Apple, ймовірно, ще не випустила M4 Ultra з деяких дуже практичних причин. У нещодавньому відео ми бачимо, що вже можливо перегріти Mac Studio з чіпом M4 Max — навіть за умови роботи вентиляторів на повній швидкості. Коли процесор і графічний процесор одночасно працюють на межі своїх можливостей, система споживає понад 330 Вт енергії.Цього вже достатньо, щоб перевантажити систему охолодження Studio, змушуючи її знижувати продуктивність, щоб уникнути перегріву.
Тепер, якщо уявити M4 Ultra, який по суті є двома чіпами M4 Max, об'єднаними разом, — теоретичне споживання енергії становить понад 670 Вт. Це більше, ніж споживає навіть високопродуктивний графічний процесор, такий як RTX 5090. Але справа не лише в охолодженні. Поточний блок живлення Mac Studio розрахований лише на 480 Вт. Це означає, що він не вистачає майже на 200 Вт, що є великою проблемою. Щоб M4 Ultra працював, Apple довелося б повністю переробити Mac Studio: більший корпус, потужніший блок живлення та кращу систему охолодження.
tornadox
Так, стоп!
Як це 670вт?
Юрчик каже що будь який апплє товщиною з лист паперу швидший ніж 9950х та 5090, звідки ви намалювали 670вт?
Попахує дискримінацією АРМ!
Будь-який код на ЦП використовує branch predictor.
У вимогливих іграх накшталт CP2077 все на 95% впирається в GPU(shader/tex.rate/pix.rate), навіщо нести відверту маячню?
Я можу розігнати свій 14900k до 6.2ГГц по всім ядрам і запустити CP2077 на вбудованій hd770 - що це доведе?
nazar-pc: ↑
08.09.2025 10:57Насправді сучасні процесори не працюють з x86-64 чи aarch64 напряму, вони перетворюють ці інструкції на внутрішнє представлення.
Тому aarch64 чи x86-64 має не так багато різниці як внутрішня кухня, яку ми не бачимо.
Теоретично може бути процесор який підтримує кілька різних ISA, бо всередині він працює з зовсім іншим представленням де одні машинні інструкції об'єднуються, інші навпаки діляться, змінюється їх порядок і так далі.
система команд АРМ - сильно простіша ніж х86. І в х86 - проц в run-time змушений це постійно розбивати на простіші команди і їх виконувати кожен раз
для АРМ - це робить компілятор один раз
саме тому х86 - гріються, і практично не можуть покращити одно-потік
і це фундаментальна проблема, її не можливо вирішити, х86 - це тупик
пс: я ще мовчу що у х86 - команди різною довжини
Відправлено через 6 хвилин 30 секунд:
Demedik: ↑
08.09.2025 12:59то тот же Asus Rog Flow Z13 не далеко отстал от эталонов на М4(насколько помню всего 1-2 часа)
а при роботі від батареї - на скільки падає швидкодія?
а то в сучасних х86 - приблизно так - дивитись на 05:20 - майже в 2 рази падає швидкодія, що є повним обдурюванням користувачів:
що саме я не визнав?
- що М4 - поганий для ігор - так точно, купуйте ігрову приставку як всі інші
- що є проблеми з сумісністю - так точно, хоча в мене все працює що мені треба
- що память розпаяна? так, і саме завдяки цьому досягається така швидкість. І що на х86 - роблять так точно
- що дорого макбук - купить мак міні, чи мак студіо. Чи навіть ейр. Але не купуйте макбук про.
- що АРМ під Вінду поганий - так поганий, бо це лише перша версія з заявкою на перемогу, буде наступна, буде краще, зараз Майкрософт по факту все нове спочатку впроваджує для АРМ
yuriy_dd: ↑
08.09.2025 23:55
система команд АРМ - сильно простіша ніж х86. І в х86 - проц в run-time змушений це постійно розбивати на простіші команди і їх виконувати кожен раз
для АРМ - це робить компілятор один раз
саме тому х86 - гріються, і практично не можуть покращити одно-потік
Це маячня, компілятор тут ні до чого.
