Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
капітошка
Member

Повідомлення

Z440_User: 13.07.2026 16:23
SERGBILL: 13.07.2026 01:41 хочеш стабільності - дебіан, хочеш сучасних плюшок - федорка, хочеш секасу - арч, хочеш бдсм - генту.
Red Hat 7.2 (не ентерпрайз, той що 2000 року) - що ти таке?
Mandrake - прикольна, але де мій SATA та Ethernet
Fedora Core - Where is my SATA??!
ASP 6.2 - всі HDD в наявності, але де Ethernet? (вивчаємо як додати драйвер для мережевої карти та як збирається ядро)
Mandriva -> Suse -> Mandriva -> Fedora -> Slackware (ніасіліл) -> BSD -> інший *nix -> Slackware (ніасіліл) -> Gentoo (щось пішло не так) -> Calculate Linux (зламав) -> Gentoo (з 2008 по сьогодення)
Паралельно клацав Arch, Mint, Artix, ще парочку зовсім легких для реанімації динозаврів та мумій динозаврів.

От з ось цього всього, Gentoo найменш проблемний, найбільш стабільний, максимально кастомизуємий під свої забаганки. Але платиш за це трошки більшим часом на розгортання системи та встановлення софту і подальше оновлення.
Але ніхто не заважає за 30хв розвернути базовий десктоп в комплектації "середня по лікарні всіх дистрибутивів".

Відправлено через 41 хвилину 42 секунди:
І не такий страшний той Gentoo як його малюють) :shuffle:
Не повірю, що Слака виявилась складнішою за Генту.
Скільки часу займає компіляція ДЕ зазвичай? На новому або на старому пк?
У вас ніколи не було коли баг/помилка у сорцах і через це треба чекати на виправлення?
tablestikus
Member

Повідомлення

SERGBILL
кхе-кхе - дебіан давно не взірець стабільності
Васильович
Member

Повідомлення

Z440_User: 13.07.2026 17:01Васильович, що таке?
Та нічого, я не засуджую :)
Просто забавно прозвучала репліка про "не такий страшний той Gentoo" на фоні опису кількості фрикцій заради оновлення ;)
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

tablestikus
Ну чого ж, ти й же Proxmox, TrueNAS Scale, OMV, всі на Debian і доволі стабільні.
tablestikus
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
В проксмоксах я стикався з проблемами що були саме зі сторони дебіан по мережевому стеку. Але так як аналогів прокса нема - то варіантів нема)
Хоча он зараз теж болі повний інтернет через перехід на 7е ядро.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

tablestikus
Я поки не стикався із критичними багами, які не міг побороти або що взагалі без ніякого workaround-а. Може мене тьху тьху минає лихо.
Z440_User
Member

Повідомлення

tornadox: 13.07.2026 19:15 Мультирум хіба не про звук?
Зазвичай так, але у мене це поняття трошки ширше :D
Як ви ділите керування? Просто не уявляю.
Ну може з мультирумом трошки перебільшено але схема така:
многабукаф
Звук:
Завдяки можливостям Gentoo, у мне немає pipewire та іншого. Чиста Alsa. У мене глобально в системі заборонено pipewire та pulseaudio. Тобто не тільки система, а й софт у мене їх не підтримують.
Звукові пристрої: Creative X-FI та HDA ATI HDMI (вбудований звук монітору). ALSA користується файлом налаштувань .asoundrc в домашньому каталозі юзера. У мене зроблено 2 скрипти та 2 файли .asoundrc. Один з дефолтним звуком з монітору, другий з дефолтним звуком через X-Fi.
Звук з монітору:
конфігурація
# ==== Default ====
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixed_hdmi"
hint {
show on
description "Default HDMI Audio"
}
}

ctl.!default {
type hw
card 1
}

pcm.dmixed_hdmi {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm "hw:1,8"
# pcm "hdmi:CARD=HDMI,DEV=2"
channels 2
format S24_LE
rate 48000
}
}
В профільному моніторі вбудований ЦАП+УНЧ+Динаміки. Про аудіофільність мови не йде, тому в налаштування забито міксити та ресемплити все в максимальні 24/48 що підтримуються монітором, а також "plug" та "dmix" кажуть ALSA щоб вона все софтово міксувала.

