Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

7mindfields: 10.02.2026 23:00Ммм, не топре (c)
якщо людина хоче thuddy-сайлентно орієнтовану клавіатуру, має бюджет і вона готова потужно заморочитись або ж заплатити чималі гроші, щоб хтось заморочився за неї, то топре, імхо, варіант №1.

якщо ж топре з тих чи інших причин не підходить (і таких причин вистачає), то отакі стеми з пластиковими флекс-катами це другий варіант в загальному топі, або ж перший в МХ категорії (моя суб'єктивна оцінка), але теж треба заморочитись зі змащенням, адже, як вже неодноразово тут зазначалось, на заводське змащення покладатись не можна, коли мова про цей вид світчів.

третє (друге) почесне місце займає ТТС фроузен сайлент. єдине, що маунт і плейт варто підбирати пожощє. фр4 і жорсткий гаскет саме то. топ маунт не треба, це збочення) а щось типу ліф спрінгу виходить занадто mushy імхо.

якщо ж бюджети тим чи іншим чином обмежені, або вимоги невисокі, то топ виглядатиме трохи інакше, там починаються усілякі JERRZI, отему піч і так далі. тут вже я можу лише теоретизувати, тому не буду нічого ранжувати. з приводу тактильних сайлентів теж фіг знає, але я б дивився на ТТС також в першу чергу.
StTechnik
Member

Повідомлення

leif
тактильних сайлентів теж фіг знає, але я б дивився на ТТС також в першу чергу.
А у меня кстати есть идея сделать как то себе сайлент вариант клавиатуры. Как раз тактильные сайлент свич, вся шумка и т.д. Но то очень потом. Сейчас мне прям все нравится в ней. Звук такой что на митах люди подпрыгивают :D
leif
Member

Повідомлення

silent01: 19.01.2026 16:41Я б не відмовився від магнітних світчів. Якраз недавно придбав собі першу магнітну клаву.
привіт, надіслав вам сьогодні світчі, не минуло і місяця) все забував про них :rolleyes:

а, до речі, був тут хтось, хто обіцяв і мені сет світчів безкоштовно віддати. кілька місяців тому, може восени. але я так нічого і не отримав :weep: :weep:
silent01
Member

Повідомлення

leif: 12.02.2026 17:41
silent01: 19.01.2026 16:41Я б не відмовився від магнітних світчів. Якраз недавно придбав собі першу магнітну клаву.
привіт, надіслав вам сьогодні світчі, не минуло і місяця) все забував про них :rolleyes:

а, до речі, був тут хтось, хто обіцяв і мені сет світчів безкоштовно віддати. кілька місяців тому, може восени. але я так нічого і не отримав :weep: :weep:
Дякую :up:
leif
Member

Повідомлення

панове, там кейкобо дропнули імбу:
https://divinikey.com/products/keykobo- ... 4620168257

думаю взяти суто заради цього. підтримати вітчизняного виробника лагідну українізацію.

нє, без жартів, справді дуже круто. я не бачив до цього. от би ще гмк роздуплились нарешті. треба all ukrainian set з українськими написами на модах. GMK Potuzhnist' :idea:

Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
p.s.

так, кирилиця та інші саблегенди це UV прінт, але тим не менш. це заводське рішення, а не якесь гравіювання
3Dfx
Member

Повідомлення

Салют.
Хто підкаже норм половінчату клаву для ігор. Хочу приєднати до legion go. Я старий! Клавово мишкінський стрелок!)))
StTechnik
Member

Повідомлення

феерично прекрасный ролик :D
leif
Member

Повідомлення

цікавий збіг обставин, але буквально в той же день як я написав тут в топіку двома постами вище про ГБ сету кейкобо з варіантом альф українська кирилиця, один форумчанин (за пару годин до мого посту) зашерив мені посилання в приват на аукціон ОГ черрі hasro клавіатури.

