З листопада світові ціни на відеокарти зросли на 15%. Найбільше подорожчали GeForce RTX 5090 й RTX 5070 Ti

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

спойлер
https://zakupivli.pro/gov/tenders/ua-20 ... 7-004296-a
Була якась мутка але не відбулась офіційно плюс 1.1 лям це не 700 штук 5090. Далі гортати тендери по закупівлях ганчірок і сміттєвих пакетів було ліньки.
Подивимось чи приїде сбу з собаками мене шукати :rotate:
Opteron
Member

Повідомлення

Mozdev: 18.02.2026 10:32
2) надзвичайне падіння попиту
Через надмірно високі ціни( а зараз вони ще більшими стали), знизяться ціни буде величезний попит.
Попит і так величезний (саме тому ціни і виросли), але не в Україні.
Хто і навіщо буде в такій ситуації знижувати ціни? Щоб що?
Ціни падають коли
1) відбувається падіння собівартості
2) або перевиробництво внаслідок якихось факторів

І от якщо і коли ця вся бульбашка ШІ лопне - так, тоді ціни впадуть і все це залиє ринок.
А поки маємо, що маємо. Бюджетні компи перестали збирати взагалі.
Умовно ігрове від 60к ще є, але вже точечно.
І найближчим часом здешевшання ніхто не очікує.
Максимум - фіксація на рівнях, що вже є.
Artem_M
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 19.02.2026 07:05
спойлер
Була якась мутка але не відбулась офіційно плюс 1.1 лям це не 700 штук 5090. Далі гортати тендери по закупівлях ганчірок і сміттєвих пакетів було ліньки.
Серйозно? Звичайний тендер на 50 системників (машини для обробки даних (апаратна частина) за 1,1 млн...тобто по 22 тис за ПК.
Зрада відміняється?
Opteron: 19.02.2026 09:28 ...Ціни падають коли
1) відбувається падіння собівартості
2) або перевиробництво внаслідок якихось факторів
Падіння попиту теж некисло впливає на ціноутворення...
Востаннє редагувалось 19.02.2026 10:04 користувачем Artem_M, всього редагувалось 1 раз.
nochnik89
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
персолнальні комп'ютери
и это гос установа , в отчетах где тратится более ляма )
Аціо
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 19.02.2026 07:05
спойлер
Ви зареєструйтесь у Prozorro і де що дивне побачите - наприклад інші закупівлі, які не висвітлює без реєстрації.
Але майте на увазі, посилання на них може вам зламати життя, та життя вашим батькам або дітям.
Тому не раджу викладати.
Справа Магамедрасулова повірте це ще дрібне, це ще з відомою людиною з дахом та зв'язками, звичайні люди просто зникають (родинами).

nochnik89: 19.02.2026 10:02 AntonyKandaurov
персолнальні комп'ютери
и это гос установа , в отчетах где тратится более ляма )
Там навіть відкрита частина на десятки мільйонів що місяця ~на мільйон ойро на місяць,
і таких прокуратур в Україні ~190, тобто тільки на серветочки та носовички 2млрд ойро на рік.
А якщо порахувати усі держустанови вийде 120млрд+ ойро на рік.
Отож Україна не бідна країна, а пограбована.
Бо це навіть без врахувань відкатів, хабарів, підкупу 120млрд+ ойро на рік.
Yurius
Member

Повідомлення

Аціо: 19.02.2026 11:47звичайні люди просто зникають (родинами).
:popcorn:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Питань немає, розходи великі але 700 відеокарт 5090 якось все одно не в'яжеться, а в теорію змови щось не дуже хочется вірити на слово.
СБУ досі не приїхали, мама дзвонила - все добре. Може вночі воронка чекати?

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
Аціо: 19.02.2026 11:47пограбована
Оце правда, здається що жодна країна в світі не витримає більшого знущання ніж Україна, вже все що можна вивезли/розпиляли/ вкрали а ти ба - ще грести й грести, хоч війна, хоч ядерний апокаліпсис. А кажуть вічного двигуна не існує. :laugh:
Аціо
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 19.02.2026 12:36 Питань немає, розходи великі але 700 відеокарт 5090 якось все одно не в'яжеться, а в теорію змови щось не дуже хочется вірити на слово.
СБУ досі не приїхали, мама дзвонила - все добре. Може вночі воронка чекати?

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
Аціо: 19.02.2026 11:47пограбована
Оце правда, здається що жодна країна в світі не витримає більшого знущання ніж Україна, вже все що можна вивезли/розпиляли/ вкрали а ти ба - ще грести й грести, хоч війна, хоч ядерний апокаліпсис. А кажуть вічного двигуна не існує. :laugh:
Дякую за крихту оптимізму, але розчарую вас - теорії змов це дрібничка, а насправді все набагато гірше.
І повірте верхівка як два пальці о асфальт, приносить у жертву людей за для розваги, а не тільки задля залякування чи прибираючи свідків. І канібалізм це також дрібна розвага для них, як і полювання на "здобич" різних національностей, статі та віку, як і ритуальні оргії.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Аціо
Ну, це вже окрема тема для розмови ;)
evenmore
Member

Повідомлення

Firebrand: 18.02.2026 08:45 nochnik89
.Кто сейчас вообще покупает компы то ?
Вот именно, интересно было бы глянуть статистику продаж месячных, того же телемарта, условного. Они хотя бы одну 5090 в месяц ,продают? :gigi: сомневаюсь.
За последние ~3-4 месяца цена 4090 на вторичке выросла с 45-55к до 90-100к.
Нижняя планка цены 5090 за 2 месяца поднялась с 90-110 вторичка-новые до 140-160к.
3090 которые годами не были нужны по 20к выгребли по 30к.
И если вы думаете что покупать стали кратно меньше, то сильно ошибаетесь.
Ostin
Member

Повідомлення

evenmore: 20.02.2026 11:26если вы думаете что покупать стали кратно меньше, то сильно ошибаетесь
Так, люди нічому не вчаться :rotate:
evenmore
Member

Повідомлення

Ostin: 20.02.2026 12:41
evenmore: 20.02.2026 11:26если вы думаете что покупать стали кратно меньше, то сильно ошибаетесь
Так, люди нічому не вчаться :rotate:
Вот тут я правда не понимаю, чему конкретно и кто должен учиться?)
Ostin
Member

Повідомлення

evenmore
Зі спостережень дуже легко і просто зробити висновок: в будь-якій стрьомній ситуації основна маса людей робить одну і ту ж річ із завидною постійністю - поспішає позбавити себе своїх грошей.
Причому я говорю не про тих, хто розумів ситуацію і заздалегідь запасся. І не про тих, в кого назріла покупка, а обставини склались невдало. Що ж поробиш, якщо купівля необхідна - її робиш навіть за дорожчу ціну.
Я говорю про тих, хто на початку і в середині панічних настроїв біжить витрачати гроші лише з однієї причини - "всьо будєт даражать!". А чи доцільна ця купівля, чи ні - справа десята. Ґроші треба занести)
Firebrand
Member

Повідомлення

evenmore
.И если вы думаете что покупать стали кратно меньше, то сильно ошибаетесь.
Я не собираюсь спорить,но объективно,покупательная способность драматически упала, я конечно же говорю про тех ,кто делает покупки в Украине и живет здесь же.
zuzunga
Junior

Повідомлення

Я не собираюсь спорить,но объективно,покупательная способность драматически упала, я конечно же говорю про тех ,кто делает покупки в Украине и живет здесь же.
Вона не просто впала, вона ледве дише...
Відповісти