Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
-
Piter Cantrope
Member
Dimonchik
Недорогі з 10гбіт не бувають. 10 гбіт є в Asrock Taichi creator, Asus Pro Art, Asus Hero, MSI Ace. Це все материнки по $500. Виробники сегментують лінійки, і не ставлять 10-гіговий лан в материнки по 150-250$.
Може, взяти PCIe карту на 10гбіт?
Недорогі з 10гбіт не бувають. 10 гбіт є в Asrock Taichi creator, Asus Pro Art, Asus Hero, MSI Ace. Це все материнки по $500. Виробники сегментують лінійки, і не ставлять 10-гіговий лан в материнки по 150-250$.
-
Filabatya
Member
максимум 5 в мсаях подешевше, може ще в асроках є, але я би їх скіпнув зараз 
-
Dimonchik
Member
Теж подумав про цей варіант. В техпідтримці провайдера навіть такого варіанту не передбачували, щоб було в клієнта.Piter Cantrope: ↑ 24.02.2026 17:21 Dimonchik
-
vdemeshko
Member
UEFI -> OC ->Memory Context Restore -> Enableluckygamerks: ↑ 22.02.2026 18:34 По факту крім довгої зарузки особливих проблем помічено не було, може якомусь багу просто не прадав значення.
- спойлер
"лан був 10гбит" и "недорога" - взаимоисключающие параграфыDimonchik: ↑ 24.02.2026 13:14лан був 10гбит...недорога
PS
Вы цены на роутеры с 10Гбит портами прицемо гляньте
-
luckygamerks
Member
Це перо що було ввімкнено, але повірте воно дапамагає, але не так як допомагало у виробників інших плат, але це для мене не є проблемою, тому і констатую, що більше було шумо за проблеми на msi чим по факту. Другий не самий страшний мінус все ж таки відсутність PCI-E 5 для дисків та відеокарт, хоча це теж не так критично, хоча з rtx 5050 пише PCI-E 5.0 x8 =) Памятаю багато хайпу було що все ж таки плати підтримують PCI-E 5, але так і не зрозумів чи то помилка чи то щось інше =)vdemeshko: ↑ 26.02.2026 23:21UEFI -> OC ->Memory Context Restore -> Enableluckygamerks: ↑ 22.02.2026 18:34 По факту крім довгої зарузки особливих проблем помічено не було, може якомусь багу просто не прадав значення.
- спойлер
- bios.png
"лан був 10гбит" и "недорога" - взаимоисключающие параграфыDimonchik: ↑ 24.02.2026 13:14лан був 10гбит...недорога![]()
PS
Вы цены на роутеры с 10Гбит портами прицемо гляньтея вот смотрю на предложение провайдера с 10Гбит и думаю всегда про роутер в первую очередь
![]()
-
vdemeshko
Member
thisluckygamerks: ↑ 03.03.2026 21:07з rtx 5050 пише PCI-E 5.0 x8 <....> щось інше
-
antiДот
Junior
Вітаю
Давно не брав в руки шашки. Зараз стільки всього нового з ігор... Поки що купив Сталкер2, поточна конфігурація компа ледве тягне на мінімалках:
почитав порад щодо простих ігрових наборів за 2024 рік - кажуть нада брать:
в материнській платі не подобається що є тільки два роз'єма для пам'яті (є ASUS PRIME B450M-A II). До того ж не дуже впевнений - на скільки потрібна красота графіки в Сталкері, тут аби текстури не промальовувались по 3 хвилини на старті...
що можна змінити в цьому запропонованому наборі підкажіть будь ласка? З вимог - Сталкер і інші ігри (без збочень в 4К).
Давно не брав в руки шашки. Зараз стільки всього нового з ігор... Поки що купив Сталкер2, поточна конфігурація компа ледве тягне на мінімалках:
Код: Выделить всё
AMD Ryzen 5 1600, Socket AM4 (1331), Six-Core Processor
Gygabyte AB350M-DASH
Radeon RX 580 Series 8 GB GDDR5
24GB DDR4 (докупляв 2х8, одна бланка бракована - повернув гроші, мало б бути 32)
Код: Выделить всё
AMD Ryzen 5 5500
ASUS PRIME B450M-K II
Radeon RX 6600
що можна змінити в цьому запропонованому наборі підкажіть будь ласка? З вимог - Сталкер і інші ігри (без збочень в 4К).