Конфіг для X-FI я приводити не буду, він дуже обширний. Хто хоче, може прогулятися в /usr/share/alsa/cards/SB-XFi.conf і подивитися базовий конфіг. Там все відправляється в апаратний DSP карти пряміком, для mplayer/mpv у мене зроблено окрему конфігурацію виводу, дефолтний вихід оформлено 4.0. Звукова карта апаратно сама все міксує, зводить, ресемплить, виводить bit-perfect в залежності від того що я роблю.
Запуск скрипта "Звук у Вітальні" робить дефолтною Х-ФІ, "Звук з Монітору" - Монітор.
Відеоплеєри за дефолтом забиті на свій спеціальний конфіг в .asoundrc з виводом звуку на Х-ФІ, якщо треба монітор - треба в плеєрі вибрати монітор.
Якщо малий грає іграшку на моніторі зі звуком з монітору, а я хочу кіно дивитися, згортаю гру, включаю кіно і відправляю на другий "монітор", тобто ТВ, малий повертається в гру, а я у вітальні дивлюся кіно з оточуючим звуком аудіосистеми. Це працює і навпаки.
Іноді може виникнути потреба запустити скрипт "Звук в..." - програма/гра - скрипт інший "Звук в..." - програма/гра в іншій кімнаті.
Скрипти у вигляді ярликів на робочому столі.

Монітор:
Просте розширення екрану. профільний монітор + профільний ТВ.
Програми/ігри просто перетягуються на потрібний екран. Або (актуально для ігор), вимкнув монітор кнопкой, основний робочий стіл перелазить на ТВ, запускаєш гру, вмикаєш монітор, робочий стіл повертається на монітор, а гра залишається на ТВ.
Є варіанти більш витонченого рішення, але мене і ця механіка влаштовує, тому далі не розбирався.

Керування.
USB бездротовий набір клава-миша на обидві кімнати. Приймач пробиває обидва приміщення, тому клава з мишом мігрують з кімнати в кімнату.
PS4 Gamepad через TP-Link UB500 Adapter, так само пробиває на 2 кімнати, також мігрує. Лише пару раз було коли клаву з мишом гра не відпускала, будучи активною з геймпада. Тому про повну ізоляцію клави з мишом навіть не задумувався. Воно якось само так с початку запрацювало, тому що там до чого - не знаю. Працює - не заважаю.
Інфрачервоний пульт від старого VHS через саморобний ІК-приймач на serial-port, працює через lirc з mplayer та audacious. Пофігу, прога активна чи фонова. Клавіши назначив і вогонь.

Ремарка про музику при виводі звуку через X-FI:
Плеєр Audacious виводить звук напряму в hardware та керує гучністю hardware фейдером PCM в апаратному мікшері Х-ФІ. Враховуючи особливості апаратного DSP карти X-FI, вона сама мікшує всі потоки та підтягує їх до формату першого відкритого. Тобто якщо я відкрив HI-RES і це перший звук який почав грати комп - все інше DSP буде тягнути під формат Hi-Res. Якщо це була гра з її 16/48 і я захотів в фоні музику - Hi-Res завалить до формату звуку гри, бо вона була раніше.
Плеєр-комбайн Strawberry виводить звук на пристрій default і користується тим що активно як default з моїми скриптами. То моє таке рішення налаштувань.

Інше:
Безпарольна samba для доступу на розшарені диски файлопомийки
Безпарольний proftpd для доступу навіть зі смартфону через браузер, або чогось іншого, що не розуміє віндову шару.
Безпарольний minidlna для доступу в медіатеку фоторамкам та вбудованими плеєрами ТВ.
Це все немає доступу у зовнішню мережу і дозволено візит лише з внутрішніх локальних IP.

kTorrent, EiskaltDC++ для файлообміну.

