Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

Z440_User: 17.10.2025 18:11Можливо тому що ДБЖ не дає нижче 10В розряджатись та має адекватний зарядний алгоритм з виставленим вручну обмеженням максимального струму?
Та ні. У мене БДЖ вимикається при 21В. Тобто 10.5В на акум.
Але був такий період коли світло вимикали на 6 годин і вмикали на 3 години. І це все кілька тижнів підряд. Тобто за добу по три цикли відпрацьовувалось.
Акум не встигав нормально заряджатись та сідав до 10.5В.
Але то було три роки назад. Тому, твої акуми ще пороху не нюхали. Коли їх почнуть дрючити по кілька разів на день, то за рік помруть а може і раніше.
Зараз я свій свинець тримаю на підзаряді і використовую для живлення роутеру з джипоном. Ну і лампа там на 12В одна є в коридорі. Типу "сховище".
Z440_User
Member

Hotspur
А мені байдуже що там в них.
Я для себе встановив такий умовний ліміт: Вони живі поки тримають мінімум 6-8годин при моєму звичайному навантаженні при роботі від АКБ, перестануть тримати - поміняємо на щось інше.
Все інше що там і як в АКБ - мене не цікавить.

Відправлено через 18 хвилин 25 секунд:
_VlaD_
Якщо "зима 2024 з графіком 4 світла /6 без, пару тижнів суцільної темряви у лютому/березні, літо 2024 з графіком 6 світла / 12-14 темряви + пара тижнів темряви та пара тижнів рандомних 1...4 світла / 6...12 без" це "пороху не нюхали", тоді що таке "нюхали"? :spy:
fludimir
Member

_VlaD_: 17.10.2025 08:36Есть на 3 модуля.
спасибо, на 3 модуля место как раз есть
_VlaD_: 17.10.2025 08:363-диновые дольше переключаются с основного на резервное. Комп тухнет. Да и холодильнику такое не понравится. Обратно переключаются быстро. Комп не тухнет.
прямо вот интересно почему скорость переключения низкая именно когда с основного на резервное, но не наоборот

сейчас я уверенным движением переключаю 1-0-2 так что комп и роутер не тухнут, может ли такой авр делать переключение дольше чем я руками?
tablestikus: 17.10.2025 11:30Я не знаю що за авр ти дивишься такі здорові, ось самий популярний і досить надійний:
вот это и есть здоровый, 6 модулей как никак. В целом в щитке свободное место найдется, но придется много пересобирать - сейчас в нужной рейке 2 модуля занимает 1-0-2 еще 2 оставил про запас, не думал что может понадобиться больше
_VlaD_
Member

fludimir: 17.10.2025 21:16 прямо вот интересно почему скорость переключения низкая именно когда с основного на резервное, но не наоборот
Вообще без понятия. Были у меня и GEYA и вот эти есть ManHua. Заявлено у них по паспорту 50 мс. И переключаются долго именно с основного питания на резервное.

Отправлено спустя 2 минуты 47 секунд:
fludimir: 17.10.2025 21:16сейчас я уверенным движением переключаю 1-0-2 так что комп и роутер не тухнут
Но, когда отключается свет, ты должен подняться с дивана и дойти до щитовой. И только потом в ручном режиме переключишь. Так что по факту будет дольше чем 50 мс.
Когда действуют графики, то конечно можно за 5 минут до отключения в ручном режиме переключить. Но, фиг знает, будут ли в этом году отключения плановыми.
Hotspur
Member

Z440_User: 17.10.2025 18:46А мені байдуже що там в них.
Я для себе встановив такий умовний ліміт: Вони живі поки тримають мінімум 6-8годин при моєму звичайному навантаженні при роботі від АКБ, перестануть тримати - поміняємо на щось інше.
Все інше що там і як в АКБ - мене не цікавить.
це так блондинки кажуть. реальний світ це фізика з досить точними математичними показниками
fludimir
Member

_VlaD_: 17.10.2025 21:24Но, когда отключается свет, ты должен подняться с дивана и дойти до щитовой. И только потом в ручном режиме переключишь. Так что по факту будет дольше чем 50 мс.
:laugh:

Я это писал чтобы услышать что-то вроде "даже 50мс авр по любому быстрее чем руками" или "руками переключается за 5мс, авр курит в сторонке", чтобы легче было решить стоит ли брать такой авр
_VlaD_
Member

fludimir: 18.10.2025 01:57 Я это писал чтобы услышать что-то вроде "даже 50мс авр по любому быстрее чем руками" или "руками переключается за 5мс, авр курит в сторонке", чтобы легче было решить стоит ли брать такой авр
Ну, АВР - это не компьютерный УПС чтобы удерживать комп непрерывно в работе от двух линий. Его функция - автоматический ввод резерва чтобы руками не клацать или чтобы переключение происходило когда ты на работе или спишь.
Но, у тех АВР которые 6-диновые скорость переключения до 8мс что соответствует скорости переключения упса. Вон у дешевых APC скорость переключения указана 6-10мс. Таким образом, если есть на резервной линии включенный инвертор, то может получиться почти полноценный упс.
Z440_User
Member

