Дефицит процессоров Intel Whiskey Lake-U скажется на поставках лэптопов

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Kotya
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Дефицит процессоров Intel Whiskey Lake-U скажется на поставках лэптопов

Больше места под АПУ на рынке.
А там глядишь и 7нм апу на готовенький кусок рынка выкатят :)
Grinnie Jax
Member

Повідомлення

Ноутбуки на чипах AMD, как ожидается, будут в изобилии на протяжении ближайших кварталов, при этом их не затронет повышение розничных цен, вызванное нехваткой процессоров.
Ну ну, посмотрим. Хорошо бы - самое время AMD пропихнуть свои новые 2700E / 2600E, да и низковольтные 2700U / 2500U / 2300U.
liwi
Member

Повідомлення

Добра новина, буде хоч більше реальних ноутів на AMD, а то тільки купа паперових анонсів, а знайти агрегат в продажу не так просто.
Oleg913
Member

Повідомлення

Хотел себе Dell на 2700U, а они гады только в 13.3" его впихнули, а в 15.6" интол :mad:
Grinnie Jax
Member

Повідомлення

Oleg913:Хотел себе Dell на 2700U, а они гады только в 13.3" его впихнули, а в 15.6" интол :mad:
Зато HP с элитбуками на райзенах разгулялись - аж 3 размера выпустили :) 13.3 - 14 - 15.6. Хорошо, что у меня была возможность сравнить - выбрал 14.
Alessander
Member

Повідомлення

Майже впевнений, що ситуація на ринку з APU Ryzen ані скільки не зміниться, АМД вже давно треба було брати все у власні руки та випускати лептопи

Отправлено спустя 1 минуту 22 секунды:
Grinnie Jax
І що там з оперативкою, яка максимальна частота у БІОС?
Grinnie Jax
Member

Повідомлення

Alessander:І що там з оперативкою, яка максимальна частота у БІОС?
Где там это смотреть у HP? Какая-то голая оболочка биос у них
Fog of War
Member

Повідомлення

Более того, сокращение поставок лэптопов также повлияет на цены ОЗУ
Прекрасная новость.
FelisInfernis
Member

Повідомлення

АМД так может получить и кусок на рынке ноутбуков
Oleg913
Member

Повідомлення

Grinnie Jax: Зато HP с элитбуками на райзенах разгулялись - аж 3 размера выпустили :)
Вот не поверишь, но я видел тот твой самый первый коммент про эти ноуты и лицензию винды на китайском :lol: Я с них и начинал себе гуглить ноут на Райзен АПУ с нормальной не распаянной оперативкой и хорошей IPS-матрицей. Проблема в том, что элитбука сейчас даже в Польше нет (смотрел на x-kom 2 недели назад) :weep:

Отправлено спустя 2 минуты 43 секунды:
Grinnie Jax:
Кстати назрел вопрос: в элитбуке память в двухканале работает или сингл планка на 8гб? Добавлял ли 2й модуль для двухканала и роста производительности или же гарантийная пломба на болтах задней крышки? :think: :)
Alessander
Member

Повідомлення

Grinnie Jax:
Alessander:І що там з оперативкою, яка максимальна частота у БІОС?
Где там это смотреть у HP? Какая-то голая оболочка биос у них
Важко сказати, я вже давно не спілкувався з БІОСами НР. Може за допомогою RyzenMaster?
А FreeSync дисплей ноута підтримує?
Grinnie Jax
Member

Повідомлення

Oleg913:Кстати назрел вопрос: в элитбуке память в двухканале работает или сингл планка на 8гб? Добавлял ли 2й модуль для двухканала и роста производительности или же гарантийная пломба на болтах задней крышки?
Конечно двухканал, иначе бы не брал :) это ж элитбук, там все все все модульное! Любые планки, платы расширения, 4G, вифи и так далее :) Элитбуки топчик в этом плане. В моем две планки по 8 2400MHz CL14. Продавец говорил, что максимум 2666 запускается, но выше он не пробовал, так что не известно.
Alessander:Важко сказати, я вже давно не спілкувався з БІОСами НР. Може за допомогою RyzenMaster?
А FreeSync дисплей ноута підтримує?
Если разберусь - отпишусь.
Alessander
Member

Повідомлення

Grinnie Jax:Продавец говорил, что максимум 2666 запускается, но выше он не пробовал, так что не известно.
Тобто, якщо вставити планки з номіналом 2666 то вони запустяться на 2666, чи будь-які можна на 2666?
Grinnie Jax:Если разберусь - отпишусь.
Якщо й справді буде бажання розібратися, то є програмка CRU (Custom Resolution Utility), що дозволяє активувати FreeSync на дисплеях, які на то фізично здатні. Ось посилання на тему.
Dee_q3
Member

Повідомлення

AMD уже увеличила свою долю на рынке лэптопов на 1,7% — до 4,9%
Все очень плохо.
Steelmax
Member