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Плату менять не обязательно: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... pu-SupportantiДот: ↑ 04.03.2026 22:36Gygabyte AB350M-DASH
Прошивку обновить и ставить нужный ЦП. Остальное в другой ветке: viewtopic.php?t=118151
-
QFlash
Member
Я б взяв R 6700XT, хотів брати але з crazy цінами до лампочки це.antiДот: ↑ 04.03.2026 22:36Radeon RX 6600
Gygabyte відмінні плати/процесор підібрати.
-
vdemeshko
Member
так а материнку то зачем менять - прошейте последний биос, замените процессор на что то аля 5600 или 5700х (вполне можно б\у) и видеокарту уже что там в бюджет влезет (кстати если материнку менять не будете то может чуть увеличить можно бюджет на видеокарту за этот счет). Видеокарту может даже лучше 3060 12Gb как вариант за счет бОльшего обьема памяти чем RX6600 8ГбantiДот: ↑ 04.03.2026 22:36AB350M-DASH
-
unclemax
Member
Допоможiть, будь ласка, з вибором:
- Gigabyte X870 AORUS ELITE X3D ICE
- ASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
Я правильно розумiю, що плати практично однаковi? У aorus вище максимальна тактова частота пам'ятi, але це не важливо зараз. Яку з них обрати, чи є критичнi видмiностi?
- Gigabyte X870 AORUS ELITE X3D ICE
- ASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
Я правильно розумiю, що плати практично однаковi? У aorus вище максимальна тактова частота пам'ятi, але це не важливо зараз. Яку з них обрати, чи є критичнi видмiностi?
-
Piter Cantrope
Member
unclemax
А з яким процесором ви плануєте її використовувати? І під які завдання? Будуть використовуватись нижні слоти PCIe, чи тільки стоятиме відеокарта?
Плати хороші. Можна брати і ту, і ту. Можна взяти і простішу)
А з яким процесором ви плануєте її використовувати? І під які завдання? Будуть використовуватись нижні слоти PCIe, чи тільки стоятиме відеокарта?
Плати хороші. Можна брати і ту, і ту. Можна взяти і простішу)
-
Filabatya
Member
unclemax
MSI MPG X870E Edge Ti Wi-Fi, також в цьому бюджеті мамки з виходами назад, типу томагавк пз, якщо корпус ще не купили
MSI MPG X870E Edge Ti Wi-Fi, також в цьому бюджеті мамки з виходами назад, типу томагавк пз, якщо корпус ще не купили
-
unclemax
Member
Дякую за вiдповiдi.
Для початку буде стояти 9600х або 9700х. Потiм хочу X3D. 40% - Autocad, 30% - iншi програми, 30% - фiльми, iгри(Battlefield/civVII). Потрiбен тильки один PCIE (я цiлеспрямоавно шукав плату ATX/MicroATX з одним PCIE портом та нормальним живленням(XX-2-2), але не знайшов).
Менi дуже подобаються бiлi stealth плати gigabyte aorus, але я залишаюся на сторому корпусi без доступу зi зворотнього боку
Для початку буде стояти 9600х або 9700х. Потiм хочу X3D. 40% - Autocad, 30% - iншi програми, 30% - фiльми, iгри(Battlefield/civVII). Потрiбен тильки один PCIE (я цiлеспрямоавно шукав плату ATX/MicroATX з одним PCIE портом та нормальним живленням(XX-2-2), але не знайшов).
Менi дуже подобаються бiлi stealth плати gigabyte aorus, але я залишаюся на сторому корпусi без доступу зi зворотнього боку
-
Piter Cantrope
Member
unclemax
Дивіться. X870 плати мають USB4 40Гбіт. X870E мають 2 чипсети замість одного. Більша к-сть ліній зазвичай йде під додаткові порти USB4. Чи треба воно вам? Далі вони нічим особливо не відрізняються від B850.
