Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Gold_Star: 29.11.2025 18:22нагадати вам, чим тоді займалася Apple?
за цей час intel втратила всю свою технологічну перевагу і зараз стоїть на порозі банкрутства
а apple стала розробником найшвидших найенергоефективніших процесорів на які вона перевела всю свою техніку, і зараз є однією з найдорожчих компаній в світі на порядок дорожче ніж intel

може ви любитель потеребонькати на ретро? :lol: :lol:
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 29.11.2025 22:26за цей час intel втратила всю свою технологічну перевагу і зараз стоїть на порозі банкрутства
а apple стала розробником найшвидших найенергоефективніших процесорів на які вона перевела всю свою техніку, і зараз є однією з найдорожчих компаній в світі на порядок дорожче ніж intel

може ви любитель потеребонькати на ретро?
У вас процесор по швидкодії як Ryzen 5600 за 80 баксів, приспустіться трішки на землю :)
Посил мій ви все ж зрозуміли - так звані "професійні арми" як були 15 років тому конструкторами для інженерів, ними ж залишаються і понині. І під інженерами я маю на увазі тих, хто має можливість компілювати ядро під кожен конкретний арм процесор, з усіма закритими драйверами та патчами - на щастя вас це не стосується :-P
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 29.11.2025 22:45У вас процесор по швидкодії як Ryzen 5600 за 80 баксів
система з Ryzen 5600 в стані спокою буде споживати більше ніж макміні М4 при максимальному споживанні
це все що треба знати про енергоефективність x86, і конкретно того проца про який ви згадали
Gold_Star: 29.11.2025 22:45під інженерами я маю на увазі тих, хто має можливість компілювати ядро під кожен конкретний арм процесор, з усіма закритими драйверами та патчами
є сотні кастомних прошивок під різні смарти в яких можна розлучити бутлодер люди пишуть і не ниють так як ви :weep: :weep:
ось простий приклад:
https://crdroid.net/
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 15:22система з Ryzen 5600 в стані спокою буде споживати більше ніж макміні М4 при максимальному споживанні
це все що треба знати про енергоефективність x86, і конкретно того проца про який ви згадали
При цьому з райзена можна зробити хоч робочу станцію, хоч сервер на лінуксі, хоч ігрову консоль - ваша тв-приставка, на якій ви запускаєте тільки те що дозволено Тімом Куком, на таке фізично не здатна
yuriy_dd: 30.11.2025 15:22є сотні кастомних прошивок під різні смарти в яких можна розлучити бутлодер люди пишуть і не ниють так як ви
ось простий приклад:
https://crdroid.net/
Ви пробували це ставити на свій мак? :)
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 30.11.2025 16:00При цьому з райзена можна зробити хоч робочу станцію
мак міні теж може бути і в багатьох задачах вона буде працювати значно скоріше
Gold_Star: 30.11.2025 16:00хоч сервер на лінуксі
можна поставити віртуальну машину виділити всі ресурси працювати буде майже без падіння швидкодії
Gold_Star: 30.11.2025 16:00хоч ігрову консоль
грати на маку теж можна хоч для цього є спеціалізовані ігрові консолі і величезна кількість людей їх купує
Gold_Star: 30.11.2025 16:00ваша тв-приставка, на якій ви запускаєте тільки те що дозволено Тімом Куком
ви так багато на цьому наголошуєте але я ні разу не стикнувся з якимись обмеженнями

а от що не може зробити десктоп на ryzen це споживати в стані простою 1 вт
Gold_Star: 30.11.2025 16:00Ви пробували це ставити на свій мак?
це все ставиться на пристрої на arm на які ви так багато наїжджаєте що їх неможливо оновити
мак - це не єдиний пристрій на АРМ
АРМ наступає на всіх фронтах, на деяких як наприклад смартфони - повне абсолютне домінування
AntonyKandaurov
Member