Повідомлення

Dee_q3
На Эверест тоже за миг не взобраться. 4.9% за 1 год - это приличный результат, учитывая застой рынка.
nukeproof
Member

Повідомлення

озеро виски... бухают там в ынтеле некисло видимо из года в год :gigi:
dante1980
Member

Повідомлення

Kotya:Предлагаю обсудить Дефицит процессоров Intel Whiskey Lake-U скажется на поставках лэптопов

Больше места под АПУ на рынке.
А там глядишь и 7нм апу на готовенький кусок рынка выкатят :)
Grinnie Jax:
Ноутбуки на чипах AMD, как ожидается, будут в изобилии на протяжении ближайших кварталов, при этом их не затронет повышение розничных цен, вызванное нехваткой процессоров.
Ну ну, посмотрим. Хорошо бы - самое время AMD пропихнуть свои новые 2700E / 2600E, да и низковольтные 2700U / 2500U / 2300U.
liwi:Добра новина, буде хоч більше реальних ноутів на AMD, а то тільки купа паперових анонсів, а знайти агрегат в продажу не так просто.
FelisInfernis:АМД так может получить и кусок на рынке ноутбуков
вспомнилась песьня по этому поводу
спойлер
https://www.youtube.com/watch?v=xdLDFQT94MY
А на счет Доли рынка - у АМД нету таких мощностей, - что бы что то где то наращивать. Выпуск ноутбуков - это не БАЦ и выпустил - это процесс, начинающийся с заказа кристалов за которые надо заплатить наперед деньгами, которых нету и выхлоп заранее не известен, когда райзены расходятся как горячие пирожки. Пока АМД не появятся в бизнес линейках, аля Прессарие/тхенкпэд/элитбук/лайфбук/латитьюд - это все балавство и неоправданные риски для них. И Интел об этом знает
1234bpv
Junior

Повідомлення

Хотел себе Dell на 2700U, а они гады только в 13.3" его впихнули, а в 15.6" интол :mad:
Я купив собі Dell Inspiron 7375 з AMD Ryzen 2500U – перший ноутбук на Ryzen з можливістю розгону оперативної пам’яті(теоретично аж до 3200МГц), таймінгів та субтаймінгів, налаштуванням TDP від 12 до 45 Вт, деяких параметрів вольтажу, оборотів кулера та ін. Ось огляд покупця:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/8 ... 8gb_256gb/
Мені ноутбук дуже подобається.
Хотів у вас дещо запитати:
1)При розгоні оперативної пам’яті вище 2400МГц в BIOS, наприклад при встановленні на 2666МГц насправді пам’ять запускається на частоті 2400МГц. Разом із тим розгін пам’яті по таймінгам та субтаймінгам проходть нормально. Моє припущення – розгін неможливий вище 2400МГц через відсутність відповідних профілів JEDEC в даних модулів оперативної пам’яті. При встановленні частоти нижче 2400 пам’ять працює нормально(якщо є відповідний профіль JEDEC, якщо такого профіля немає, ноутбук не завантажується, POST-код свідчить про неполадки ОЗП, вирішується скиданням налаштувань BIOS) Я хотів прошити профіль JEDEC програмою Thaiphoon Burner, але не впевнений що це можливо, а ліцензії для того щоб спробувати в мене немає.

Деякі детальні скриншоти оперативної пам’яті та її розгону:
спойлер
Знімок екрана (58).png
Записати.PNG
Записати1.PNG
2)Зниження частоти GPU десь через 5-7 хвилин в деяких іграх зі складною графікою без очевидних причин. Я дещо покращив охолодження, а саме поміняв термопасту на Coollaboratory liquid metalpad, встановив термопрокладки між теплотрубкою та задньою кришкою. Незважаючи на це GPU починає тротлінг з 900-800МГц(при встановленні TDP в BIOS на 35 вт – з 1100МГц) до 700-500Мгц при фіксованій частоті процесора на 1.6Ггц, 0.9В(фіксується в профілях живлення Windows) та температурі в 67-70 градусів.
спойлер
При тесті AIDA64 зниження частоти значно більше та починається швидше. Тут почалось скидання частот при температурі в 74 градуси.
При тесті AIDA64 зниження частоти значно більше та починається швидше. Тут почалось скидання частот при температурі в 74 градуси.
Я думаю, що це може відбуватися через особливості управління живленням в процесорах Ryzen, чи через перегрів мосфетів(скоро перевірю цю причину).
Дякую за увагу.[/off]
Grinnie Jax
Member

Повідомлення

dante1980:Пока АМД не появятся в бизнес линейках, аля Прессарие/тхенкпэд/элитбук/лайфбук/латитьюд
Так давно появились: Elitebook 735 / 745 / 755 G5, Latitude 5495, ThinkPad E485 и др. Вы бы хоть проверили актуальные линейки.
Alessander
Member