Hotspur: 18.10.2025 01:43 реальний світ це фізика з досить точними математичними показниками
Для людей які не вчили магію, світ наповнений фізикою! :learn:
Marrog
Member

Повертаючись від магії фізики до магії цифри - комусь вдавалося на JK_B2A8S20P примусити працювати RS485 із інвертором? Якщо так, то поділіться, будь ласка, досвідом :rotate:
спойлер
Smart-JKBMS-JIKONG-BMS-B2A8S20P-with-BT-APP-CAN-RS485-2A-Active-Balance-4S-8S-24V-1257729980.jpg
geka3250
Member

Marrog
Ні, у налаштуваннях потрібні протоколи заблоковані, є тільки фірмовий жиконговський, котрий інвертори не розуміють. Хіба якийсь транслятор команд шукати.
Marrog
Member

geka3250
Ось і мені здається, що там якийсь свій протокол. Я навіть цю коробочку докупив - як раз наче транслятор, але все одно так і не зміг перемогти геній китайських контролерів)
спойлер
4490.970.jpg
Hotspur
Member

Marrog: 18.10.2025 15:38Ось і мені здається, що там якийсь свій протокол. Я навіть цю коробочку докупив - як раз наче транслятор, але все одно так і не зміг перемогти геній китайських контролерів)
в мене звичайний інвертор, не гібридний. навіть не пробував нічого крім налаштування БМС по блютусу з телефону
athlonchik
Junior

Marrog
якщо є бажання розбиратись - був проєкт по підключенню jk до homeassistant esphome-jk-bms-can
автор пішов в бізнес - продає ці контролери (дорого), і репу обнулив, але є історія чи форки, ось наприклад
Потрібна esp та контролер can шини, по вартості 300-400 грн, ще час і бажання :)
Я спочатку загорівся - а потім перестали відключать світло :)
Hotspur
Member

athlonchik: 18.10.2025 17:27Я спочатку загорівся - а потім перестали відключать світло
вже почали знову :weep: :weep: :weep:
Marrog
Member

athlonchik: 18.10.2025 17:27 Marrog
якщо є бажання розбиратись - був проєкт по підключенню jk до homeassistant esphome-jk-bms-can
автор пішов в бізнес - продає ці контролери (дорого), і репу обнулив, але є історія чи форки, ось наприклад
Потрібна esp та контролер can шини, по вартості 300-400 грн, ще час і бажання :)
Я спочатку загорівся - а потім перестали відключать світло :)
Так, цей проєкт я бачив, але не те щоб було бажання ще й homeassistant собі встановлювати, мене ESS/DESS цілком влаштовує, просто хотілося бачити там реальні значення батареї, а не те що інвертор по напрузі малює. Коли вдома то воно звісно завжди можна по bluetooth глянути, але хочеться в одному додатку все зібрати :D

Загалом вся система і так адекватно працює, благо всі параметри заряду/розряду я в bms прописав, просто стало цікаво, може хтось переміг JK) короч, якщо ще буде актуально, наступну bms буду брати із RJ45 нормальним 485 виходом, щоб без бубнів :)
Hotspur
Member

Marrog: 18.10.2025 18:01наступну bms буду брати із RJ45 нормальним 485 виходом, щоб без бубнів
це не всім треба :rotate:
1985god
Member

Z440_User На мою суб’єктивну думку в приватному будинку поставити панелі при наявності ( якщо вже є) інвертора і акумулятора — обов’язково, оскільки інвертор та акумулятор займають більшу частину бюджету, а панелі, якщо їх встановлювати самому, порівняно з вартістю нормального інвертора та акумулятора коштують відносно небагато, нехай по 100$ штука при тому що хороший інвертор deye коштує нехай ~900$ та акумулятор до нього ще нехай ~800 ( можна дешевше знайти), то вже на їх фоні добавити тих ~400$ на 4 панельки ( умовно) і отримати щось принципово інше , перейти на наступний вищий рівень, це не так багато. Тут питання Не в окупності, а В тому чи буде електроенергія взагалі, Тобто я би розглядав 2 варіанта 1) взагалі немає міської мережевої електроенергії і є хоч щось від сонця 2) Немає міської мережі немає нічого від сонця = немає електроенергії взагалі. А про те що електроенергія буде дорожчати в мене сумнівів нема.
І тому оце 7-8 років, це якщо у вас є можливість, або є бажання кудись переїхати —покинути Україну, А якщо ви цих 7-8 років плануєте залишатися і жити в Україні, то при наявності грошей чому ні? Ну хіба у вас споживання дійсно якихось там 100-200 кіловат/годин в міс, Так тоді взагалі краса — можна повністю автономним стати :up:

Відправлено через 8 хвилин 44 секунди:
Ось це авр https://chint.ua/uk-ua/ustrojstva-avtom ... ezerva-avr ( І то простіші моделі електрики критикували за відсутність здається затримки підключення резервного джерела живлення , І ще за щось я вже не пригадую)

https://001.com.ua/uk/prystriy-avtomaty ... -d20-chint
Я бачу що тут 4 полюса поділіть 12 000 на 4 Отримаєте 3000 за 1 полюс 20А звісно це дуже грубо і так рахувати не можна.
А ось це пародія: Автомат введення резерву Tomzn TOQ5-125/2 - 125А / 100-240V - однофазний, змінного струму
Так оця пародія за 50 баксів умовно буде працювати якийсь час , але якщо вона кілька разів Переключиться автоматично під реальним навантаженням То їй через кілька таких циклів прийде гаплик, Тому на мою думку або нормальний повноцінний інвертор який буде сам переключатися на акб , або механічний. Якщо вже ви використовуєте таку штуку то використовуйте її хоча-би в ручному режимі після того як вимкнете все навантаження Тобто зникла електроенергія спочатку відключить всі споживачі потім перемкніть вручну цей Авр І тільки після цього поступово вмикайте навантаження

Відправлено через 25 хвилин 46 секунд:
Нещодавно підтвердилась в чергове банальна істина , шо не всі 12 вольтові готові «фірмові» ліфепо4 в корпусах однаково хороші, при простої за рік ( модель з блютузом) сіли до 7-9 вольт , а мої power queen втратили якісь там соті чи десяті вольта і топчуться в межах 13,2 :rotate: і це типу фірмові замовлені на заводі оптом, а не на алі ))) бренд не сутєвий але ціна в районі 8тис грн за 100А.
geka3250
Member

Marrog: 18.10.2025 15:38Я навіть цю коробочку докупив - як раз наче транслятор
То не транслятор, а конвертер рівнів RS232-RS485 з гальванічною розв'язкою.
_VlaD_
Member

1985god: 18.10.2025 19:52 Ось це авр https://chint.ua/uk-ua/ustrojstva-avtom ... ezerva-avr ( І то простіші моделі електрики критикували за відсутність здається затримки підключення резервного джерела живлення , І ще за щось я вже не пригадую)
Ага. Час перемикання майже ТРИ секунди. Тут людей 50мс не задовольняє а ти їм АВР пропонуєш в якому всередині гномики сидять та вручну сервопривід крутять щоб контакти перемкнути.
спойлер
Изображение
Отправлено спустя 4 минуты 19 секунд:
1985god: 18.10.2025 19:52 А ось це пародія: Автомат введення резерву Tomzn TOQ5-125/2 - 125А / 100-240V - однофазний, змінного струму
Тобто АВР який перемикається аж три секунди - то справжній.
А той що за 8мс - то пародія.
А ти забавний. В який клуб треба приїхати щоб на твої стендапи подивитись?
dimus8210
Member

_VlaD_: 18.10.2025 22:59
1985god: 18.10.2025 19:52 Ось це авр https://chint.ua/uk-ua/ustrojstva-avtom ... ezerva-avr ( І то простіші моделі електрики критикували за відсутність здається затримки підключення резервного джерела живлення , І ще за щось я вже не пригадую)
Ага. Час перемикання майже ТРИ секунди. Тут людей 50мс не задовольняє а ти їм АВР пропонуєш в якому всередині гномики сидять та вручну сервопривід крутять щоб контакти перемкнути.
спойлер
Изображение
Отправлено спустя 4 минуты 19 секунд:
1985god: 18.10.2025 19:52 А ось це пародія: Автомат введення резерву Tomzn TOQ5-125/2 - 125А / 100-240V - однофазний, змінного струму
Тобто АВР який перемикається аж три секунди - то справжній.
А той що за 8мс - то пародія.
А ти забавний. В який клуб треба приїхати щоб на твої стендапи подивитись?
у мене стоять два АВР від Tomzn з грудня, один вже накрився пропрацювавши 4 місяці, але прикол в тому що стоять вони у мене після реле напруги в якому межа була виставлена 190В, а напруга в мережі скакала до 50+ раз на день і всі ці скачки відповідно відпрацьовував Tomzn так що комп не вирубався, накрився він в положені транзиту ЕЕ через інвертор і досі так працює, світить тільки зеленим індикатором) другий Tomzn вручну перевів на положення транзиту ЕЕ через інвертор і працює нормально як в ручному так і автоматичному режимі, так що контора ліпить більш-менш якісні поробки
Ответить