З начинки ще може бути дисплей з пост кодами, як у Gigabyte X870 AORUS ELITE X3D ICE. Але це треба тим, хто ганяє часто оперативку. Ви таким будете займатись? Підозрюю, що ні.
Для сценарію "вставив відеокарту в верхній слот, підлючив NVMe і SATA і забув" вистачить і B850. Живлення у них адекватне, оперативка на XMP профілі буде працювати однаково і на них, і на дорогих платах за 20 тисяч, майбутні процесори вони теж підтримуватимуть.
Можете глянути на GIGABYTE B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE або ASUS ROG STRIX B850-A GAMING WIFI.
Наприклад, в цьому Асусі якщо вставити всі NVMe, то нижній слот PCIe буде неактивним. Але якщо він вам не потрібен, то різниці нема. І матимете ті ж самі 4 слоти для NVMe, що і на багатьох дорожчих X870E платах.
Купити плату за 10-11к, а не за 15-20, а решту вкласти в кращий проц або накопичувачі більшого об'єму. Так буде раціональніше.
Ще можете глянути на GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE або щось з msi.
Відправлено через 1 годину 3 хвилини 1 секунду:
Дивіться. X870 плати мають USB4 40Гбіт. X870E мають 2 чипсети замість одного. Більша к-сть ліній зазвичай йде під додаткові порти USB4. Чи треба воно вам? Далі вони нічим особливо не відрізняються від B850.
З начинки ще може бути дисплей з пост кодами, як у Gigabyte X870 AORUS ELITE X3D ICE. Але це треба тим, хто ганяє часто оперативку. Ви таким будете займатись? Підозрюю, що ні.
Для сценарію "вставив відеокарту в верхній слот, підлючив NVMe і SATA і забув" вистачить і B850. Живлення у них адекватне, оперативка на XMP профілі буде працювати однаково і на них, і на дорогих платах за 20 тисяч, майбутні процесори вони теж підтримуватимуть.
Можете глянути на GIGABYTE B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE або ASUS ROG STRIX B850-A GAMING WIFI.
Наприклад, в цьому Асусі якщо вставити всі NVMe, то нижній слот PCIe буде неактивним. Але якщо він вам не потрібен, то різниці нема. І матимете ті ж самі 4 слоти для NVMe, що і на багатьох дорожчих X870E платах.
Купити плату за 10-11к, а не за 15-20, а решту вкласти в кращий проц або накопичувачі більшого об'єму. Так буде раціональніше.
Ще можете глянути на GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE або щось з msi.
Відправлено через 1 годину 3 хвилини 1 секунду:
Щоб ви розуміли, як саме досягається оті 8800MHz, які написані на сайті. Ставлять одну планку оперативки, ставлять проц, який найбільш легко жене пам'ять, на AM5 це наразі 8500G, беруть най-най вдалішу однорангову планку оперативки, яку мають, вручну виставляють всі таймінги і напруги. І так отримують оту цифру 8800unclemax: ↑ 16.03.2026 12:06 У aorus вище максимальна тактова частота пам'ятi, але це не важливо зараз.
- спойлер
-
unclemax
Member
Piter Cantrope
Стає зрозумiлiше, дякую. Я планував оновити свою B550 на B850, але прочитав про те що немає пiдтримки PCIE 5 та USB4 i почав дивитися на x870. Я так i не розiбрався наскiльки це критично. Я правильно розумiю, що на 9ххх процессорi та B850 платi в мене буде працювати вiдеокарта на PCIE5, мiнiмум один SSD nvme PCIE 5x4, та 3-4 USB3.2? Наскiльки є рiзниця в живленнi оперативної пам'ятi хх-х-2 та хх-х-1, один чи 2 канали живлення для памя'тi?
Дисплеєм я користуюсь на своїй b550 rog strix
)) я на ньому дивлюсь температуру.
