Останні статті і огляди
Новини
ChatGPT вже призвів до зростання цін на пам'ять HBM3 від Samsung та SK Hynix
-
ervin
Member
Предлагаю обсудить ChatGPT вже призвів до зростання цін на пам'ять HBM3 від Samsung та SK Hynix
Хто там чекав кратного зниження вартості комплектуючих, зокрема відях... Схоже світ не дуже налаштований на зниження попиту напівпровідників.
Хто там чекав кратного зниження вартості комплектуючих, зокрема відях... Схоже світ не дуже налаштований на зниження попиту напівпровідників.
-
Ostin
Member
Хто хотів уже купив. Ціна в нинішніх реаліях була вже норм, за 300-400 зелених бери і грайся. Іншим воно нафіг вже не треба. Ринок втрачається і скоро пк-геймінг буде на кшталт "теплий ламповий звук" за оверпрайс. Кому треба - той купить. Іншим не треба.ervin: ↑ 15.02.2023 11:10Хто там чекав кратного зниження вартості комплектуючих, зокрема відях... Схоже світ не дуже налаштований на зниження попиту напівпровідників.
-
vmsolver
Member
Теоретически, для этого повода нет, в тех видеокартах используется Хоппер, а не Лавлейс, память другая, всё другое, это разные рынки, разные продукты, разные комплектующие. Заказы у TSMC сокращали, ну сейчас увеличат немного.ervin: ↑ 15.02.2023 11:10 Хто там чекав кратного зниження вартості комплектуючих, зокрема відях... Схоже світ не дуже налаштований на зниження попиту напівпровідників.
Конторы закупающие железо в больших количествах это не майнеры, они не будут грести без разбору всё на складах, они заключат договор, там будет расписано, запланировано и цены будут ниже. Я сомневаюсь, что там будут покупать HBM3 по цене в несколько раз выше, в общем, я думаю, не надо спешить с выводами, сейчас хайп трейн проедет и всё должно вернуться на круги своя, более менее.
-
StingerYar
HWBOT OC Team
Та просто хтось розблокував ChatGPT в DAN, і переконав його майнити крипту на свої гаманці (а потужності то ого-го), просто чуваки не паляться
-
pcHelp
Member
А потом начнется: не разгонялась, не майнила, в чат-бот-фермах не участвовала - только бабушка раз в день пасьянс раскладывала
-
Kassatka
Member
Ну тут хоч геймерам дуже сильно пощастило, що гаряча й ненадійна хуангівська GDDR6X і задаром не потрібна дуже серйозним дядькам для професійних прискорювачів обчислень.
-
ervin
Member
Наскільки розумію, то виробничі потужності задіюються одні і ті ж.vmsolver: ↑ 15.02.2023 11:21Теоретически, для этого повода нет, в тех видеокартах используется Хоппер, а не Лавлейс, память другая, всё другое, это разные рынки, разные продукты, разные комплектующие. Заказы у TSMC сокращали, ну сейчас увеличат немного.ervin: ↑ 15.02.2023 11:10 Хто там чекав кратного зниження вартості комплектуючих, зокрема відях... Схоже світ не дуже налаштований на зниження попиту напівпровідників.
Конторы закупающие железо в больших количествах это не майнеры, они не будут грести без разбору всё на складах, они заключат договор, там будет расписано, запланировано и цены будут ниже. Я сомневаюсь, что там будут покупать HBM3 по цене в несколько раз выше, в общем, я думаю, не надо спешить с выводами, сейчас хайп трейн проедет и всё должно вернуться на круги своя, более менее.
А ось з приводу того, шо компанії мають імунітет від панічних закупівель чого завгодно - я б посперечався. Навіть в нещодавній історії маємо кілька прикладів. Крах доткомів, криза переходу на 2000й рік і т.д. Вже мовчу про гігантські фонди, шо вклалися в Кріпту...
-
vmsolver
Member
Вряд ли прям на одной линии, сборочные линии могут быть другие, партнёры могут быть одни и те же, а могут и не быть, диверсификация рисков в большом бизнесе это обычное дело.ervin: ↑ 15.02.2023 11:30 Наскільки розумію, то виробничі потужності задіюються одні і ті ж.
А ось з приводу того, шо компанії мають імунітет від панічних закупівель чого завгодно - я б посперечався. Навіть в нещодавній історії маємо кілька прикладів. Крах доткомів, криза переходу на 2000й рік і т.д. Вже мовчу про гігантські фонди, шо вклалися в Кріпту...
Не иммунитет, а осмотрительность и осторожность, там же комплектующих на миллиарды, лучше не купить, чем купить дорого, потому как можно вогнать контору в нисходящее пике и лет пять потом сильно напрягаться, чтобы нивелировать ошибочное решение сделанное на хайпе рынка и новостей.
Не вижу ничего общего. И криптофонды тоже.