Якось так...
капітошка: 13.07.2026 19:34 Не повірю, що Слака виявилась складнішою за Генту.
Ну я ніасіліл. Навіть за 2 рази, а Gentoo після першої невдачі зі слакою спробував зібрати чисто по фану і воно вийшло, аж прифігів. Другий раз на слаку терпіння не вистачило ребуси розв'язувати з залежностями, а Gentoo другий раз вже збирав з готовим сценарієм того що хочу отримати на виході, враховуючи попередній досвід.
капітошка: 13.07.2026 19:34 Скільки часу займає компіляція ДЕ зазвичай? На новому або на старому пк?
А не знаю, я таке з 2008р. оновлюю і зазвичай це комп робить або вночі, або вдень, коли нікого немає вдома.
Ядро можу сказати що на поточному, профільному Е5-2690v4 в 28 потоків збирається пару хвилин.
Але по перше:
спойлер
CFLAGS="-O2 -march=native -ftree-vectorize -pipe -fomit-frame-pointer"
CPU_FLAGS_X86="aes avx avx2 bmi1 bmi2 f16c fma3 mmx mmxext pclmul popcnt rdrand sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
#LDFLAGS="-lz"
# This should not be changed unless you know exactly what you are doing. You
# should probably be using a different stage, instead.
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
MAKEOPTS="-j28 -l29"
ABI_X86="64 32"
RUSTFLAGS="${RUSTFLAGS} -C target-cpu=native"
По друге:
Мова про ручне збирання ядра (бо я так хочу) у випадку "make oldconfig" (перенеси старий конфіг в нове ядро), "make -j28 && make -j28 modules_install" (збери та встанови), "make install && emerge -v @module-rebuild" (встанови та перезбери всі сторонні модулі які там у мене є). Ось цей сценарій займає пару хвилин на поточному профільному проці.
Але якщо в ядро додали щось новеньке - "make oldconfig" почне задавати питання щодо нових пунктів відносно твого старого конфігу, а ти сидиш читаєш та думаєш, чи треба воно тобі. От тоді оновлення ядра може вийти трошки довшим :laugh:
На Prescott одноядерном ядро збиралося 30-40хв :insane:
капітошка: 13.07.2026 19:34 У вас ніколи не було коли баг/помилка у сорцах і через це треба чекати на виправлення?
Бувало, після оновлення писало що деякі пакети вивалилися з помилкою, тому не були оновлені, якщо хочете - можете почитати логи і перелік пакетів.
Але так щоб щось переставало з-за цього працювати - ні. Принаймні не пам'ятаю.
Всі факапи що у мене траплялися - суто з-за моїх кривих рук та ліньки було до кінця прочитати попередження від системи, або взагалі прочитати важливе повідомлення від системи про якісь кардинальні зміни.
Але все воно чудово лікується в Gentoo.
Поточна система збиралася на Prescott в 32біт, потім як дізнався про підтримку процом em64t - була перезібрана в 64біт, потім мігрувала через декілька компів включно з переїздами по HDD і останнім переїздом на NVMe, причому в 2 заходи, у зв'язку що попередній комп не вмів завантажуватись з NVMe, то ж систему спочатку розірвав між SATA та NVMe, а з поточним профільним ПК зібрав обратно до кучі на одному носії. Таку дрібницю як зміна локалізації з ru на UA згадувати навіть не буду :rotate:
Поточний стан:
спойлер
Знімок_20260713_231917.png
Профіль весь час з моменту переходу з 32 на 64 біт: ACCEPT_KEYWORDS="~amd64", тобто тестові, нестабільні, найновіші пакети.

Відправлено через 7 хвилин 55 секунд:
Васильович: 13.07.2026 19:37
Z440_User: 13.07.2026 17:01Васильович, що таке?
Та нічого, я не засуджую :)
Просто забавно прозвучала репліка про "не такий страшний той Gentoo" на фоні опису кількості фрикцій заради оновлення ;)
Які фрикції?
Можна все автоматизувати, але я хочу бачити що там комп збирається робити і контролювати його дії. Тому напівручний режим то моє свідоме рішення.
А отже фрікція аж в 3 команди мого напівручного режиму:
emerge --sync
emerge -avuDN @world
emerge -av --depclean
Причому "av" в останніх двох командах це "ask" та "verbose" (ох уж ця моя параноя :laugh: )
Відповісти