звичайно! вся фішка в тому, що вони зроблені з нейлону іншого складу. дехто каже, що тоді у черрі були інші хім. формули/постачальники сировини на виробництві, хтось пов'язує це з якимись еко-нормами, які змінились відтоді, хтось має ще якісь теорії, але, як би там не було, в підсумку цей вінтажний нейлон 80х і самого початку 90х він інший. м'якший, інший по щільності і через це відрізняється по звучанню від сучасних черрі світчів -- більш теплий, ламповий, нижче і округліше. народ пише, що саме через специфіку текстури, яку давав старий виробничий процес той черрі нейлон краще ріже високі частоти в звуковому спектрі сам по собі і до того ж ця "м'якість" відчувається навіть не тільки в звуці, але і на ультра-жорстких маунтах ще і по відчуттях від тайпінгу. офк, це не так, що він прямо гумовий як сайленти або флексить

але на довгих забігах пальці втомлюються менше, це не навіювання. я власне через вищенаведені причини на них і перелажу поступово практично в усіх своїх серйозних клавіатурах і вже скоро перелізу повністю.
тут треба ще зазначити, що серйозні кастоми певного періоду, скажімо 2017-2021
(2) років (раніші теж, але вони менше доступні, тож нехай візьмемо цей період) вони прям насамперед заточені під вінтаж блеки, як на головний світч в ком'юніті тих часів. саме з ними вони розкриваються найповніше акустично, бо власне з ними тестувались і розроблялись. і тому що вінтаж блеки це протилежність навіть блекам мх2а, не кажучи вже про сучасні лонг полли, клавіатура не може одночасно видавати однакову синергію з вінтажними і сучасними свічтами.
але чимало сучасних клавіатур також пречудово звучать з вінтажем, і навіть це повідомлення я пишу саме з такої.
хайперглайди (релізнуті 2020) в принципі це спроба черрі зробити інтерпретацію цього вайбу 80х і початку 90х але сам склад нового нейлону дозволив це зробити досить обмежено, це все ж таки зовсім інша історія. втім, світчі все одно класні по своєму. як на мене, то з сучасних це #1. ще разок всім порекомендую купувати мх1а поки ще можна купити. німецького виробництва
з.і.
тільки не треба займатись брейк-іном вінтажних черрі

в крайньому випадку diamond polish
Відправлено через 15 хвилин 56 секунд:
я оце, до слова, зараз сушу отримані з техасу вінтаж блеки (без клавіатур, окремо світчі):
не знаю, де саме вони набрались вологи, але їхали як раз по морозах-хурделицях шо в штатах шо у нас. і коли розпакував дивлюсь -- конденсат, курча мама!

одразу розкинув на сушку
- спойлер