- спойлер

Новости
Последние статьи и обзоры
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
gloomy
Junior
У когось є досвід використання блоків живлення відносно великої потужності з алі (див. фото під спойлером) в якості зарядного пристрою? Цікавить саме стабільність напруги на виході і можливість підключення двох паралельно.
-
_VlaD_
Member
А при чому тут гроші?
От є інвертори в Китаї DATOUBOSS наприклад на 2000Вт.
Можна обрати версії на 12, 24, 48, 60, 72В.
Ціна - ОДНАКОВА. З точністю до копійки.
Можна взяти на 72В та зекономити на товщині дротів. А зекономлені гроші (і ще доведеться докласти) витратити на дорогущу БМС. Бо БМС 8S та БМС 24S коштують "трохи" різних грошей.
Последний раз редактировалось _VlaD_ 17.10.2025 15:06, всего редактировалось 3 раза.
-
Hotspur
Member
в мене перероблений БЖ на 900 W з напругою 0-15 V. Сервернийgloomy: ↑ 17.10.2025 14:55У когось є досвід використання блоків живлення відносно великої потужності з алі (див. фото під спойлером) в якості зарядного пристрою?
-
gloomy
Junior
Серверні наче нормальні. Але вони в основному під 12 вольт. Мені треба під 24. Я знаходив такий серверний на алі тільки на 750 ват.Hotspur: ↑ 17.10.2025 14:59 в мене перероблений БЖ на 900 W з напругою 0-15 V. Серверний
-
_VlaD_
Member
Так постав паралельно на 24В кілька штук.gloomy: ↑ 17.10.2025 15:06Серверні наче нормальні. Але вони в основному під 12 вольт. Мені треба під 24. Я знаходив такий серверний на алі тільки на 750 ват.
Можна через діоди їх розв'язати, якщо ссикотно.
Надійніше мати два-три зарядних по 750Вт ніж один 1500 чи 2250.
-
Z440_User
Member
Ну мій дає чистий синус, сквозний нуль (фазозалежні "розумні" газові котли, захист та запалювач варочної поверхні і таке інше, якому принципово де на вилці нуль, а де фаза), запуск індуктивних навантажень (асинхроні двигуни насосних станцій та двигуни з конденсаторами у запуску), холодний старт, пускові токи для двигунів та 1,5 кратне перевантаження протягом 30сек для можливості запуску двигунів і таке інше. Серед 1кВт моделей на 12В на момент покупки ще був якийсь китайській поляк (Вольта чи щось таке) та ще одне вітчизняне творіння від Леотон (верхівка інженерного садо-мазо, "кров з очей" та наочний приклад як робити не треба"), всі в межах 12-16тис.грн.Hotspur: ↑ 17.10.2025 14:05 адекватний ДБЖ це 400-800 доларів
Так що нормальну модель біля 1кВт можна взяти дешевше.
Далі йдуть 24В та 48В моделі UPS з аналогічними плюшками, та більшою потужністю, але там вже має сенс гібридник брати, та сама вартість але більше "плюшок" на майбутнє.
Я свій не просто так пішов і ухватив перше що було, дивився на інвертори та вивчав в чому підвох при потужності/ціні відносно готових UPS, та майже докотився до "екофлоу-подібних" у кредит.
Після отриманого досвіду із своїм ДБЖ, розумію що треба було йти по шляху "гібридник 6-7кВт у розстрочку/кредит", але тоді я чогось про цей вид пристроїв не подумав взагалі...
-
gloomy
Junior
Справа в ціні. Ці 3 по 750 ват вийдуть в 10к. Так, я розумію, що вони надійніші._VlaD_: ↑ 17.10.2025 15:07 Так постав паралельно на 24В кілька штук.
Можна через діоди їх розв'язати, якщо ссикотно.
Надійніше мати два-три зарядних по 750Вт ніж один 1500 чи 2250.
А ноунейм на 1200 ват коштує трохи більше 2к. Тим паче, у мене такий один лежить вдома. Але перевірити під навантаженням не можу.
Тому я і питаю чи мав хтось справу з таким ноунеймом.
-
Барбарис
Member
gloomy, краще тоді вже тайванські Mean Well. Та й в нас офіційно продаються.
-
_VlaD_
Member
Тут як подивитись. Я три роки тому віддав 100 баксів за зарядне на 24В 25А. Тобто 4К за 600Вт. І ті 25А воно дає коли в мережі 220В. При меншій напрузі менший ток.gloomy: ↑ 17.10.2025 15:25Справа в ціні. Ці 3 по 750 ват вийдуть в 10к. Так, я розумію, що вони надійніші.
А ноунейм на 1200 ват коштує трохи більше 2к.
А три зарядних по 750 за 10К виглядають не так вже і погано.
І ще момент. Якщо одне з зарядних згорить, то два інших ще працюють. А якщо всі гроші вбухати в одне зарядне, то потім це обійдеться дуже дорого.
Отправлено спустя 4 минуты 47 секунд:
1200Вт за 2к???????gloomy: ↑ 17.10.2025 15:25 А ноунейм на 1200 ват коштує трохи більше 2к.