клавіатура була виставлена на аукціон в зборі, в ній, як з'ясувалось, вельми цінні 5-пінові вінтажні світчі черрі блек (абсолютна більшість ідуть 3 пін: у мене з 10 сетів вінтаж блеків лише один 5-піновий), але окрім цього на клавіатурі встановлено один з найбільш рідкісних і бажаних сетів кейкапів в клавіатурному хоббі взагалі. те, що можна без оглядки називати кейкапним holy grail -- так звані HASRO/SAV dye-sub pbt з червоними кирилічними саблегендами. ціни на ці капи стартують від $600 + доставка, і помітно дорожче, якщо продають не кацапи (очевидно, що більшість цих бордів опинилась саме у них). але проблема навіть не стільки в ціні, скільки в тому, що трапляються на ринку вони виключно рідко. на глобальних майданчиках це стається десь раз на рік-півтора-два, і викупаються ці позиції миттєво. тобто навіть при наявності потрібної суми грошей і присутності бажання їх всандалити на 30 річні шматочки пластмаси, це треба ще, щоб тобі неслабо фартануло і ти зайшов в правильне місце в правильний час і встиг викупити позицію, а потім вони якось до тебе ще доїхали.

кілька фоточок прикладів естетики цих капів з цих ваших інтернетів:
спойлер
Зображення
ЗображенняЗображення
long story short:
спойлер
Зображення
один знавець, на жаль, там також знайшовся і купити зовсім недорого цей скарб не вийшло, бо у тіпулі бажання заполучіть hasro було також досить потужне (не знаю чи собі чи на перепродаж), то ж поторгувались ми з ним на славу)) але, менш із тим, тут не скільки важлива ціна, скільки сама можливість урвати цей лот.

отака хурма, малята.

посилка вже в дорозі, якщо все буде гаразд, то завтра мала б бути (ТЬХУ ТЬФУ ТЬХУ). я поки сиджу вивчаю чим і як краще буде відмити цей скарб. воно звісно дай саб, їх хоч в кип'ятку можна варити, але все одно хочеться якомога правильніше все зробити :write:
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif
А окрім суто хоббійної колекційної цінності, вінтажні блеки мають якісь особливі фішки/переваги? У порівнянні з сучасними.
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 16.02.2026 14:03А окрім суто хоббійної колекційної цінності, вінтажні блеки мають якісь особливі фішки/переваги?
звичайно! вся фішка в тому, що вони зроблені з нейлону іншого складу. дехто каже, що тоді у черрі були інші хім. формули/постачальники сировини на виробництві, хтось пов'язує це з якимись еко-нормами, які змінились відтоді, хтось має ще якісь теорії, але, як би там не було, в підсумку цей вінтажний нейлон 80х і самого початку 90х він інший. м'якший, інший по щільності і через це відрізняється по звучанню від сучасних черрі світчів -- більш теплий, ламповий, нижче і округліше. народ пише, що саме через специфіку текстури, яку давав старий виробничий процес той черрі нейлон краще ріже високі частоти в звуковому спектрі сам по собі і до того ж ця "м'якість" відчувається навіть не тільки в звуці, але і на ультра-жорстких маунтах ще і по відчуттях від тайпінгу. офк, це не так, що він прямо гумовий як сайленти або флексить :) але на довгих забігах пальці втомлюються менше, це не навіювання. я власне через вищенаведені причини на них і перелажу поступово практично в усіх своїх серйозних клавіатурах і вже скоро перелізу повністю.

тут треба ще зазначити, що серйозні кастоми певного періоду, скажімо 2017-2021(2) років (раніші теж, але вони менше доступні, тож нехай візьмемо цей період) вони прям насамперед заточені під вінтаж блеки, як на головний світч в ком'юніті тих часів. саме з ними вони розкриваються найповніше акустично, бо власне з ними тестувались і розроблялись. і тому що вінтаж блеки це протилежність навіть блекам мх2а, не кажучи вже про сучасні лонг полли, клавіатура не може одночасно видавати однакову синергію з вінтажними і сучасними свічтами.

але чимало сучасних клавіатур також пречудово звучать з вінтажем, і навіть це повідомлення я пишу саме з такої.

