Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
-
ilcattivo
Member
Хороший вибір, крім ARGB мінусів за таку ціну немає. Як там з налаштуваннями PBO, все повноцінно? Чув на деяких материнках не можна ввести в curve optimizer більше ніж -30karokum: ↑ 07.07.2025 14:47 ilcattivo
Дякую
Але я не дочекався вашого рев'ю і вже зібрав на B650M-HDV/M2![]()
Знехтував ARGB на користь повноцінного біосу\більшої кількості портів
-
karokum
Member
ilcattivo
Наче все повноцінно, хоча пункт налаштування PBO лежить десь в сраці в кінці списку Advanced розділ AMD Overclocking, а також щоб врубити ЕКСПО профіль RAM треба багато рухів зробити (порівнюю з профільною гігабайт, де все лежить на видному місці і робиться в менше кліків). Сторінка Tweaker така ж як у вас, там лише готові пресети
CO максимум дозволяє вводити 100, на профільній гігабайт максимум дозволяє 60. Але 7500f з Аліку йшов у ребут циклінчний з +200 і -30. Тому поки працює в +200 та -15. Детальні тести не робив, значення ставив на "авось", поганяв трохи ОССТ то наче все добре, буду гратися коли спека піде, бо в нас ці дні +30-35 градусів жарить
В цілому брав AsRock бо хотів спробувати щось нове, ну і найоптимальніша була вона. Поки якоїсь особливої різниці зі своює гігою не помітив. Софт на вигляд засохше гімно мамонта що там що там
Досвіду з іншими МП в мене немає, але як тут неодноразово говорили, і по власному прикладу - що ця, що моя х2 дорожча - pretty same. Тому думай те 
Наче все повноцінно, хоча пункт налаштування PBO лежить десь в сраці в кінці списку Advanced розділ AMD Overclocking, а також щоб врубити ЕКСПО профіль RAM треба багато рухів зробити (порівнюю з профільною гігабайт, де все лежить на видному місці і робиться в менше кліків). Сторінка Tweaker така ж як у вас, там лише готові пресети
CO максимум дозволяє вводити 100, на профільній гігабайт максимум дозволяє 60. Але 7500f з Аліку йшов у ребут циклінчний з +200 і -30. Тому поки працює в +200 та -15. Детальні тести не робив, значення ставив на "авось", поганяв трохи ОССТ то наче все добре, буду гратися коли спека піде, бо в нас ці дні +30-35 градусів жарить
В цілому брав AsRock бо хотів спробувати щось нове, ну і найоптимальніша була вона. Поки якоїсь особливої різниці зі своює гігою не помітив. Софт на вигляд засохше гімно мамонта що там що там
-
LiquidStorm
Member
Варто чекнути БЖ заміною на новий/свіжий, наприклад позичити в коріша.karokum: ↑ 08.07.2025 14:277500f з Аліку йшов у ребут циклінчний з +200 і -30
Був проц на -20 стабільний, -23 на грані, -30 ребут. Поставили 750Вт термалтейк (10 річний) замість 650Вт корсара (15 річний) - і процик стабільно на -30 запрацював. Жодних змін по налаштуванням BIOS, тупо інший БЖ...
-
karokum
Member
LiquidStorm
БЖ якраз Корсар, але новий
RM650e. Ну може колись спробую на профільному протестити, на ньому 7700 +200 -40 їде без проблем.
БЖ якраз Корсар, але новий
- спойлер
- Мені щось взагалі з процесором не щастить на цю збірку, їхав 7400f з Аліку, але Укрпошта його про*** по дорозі між останнім терміналом і відділенням
. Ну і само собою більше тижня ні слуху ні духу, "шукаємо". Я вже зимирився і купив 7500f на місцях. Вийшов процесор х2 по ціні 
А з тим навіть не знаю що робити, від укрпошти компенсації мабуть не дочекаєшся, тож спробую відкрити заявку на рефанд на Аліку, але там думаю теж пошлють з таким, бо для них фактично виглядає ніби я його не забрав
-
Hottoro
Member
Ali повинні компенсувати всю вартість за не доставлений товар (ви ж його не отримали), а вже вони повинні розбиратися на яку з етапів зникло відправлення.karokum: ↑ 08.07.2025 15:50від укрпошти компенсації мабуть не дочекаєшся
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Попробуйте вернуть
-
Alekss
Member
Благодарю, главное, что Asrock B850M-X R2.0 спокойно тянет Ryzen 7700 с хорошей температурой VRM. Думаю, что она без проблем справится и с 12 ядерным Ryzen 9 7900X. Вставил ваши скрины мониторинга в сообщение, а то на сторонних ресурсах они часто пропадают со временем.ilcattivo: ↑ 06.07.2025 23:47Перше фото - сток. Споживання 90W, температури VDDCR_VDD і VDDCR_SOC 58 і 66 градусів.Alekss: ↑ 05.07.2025 09:05 Привет, опубликуйте пожалуйста скриншоты мониторинга (HWinfo, Aida64) после стресс-тестов типа Cinebench. Интересует температура VRM. Если есть возможность, то в обычном режиме и разгоне. Как справляются 6 DRmos с Ryzen 7 7700?
Есть интересный тест 15 минут в Cinebench 2024 , где используют 16 ядерный AMD Ryzen 9 9950X с этой материнской платой. В нем VRM достигает 68 градусов, что очень хорошо для 16 ядерного AMD Ryzen 9 9950X.