Фундаментальна перевага RISC (ARM/RISCV/etc) це фіксована довжина інструкції, тобто можно безкінечно збільшувати кількість декодерів, БЕЗ іх ускладнееня, що не є можливим на CISC.
Теоретична перевага CISC - необмежений code space, але він корисний лише для SIMD і коли довжина інструкції не перевищує таку для RISC, що (перевищення) вже відбулося на межі SSE-SSE2
dext: ↑
09.09.2025 00:16Фундаментальна перевага MIPS (ARM/RISC/etc) це фіксована довжина інструкції
є інтервю Келера - що він каже що час для декодування команд зміною довжини - не дуже сильно впливає, він ще згадував decoder predictor
в процесі суперечок я висловив припущення як це зроблено і виявився правим - воно пробує декодувати в паралель починаючи з кожного байту
помилкові спроби ігнорує
для мене - це повний дибілізм спричинений оптимізацією довжини, може колись і було важливо, але зараз розмір коду - останнє що важливо
я особисто негативно ставлюсь до всього векторного - воне жре бюджет транзисторів. Якщо вже у вас обчислення парелелізуються - то пишіть зразу для ВК
а мені краще щоб було менше транзисторів на ядро, і більше простих ядер
пс: мій код найчастіше парсування тексту або робота з бінарними структурами - не паралелізується/векторується
можна глянути на приклад - json-parser
yuriy_dd головна неповага ARM систем на Оверах полягає в тому, що жоден пристрій на ARM не зробиш під себе. Є тільки готові рішення. А люди люблять робити під себе системи, розумієш? Не всі полюбляють дибільне лахміття з перехідників, для USB, бо десь всього 2-3. Комусь хочеться по більше пам'яті докинути, а хтось кастомний вигляд пристрою. В кінці кінців немає самосбірного ПК на ARM і на вряд чи буде. Він для залізячників мало цікавий
- що дорого макбук - купить мак міні, чи мак студіо. Чи навіть ейр. Але не купуйте макбук про.
А це що? Ти ж на притомних кажеш що шматок хламу для понтів в кав'ярнях буде швидше від батарейки працювати ніж 9950х та 5090. Чи ти знову наївся солей і пішов на форум розважатися? То хто з нас ще брехун?
Цена конечного устрйоства вам не понравится. А отсутствие таких образцов намекает, что не нравится она и топам больших компаний.
Цена конечно будет космос. Но когда я покупал фотик Кенон 70д, первый в мире зеркальный с Дуал Пиксель и объектив 17-55 2,8 - то цена меня интересовала в последний момент. Точнее вообще не интересовала.
Вот только производители ориентируются не на тебя, а на широкие массы, а изменение разрядности затронет всех, а не лично тебя.
Scoffer: ↑
08.09.2025 12:32
Немає практичної необхідності. А от необхідність в 128 бітах хоча б на FP назріла дуже давно. Ті ж FMA і інші рекомендовані комплексні операції з IEEE-754 - костиль щоб хоч якось відтермінувати накопичення помилок. 128 біт з запасом вистачить на будь-які хоч на скількись внятні обчислення без необхідності плодити зайвих команд.
Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Ну так раніше трава була зеленіше На жаль реальність в тому що конкуренцію виграє зазвичай самий технологічно поганий з варіантів, головне щоб подешевше. Але проблеми ж нікуди не діваються, все одно їх доведеться вирішувати рано чи пізно.
Да чего-то вспомнился рывок с 32 на 64, когда несчастный Семпрон с 64 битами на 1,8Ггц разрывал вхлам Пень с 32 битами на 3,2 Ггц
Семпрон рвал не из-за х64, а из-за того что сам по себе был хорош. Тогда еще у AMD была рейтинговая система чтобы пересичные покупатели видели ориентировочный уровень производительности в сравнении с Интел. Сама по себе разрядность ОС мало что дает. Установи сейчас винду Х86 и убедись. Практически ничего не изменится, никаких провалов в производительности "в хлам" ты не увидишь.