хайперглайди (релізнуті 2020) в принципі це спроба черрі зробити інтерпретацію цього вайбу 80х і початку 90х але сам склад нового нейлону дозволив це зробити досить обмежено, це все ж таки зовсім інша історія. втім, світчі все одно класні по своєму. як на мене, то з сучасних це #1. ще разок всім порекомендую купувати мх1а поки ще можна купити. німецького виробництва ;)

з.і.

тільки не треба займатись брейк-іном вінтажних черрі :nunu: в крайньому випадку diamond polish :learn:

Відправлено через 15 хвилин 56 секунд:
я оце, до слова, зараз сушу отримані з техасу вінтаж блеки (без клавіатур, окремо світчі):

не знаю, де саме вони набрались вологи, але їхали як раз по морозах-хурделицях шо в штатах шо у нас. і коли розпакував дивлюсь -- конденсат, курча мама! :mad: одразу розкинув на сушку
спойлер
Зображення
Барбарис
Member

Повідомлення

leif, кейкапи помити брунокс турбокліном :lol: B-)
А так для пластику вода+якийсь фейрі, ультразвук, на крайній випадок затестити ізопропиловий спирт.

А з приводу м'якості старих, то можливо їх просто варили(поліаміди замочують в гарячій воді 80-90 на певний час для стабілізації, збереження форми тонкостінних деталей, пружності. Може й тут так.
leif
Member

Повідомлення

Барбарис: 16.02.2026 15:21А так для пластику вода+якийсь фейрі, ультразвук, на крайній випадок затестити ізопропиловий спирт.
невисоку концентрацію ізопропилового спирту дай саби мали б спокійно пережити, але ризикувати не хочеться.

про використання таблеток для очищення зубних протезів в таких справах може чув щось?

Відправлено через 35 секунд:
обираю між УЗ ванна + пару краплин фейрі в 35-40 градусній воді або цими таблетками без УЗ ванни

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
Барбарис: 16.02.2026 15:21А з приводу м'якості старих, то можливо їх просто варили(поліаміди замочують в гарячій воді 80-90 на певний час для стабілізації, збереження форми тонкостінних деталей, пружності. Може й тут так.
не берусь судити, не розбираюсь в цих тонкощах. ті причини, які я перелічив -- за що купив за то продав, це не мої припущення.
Барбарис
Member

Повідомлення

leif, це має спрацювати, бо теж для розщеплення органіки та ще й дезінфекції. І вони ж бульбашкові, активний кисень і т. д. В теплій води це повинно бути навіть ефективніше фейрі. І, наскільки розумію, мають делікатну дію бо можуть в рот потрапити. Сам не пробував, бо у нас уз для продукції.
А для протезів бачив гарно чистить пластик.

Спирт то вже для плям, що в'їлись, але так може бути ризиковане.

Цікаво було б спробувати стем з карбонового композиту(вуглеволокно замість скла). Жорсткий і якраз можна у напрямку волокон вилити, тільки навряд з цим матеріалом хтось стане гратись.
leif
Member

Повідомлення

Барбарис: 16.02.2026 16:08 І, наскільки розумію, мають делікатну дію бо можуть в рот потрапити.
ось я теж так зрозумів, тому схиляюсь до того, щоб купити їх і спробувати першим саме цей варіант, а потім вже дивитись по ходу справи. як думаєш, вони всі однакові для моїх задач, тобто купувати першу що знайду, чи вартує склад повивчати?
Барбарис: 16.02.2026 16:08Спирт то вже для плям, що в'їлись, але так може бути ризиковане.
дай саб це фарба, яка в'їдається в верхній шар пластику, а не сидить зверху на ньому окремим шаром, і, відповідно, стерти саме її спиртом я не зітру, ризик з ним це те, що можна пошкодити саму текстуру і це буде виглядади негарно, правильно ж? бо ще що може бути?

