Бро, ти то правий, але думаєш це наша ситуації з ші бульбашкою?AssayMAS: ↑ 07.08.2026 09:13суть ты занял нишу (полянку) и низкой ценой на свои услуги - блокируешь вход в неё нормальных инвесторов... а когда пропасть между тобой и теоретическими новичками станет непреодолимой - начнёшь выкручивать цены вверх для всех. А многие бизнесы по скудоумию на твоих ИИ (серверах) продуктах построят всю свою инфраструктуру ибо дешевле чем локально свои ИИшечки разворачивать... .Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день
Суть стать монополистом работая в убыток, что бы затем когда в ход в нишу станет непомерным - диктовать всем свои условия. Вот прям как сча с ОЗУ икс четыре, или до этого в майнинг бум икс пять... все хотят сверх прибыля и нормальный рынок такому противится - вот и делают всё для становления монополистами пусть и на год два. А что прячут долги - так что бы дешево деньги получать... все инвесторы сами обманываться рады. Другое дело что их кинут - чисто по определению высоко рисковых инвестиций.
Найперше - а продукт який вони продають взагалі наскільки цінний? Якби він був такий цінний, то можливо вже почали би трохи викручувати ціни, а я бачу що вони працюють в мінус і дають додаткові знижки. Думаєш знижки то щоб захопити користувачів? А то особисто мені здається що товар трохи протухший і його не беруть
Так само бізнеси: вони спробували токенмаксінг, виявилося що прибутки особливо не виросли, як і ефективність в цілому. Принаймні точно не так сильно, як те обіцяли продавці ші.
До речі якщо ші такий класний продукт і треба терміново ставати монополістом, чому Майкрософт здає в оренду свої датацентри під ші за реально непогані гроші, в той час як компанії які орендують в неї ці потужності є збитковими? Вони ж, майки, могли б крутити там свій ші і потім захопити ринок. Ти кажеш що це веде до монополії на інфраструктуру, але знову те саме питання, а в чому сенс? Якби крутити ші було вигідно, чи потенційно було б вигідно в майбутньому, то вони б самі щось придумували замість простої здачі в оренду, навіщо їм ділити прибутки? Це вигідно тільки якщо кінцевий продукт не затребуваний і живе доти, доки його накачують "халявними" грошима інвесторів
Та і з монополією тут я не згоден. Є Майкрософт, амахон, Гугл. Якби ші почав різко приносити гроші, вони б швидко знайшли спосіб розгорнути якісь потужності і демпінгували ціни. Але я, здається, не бачив жодного нового повністю введеного в експлуатацію датацентру від майків з 23 року. Таки за ші майбутнє
До того ж на відміну від іншого софту, замінити чат ботяру досить просто, користувач не так сильно прив'язаний. Якщо інший бот дає точніший результат, то все швидко міняється.
Знову таки, я вже казав, скоріше всього бізнеси просто будуть економити на ші замість токенмаксингу, що вони вже і роблять. А повернення тих інвестицій які вже вкладені я особисто не бачу можливим. Чим швидше люди прокинуться і побачать що король голий - тим краще
Відправлено через 15 хвилин 49 секунд:
Ні, не про корівники думаю, для цієї коробочки це надто круто. Склад для біо добрив скоріше.vmsolver: ↑ 07.08.2026 12:46И что? Вся их экономика держится на долге. Кого вы там пристыдить собрались?Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06 Бро, я не знаю які там 30-40%, проте знаю що накопиченого боргу що не фігурує в звітах там навіть більше, ніж офіційного боргу. І ось це не круто. Думаю якби було б там вигідно будувати ті датацентри, то компанії не займалися схематозом, будуючи їх через фірми-прокладки в лізинг, при тому можна легально і не вказувати це як витрати, поки датацентр не ввійде повністю в експлуатацію. Дуже зручно.
Уморительно))
Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06А ось щодо того, що датацентри це нерухомість. Круто. А під що ти її перепрофілюєш то? Складати коров'ячий послід в якомусь Техасі?
Странное чувство, я не акцентировал что датацентры это недвижимость, я говорил про инфраструктуру, которая не просто коробка, коробка ничего не стоит, а коммуникации, энергетика и тому подобное, всё в месте с коробокой и оборудованием это датацентр, рассматривать это просто как недвижимость странный взгляд на тему.
С другой стороны с тезисом датацентры это недвижимость не поспоришь, действительно там есть коробка, но она не является главной ценностью, поэтому почему вы сделали такой акцент мне лично не ясно. Выше я говорил про инфраструктуру.