Друге фото - розгін по PBO через готовий пресет -40mV з температурним лімітом 85 градусів. Споживання 112W, температури 60 і 65 градусів.
Кулер ID-Cooling SE-224-XTS. Вентиляторів в корпусі немає, поки що не купив, з ними температури були б на кілька градусів нижче. Температура приміщення 25 градусів
https://ibb.co/fVgZZ7RW
https://ibb.co/k2KctTFt
-
Geinz21
Member
Кто что посоветует по материнкам для АМ5? Экстремальные разгоны не планирую, но иногда возникает желание выжать разумный максимум из процессора и памяти. Бюджет до 15-16к.
-
Striker
Member
-
stnl79
Member
Маю мамку MSI B450M Pro VDH
Вона не має підтримки відеокарт 30хх, 40хх чи новіших.
Максимально що я знайшов це 2080 Ті.
Чи правильно я розумію що ніяким способом немає можливості встановити в неї новіші відеокарту і потрібно міняти мамку?
Чи правильно я розумію що ніяким способом немає можливості встановити в неї новіші відеокарту і потрібно міняти мамку?
-
LiquidStorm
Member
Де ви таку дурню прочитали? Згідно спеків там 1 повноцінний слот PCIe 3.0 x16.stnl79: ↑ 01.08.2025 10:04 Маю мамку MSI B450M Pro VDH
Може бути проблема із 4060, чи які там ще є 40ХХ, де пів шини слота використовується, та із 50ХХ серією, але 30хх точно на ній заведеться.
-
stnl79
Member
На сайті MSI.
Там є перелік сумісного обладнання , і чомусь там немає жодної 30хх чи 40хх.
Не хотілося купити 30хх відео і потім виявити що воно не сумісне.
-
skyod69
Member
А який проц у вас? У меня R5 5600, 32 Gb DDR4 стоять точно на такій платі і відяха зараз RX 9060Xt 16 Gb- прекрасно все працює,єдине що засмучує це версія PCI тільки 3.0,але на АМД-картах це не так важливо,як на НВ-картах.stnl79: ↑ 01.08.2025 10:04 Маю мамку MSI B450M Pro VDH
-
ilcattivo
Member
Порт PCI-E є зворотньо сумісним, тобто нові карти будуть працювати на старих платах і навпаки. Буде обмеження по продуктивності через версію PCI-E v3.0 на вашій платі, бо зараз карти роблять PCI-E v5.0. Працювати буде, але на деяких відеокартах у деяких сценаріях ви будете отримувати менше ФПС, ніж аби у вас була сучасна матплата.stnl79: ↑ 01.08.2025 12:02 На сайті MSI.
Про перелік сумісного обладнання. очевидно, що МСІ не написали про 30хх чи 40хх бо на той час їх ще не було у світі, і потім сторінку вони не оновлювали
-
stnl79
Member
R5 3600skyod69: ↑ 01.08.2025 12:32А який проц у вас? У меня R5 5600, 32 Gb DDR4 стоять точно на такій платі і відяха зараз RX 9060Xt 16 Gb- прекрасно все працює,єдине що засмучує це версія PCI тільки 3.0,але на АМД-картах це не так важливо,як на НВ-картах.stnl79: ↑ 01.08.2025 10:04 Маю мамку MSI B450M Pro VDH
Думаю оновити трошки процесор та відео. Дякую за відгук
-
Teppelin
Junior
Підскажіть будь ласка чи вистачить материнської плати MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi для Ryzen 7 9800x3d чи краще зупинити свій вибір на менш вимогливому до vrm Ryzen 7 7800x3d ?
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Покупать плату на мосфетах для X3D слегка странно.
Докиньте чуть денег до
MSI PRO B650-A WIFI (911-7D75-013)
https://hotline.ua/ua/computer-materins ... -7d75-013/
(если среди MSI продолжать + рынок Украины).
Докиньте чуть денег до
MSI PRO B650-A WIFI (911-7D75-013)
https://hotline.ua/ua/computer-materins ... -7d75-013/
(если среди MSI продолжать + рынок Украины).
-
Melofon
Member
Думаю тут дело не в странности а в желании сэкономить, хоть там и хватит даже врм и на мосфетах, но таки желательно всё таки плату на дрмосах для такого проца просто потому что они немного эффективней и немного надёжней чем когда у тебя мосфеты отдельно от драйверов, но так то можно сделать по мощности одинаковые врм что на мосфетах что на дрмосах, просто дрмосов будет по одной штуке на линию, а мосфетов от двух до четырёх штук на линию, в общем дрмосы чуть надёжней выходят и кол-во элементов выходит меньше, а чем меньше элементов на фазу тем выше надежность врм, плюс они (дрмосы) чуть более эффективные по КПД.Teppelin: ↑ 02.08.2025 11:28Покупать плату на мосфетах для X3D слегка странно.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Странно в целом смотреть плату за 6500 на мосфетах, когда рядом за 7000 на сборках (DrMOS). X3D тут лишь как индикатор того, что деньги точно есть
Экономить 500 грн просто смешно в этом случае.
Возможно, мы чего-то не знаем про первую плату, но как обычно приходится томиться в догадках, что же имел в виду вопрошающий
Возможно, мы чего-то не знаем про первую плату, но как обычно приходится томиться в догадках, что же имел в виду вопрошающий
-
daesz
Member
А в чому саме він менш вимогливий? Обидва 120вт тдп з 162 вт пптTeppelin: ↑ 02.08.2025 11:28на менш вимогливому до vrm