Выбор БП

Куратор теми: Melofon
Корпуса и источники питания
Відповісти
Автор
Повідомлення
Melofon
Member

Повідомлення

Данная тема предназначена для обсуждения и выбора конкретных моделей блоков питания для ПК.

PSU Tier List (список по эшелонам БП)

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде таблицы

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде текста

Под чьими наклейками производятся БП (ОЕМ-производители)

Шумовая сертификация (оценки) БП по CYBENETICS

Похожие темы:
Хватит ли блока питания?
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение.
Корпуса
Выбор вентилятора в БП
Писк свист гул шум треск и прочие эффекты в блоке питания

Пожалуйста сформулируйте вопросы согласно шаблону, это поможет сэкономить ваше и наше время.
Правильная формулировка вопросов по шаблону:
спойлер
- Укажите конфигурацию ПК.
- Наличие/отсутствие разгона.
- Бюджет на покупку БП ( можно ли двигаться в большую сторону или нет ).
- Планируется ли апгрейд процессора и/или видеокарты. Если да, то примерный уровень апгрейда.
- Укажите нужно ли наличие таких фишек БП как:
- Сертификат КПД 80+ ( 80+, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium ).
- Полу-модульность ( часть кабелей отсоединяются от БП ).
Полная модульность ( все кабели отсоединяются от БП ).
- Полу-пассивный режим работы вентилятора ( при маленьких нагрузках таких как рабочий стол, использование браузера, просмотра видео и других не ресурсоемких задачах вентилятор не крутится и включается только по достижении определённого процента мощности или по достижении определённой температуры ).
- Когда задаете вопросы по конкретным бп обязательно пишите названия моделей правильно и полностью !!! (Это упростит нашу помощь вам и в будущем поиск по теме).
Правильное подключение кабелей БП к видеокарте:
спойлер
Видеокарты высокой мощности (более 225 Вт) обычно оснащены двумя (или тремя) слотами PCIe. По соображениям производительности и безопасности настоятельно рекомендуем использовать два (или три) отдельных кабеля PCIe для подключения таких карт к источнику питания:
спойлер
Зображення
спойлер
Зображення
Руководство по кабелям питания видеокарты:
спойлер
Зображення
Примечание. Все приведенные здесь значения потребляемой мощности взяты из спецификации ATX для блоков питания. И помните, спецификации не являются ограничениями. Фактическая мощность, которую кабель будет и может передавать, зависит от гораздо большего. Например, кратковременные всплески могут мгновенно потреблять до 2 раз больше средней мощности. Как вы можете видеть ниже, Vega64, карта мощностью 250 Вт~, увеличивает мощность до 420 Вт за 0,3 миллисекунды!
спойлер
Зображення
Может ли ваш кабель выдержать всю эту мощность, зависит от размера сечения кабеля и общего качества рассматриваемого блока питания. Кроме того, разъём питания 6+2 Molex Mini-Fit Jr (пластиковый разъём питания PCIe) может безопасно работать с мощностью до 288 Вт (8А×3×12В). Именно потому, что мощность 150 Вт не является пределом, мы подчеркиваем важность покупки блоков питания хорошего качества для рабочих станций и других систем с высокой нагрузкой.
Кабели-переходники питания видеокарт 12VHPWR обязательно подключать отдельными кабелями идущими от БП, есть три вида переходников в зависимости от мощности карты которые обычно идут в комплекте к ней, с 2-х, 3-х и 4-х 8-pin pci-e на один 12VHPWR и все их нужно подключать только отдельными кабелями!
спойлер
Зображення
Игнорирование правил конференции наказывается
Востаннє редагувалось 08.12.2024 11:43 користувачем Melofon, всього редагувалось 26 разів.
iwojima
Member

Повідомлення

-- Angel --
Корпус знаю тільки що Asus Vento 8 білого кольору, точну модель не скажу.
1.jpg
-- Angel --
Member

Повідомлення

iwojima
Вибачте, забув (мене тут трохи відволікають), ви ж писали вище. Для i5 4570 та GTX 660 Ti буде достатньо FSP 460-60HCN. Але доведеться звернутись ще до lom_ua за переходником до відеокарти, бо в цього БЖ вихід лише 6-пін, та можливо за подовжувачем, якщо в корпусі ATX нижнє розтошування БЖ, бо в цього БЖ короткі провода. Ледь не забув, ще й кабеля живлення 220 В немає в комплекті. Але це дійсно електрично добрий БЖ за таку ціну. Там економили в першу чергу на функціоналі ніж на електронній частині, навіть конденсатори з Тайваню, тобто не зовсім китайські.