Відправлено через 56 секунд:
Барбарис: 16.02.2026 16:08Цікаво було б спробувати стем з карбонового композиту(вуглеволокно замість скла). Жорсткий і якраз можна у напрямку волокон вилити, тільки навряд з цим матеріалом хтось стане гратись.
не бачив такого ніде і не можу уявити що це буде. а чому тобі в теорії це цікаво? звук чи відчуття?
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 16.02.2026 14:56зараз сушу отримані з техасу вінтаж блеки
leif: 16.02.2026 14:56відрізняється по звучанню від сучасних черрі світчів -- більш теплий, ламповий, нижче і округліше.
Я от прям жалію що підсів на silent-світчі. Без приколів - полювати за світчами по барахолкам worldwide, кайфувати від тональності - реально робить хоббі цікавішим)
leif: 16.02.2026 14:56на них і перелажу поступово практично в усіх своїх серйозних клавіатурах
А які зі своєї колекції відносите до серйозних? Знаю Мактрікс у вас, декілька Геонів - цікаво особистий рейтинг)
Барбарис
Member

Повідомлення

leif, загалом не повинен впливати, але для старого пластику все може змінитись. Ізопропиловий спирт у високих концентраціях 90% може текстуру пошкодити, яскравість фарби, розмити легенди. У 70 не повинен.
Карбон дасть монолітний профіль. Повинен бути в теорії жорсткий глухий удар. Фактично відсутність зносу, в контексті клав так точно. Тактильні явно б мали надзвичайно чітку сходинку. І відчуття звісно ж - довбати в стіну :gigi:
Ortyomko
Member

Повідомлення

leif: 12.02.2026 20:25 панове, там кейкобо дропнули імбу:
https://divinikey.com/products/keykobo- ... 4620168257

думаю взяти суто заради цього. підтримати вітчизняного виробника лагідну українізацію.

нє, без жартів, справді дуже круто. я не бачив до цього. от би ще гмк роздуплились нарешті. треба all ukrainian set з українськими написами на модах. GMK Potuzhnist' :idea:

Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
p.s.

так, кирилиця та інші саблегенди це UV прінт, але тим не менш. це заводське рішення, а не якесь гравіювання
там тіко строк поставки липень 2026 :)
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 16.02.2026 17:23Я от прям жалію що підсів на silent-світчі.
ніколи не пізно зібрати другу несайлент клавіатуру ;)
Kosdnepr: 16.02.2026 17:23А які зі своєї колекції відносите до серйозних?
святу трійцю геонів ТКЛ (глейр, ф1, ф2), матрац, айрон, біас, але вінтаж блеки вже зараз стоять навіть в моєму нео 65 кор плюс, і ця клавіатура чудово їм підходить з тим як вона задизайнена (unibody фулл алю ridged акустична камера + відокремлена від неї латунна вага, dumbbell маунт, алю плейт без катів, солдер пцб) і стануть ще і в ткд pt 1/75 також. то ж, так, вінтажі в моєму випадку заїдуть і в серйозні і в не дуже теж заїдуть
Барбарис: 16.02.2026 17:50У 70 не повинен.
та нє, ти шо, я мав на увазі 10% максимум))

але то зі спиртом ще завтра подивимось, наразі прогулявся в аптечку, взяв отакі таблетки, мали б бути м'якої дії, серед тих що там продавались:
спойлер
Зображення
спочатку в хід підуть вони, потім все інше.
Ortyomko: 16.02.2026 18:00там тіко строк поставки липень 2026
ОТАКОЇ! це ж треба який розводняк! я б на таке ніколи не повівся. це як вони хочуть: "плати зараз, а кейкапи отримаєш аж в липні", чи шо?
ну дають!
Ortyomko
Member

Повідомлення

leif: 16.02.2026 18:53
Ortyomko: 16.02.2026 18:00там тіко строк поставки липень 2026
ОТАКОЇ! це ж треба який розводняк! я б на таке ніколи не повівся. це як вони хочуть: "плати зараз, а кейкапи отримаєш аж в липні", чи шо?
ну дають!
Та ну блін, просто звернув увагу спільноти, бо не кожен міг побачити. Все такі пів року чекати :shuffle:
StTechnik
Member

Повідомлення

Ortyomko
Все такі пів року чекати
Спасибо тебе. Уберег человека. Прекинь как бы он лоханулся щас. И локти кусал. Вот побольше бы таких людей :up: :-P
Відповісти