Відправлено через 3 хвилини 32 секунди:
Где-то в слайдах показывали, что HBM дороже GDDR раза в три и на это конторы идут, потому как GDDR не позволяет получить настолько высокую полосу и объем как HBM, в HPC решениях это очень важно, да и бюджет позволяет.Kassatka: ↑ 15.02.2023 11:27 Ну тут хоч геймерам дуже сильно пощастило, що гаряча й ненадійна хуангівська GDDR6X і задаром не потрібна дуже серйозним дядькам для професійних прискорювачів обчислень.
Нет данных, что GDDR6X не надежная, и пока таких данных нет, лучше подобное не утверждать.
-
EvhenS
Member
Це ж ніяк не вплине на массмаркет. НВМ тільки на Вегах, які чотири роки як не виробляються. І то там друга редакція.
-
s1R1us
Junior
ждунам приготуватися
-
Creature4O
Member
Якщо бігати навкруги та кричати, що цукор подорожчає. То з часом він таки стане дорожче, бо купа народу побіжить закупатись, просто тому, що так кажуть. А продавани як тільки це побачать, зразу піднімуть ціни. Це вже не одноразово доказано.
-
AlarmZone13
Member
Спасибо AMD, за разработку HBM.
-
Туда-Сюда
Member
вы ещё не поняли как работает ценообразование? Нужен лишь повод (а иногда и намёк на повод, чтобы акции скакнули) чтобы повысить/понизить цену. Несмотря на то что в майнинге участвовали далеко не все видухи, то цены даже на 1030/rx460 выросли соответственно. Так что, хватит витать в иллюзиях справедливости и тд...
-
lamer02
Member
Ну-конечно , как мы могли не догадаться
-
Kassatka
Member
Просто на Hotline зараз 44 моделі професійних відеокарт з GDDR6 і поки що жодної з GDDR6X, незважаючи на те, що за їх то ціну забезпечити їх GDDR6X не було б накладно. То я на основі цього й сказав. Мені от прикро, що я не можу купити ігрову відеокарту від Хуанга з 12+ Гб звичайної GDDR6 потужнішу за RTX 3060, а реально хотів би.vmsolver: ↑ 15.02.2023 11:51 Нет данных, что GDDR6X не надежная, и пока таких данных нет, лучше подобное не утверждать.
-
ДядяСаша
Member
Олігополія в дії.
А взагалі може воно й на краще, як освоять дешево виробляти HBM то може тоді будуть масово пхати в ВК, приставки, проци, тощо
А взагалі може воно й на краще, як освоять дешево виробляти HBM то може тоді будуть масово пхати в ВК, приставки, проци, тощо
-
minesweeper
Member
.Фахівці передбачають подальше зростання ринку високопродуктивної пам'яті та посилення конкуренції між Samsung Electronics та SK Hynix.
Шо за бред. Яка конкуренція між виробниками, коли продукцію з руками відривають? Може конкуренція між замовниками нє?
-
oversmoke
Member
Толпа без этого не может. Ей только подавай интересные истории. И чем дальше, тем они примитивнее. Но, как сказал бы классик: який народ, такi й серiали.Туда-Сюда: ↑ 15.02.2023 13:54 хватит витать в иллюзиях справедливости и тд...
-
vmsolver
Member
Это же совсем иное. На Про картах GDDR6X не использовали, потому как не было ёмких чипов, 16 Гб чип сделали далеко не сразу, 3090ти это единственная карта прошлого поколения, которая "успела" на новые более ёмкие чипы памяти. Почему новое поколение Про карт не используют GDDR6X вопрос открытый, возможно цена, возможно туда надо ещё более ёмкие чипы, в общем причины экономические или технические, но не вопросы надежности, так как не надежные чипы вообще бы не использовали, в том числе и в игровом сегменте.Kassatka: ↑ 15.02.2023 15:35Просто на Hotline зараз 44 моделі професійних відеокарт з GDDR6 і поки що жодної з GDDR6X, незважаючи на те, що за їх то ціну забезпечити їх GDDR6X не було б накладно. То я на основі цього й сказав. Мені от прикро, що я не можу купити ігрову відеокарту від Хуанга з 12+ Гб звичайної GDDR6 потужнішу за RTX 3060, а реально хотів би.vmsolver: ↑ 15.02.2023 11:51 Нет данных, что GDDR6X не надежная, и пока таких данных нет, лучше подобное не утверждать.
Ну и ремонтники говорят (в ютюбе), что проблем с надежностью у GDDR6X нет.
-
Kassatka
Member
А як же звичайна RTX 3090 не Ti? Її випустили найпершу з Ampere, і в неї теж дуже великий об'єм пам'яті як для її розрядності. По ідеї мають бути чіпи такої ж ємності, що й у під зав'язку випущеної RTX 3090 Ti.vmsolver: ↑ 15.02.2023 17:23 3090ти это единственная карта прошлого поколения, которая "успела" на новые более ёмкие чипы памяти.