pararam
Sorry, "ачєпятка":
-- Angel --:чи таке навантаження для мене є збоченя), то якісний БЖ мені цю потужність видасть без проблем.
А що до:
pararam:В простої споживання куце. Чи мова про розгони з відключеними режимами енергозбереження? Це не проблема комплектуючих, що юзер головою вдарений.
Але ж чи не задушить жаба від усвідомлення того, що переплатив за потужність БЖ, при цьому ще й доводится переплачувати вартість пари пляшок пива, коли сплачуєш рахунки за електроенергію. Бо більш потужний БЖ в середньому має менший ККД саме при малому навантаженні.
iwojima
Member

Повідомлення

-- Angel --:iwojima
Вибачте, забув (мене тут трохи відволікають), ви ж писали вище. Для i5 4570 та GTX 660 Ti буде достатньо FSP 460-60HCN. Але доведеться звернутись ще до lom_ua за переходником до відеокарти, бо в цього БЖ вихід лише 6-пін, та можливо за подовжувачем, якщо в корпусі ATX нижнє розтошування БЖ, бо в цього БЖ короткі провода. Ледь не забув, ще й кабеля живлення 220 В немає в комплекті.
А можна щось не з FSP, бо зараз FSP Qdion QD 500 і шумить, а потрібно з тихим вентилятором)
-- Angel --
Member

Повідомлення

iwojima
То я вам скажу, що навіть Seasonic S12II 450W у вигляді XFX Core, який можна замовити з Польщі, вам розкрутить вентилятор приблизно до 1800 об/хв при ігровому навантаженні. Але ж там вентилятор на шарикопідшипнику, тобто з набагато довшим ресурсом роботи (років п'ять точно можно не замислюватись про його стан). У FSP460-60HCN встановлений Yate Loon D12SH-12, він на звичайній втулці, номінал 2200 об/хв, контроль БЖ не розкрутить його вище за ~1800 об/хв (див. http://www.sweclockers.com/test/14768-a ... /3#content" target="_blank ). Тобто, звичайно ж, що це тихо не буде. Але, чесно кажу, вам краще прочитати тему Вентилятор в БП. Выбор обсуждение та при необхідності спитати там поради ніж обирати щось менш гучне в роботі, бо тоді доведеться приносити в жертву якість компонентів. Наприклад, моделі того ж Chieftec, що на базі Sirtec (High Power), мають більш тиху роботу за рахунок нагріву більшого ніж в конкурентів. Хоч там й немає нічого критичного, але на термін служби це може мати негативний вплив. А тихо та якісно — це навіть в дві кілогривні не вкладетесь.

Добавлено через 15 минут 32 секунды:
Якщо мені склероз не зраджує, у FSP 460-60 HCN немає гарантійних пломб, тобто при зміні вентилятору ви навіть не втрачаєте гарантії. Що правда, не знаю, який там тип підключення: пайкою або роз'ємним штекером. Та навіть якщо пайкою, то при прямих руках це не проблема. Така от ситуація, що пишу з компа, в якому його власник за моєю порадою замінив якийсь дешевий БЖ на цей FSP460-60HCN. Та не можу зараз залізти в цей комп навіть щоб подивитись наявність цих пломб, бо власник комп'ютера заперечуватиме.
iwojima:Asus Vento 8
В нього розтошування БЖ зверху, довжини проводів вистачить.

Добавлено через 39 минут 35 секунд:
На скільки я міг роздивитись по фото в огляді за моїм посиланням вище, у FSP460-60HCN провода від вентилятора таки припаяні. Але на фото в nix.ru (в них на сайті власноруч зроблені фото, в цьому плані магазин заслуговує похвали) тих самих гарантійних пломб я не бачу.
iwojima
Member

Повідомлення

-- Angel --
Тоді я тут бачу два варіанти:
1-вд 40 і заміна масла у вентиляторі.
2- заміна вентилятора, правда не знаю на який.
pararam
Member

Повідомлення

-- Angel --:Ось вам живий приклад: мій приятель жалівся, що його стародавній комп не тягне FIFA 15. Алє пройшло кілька місяців, він про цю іграшку просто забув, та зараз використовує комп виключно для соцмереж, перегляду фільмів та прослуховання музики. Парадокс: потужність ПК була недостатньою, але пройшов час, і вона стала надмірною.

