Флагманські процесори Intel Nova Lake розкриють потенціал тільки на топових платах

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Scoffer: 15.02.2026 23:55Та немає різниці яка, зрозумій це.
Це все цікаво читати, але мене цікавить конкретика. Яка різниця між мідловим ЦП та X3D в лейтгеймі на карті вище середнього у відсотках. Реальні тести, а не заяви в стилі "траст мі бро".
AssayMAS
Member

erkins007: 15.02.2026 16:36питание и фаз с запасом под любой жор
под "любой" ДЕКЛАРИРУЕМЫЙ жор... а спеки поглядишь на мосфеты и плакать хочется - и что бы народ не плакал то все вендоры начали мухлевать и свою уникальную маркировку лепить на мосфеты - типо 20Ампер номинал и 50Ампер пик у мосфета так за декларируют 50Ампер номинал...
И что тебе мешает ручками в биосе зажать теплопакет проца в цифры что мать потянет без проблем... да аж на 5-10% ФПС меньше будет - зато кушать на сотню ватт меньше будет... а главное долго проживёт.
Scoffer
Member

kairo
В лейтгеймі фпс плавно наближується до нуля. НА БУДЬ ЯКОМУ ПРОЦЕСОРІ. Перечитуй доти, доки не дійде.
kairo
Member

Scoffer: 16.02.2026 00:22kairo
В лейтгеймі фпс плавно наближується до нуля. НА БУДЬ ЯКОМУ ПРОЦЕСОРІ. Перечитуй доти, доки не дійде.
Плавно... На будь якому...

Конкретика, а не розмиті формулювання. Це ж технічний, а не політичний форум.
Scoffer
Member

kairo
Я тобі конкретно сказав що в лейті кожні 50 років фпс падає приблизно вдвічі. Приблизно. А може впасти і за рік в 10 раз якщо починається глобальна війна і всі прикликають іншовимірні флотилії. А якщо ти ще й випадково зайдеш в систему з битвою кількох десятків флотів подивитись що ж там, то натиснути кнопку хоча б паузи вдасться години через 2 реального часу, а до того часу фпс буде рівно нуль. Так що значно простіше кільнути гру, завантажити сейв, і більше не заходити в огляд системи. А так як ти хочеш в цій грі не буває. З твоїми замірами то в контру, отам буде.
kairo
Member

Scoffer
Знову цікаві історії замість конкретного порівняння по ЦП. Зрозумів, діла не буде.
Scoffer
Member

kairo
Фізично неможливо провести порівняння конкретно по процесорам через відсутність реплеїв. А завантажувати сейви це вимірювання погоди на марсі оскільки події виникають здебільшого випадково, і рішення боти роблять так само. Два завантажених сейви через кілька секунд будуть вже в геть різних подіях, кожна з котрих може все провалити в рази. Тому твоя та картинка з попередньох сторінки є нічим іншим як повною маячнею. Неможливо такий замір провести коректно.
Награвши 7к+ годин я мабуть знаю щось трішки про цю гру і як вона працює.
erkins007
Member

AssayMAS: 16.02.2026 00:14типо 20Ампер номинал и 50Ампер пик
Это не мать, а гoвно. Берите нормальные матери и не будет у вас таких проблем.
К примеру у ROG x670-e
18+2 фазы по 110 ампер каждая.

Брать мать с десятком фаз на 20 ампер, а потом удивляться невозможности поставить туда нормальный проц просто глупо.
AssayMAS
Member

erkins007: 16.02.2026 01:0518+2 фазы по 110 ампер каждая.
18+2=20фаз*110Ампер*1Вольт=2200Ватт процессор, что невозможно
второй случай 10фаз по 20Ампер при 1 вольте на проц это 200Ватт
Ты стал жертвой маркетинга - там не четко 110Ампер, а ДО 110Ампер...
Вот у Жопногокамня в рекламе - на лоу енд матерях дроселя ДО 80Ампер что при 8 фазах типо ДО 640Ватт процы... но в спеках максимум 95Ватт проц. То есть суешь любой проц - но максимум 95Ватт... и то на на пару лет в таком режиме хватит.

Так что заявы в рекламе типо до 110Ампер и 20Фазз то для тех кто в математику не умеет и физику...
Там дето в сносках будет надпись не дольше 5мс или тип того... а номинал (в долгую при нагреве) 12,5-20Ампер на фазу.
Вот и у 5060 и 5090 мосфеты одинаковые стоят - но у 5060 работают в режиме 20+Ампер, а у 5090 10+Ампер на штуку. И зона питания у 5060 горячая, а у 5090 холодная.
И процу что ест 200 ватт максимум ставить 2000Ватный питальник никто не будет.
1Вольт умножаем на 1 Ампер и получаем Ватт
Другое дело что 60-90Ваттный проц может иметь пики потребления на <0,1секунды и в 250+Ватт...
Что для 250Ватного проца будут пики под 1000+-Ватт, о чем и пишут в виде 110Ампер на фазу или спаренную или счетверённую...
kairo
Member

Scoffer: 16.02.2026 00:44kairo
Фізично неможливо провести порівняння конкретно по процесорам через відсутність реплеїв. А завантажувати сейви це вимірювання погоди на марсі оскільки події виникають здебільшого випадково, і рішення боти роблять так само.
Немає практичної різниці, що будуть робити боти. Проблеми в гри через кількість населення та пасфайндінг кораблів. Хоч десять разів перезавантажуй сейв з лейтгейму, воно буде однаково лагати на тій самій конфігурації. Я грав на 13600KF та 9800X3D і різниця відчутна. На чому ви конкретно грали?
erkins007
Member

AssayMAS
Маркетинг, не маркетинг. Факт в том что на нормальной матери будет работать любой проц без всякого нагрева ВРМ.
Я даже когда для тест максимально разгонял 9800х3д и он жрал под 300 ват, то врм выше 53° не поднималась, запас огромный.
kairo
Member

Нормальні мідлові материнки мають величезний запас потужності на АМ5 платформі.