Стає зрозумiлiше, дякую. Я планував оновити свою B550 на B850, але прочитав про те що немає пiдтримки PCIE 5 та USB4 i почав дивитися на x870. Я так i не розiбрався наскiльки це критично. Я правильно розумiю, що на 9ххх процессорi та B850 платi в мене буде працювати вiдеокарта на PCIE5, мiнiмум один SSD nvme PCIE 5x4, та 3-4 USB3.2? Наскiльки є рiзниця в живленнi оперативної пам'ятi хх-х-2 та хх-х-1, один чи 2 канали живлення для памя'тi?
Дисплеєм я користуюсь на своїй b550 rog strix
-
Filabatya
Member
unclemax
то ви з б 650 сплутали, там вона скаче від верісії біоса, щоб 850 номально продавалась. якщо можна не білу, то дуже раджу томагавк 870, просто топчик ціна якість
то ви з б 650 сплутали, там вона скаче від верісії біоса, щоб 850 номально продавалась. якщо можна не білу, то дуже раджу томагавк 870, просто топчик ціна якість
-
Piter Cantrope
Member
unclemax
Сам по собі чипсет не має відношення до підтримки якоїсь версії PCIe. У всіх процесорів 7000 і 9000 є 28 PCIe 5.0 ліній. На самому кристалі. Ці процесори є не просто процесорами, яким потрібний міст і т.д. Вони є SOC - system on a chip, і в них вже є все всередині. Якщо на материнці немає PCIe 5.0 для верхнього слота, наприклад, то значить його зумисне обмежили до швидкості PCIe 4.0 для сегментації - щоб продати дорожче ті плати, в яких PCIe 5.0 увімкнений.
По живленню взагалі не думайте: абсолютно кожна материнка за 10 тисяч і дорожча буде адекватна для живлення 16 ядер, 4 дворангових планок оперативки і т.д.
Хоча індикатор кодів на АМД менш корисний, ніж на Інтелі.
Сам по собі чипсет не має відношення до підтримки якоїсь версії PCIe. У всіх процесорів 7000 і 9000 є 28 PCIe 5.0 ліній. На самому кристалі. Ці процесори є не просто процесорами, яким потрібний міст і т.д. Вони є SOC - system on a chip, і в них вже є все всередині. Якщо на материнці немає PCIe 5.0 для верхнього слота, наприклад, то значить його зумисне обмежили до швидкості PCIe 4.0 для сегментації - щоб продати дорожче ті плати, в яких PCIe 5.0 увімкнений.
Так, правильно. Ну треба читати спеки материнки, може в якійсь щось обмежено. Але загалом десь так. У B850 верхній PCIe у них всіх 5.0, і верхній NVMe зазвичай теж.unclemax: ↑ 16.03.2026 16:42 Я правильно розумiю, що на 9ххх процессорi та B850 платi в мене буде працювати вiдеокарта на PCIE5, мiнiмум один SSD nvme PCIE 5x4, та 3-4 USB3.2? Наскiльки є рiзниця в живленнi оперативної пам'ятi хх-х-2 та хх-х-1, один чи 2 канали живлення для памя'тi?
Дисплеєм я користуюсь на своїй b550 rog strix)) я на ньому дивлюсь температуру.
Різниці між цими платами не буде. Я розганяв оперативку під 1.6В і на набагато гірших материнках з гіршим живленням.unclemax: ↑ 16.03.2026 16:42 Наскiльки є рiзниця в живленнi оперативної пам'ятi хх-х-2 та хх-х-1, один чи 2 канали живлення для памя'тi?
По живленню взагалі не думайте: абсолютно кожна материнка за 10 тисяч і дорожча буде адекватна для живлення 16 ядер, 4 дворангових планок оперативки і т.д.
О, ну це вже щосьunclemax: ↑ 16.03.2026 16:42 Дисплеєм я користуюсь на своїй b550 rog strix)) я на ньому дивлюсь температуру.
-
unclemax
Member
Дякую за поради. Знайшов чудовий варiант без зайвих речей - MSI MAG B850M MORTAR WIFI AM5
-
AndP
Member
на сегодняшний день, я бы смотрел на платы только от Gigabyte. Если не смущает прошлое поколение, то можно Х670Е, но их уже тяжело купить, и стоят не дешего.