Розкрито головні специфікації мобільних чипів Intel Meteor Lake

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
MetalistForever
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Розкрито головні специфікації мобільних чипів Intel Meteor Lake

Уже запутался в нейминге Intel :D :laugh: Слишком много метеоритов, метеоров, ракет и озер :lamer: :lol:
daesz
Member

Повідомлення

MetalistForever: 07.07.2023 13:17 Уже запутался в нейминге Intel :D :laugh: Слишком много метеоритов, метеоров, ракет и озер :lamer: :lol:
Далі буде чуть легше - заберуть еФи :gigi:
Donate
Member

Повідомлення

Побачимо як там на справді буде. Тому що на нинішній інтел в мобільному сегменті без сліз взагалі ніяк :rotate:
big_bang
Member

Повідомлення

:banghead:
я взагалі не знаю шо там з тим інтелом
то біг-літл введуть, то ще якусь історію...
поверніть мені мої нормальні ядра !!!
daesz
Member

Повідомлення

big_bang: 07.07.2023 15:20 :banghead:
я взагалі не знаю шо там з тим інтелом
то біг-літл введуть, то ще якусь історію...
поверніть мені мої нормальні ядра !!!
Інтел просто слідує сучасним трендам в американському репі, звідтіля й ліл біг :D
Kashtan
Member

Повідомлення

Головна специфікація не названа - буде адамант чи ні?
big_bang
Member

Повідомлення

безперечно - нова архітектура це прогрес, але нашо мені в пк енергоефективні ядра ???
в ноут - норм, але в пк...

короче, якшо ще шось додадуть - я піду до червоних !
firestarter256
Member

Повідомлення

big_bang
Новость не читаем? Написано для Мобильных систем
ДядяСаша
Member

Повідомлення

Йой, 5 ядер,9 ядер. :eek:
1 біг ядро на однопоток і 8 літл ядер на багатопоток. Ідеально!
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

ДядяСаша
Зате можна охолодити шматком фольги, заявити буст до 5.9ггц ( на одне П ядро на протязі пари секунд) і все буде окей.

Отправлено спустя 1 минуту 27 секунд:
big_bang
Зараз хлопці розкажуть вам як скулака в 13900 дає просратися вашим райзенам лише на П ядрах.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

1. в 13х процах е-ядра на 6% ефективніші ніж у 12му, в метеорах обіцяють дуже значне їх прискорення.
2. замітили наскільки мало місця займає IO чіп у TSMC? Тобто контролер 20+ PCie v5 + 160 біт DDR5, ну і міжчіпове зєднання, займає 1/3 площі від малого 4нм чіпа з 6p+8е ядер.
Чому в АМД Zen3 IO чіп з 2 канали DDR4/20 PCIe v4 в 2 рази більший за чіплет з 8ядер+32кешу+IF ? А в EPYC на zen2/3 він ще в 4 рази більший :lol: І це без кодеків, графіки, дисплеїв, ШІ, і т.п. Лише тому що 12нм? тоді навіщо АМД брала такий техпроцес, якщо 6-7нм, як видно по Ryzen 6800H/7000, зменшив площу IO в 4-5 раз, а самі контролери у 2 рази швидші? Явно ж було краще відразу все на 7 нм робити, а ще краще як раніше повноцінні кристали ядра+IO, при потребі маштабуючи у 2/4 рази, а далі вже обєднуючи по 2 штуки для 64+ ядер і не пускати пил в очі своїми чіплетами. Заодно 3д кеш був би спільний для всіх ядер, а не для окремого чіплета, особливо в серверах де до 75% ядер відключають
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

ronemun
то ви вже чіпляєтесь до самих основ цієї архітектури, вона була створена бути чіплетною, АМД навіть і не думають щось міняти в цьому плані. Плюс робити чіплети 12нм вони мусили так як були пов'язані контрактом із Global Foundries. Звісно, є АПУшки які зроблені монолітами але і ядер там максимум 8 і кешу зрізано половину аби втиснути АПУ.

Отправлено спустя 5 минут 33 секунды:
Припускаюся думки що такий роадмап архітектури ще в 2015-16 їм намалював Келлер і всі ці Zen2\3\4 вже були завчасно спроектовані. АМД маючі, по суті, вже готові рішення просто втілюють їх в кремнію.
Звісно я можу помилятись але чогось вважаю що Келлер не просто їм придумав Zen1 а далі вони вже своїми інженерами дійшли до того що мають зараз. Здається мені що вектор розвитку був закладенний ще при роботі Келлера в АМД і компанія по троху вводить його рішення в чіпи.
_nevermind
Member

Повідомлення

ronemun: 07.07.2023 23:27 тоді навіщо АМД брала такий техпроцес, якщо 6-7нм, як видно по Ryzen 6800H/7000, зменшив площу IO в 4-5 раз, а самі контролери у 2 рази швидші? Явно ж було краще відразу все на 7 нм робити, а ще краще як раніше повноцінні кристали ядра+IO, при потребі маштабуючи у 2/4 рази, а далі вже обєднуючи по 2 штуки для 64+ ядер і не пускати пил в очі своїми чіплетами. Заодно 3д кеш був би спільний для всіх ядер, а не для окремого чіплета, особливо в серверах де до 75% ядер відключають
Чтобы продать 5 раз кремний для ам4)))
и чтобы довольные пацаны с форума писали, что сменили 2-3 проца на ам4 ))
alexeygalas
Member

Повідомлення

Скоріше би вже вийшли. Я би Lenovo ThinkPad або Yoga pro прикупив би з цими новими плюшками.

Енергоефективні ядра в soc і блоки для нейронок це супер фічі. І плюс до часу від батареї.
alexeygalas
Member

Повідомлення

big_bang

Якщо вам потрібні великі ядра в великому ящику з мега жеручим станом спокою - беріть AMD, ніїто вас не заставляє. Але крім вас іще є люди, які користуються лептопами і SFF збірками, де важливий кожен Вт і градус. І тут малі ядра дуже доречні.

p.s. Meteor Lake будуть тільки на лептопах і готових міні нет-топах. На ПК будуть Arrow Lake.

А з приводу "ще щось додадуть" - вже на кожному паркані написано, що додали.

SOC з 2ма e-ядрами, які будуть виконувати фонові задачі в простої, коли вас немає за клавіатурою, щоб повністю знеструмити основний блок з ядрами і значно зменшити споживання. Також будуть додані два асинхронних блоки VPU 2.7 Intel Movidious Myriad для прискорення роботи з нейронками.

Через років 5-6 думаю це все з*явиться у AMD, бо вони завжди підхоплюють за синіми нові технології, які стають мейнстрімними для всіх. Якщо ви виключно граєтесь в ігорі - вам це все не потрібно і можете брати "великі ядра". А власне я дуже чекаю нову архітектуру від інтел, бо AMD вже стали нудними ще з AM3. Ніякого прогресу, крім нарощування грубої сили з їх сторони не бачу. Технологічно в них зараз застій.

На великих ядрах вже не вийхати. Часи змінились
Відповісти