Impulse101: ↑
09.09.2025 07:53
Сама по себе разрядность ОС мало что дает. Установи сейчас винду Х86 и убедись. Практически ничего не изменится, никаких провалов в производительности "в хлам" ты не увидишь.
Impulse101: ↑
09.09.2025 07:53
Сама по себе разрядность ОС мало что дает. Установи сейчас винду Х86 и убедись. Практически ничего не изменится, никаких провалов в производительности "в хлам" ты не увидишь.
Угу, на 3 гігах рами нічого не зміниться )
Зміниться звісно, але там мова була про те що в ті роки Семпрон нагнув Селерон завдяки переходу на 64 розрядну архітектуру. Тоді 2х1 гб було стандартом, а 3-4 взагалі мали одиниці. Але і зараз в невимогливому до кількості РАМ софті особливої різниці не буде.
AntonyKandaurov: ↑
08.09.2025 23:43Так, стоп!
Як це 670вт?
Юрчик каже що будь який апплє товщиною з лист паперу швидший ніж 9950х та 5090, звідки ви намалювали 670вт?
Попахує дискримінацією АРМ!
Та не переймайтесь, ці потужно розумники завтра прочитають ще якесь інтерв'ю з новим словом, і навіть не розуміючи зміст почнуть за нього спілкування, народиться в них нова ляля.
Вони навіть не усвідомлюють як смішно їх читати, чи піти напасти на концерн Ферарі - з вимогою, а чого у ваших машин 4и колеса, хочемо 8!
Afit: ↑
09.09.2025 01:30головна неповага ARM систем на Оверах полягає в тому, що жоден пристрій на ARM не зробиш під себе. Є тільки готові рішення
так всі ноути на х86 - це теж лише готові рішення, память вже дуже часто розпаяна, лише ССД поміняти можна
AntonyKandaurov: ↑
09.09.2025 06:44А це що? Ти ж на притомних кажеш що шматок хламу для понтів в кав'ярнях буде швидше від батарейки працювати ніж 9950х та 5090. Чи ти знову наївся солей і пішов на форум розважатися? То хто з нас ще брехун?
сліпеньке - не побачило що спочатку стоїть - "що дорого макбук"? і кудись пострибало?
є мак бук ейр. Кому треба - є макбук про - не дешевий, особливо якщо апгрейдити. І обидва дуже швидкі. Ейр - взагалі конкурентів не має - бо х86 - не вміє в енергоефективність, мало того що йому обовязковий кулер - хоч для якоїсь притомної швидкодії, так він ще й швидкість скидає коли від батареї
що вам ще по буквах пояснити? бо х86 фанатство відбиває мізки
1234waltz: ↑
09.09.2025 09:316 ядерний ноутбучний райзен 5600H на 7нм тех.процесі зі споживанням 45 Вт заборов M1 Pro на 5 нм. тех.процесі з споживанням 50 Вт в математичних задачах
MATLAB 2020 is not optimized for Apple Silicon; it is supported on Apple Silicon Macs through the Rosetta 2 translation environment
от куди ви лізите сперечатись?
може емеляцію АРМ на х86 vs АРМ на М4 - захочете порівняти?
Формально. А фактично одним з найкращих варіантів для багатопотоку СБ стали інтеловські е-ядра, максимально спрощені, з куцим кешем, на товстому техпроцесі і з помірною частотою.
У вимогливих іграх накшталт CP2077 все на 95% впирається в GPU(shader/tex.rate/pix.rate), навіщо нести відверту маячню?
Я можу розігнати свій 14900k до 6.2ГГц по всім ядрам і запустити CP2077 на вбудованій hd770 - що це доведе?
Достатньо відключити пат трейсинг і на процесорах вже з'являється різниця.
Хто еплу винуватий, що не залишили можливості юзеру підключити рандомний епловський eGPU за багато грошей?