Нема парадоксу - вимушено знизив запити до компа, замість заробити на апгрейд - деградує в соцмережах :gigi:
-- Angel --: Ви знаєте багато таких прикладів, коли людина продала свій БЖ з причини невикористаної потужності, за яку сплачені гроші, та обміняла на БЖ необхідної та достатньої потужності? Я — жодного.

Я й "іншої картини" не спостерігав, тому суто гіпотетична постановка питання
-- Angel --:
pararam:Якщо не один мс_ворд запускається.
А от я і кажу: хто дасть гаранію, що цілі використання ПК з часом не зміняться? Сьогодні думаєш про майбутні ігри, а завтра скаржишся, що GeForce слабша за Radeon, наприклад, в якихось плагінах софту для роботи з відео, бо з цим софтом довелося працювати заради заробітку.

При збірці компа з непотужним конфігом, але перспективою апгрейду, прикинути який проц, відяху витягне ця мамка і брати БЖ під їх споживання. Деякий запас не муляє. Раніше електропотужність нових поколінь комплектуючих росла, зараз виглядає, що найближчі роки рости не буде - прикинути можна.
Думаю, для людей з технічним ухилом нормально сприймати немаксимальну потужність оптимальним режимом експлуатації техніки.
Ще дві причини: 1. Знаєте БЖ номінал 300-400 Вт безшумні або дуже тихі на максимальних потужностях? (не безвентильна "платина")
2. Деградація характеристик з часом.
-- Angel --:споживає навіть менше півкіловату Зображення

файний смайл :super:
-- Angel --: їх, за моїм спостереженням, тут більшість.

Наприклад, тема вертунів - там менше фінансовий бар'єр для обсесій B-)
-- Angel --
Member

Повідомлення

iwojima
Я б все ж таки порадив для початку скористатися мультіметром, напевно ж знайдуться власники такого серед друзів-знайомих. Просто тут при аналогічному виміру мультіметром: http://www.overclockers.ru/lab/58702/Te ... 00-LE.html" target="_blank цей Q-Dion QD500 показав провал 12 В близько до -5%, це ще й з урахуванням, що тестувався новий БЖ. Та й оберти вентилятора наміряли теж під 1800 об/хв. Взагалі до методики тестування того автора в мене купа претензій, але в даному випадку це показання звичайних мультіметра з тахометром, тобто вірити в принципі можна. Це все значить, що в кращому випадку вам є сенс змінити хоча б вентилятор цілком, а взагалі дійсно краще взяти більш якісний БЖ. Але тут максимум якості за таку ціну буде той самий XFX Core 450W. Я б навіть ризикнув його взяти з його не самим повільним вентилятором, тому що у вашого БЖ вентилятор теж не менш повільний, але ж ви лише на минулий сторінці написали, що "Почав шуміти БЖ". До цього ж не шумів. Значить просто вийшов з ладу підшипник.

Добавлено через 26 минут 44 секунды:
Firebrand
Firebrand:щас у меня БП на 600 ват с 4 виртуальными линиями(конфиг в профиле), р9 290 нагибает его, потому что у меня еще рабоает р9 270х для майнинга.
Не совсем понятно, у вас эта R9 270X установлена в том же системнике (на той же материнке) что и R9 290X? Тогда свои слова о достаточности 550 Вт беру назад. Но при неразгоняемом процессоре 750 Вт правда лишние, 650 Вт достаточно.
iwojima
Member

Повідомлення

-- Angel --
А як на рахунок того залман ZM500-LE?
Sasha Novyk
Junior

Повідомлення

-- Angel --: FSP 400-60HCN - в отличии от Zalman ZM400-LE и FSP ATX-450PNR 450W у него APFC
Ні, Active не підходить.
Швидше із Zalman ZM400-LE і FSP ATX-450PNR 450W вибираю, в них однакова ціна.
Caesar
Member