Повідомлення

1234bpv:Я купив собі Dell Inspiron 7375 з AMD Ryzen 2500U – перший ноутбук на Ryzen з можливістю розгону оперативної пам’яті(теоретично аж до 3200МГц), таймінгів та субтаймінгів, налаштуванням TDP від 12 до 45 Вт, деяких параметрів вольтажу, оборотів кулера та ін. Ось огляд покупця:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/8 ... 8gb_256gb/
Мені ноутбук дуже подобається.
Хотів у вас дещо запитати:
1)При розгоні оперативної пам’яті вище 2400МГц в BIOS, наприклад при встановленні на 2666МГц насправді пам’ять запускається на частоті 2400МГц. Разом із тим розгін пам’яті по таймінгам та субтаймінгам проходть нормально. Моє припущення – розгін неможливий вище 2400МГц через відсутність відповідних профілів JEDEC в даних модулів оперативної пам’яті. При встановленні частоти нижче 2400 пам’ять працює нормально(якщо є відповідний профіль JEDEC, якщо такого профіля немає, ноутбук не завантажується, POST-код свідчить про неполадки ОЗП, вирішується скиданням налаштувань BIOS) Я хотів прошити профіль JEDEC програмою Thaiphoon Burner, але не впевнений що це можливо, а ліцензії для того щоб спробувати в мене немає.

Деякі детальні скриншоти оперативної пам’яті та її розгону:
спойлер
Знімок екрана (58).png
Записати.PNG
Записати1.PNG
Не думаю, що прошивання профілю JEDEC є гарною ідеєю. Для початку було б непогано десь дістати модулі пам'яті 3200, та перевірити, чи будуть вони взагалі працювати з такою частотою. Другий варіант - знайти інформацію про розгін модулів з тими ж чіпами (бажано та такому ж самому/схожому процесорі), що і в наявних модулях і спробувати виставити ті ж самі настройки в БІОС. Але тут треба розуміти, що розгін пам'яті на Райзен також залежить від напруги пам'яті, контролера, і навіть процесора.
1234bpv:2)Зниження частоти GPU десь через 5-7 хвилин в деяких іграх зі складною графікою без очевидних причин. Я дещо покращив охолодження, а саме поміняв термопасту на Coollaboratory liquid metalpad, встановив термопрокладки між теплотрубкою та задньою кришкою. Незважаючи на це GPU починає тротлінг з 900-800МГц(при встановленні TDP в BIOS на 35 вт – з 1100МГц) до 700-500Мгц при фіксованій частоті процесора на 1.6Ггц, 0.9В(фіксується в профілях живлення Windows) та температурі в 67-70 градусів.
спойлер
Знімок екрана (59).png

Я думаю, що це може відбуватися через особливості управління живленням в процесорах Ryzen, чи через перегрів мосфетів(скоро перевірю цю причину).
Дякую за увагу.
70 градусів - це як раз та температура, коли у Райзенів починається скидання частот в автоматичному режимі. Крім того, висока температура сприяє збільшенню споживання електрики, що призводить до скорішого вичерпання теплового ліміту. Отже покращувати охолодження треба в будь-якому разі, тим більш, що ДЕЛЛ, як типова контора Інтел, не спромігся покращати штатну СО розраховану на вбогу інтелівську встройку.
1) Виставити максимальний доступний у БІОС поуверліміт, та налаштувати алгоритм управління вентилятором, щоб максимальні обороти вмикалися десь на 60-65 градусах (за 10-5 градусів до скидання частот). На час тестування ефективності заходів з покращення охолодження включити обороти вентилятора на 100% постійно.
2) Замінити термоінтерфейс на максимально ефективний, наприклад на рідкий метал та впевнитися, що притиск підошви СО до кристала рівномірний.
3) Якщо це можливо у БІОС, знайти мінімальну напругу для ядра процесора та відеокарти, при яких забезпечується стабільна робота. Якщо незначне зменшення частот дозволяє значно зменшити напругу, то частотою можна жертвувати, бо в підсумку продуктивність підвищиться. Цей захід може дати ефект більший, ніж усі інші разом узяті.
4) Забезпечити постачання зовнішнього повітря на вентилятор. Тут можна використовувати підставку, або док-станцію, але головне, щоб у нижній кришці ноутбуку були отвори у місті розташування вентилятора. Якщо таких отворів немає, то можна кришку зняти на час проведення тестів, щоб побачити ефект.
5) Залочити ФПС на якомусь прийнятному рівні, це допоможе відеокарті відпочивати та охолоджуватися, коли її ресурсів забагато. Тут було б дуже доцільно спробувати активувати FreeSync (посилання давав вище), і тоді 30ФПС будуть виглядати дуже пристойно не перевантажуючи відеокарту.
6) Скоріш за все, продуктивність буде завжди впиратися у відеокарту, а отже є сенс зменшити частоту процесора, щоб поверліміт перерозподілявся на користь відеокарти.
Відповісти