спойлер
Изображение
0F
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 16:37 я ні разу не стикнувся з якимись обмеженнями
Запиши файл на флешку, відформатовану в NTFS. А, ну да. :lol:
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 28.11.2025 22:17 на серверах - багатоядерні проци?
чому ж тоді саме там найбільш переходять на АРМ?
Не переходят, а добавляют более специализированные. Отказа от х86 тоже ведь нет.
yuriy_dd: 28.11.2025 22:17 маркетологи Гугл продали Гугл?
И гугл и дядю и тетю и маму родную если это выгодно будет для их кармана. Для больших контор это норма.
yuriy_dd: 28.11.2025 22:17 маєете офіс чи віндовс скомпільваний/оптимізований під Зен5?
Еще раз, никто не мешает определять систему команд и использовать нужные. AVX 512 поддержка это одно, но и без нее софт работает. А дальше оптимизация еще глубже нужна, но на неё давно забили. Яблоко только еще требует. Бывает авторы софта плачут, но оптимизируют и потом с удивлением делают таки софтину в тысячи раз быстрее старого образца. Оказывается можно было.

Отправлено спустя 10 минут 32 секунды:
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37
мак міні теж може бути і в багатьох задачах вона буде працювати значно скоріше
Вы забыли нюанс, серверный софт в пролете будет. ARM єто не про универсальность. Это на дохлый настольник х86 ставят серверную ОС и серверные фичи получают типа количество человек по сети в доступе и т.п. Может АРМ и будет где быстрее, но практически софта нет. Или есть софт но нужен свой, специфический, который надо писать.
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37 грати на маку теж можна хоч для цього є спеціалізовані ігрові консолі і величезна кількість людей їх купує
АРМ же не позволил объединить :)
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37 а от що не може зробити десктоп на ryzen це споживати в стані простою 1 вт
А нужно? Дисплей 30Вт ина это фоне несколько ватт от системы обычно не играет роли. Еще раз, х86 может кушать мало, но их не проектировали для этого почему-то. Банально частота в простое 2-3Ггц вместо 400-800Гц.
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37 це все ставиться на пристрої на arm на які ви так багато наїжджаєте що їх неможливо оновити
АРМ наступає на всіх фронтах, на деяких як наприклад смартфони - повне абсолютне домінування
Главное каждое что-то ставить на свой специально разработанный АРМ. Сколько их будет я так понимаю не важно :)
yuriy_dd
Member

0F: 30.11.2025 18:22Запиши файл на флешку, відформатовану в NTFS
софт є
а ви що флешки в NTFS форматуєте? :lol: :lol:
Alexsandr: 30.11.2025 19:56Отказа от х86 тоже ведь нет
поки нема
але закуповують сильно менше ніж АРМ
Alexsandr: 30.11.2025 19:56маркетологи Гугл продали Гугл?
И гугл и дядю и тетю и маму родную если это выгодно будет для их кармана. Для больших контор это норма
я звичайно вражений від вашої безграмотності
Alexsandr: 30.11.2025 19:56маєете офіс чи віндовс скомпільваний/оптимізований під Зен5?
Еще раз, никто не мешает определять систему команд и использовать нужные
ви ж навіть не розумієте про що я кажу
через те що на х86 потрібно підтримувати навіть дуже старі проци весь софт скомпільований під ці старі проци
проста перекомпіляція софта під сучасні проци дасть приріст швидкодії 15 і більше процентів