Я б на таке навіть не дивився. Там явно щось не те. Це як 100 баксів купити в переході у циган за 500 грн.
Купуй те що перевірене поки є.
-
Z440_User
Member
Доводилося ремонтувати пробиті інвертори коли зарядне починало заряджати при увімкнутому на навантаження інверторі._VlaD_: ↑ 17.10.2025 14:49 А навіщо від'єднувати дроти зарядного від АКБ коли нема світла?
Але немає гарантії що фазозалежний двоконтурний газовий котел захоче від нього працювати і не видасть помилку живлення, а також насосна станція із звичайним однофазним асинхроником на 0,5кВт від нього стартане із своїми пусковими токами, а не відправить у захист...От є інвертори в Китаї DATOUBOSS наприклад на 2000Вт.
Можна обрати версії на 12, 24, 48, 60, 72В.
Ціна - ОДНАКОВА. З точністю до копійки.
Ну ще залишається актуальним питання зовнішнього живлення у 180-195В в період з 17:00 до 23:00, а коли були графіки відключень, взагалі було 160-190В живлення в період подачі електроенергії. Ну да, у мене є стаб і в ДБЖ і на стіні, а як би не було?
-
Hotspur
Member
проблема в шумі. свій 1500 W 12 V я можу зробити безшумним просто поставивши на обдув 1 120мм вентиль збоку. Щоб робити безшумним гібридник мені треба робити кастомну плату шукати правильні вентилятоори і оте все. а Дея дорогаZ440_User: ↑ 17.10.2025 15:15 Так що нормальну модель біля 1кВт можна взяти дешевше.
Далі йдуть 24В та 48В моделі UPS з аналогічними плюшками, та більшою потужністю, але там вже має сенс гібридник брати, та сама вартість але більше "плюшок" на майбутнє.
Відправлено через 54 секунди:
ну це зовсім для блондинок з рожевими стразами. там переплата 4-8 разів за великі батарейкиZ440_User: ↑ 17.10.2025 15:15та майже докотився до "екофлоу-подібних" у кредит.
Відправлено через 2 хвилини 4 секунди:
це буде точно 150+ доларів якщо не непрацююча фігняgloomy: ↑ 17.10.2025 15:06 Мені треба під 24. Я знаходив такий серверний на алі тільки на 750 ват.
-
_VlaD_
Member
Та то скоріше за все люди користувались отим методом, коли вимикають автомат в щитовій та подають струм з інвертора у розетку вилкою. От забули вимкнути автомат та увімкнулась міська мережа, чі не від'єднали інвертор та увімкнули автомат. І привіт зустрічний струм. А щоб не виглядати повними ідіотами розповідають байки про зарядне.Z440_User: ↑ 17.10.2025 15:51Доводилося ремонтувати пробиті інвертори коли зарядне починало заряджати при увімкнутому на навантаження інверторі.
Якби люди говорили тільки правду, то історія була б така - "Я дурачок. Забув вимкнути автомати та спалив все нехер."
У мене все чітко.
З щитової кабель йде у сусідню кімнату та живить БДЖ + зарядне. Другий кабель від БДЖ повертається в щитову та живить квартиру. Плюс окрема лінія від міської мережі на потужні прибори. І мені пофігу. Зустрічного струму бути не може ніяк. Працює все із зими 2022-го.
Последний раз редактировалось _VlaD_ 17.10.2025 16:32, всего редактировалось 2 раза.
-
Z440_User
Member
Отож, у мене так виходить що шум від них першими будуть сприймати спальні...Hotspur: ↑ 17.10.2025 16:05 проблема в шумі. свій 1500 W 12 V я можу зробити безшумним просто поставивши на обдув 1 120мм вентиль збоку. Щоб робити безшумним гібридник мені треба робити кастомну плату шукати правильні вентилятоори і оте все. а Дея дорога
Так розташовано ввід в будинок та тех.зона в будинку, винуватцем чого є газовий ввід та котел. Як робив ремонт, вирішив в цьому кутку і електрообладнання розмістити, щоб все в кутку компактненько було. Але ж то були часи коли про блекаути ніхто нічого не знав та не підозрював.
Це цікава тема якщо треба взяти електрику із собою на природу. Коротше, суто портатив. Воно без захисне, не треба його використовувати як ДБЖ. Суто як "повербанк".Hotspur: ↑ 17.10.2025 16:05 ну це зовсім для блондинок з рожевими стразами. там переплата 4-8 разів за великі батарейки
-
Hotspur
Member
я кинув 30 кг акумів в ящик герметичний і в тебе вже колхоз екофло. просто я це можу зробити а блондинка ніZ440_User: ↑ 17.10.2025 16:24Це цікава тема якщо треба взяти електрику із собою на природу. Коротше, суто портатив. Воно без захисне, не треба його використовувати як ДБЖ. Суто як "повербанк".