Далее, а зачем его перепрофилировать? С чего вы взяли, что уже построенные датаценры не нужны? По оценкам нужны, мало того, вон чипы памяти на весь следующий 2027-м год размели полностью, они все пойдут в датацентры, производство памяти увеличивается, закладываются новые фабы. Это не потому что есть сомнения, что датацентры не нужны, а наоборот, что их недостаточно, все кто хотел ещё не построили нужные мощностя.
Перепрофилировать? Ну посмотрите на архитектуру тех чипов, в чем проблема на них решать bandwidth bound задачи? Они для таких задач сделаны!LLM-ки это именно такие задачи. Там много памяти, CPU и GPU. Праздник для считалок разных, особенно если можно обойтись без FP64, потому что FP32 там намазано столько, сколько никогда ни у кого не было, и это всё наряду с огромной полосой памяти.
Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06І відеокарти це актив який не обесцінюється з часом? Серйозно? Все там обесцінюється, як мінімум бо виходить щось нове. До того ж ціна може залежати від попиту. Кому треба відеокарти які можуть дуже добре перемножати матриці? І головне питання, в окрім нейронок куди їх можна притулити, з якою ефективністю. І найважливіше - а скільки з них дійсно може знадобитися після лихоманки? Може нам зараз мало цих відеокарт? А якщо в реальності для умовної науки + якогось Голівуду + стартапів треба буде відсотків 15%, а все інше просто буде стояти, думаєш ліквідність буде висока?
Где я утверждал подобное? Можно цитату, а не галюцинации? У всего есть срок службы.
Вы слишком зациклились что там якобы просто видеокарты, там много метаGPU собранных из огромных GPU в полносвязной сети. Вы бы хотя у LLM-ки спрослии
Им датацентры нужны для исследований, для обучения новых моделей, для инференса пользователям, и это всё разные стратегии и для разных целей, с разными сроками планирования, а вы со своим коровником в этот ряд.Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06Ну до речі щоб датацентри окупалися там треба здавати карти по умовно 4 бакса і вище за годину. Навіть в хороші для них часи цей показник був ближче до 3. А зараз в окремих випадках це вже по ~50 центів. Хоча Майкрософт умудряються заробляти гроші на своїх датацентрах. Правда вони здають їх в оренду опенаі і антропік, в ті в свою чергу збиткові і спалюють , вибачаюсь, використовують гроші інвесторів.
БредRabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06Ось трюк якраз провертали коли просили гроші у інвесторів: датацентр це нерухомість, інвестуйте не бійтеся якраз розігрували перед інвесторами коли просили гроші. Цікаво якщо датацентр буде збитковим і умовний пенсійний фонд відсудить його у фірми-прокладки через суд, ото буде прикол, ммм. Вже бачу як фонду буде кайфово замість грошей мати бетонну коробку і купу дорогих відеокарт які мало хто хоче купувати, а заробляти на них самому просто нереально.
Если вы будете думать только о коровниках и датацентр = недвижимость, то надо что-то делать с этимRabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06Ну або я просто лоу IQ тіп з форуму і не розумію якоїсь геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день![]()
Ну короче ваша думка "США і так має купу боргів, то нічого страшного не станеться". Ну ок. Напевне до цього умовної кризи 2008 року не було
Ну і звичайно ваше "треба більше датацентрів, а проблем нема, бо пам'ять і відеокарти розкуплені і їх будуть будувати". Звичайно будуть будувати. Через фірми прокладки в тому числі, які в випадку нештатної ситуації просто луснуть і нікому нічого винні не будуть.
Думаю ситуації наскільки хороша, що компанії що займаються оцінкою ризиків по кредитах дають зараз ризиковані рейтинги подібним інвестиціям. На але то таке
А увагу до датацентру як нерухомості я привертаю тому що це не брєд, як ви кажете, а спосіб продажу цієї ідеї інвесторам.
Ну короче ваша позиція то нічого страшного, США так і живе з купою боргів, а значить спустошити пенсійні, страхові фонди і всадити все в ші інфраструктуру можна. Поганого нічого не буде, якби було б погано, то вони б не закупали пам'ять і карти, а якщо закупають то все добре і взагалі датацентрів недостатньо. А як будуть відбивати кошти? Ну, якось та нац буде.
А в найгіршому сценарії найбільші компанії просто продадуть комусь ці датацентри з інфраструктурою в які всадили трильйони доларів якщо вони якимось чином будуть збиткові (що звичайно неможливо), адже в світі є так багато компаній які радо їх викуплять щоб робити ну не знаю, щось робити. Короче якось та буде, там же не дурні сидять