а apple компілює під нові проци
Alexsandr: 30.11.2025 19:56серверный софт в пролете будет. ARM єто не про универсальность. Это на дохлый настольник х86 ставят серверную ОС и серверные фичи получают типа количество человек по сети в доступе
netstat -a
але ви ж навіть не в курсі що весь серверний софт вже давним-давно успішно працює на АРМ
Alexsandr: 30.11.2025 19:56но практически софта нет
поцікавтесь
звичайно
Alexsandr: 30.11.2025 19:56Дисплей 30Вт
що за лайно ви використовуєте?
мій 27" монітор десь 15 Вт споживає
а зовнішній на 16" - 3 Вт
Alexsandr: 30.11.2025 19:56Главное каждое что-то ставить на свой специально разработанный АРМ. Сколько их будет я так понимаю не важно
напевне вас совок привчив що все можна робити одним молотком :lol: :lol:
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 16:37мак міні теж може бути і в багатьох задачах вона буде працювати значно скоріше
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37я ні разу не стикнувся з якимись обмеженнями
Обмеження є навіть на етапі повернення макОС до попередньої мінорної версії - мова йде про закриту екосистему із примусовим шифруванням, на яке додатково ідуть ресурси мака. Звідки тут ще взятися "значно скоріше"? :)
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37можна поставити віртуальну машину виділити всі ресурси працювати буде майже без падіння швидкодії
Тобто купуючи мак, ви обмежені тільки віртуалкою - на ПК ж немає різниці що ви ставите в якості основної і гостьової ОС, думаю що навіть хакінтош є у версії Тахое
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37грати на маку теж можна хоч для цього є спеціалізовані ігрові консолі
"Спеціалізовані" геймери не грають на консолях і тим більше на маках :)
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37а от що не може зробити десктоп на ryzen це споживати в стані простою 1 вт
А стан простою це suspend mode, при якому будь-який ПК десь стільки ж споживає. Пан Юрій не знає про C-state?
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37це все ставиться на пристрої на arm на які ви так багато наїжджаєте що їх неможливо оновити
Можливо тому що арм не є кінцевою платформою? За 15 років драйвери для своїх чіпсетів ні квалком, ні медіатек, ні навіть нвідія не викладали у відкритий доступ - тому і досі ковиряєтесь у васянопрошивках для андроїда
yuriy_dd: 30.11.2025 16:37АРМ наступає на всіх фронтах, на деяких як наприклад смартфони - повне абсолютне домінування
Ви з цим твердженням запізнились уже на 20 років - а "ARM-based PC" так і залишився вологою фантазією для романтиків

Отправлено спустя 3 минуты 22 секунды:
yuriy_dd: 30.11.2025 20:30що за лайно ви використовуєте?
Вимушений констатувати те що саме ваш монітор являється лайном - якісні матриці не споживають менше за роутер чи ліхтарик
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 30.11.2025 21:15Обмеження є навіть на етапі повернення макОС до попередньої мінорної версі
на інших пристроях є таке точно
Gold_Star: 30.11.2025 21:15із примусовим шифруванням, на яке додатково ідуть ресурси мака
ви впевнені що там нема апаратного блока для пришвидшення?
Gold_Star: 30.11.2025 21:15ПК ж немає різниці що ви ставите в якості основної і гостьової ОС
ПК немає енергоефективності і це перекреслює всі його переваги
звичайно я вже мовчу що мало-потік на ПК суттєво відстає від М5
Gold_Star: 30.11.2025 21:15а от що не може зробити десктоп на ryzen це споживати в стані простою 1 вт
А стан простою це suspend mode
знову мимо - я кажу про роботу коли зображення на монітор виводиться, годинник в тасбарі оновлюється і тд
Gold_Star: 30.11.2025 21:15За 15 років драйвери для своїх чіпсетів ні квалком, ні медіатек, ні навіть нвідія не викладали у відкритий доступ
там інший підхід - такі самі проблеми як і linux має
Gold_Star: 30.11.2025 21:15тому і досі ковиряєтесь у васянопрошивках для андроїда
це відкрита прошивка яку ви можете самі скомпілювати з сорсів в себе на комп'ютері
так точно як і інші дистрибутиви лінукса
чому ви боїтеся open sourceні прошивки але спокійно ставитись до windows в якому все закрите і невідомо що напхане?
чи закрита прошивка від смартів samsung розмір якої суттєво перевищує у опенсорсні які я вам запропонував
Gold_Star: 30.11.2025 21:15якісні матриці не споживають менше за роутер
в мене перепрошитий гігабітний роутер від xiaomi - споживає десь 2.5 Вт
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 20:30 софт є
а ви що флешки в NTFS форматуєте? :lol: :lol:
А шо, ARM опять в пролете?