У мого Томагавка 14 фаз х 80А = 1120А. 9800X3D може мати мікросплески до 170-180 А.
DuckRider
Member

kairo: 16.02.2026 07:47
Нормальні мідлові материнки мають величезний запас потужності на АМ5 платформі.

У мого Томагавка 14 фаз х 80А = 1120А. 9800X3D може мати мікросплески до 170-180 А.
Так там ці 14 насрані щоб краще тепло відводити, по факту там при 1120А радіатор стече у корпус :laugh:
kairo
Member

DuckRider: 16.02.2026 08:01Так там ці 14 насрані щоб краще тепло відводити, по факту там при 1120А радіатор стече у корпус
Очевидно. Чим більше фаз, тим менше навантаження на кожну. Мова про те, що в найближчій перспективі не буде проца, який така силова система не вивезе.
Earanak
Member

Окей про Блоки питания и VRM у плат уже поболтали, а че там по AIO водянкам, какие сейчас смогут отводить 500вт с такой относительно небольшой IHS крышки ? Ясное дело что это в меньшей степени проблема для кастомной воды. Но меня лично интересуют готовые AIO. Например у Arctic Liquid Freezer II или III 420 - вообще я так понял нету этого в спеках, не указано так сказать 'cooling capacity' :think:

И да я понимаю что в первоисточниках этих новости чел уже заявил что инфа про 500вт на PL2 - устаревшая. Мне гипотетически это интересно.
DuckRider
Member

Earanak: 16.02.2026 09:57 Окей про Блоки питания и VRM у плат уже поболтали, а че там по AIO водянкам, какие сейчас смогут отводить 500вт с такой относительно небольшой IHS крышки ? Ясное дело что это в меньшей степени проблема для кастомной воды. Но меня лично интересуют готовые AIO. Например у Arctic Liquid Freezer II или III 420 - вообще я так понял нету этого в спеках, не указано так сказать 'cooling capacity' :think:

И да я понимаю что в первоисточниках этих новости чел уже заявил что инфа про 500вт на PL2 - устаревшая. Мне гипотетически это интересно.
никакие))) С большой как у триппера можно, с мелких - то задница. Скорее всего арктик 420 будет лучшим из вариантов
MAKKACIN
Member

Буду відвертим, я думаю настав час в сигмент і5 додати збільшений кеш...
Глянув на табличку і якось мені здається рух не туди пішов. Було б логічно і класно розділити лінійку на Gey)ming Edition \ Graphics PRO, і відповідно ядра поділити для ігр цінник 150-250юсд проц з 8 ядер 16 потоків високу частоту і збільшений кеш і для графіки і рендеру купу ядер :think:
S0N1C
Member

AssayMAS: 16.02.2026 00:14 типо 20Ампер номинал и 50Ампер пик у мосфета так за декларируют 50Ампер номинал...
дайте пліз модель тих мосфетів, дуже цікаво, бо я скільки міняв мосфети в платах кінця 90х-початку 2000х і навіть там такого не бачив :shuffle:

наприклад дешева АМ2 плата мала такі
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
а вже звичайні дешеві сучасні LR7833 можуть таке
спойлер
Изображение
vmsolver
Member

Все эти тысячи ампер у VRM это как капитализация на биржах, только смотрится внушительно, а если поднять "капот", то там никого.

Считайте, что один силовой элемент под полной нагрузкой не должен выделять больше 2.5-3.0 Вт тепла (сильный нагрев), лучше 1.5-2.0 Вт (слабый/умеренный), это максимум! То есть, 14 фаз это общее тепловыделение 28 Вт под полной нагрузкой ключей, если задаться КПД 92%, то 8% это эти 28 Вт, значит максимальная выходная мощность 28/0.08 = 350 Вт. Нормальный запас как для среднего значения, кратковременно, милисекунды, выдаст в два раза больше и не чихнёт.

Обычно, одно силовое плечо/фаза может выдавать 20-25А среднего тока (RMS значение), это максимальная нагрузка, на большее рассчитывать не надо. Короткие всплески тока до 40 А мало на что влияют, главное чтобы сердечники дросселей не входили в насыщение, поэтому они должны быть на 60А, а лучше на 80А, чем больше у запас, тем меньше магнитострикция, а значит меньше пищат когда характер нагрузки циклически повышается и понижается.

Вот и вся VRM-математика, всё что больше или работает в более тяжелых условиях должно быть запрещено законодательно.

200 Вт при предположим 1.1 В это 200/1.1/0.92 = 198 А, при 14 фазах по 14А на каждую, вот это нормальная нагрузка, ключи не будут комнатной температуры, может градусов 45-50, а на радиаторах предположим 38-42 градуса. Отличное решение.
Piter Cantrope
Member

AssayMAS
Шось ви дуже розмахалися кулаками на рівному місці.
ASRock b650m hdv за 100$ на восьми 50А дрмосах чудово справляється з найбільш голодними процесорами на ам5. В мене АПУ, в якого можна при розгоні 100вт+ від інтеграшки побачити, без самого проца, і то материнка цілком справляється.

І як казали вище, якийсь мідловий tomahawk чи steel legend без проблем потягне і 24 ядра, які вийдуть.
Ответить