Повідомлення

Sasha Novyk:
-- Angel --: FSP 400-60HCN - в отличии от Zalman ZM400-LE и FSP ATX-450PNR 450W у него APFC
...
Швидше із Zalman ZM400-LE і FSP ATX-450PNR 450W вибираю, в них однакова ціна.
Серію LE від Zalman особисто я взагалі б не приймав до уваги і не розглядав, бо це той же самий дешевий китайський нонейм, тільки гарніший на вигляд, пофарбований, з ім'ям Zalman та гарантією - за своїми ж за своїми показниками у роботі та якістю начиння вона зовсім нічим не краща.
Ні, Active не підходить.
Оце Ви дарма так вирішили. Перші БЖ (блоки живления) з APFC більше 10 років тому, дійсно, майже усі мали проблеми з ДБЖ (джерелами безперебійного живлення), бо не досить досконала на той час технологія APFC створювала надмірне навантаження (занадто великий стартовий струм при вмиканні компютера, та не меньший під час перемикання живлення від мережі до батарей), у ДБЖ спрацьовував захист. Втім, у роздрібному продажу і сьогодні досить багато дешевих БЖ, у яких зовсім не має PFC (ні активного, ні пасивного), проте стартовий струм у них не меньший.

Взагалі, на мою думку, мінімальний рівень для якісного та надійного БЖ - 750 грн. Усе, що нижче, це просто найбільш примітівні, застарілі, схемні рішення з тотальною економією на усьому - ніяких фільтрів, захистів, схем контролю (хоча бувають винятки, якась невелика частина повного переліку може і реалізована), тільки самі дешеві компоненти без запасу потужності та надійності (мінімальні струм, напруга, ємність, товщина дротів та радіторів і т.д).

Особисто для мене мінімальний рівень це якраз FSP. Надійні робочі конячки. І вартість помірна. Майже 20 років до ніх претензій не маю. І з серію PNR я досить довго і часто маю справу. Так, є недоліки. Короткі дроти і мало роз'ємів. Тільки один дріт з SATA, у звичайному корпусі або DVD, або жорсткий диск, або додатково потрібен ще перехідник. І все одно дрот до жорсткого диску буде натягнутий, а до самого низу не вистачить. Не найкраща акустика вже з 150-200 Вт. А на повній потужності їх дуже добре чути - ні, не дратує, але чути їх якраз добре. Низький ККД, як і всі бюджетні, ледь-ледь 82-84% беруть (50% потужності), а на малих потужностях (а їх якраз в такі компютери більше ставлять) і зовсім мало - десь 67%. А все інше добре - майже все, що потрібно, в них є, і непоганої якості. За це і поважаю цього виробника, що вони тримають рівень та не намагаються економити на якості начиння "ще трішки". PNR стара модель, їй майже 10 років, якщо не більше. HCN новіша, більш сучасна і функціональна модель, тому і всі переваги на її боці.

Але для Ваших процесору та відеокарти 660 я б порадив би додати 350-400 грн. та узяти Cooler Master GX 450W RS-450-ACAAD3-EU за 1200 з гарантією 5 років - нічого кращого за цей БЖ я поки що не зустрічав навіть серед трохи дорожчих, до 1800-2000. Одна потужна лінія 12В (420 Вт, це дуже гарний показник - майже вся потужність, бо дві віртуальні лінії в 13-17А FSP для потужних відеокарт слабі), високий ККД 80 PLUS Bronze (у тестах навіть кращий), тихий (значно тихішій за FSP/Q-Dion у всьому діапазоні), багато розємів та довгі дроти (це буде єдиною проблемою, куди прибирати зайві), здатність працювати від мережі з низкою напругою (90-264 В), низький стартовий струм (~23-26A, це майже удвічі менше, аніж у більшості БЖ такої ж потужності), та і все інше як належить. Такий БЖ і топову відеокарту потягне без проблем. Придивіться до цієї моделі уважно.
ТДмитрий
Member

Повідомлення

Sasha Novyk
Caesar:
Але для Ваших процесору та відеокарти 660 я б порадив би додати 350-400 грн. та узяти Cooler Master GX 450W RS-450-ACAAD3-EU за 1200 з гарантією 5 років - нічого кращого за цей БЖ я поки що не зустрічав навіть серед трохи дорожчих, до 1800-2000. Одна потужна лінія 12В (420 Вт, це дуже гарний показник - майже вся потужність, бо дві віртуальні лінії в 13-17А FSP для потужних відеокарт слабі), високий ККД 80 PLUS Bronze (у тестах навіть кращий), тихий (значно тихішій за FSP/Q-Dion у всьому діапазоні), багато розємів та довгі дроти (це буде єдиною проблемою, куди прибирати зайві), здатність працювати від мережі з низкою напругою (90-264 В), низький стартовий струм (~23-26A, це майже удвічі менше, аніж у більшості БЖ такої ж потужності), та і все інше як належить. Такий БЖ і топову відеокарту потягне без проблем. Придивіться до цієї моделі уважно.
Я вот барахолился, продавал SilentPRO M2 620W за 1500 грн. Может и не самая лучшая платформа, но возможно кто где продаст RS420\520 за ту же или меньшую сумму.
Caesar
Member