yuriy_dd: 30.11.2025 20:30 поки нема
але закуповують сильно менше ніж АРМ
Так и должно быть. БД и куча софта работающего с ним не особо нуждается в быстрых ядрах, простого ARM достаточно. Медленная файловая система виновата.
yuriy_dd: 30.11.2025 20:30 я звичайно вражений від вашої безграмотності
Добро пожаловать в реальность. В реальности в больших корпорациях идет жестокий спор (точнее драка) между ресурсами, кому и что и сколько достается. Даже если не очень выгодно, будут придуманы метрики, что бы было выгодно. Вы помнится реальных тестов новых серверов с ARM ЦП от майрософт все же так и не нашли? Это и есть реальность. Было бы чем хвастать в реальности, а не в узких задачах,таковые были бы, не поленились бы и скомпилировать из исходников хоть что-то. О я опять пошел про совместимость, готовый софт в пролете :), а это цена.
yuriy_dd: 30.11.2025 20:30ви ж навіть не розумієте про що я кажу
через те що на х86 потрібно підтримувати навіть дуже старі проци весь софт скомпільований під ці старі проци
проста перекомпіляція софта під сучасні проци дасть приріст швидкодії 15 і більше процентів

а apple компілює під нові проци
Еще раз. Никто не мешает иметь билды под разные ЦП, никто не мешает делать софт с поддержкой нескольких архитектур. Но это чуть сложнее. Но куча разрабов просто забила на это. Не все конечно. А еще ведь оптимизация это не только набор команд.
yuriy_dd: 30.11.2025 20:30 netstat -a
але ви ж навіть не в курсі що весь серверний софт вже давним-давно успішно працює на АРМ
Вы юморист. У нас стоит своя купленная софтина, линукс, виндовс, но не ARM. У вас видать просто набор серверного софта очень мал.
yuriy_dd: 30.11.2025 20:30 поцікавтесь
Ну негде ему браться, его куда больше чем вам кажется.

Alexsandr: 30.11.2025 19:56 звичайно
Зачем?
Alexsandr: 30.11.2025 19:56 що за лайно ви використовуєте?
Угу, а теперь включите HDR и видос под 120фпс HDR. Все еще 3Вт? Или дисплей дохлый или фантастика. Яркость ниоткуда не берется. Сколько там Studio Display потребляет не напомните?
Alexsandr: 30.11.2025 19:56 напевне вас совок привчив що все можна робити одним молотком :lol: :lol:
Меня научили, что молоток подходит к куче разных гвоздей, не ко всем, но ко многим. У вас же для каждого гвоздя свой молоток.
pelia
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 16:37 мак міні теж може бути і в багатьох задачах вона буде працювати значно скоріше
Проблема у тому, що райзен 5600 може виступати у практично будь-якій задачі, це може бути і сервер і домашній пк і медіа плеєр і тв приставка на андроїді і навіть бортовий комп'ютер МКС, все що завгодно. В той час як просто тупо немає CPU на arm, котрий може це все з коробки.
Так, можливо через якісь шаманства і якщо доступні драйвери, але подивіться на ті ж кастомні андроїди, можна дуже сильно здивуватися, що на девайси з SoC від певних виробників немає нічого, бо нічого немає у відкритому доступі.

Плюс, з значно більшою вірогідністю через 10 років на райзені 5600 запуститься 15 вінда, чим на х1 снапі
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 22:20на інших пристроях є таке точно
Так, і це не стосується ПК
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20ви впевнені що там нема апаратного блока для пришвидшення?
Ні, той аналог тпм у маках трошки не про це
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20ПК немає енергоефективності і це перекреслює всі його переваги
Так само як цього немає у вашому маку без живлення по тайп сі і з активним охолодженням
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20звичайно я вже мовчу що мало-потік на ПК суттєво відстає від М5
Коли для айпаду буде макОС?
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20знову мимо - я кажу про роботу коли зображення на монітор виводиться, годинник в тасбарі оновлюється і тд
І в такому режимі навіть смартфон не може менше споживати за ліхтарик
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20там інший підхід - такі самі проблеми як і linux має
Ну це не заважає вищезгаданим вендорам надавати драйвери саме для тримачів платформи - і для останніх це трішки щось коштує
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20це відкрита прошивка яку ви можете самі скомпілювати з сорсів в себе на комп'ютері
так точно як і інші дистрибутиви лінукса
чому ви боїтеся open sourceні прошивки але спокійно ставитись до windows в якому все закрите і невідомо що напхане?
чи закрита прошивка від смартів samsung розмір якої суттєво перевищує у опенсорсні які я вам запропонував
Чому я це читаю від заядлого фаната яблука - найзакритішої платформи серед споживчих комп'ютерів?
yuriy_dd: 30.11.2025 22:20в мене перепрошитий гігабітний роутер від xiaomi - споживає десь 2.5 Вт
Тепер я точно впевнений що ви брехун - роутери на MT7981 (ARM Cortex A53) з опенврт споживають не менше 5 ват без підключених клієнтів
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.11.2025 22:20 в мене перепрошитий гігабітний роутер від xiaomi - споживає десь 2.5 Вт
Где-то цифры видел, от 10Вт такой роутер не стабильно работает, в пике около 15Вт кушает. Хотя, если не включать.
tornadox
Member

