.2024 11:41Саме цікаве що що Інтел що АМД мали ж свої літографічні фабрики. Як зараз не знаю, давно на те увагу не звертав. Але раніше вони ж власноруч випускали власні процесори. Тобто персонал навчений, логістика і все супутнє мало б бути напрацьоване.aaleksandrenko: ↑ 12.03.2024 11:34 Може й тому інтел також планують бути таким же контрактним виробником як TSMC що внесе хоч якусь конкуренцію в цю сферу. Хоча залежність обох від ASML в обладнанні залишається.
Це не зовсім так. На той час у інтелу були найкращі техпроцесси. Ну і не одними техпроцесами брав інтел...aaleksandrenko: ↑ 12.03.2024 11:56А АМД почала себе позиціонувати як безфабрична компанія, бо саме через GlobalFoundries яка не могла забезпечити найновіші тех процеси АМД сильно почала відставати. По договору вони мали робити процесори тільки на GlobalFoundries поки не переглянули ці правила.
Якщо треба найкраще - з альтернативами тайваньцям проблеми.aaleksandrenko: ↑ 12.03.2024 11:56І зараз необмежені якимось виробником, хто може краще там і роблять. Так само як нвідія, випускала чіпи то на TSMC то на самсунг фабриках.
Схоже на то, бо з їхніх брошур:kolio: ↑ 12.03.2024 12:48 ні слова про споживання. Може там рівно не 56% більше жору? Ми то знаємо на що піде Intel заради 200МГц (14900KS).
The Nvidia Hopper H100 GPU is implemented using the TSMC 4N process with 80 billion transistors.
The SXM5 form factor H100 has a thermal design power (TDP) of 700 watts. With regards to its asynchrony, the Hopper architecture may attain high degrees of utilization and thus may have a better performance-per-watt.
Израильская(куплены интелом, лол) Гадя2 - печь по современным меркам. У них с H100 разница в техпроцесс и чуть больше, что много.Intel Gaudi 2 7nm process technology supports card level TDP of 600 watts.
Ціни на такі штуки і не світять як правило. Як домовишся, така ціна і буде.
Так, але кінцевого покупця це не дуже парить.Yalg: ↑ 12.03.2024 13:23С другой стороны это делает H100 куда более универсальной штукой
Посмотрим что будет дальше, когда хайп уменьшится и рынок скорректируется.Scoffer: ↑ 12.03.2024 13:39Так, але кінцевого покупця це не дуже парить.
Техпроцесс та споживання не пов'язані між собою ніяк. Мабуть тільки маркетинговим булшитом.Yalg: ↑ 12.03.2024 13:23Гадя2 - печь по современным меркам. У них с H100 разница в техпроцесс и чуть больше, что много.
Назви техпроцессів (зараз) не пов'язані з фізичними розмірами елементів, і формально рівні т/п від різних виробників не однакові, але з кожною новою ітерацією продуктивність росте, а споживання - падає (при інших рівних).mrigi: ↑ 12.03.2024 14:29Техпроцесс та споживання не пов'язані між собою ніяк. Мабуть тільки маркетинговим булшитом.
Intel Gaudi2 is offered to system designers in standard OCP OAM 1.1 Mezzanine card form and supports up to 600 TDP Power with passive cooling.
Я думаю що тензоропроци - не межа розвитку нейронок. Як мінімум з дідових загашників можна дістати трансп'ютери або інші пристрої типу "обчислення в/біля пам'яті" бо перш за все нейронки лімітує ПСП, а не потужності числодробильні. Так що ми ще щось побачимо цікаве в цьому напрямку.Yalg: ↑ 12.03.2024 14:08Посмотрим что будет дальше, когда хайп уменьшится и рынок скорректируется.
В поточній реалізації, коли нейрони емулюються на архітектурі Фон Неймана, воно буде впиратись в характеристики памяті. Один з напрямків розвитку це спроба інтерпретації нейрона в кремнії, подивимся що з цього получиться )).Scoffer: ↑ 13.03.2024 00:12 Я думаю що тензоропроци - не межа розвитку нейронок. Як мінімум з дідових загашників можна дістати трансп'ютери або інші пристрої типу "обчислення в/біля пам'яті" бо перш за все нейронки лімітує ПСП, а не потужності числодробильні. Так що ми ще щось побачимо цікаве в цьому напрямку.