-
Z440_User
Member
_VlaD_
Не завжди, деякі автоматичні зарядки можуть імпульс дати при увімкнені, або струму навалити з подальшим його зниженням. Інвертори які в цей час працюють під навантаженням буває цьому радіють...
Не завжди, деякі автоматичні зарядки можуть імпульс дати при увімкнені, або струму навалити з подальшим його зниженням. Інвертори які в цей час працюють під навантаженням буває цьому радіють...
-
_VlaD_
Member
Ну так розряджені батареї той імпульс на себе і приймуть.Z440_User: ↑ 17.10.2025 16:42Не завжди, деякі автоматичні зарядки можуть імпульс дати при увімкнені, або струму навалити з подальшим його зниженням. Інвертори які в цей час працюють під навантаженням буває цьому радіють...
Хоча, таке можливо. Якщо струм того імпульсу перевищить максимальний струм БМС. Тоді БМС від'єднає батарею та імпульс може пройти на Інвертор.
Ну так от і не треба економити на БМС. Або користуватись нормальними перевіреними зарядними.
Зарядне там було мабуть 1200Вт за 2к.
gloomy: ↑ 17.10.2025 15:25ноунейм на 1200 ват коштує трохи більше 2к
Последний раз редактировалось _VlaD_ 17.10.2025 17:01, всего редактировалось 1 раз.
-
Z440_User
Member
_VlaD_
У людей ще бувають AGM батарейки в комбінації з інверторами та зарядними...
Бо "Нашо ти ото гроші викидуєш? Бери оце, воно дешево, сердито, у мене працює і тобі підійде! Мамой клянусь!"
Колега в минулому році купив інвертор 12V за щось 6к грн, купив зарядне щось за 3к грн, акум за 16к грн. З'єднав, запустив, котел сказав що синус є, а нуля немає, тому сам підпалюй горілку. Але ще було тепло і він шукав варіанти обманути котел, за цей час при перемиканнях аккум-мережа його жінка наколупала трохи електронів з мережі, потім ледь не прибила колегу, він психонув, купив ДБЖ як у мене, а інвертор з зарядним продав комусь.
У людей ще бувають AGM батарейки в комбінації з інверторами та зарядними...
Бо "Нашо ти ото гроші викидуєш? Бери оце, воно дешево, сердито, у мене працює і тобі підійде! Мамой клянусь!"
Колега в минулому році купив інвертор 12V за щось 6к грн, купив зарядне щось за 3к грн, акум за 16к грн. З'єднав, запустив, котел сказав що синус є, а нуля немає, тому сам підпалюй горілку. Але ще було тепло і він шукав варіанти обманути котел, за цей час при перемиканнях аккум-мережа його жінка наколупала трохи електронів з мережі, потім ледь не прибила колегу, він психонув, купив ДБЖ як у мене, а інвертор з зарядним продав комусь.
Последний раз редактировалось Z440_User 17.10.2025 17:07, всего редактировалось 1 раз.
-
_VlaD_
Member
У мене так було з БДЖ.Z440_User: ↑ 17.10.2025 17:00 _VlaD_
У людей ще бувають AGM батарейки в комбінації з інверторами та зарядними...![]()
Зараз поясню у чому фішка.
Комп'ютерному БДЖ треба напруга щоб він запустився.
Якщо поставити тільки літій з БМС та батарея відключилась по БМС, то БДЖ не увімкнеться.
А якщо паралельно буде свинюка, то увімкнеться, бо на свинцевому акумі нема БМС і є достатня напруга для запуску БДЖ.
Ну і свинюка може прийняти на себе імпульси від зовнішнього зарядного.
Але, життя свині при регулярних відключеннях дуже коротке.
-
Z440_User
Member
Моїм автомобільним стартерним 2*100А*г скоро 2 роки, живі чогось, хоча повинні були давно вмерти як всі кажуть. Осьо на днях щось біля 12-13 годин протримали і ще залишилося._VlaD_: ↑ 17.10.2025 17:07 Але, життя свині при регулярних відключеннях дуже коротке.
Можливо тому що ДБЖ не дає нижче 10В розряджатись та має адекватний зарядний алгоритм з виставленим вручну обмеженням максимального струму?
-
Hotspur
Member
жінок треба вчити не підходити до будь чого що більше ніж зарядка для телефону. ну це ж перше правило безпекиZ440_User: ↑ 17.10.2025 17:00 його жінка наколупала трохи електронів з мережі, потім ледь не прибила колегу
Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
все відносно. ти ж емність їх не заміряв реальну тому що і як це все складно реально порахувати.Z440_User: ↑ 17.10.2025 18:11Моїм автомобільним стартерним 2*100А*г скоро 2 роки, живі чогось, хоча повинні були давно вмерти як всі кажуть. Осьо на днях щось біля 12-13 годин протримали і ще залишилося.
Можливо тому що ДБЖ не дає нижче 10В розряджатись та має адекватний зарядний алгоритм з виставленим вручну обмеженням максимального струму?
я своїх 280 також емність не рахував але нові Lifepo4 280 хто їх тестив видають 300+ Ah