Повідомлення

ТДмитрий:Может и не самая лучшая платформа, но возможно кто где продаст RS420\520 за ту же или меньшую сумму.
Может, что-то из этого Вам подойдёт (ссылку из-за скобок придётся вручную копировать и вставлять):
http://aukro.ua/komplektuyushchie-dlya- ... ree&a_enum" target="_blank[11867][2]=2&a_mask[18521][16]=16

Ваш вопрос мне совсем понятен, какой серии, у всех БП этого производителя маркировка начинается с RS, цена новых в районе 1300... И чем GX не устраивает?
ТДмитрий
Member

Повідомлення

Caesar
Эмм....спасибо, конечно :) , но у меня уже есть Corsair RM750i, да и вряд ли предложенные БП потянут разогнанные и7 и 980.

Про Сайлент Про - модульность + более-менее тихий вентилятор. У ГХ такого вроде нет.
Caesar
Member

Повідомлення

ТДмитрий:Caesar
Эмм....спасибо, конечно :) , но у меня уже есть Corsair RM750i, да и вряд ли предложенные БП потянут разогнанные и7 и 980.

Про Сайлент Про - модульность + более-менее тихий вентилятор. У ГХ такого вроде нет.
Теперь, кажется, понял, о чем речь: подыскать Silent Pro M2 с рук. Он, конечно же, классом выше GX, более совершенная схемотехника. Вот только, два года назад, сравнивая между собой разные Cooler Master (и не только), много тогда нарыл, но так и не увидел в результатах тестов почти никаких преимуществ у этих более продвинутых моделей, либо же разница просто мизерна, чтобы оправдать на 30-50% большую от GX цену. Разница же между GX и ZM400-LE с FSP огромна во всем показателям.
Насколько оправданно и безопасно барахлиться, не владея вопросом, когда можно взять новый с гарантией?
Разогнанные, конечно, не потянет, так здесь и конфиг попроще, и вопрос был о выборе между БП в нише 800 грн.
ТДмитрий
Member

Повідомлення

Аа....увидел цифру 1300, подумал что про эту сумму идет речь.

Не, предложение только в смысле удобств от модульного БП и тишины. А так-то и до этого варианты неплохие.
Caesar
Member

Повідомлення

С шумом у GX никаких проблем нет, по зарубежным обзорам - даже на полной мощности тише холодильника. Нагружал до 300 Вт, больше те конфигурации не тянули. По сравнению с ним не самые шумные FSP/Q-Dion просто "орут".
За модульность не все согласны доплачивать. Это уже скорее из области эстетики, а не необходимость. Дополнительные контакты ведь не только удобство, но и, пусть даже очень незначительные, сопротивление, нагрев и снижение надёжности.
iwojima
Member

Повідомлення

Можливо хтось знає який вентилятор у профільному бж ?
High Power HP-550-A12S ?
Sasha Novyk
Junior

Повідомлення

Caesar:
Серію LE від Zalman особисто я взагалі б не приймав до уваги і не розглядав, бо це той же самий дешевий китайський нонейм, тільки гарніший на вигляд, пофарбований, з ім'ям Zalman та гарантією - за своїми ж за своїми показниками у роботі та якістю начиння вона зовсім нічим не краща.
Дякую, ясно, брати FSP ATX-450PNR 450W.
Оце Ви дарма так вирішили. Перші БЖ (блоки живления) з APFC більше 10 років тому, дійсно, майже усі мали проблеми з ДБЖ (джерелами безперебійного живлення), бо не досить досконала на той час технологія APFC створювала надмірне навантаження (занадто великий стартовий струм при вмиканні компютера, та не меньший під час перемикання живлення від мережі до батарей), у ДБЖ спрацьовував захист. Втім, у роздрібному продажу і сьогодні досить багато дешевих БЖ, у яких зовсім не має PFC (ні активного, ні пасивного), проте стартовий струм у них не меньший.
Ну і що ви хочте цим сказати?
Але для Ваших процесору та відеокарти 660 я б порадив би...
А де ви відеокарту побачили?
NicDim
Member

Повідомлення

Sasha Novyk
FSP ATX-450PNR - нема PFC
FSP460-60HCN - есть APFC
Відповісти