pelia: 30.11.2025 22:47 Плюс, з значно більшою вірогідністю через 10 років на райзені 5600 запуститься 15 вінда, чим на х1 снапі
вже є новини що попередні покоління Snapdragon: 850, 8cx, 7c, SQ1 / SQ2 / SQ3 або повністю не будуть підтримуватися Windows 12 або під ніж підуть варіанти без NPU (835, 850, 7c). Буде дуже цікаво :popcorn:
Gold_Star: 30.11.2025 22:53 Тепер я точно впевнений що ви брехун - роутери на MT7981 (ARM Cortex A53) з опенврт споживають не менше 5 ват без підключених клієнтів
Alexsandr: 30.11.2025 23:28 Где-то цифры видел, от 10Вт такой роутер не стабильно работает, в пике около 15Вт кушает. Хотя, если не включать.
В мене HG8310M + Xiaomi AX3000T теж прошитий в опенврт + два 8-портові свічі гігабітні
споживання від повербанки через type-c тригер 10.6-12Вт(десь 0.2-0.5Вт споживає діод Шотткі), але це коли нема світла і є лише 2-3 споживачі WiFi.
При повному навантаженні не міряв, та й мені не цікаво скільки воно споживає коли від розетки, головне що стабільно.
Alexsandr: 30.11.2025 19:56Дисплей 30Вт
В мене 27" споживає 26Вт, але яскравість на 50% і в режимі 144Гц - коли працюю від макбука, більше він не може видати :-P
В мене до речі теж є 16" портативний 1200р 60гц з HDR - штука класна працює від 5В.
Gold_Star: 30.11.2025 22:53 Чому я це читаю від заядлого фаната яблука - найзакритішої платформи серед споживчих комп'ютерів?
Наразі моя думка така: Юра геть не фанат яблука і ніколи ним не був. Він - фанат енергоефективності, точніше, полонений обставин прагматик, який вимушений максимально економити кожен Ватт.

За всім його пафосом "просвітника АРМ" на форумі криється банальна, але жорстока реальність: він, ймовірно, живе/працює в умовах гострого енергодефіциту (чи то в трейлері з сонячною батареєю, чи то просто виживає на зарядній станції).

Mac Mini був куплений не через "велику любов" до Apple, а тому що це найдешевший і найефективніший спосіб отримати потужність рівня M4, який гарантовано вписується в ліміти скромної зарядної станції.

Звідси і вся ця нелюбов до "x86-пічок" та його фанатизм. Екосистема Apple йому до лампочки (ніяких тобі айфонів чи айпадів) - його цікавить лише продуктивність на Ватт. Він доводить свою правоту не заради ідеї, а для раціоналізації власного вибору виживання. А ми тут на форумі, як дурні, ведемося на його проповіді про "животворящий ARM". :apes:
спойлер
Изображение
AntonyKandaurov
Member

tornadox
Та то просто тіп нейромережу тренує. Ганяє одні й ті ж тези по колу
Барбарис
Member

AntonyKandaurov, в троля тренує?
0F
Member

Інакше кажучи, на маку абсолютно типова операція, доступна 80% юзерам десктопів з коробки, вимагає встановлення стороннього софту. Не стикнувся з обмеженнями, чітко і ясно.

З приводу твого невігластва стосовно проблем ARM - тикаю тобі в п'ятак ось це. За ARM майбутнє, чітко і ясно.
AntonyKandaurov
Member

Барбарис
Судячи з усього, інших пояснень не маю нащо витрачати час на форум де дай боже пару сотень постійних резидентів
Ответить