Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.07.2026 00:29ну він саме позиціонується як openrc дістр
Мало хто що позиціонує. Наприклад ДЕ вже почали цвяхами прив'язувати до сістемд. Через якийсь час цвяхів стане стільки що майнтейнерів генту не вистачить в штуках від релізу до релізу щоб всі витягнути. Це не самий популярний дистр і з не самим популярним фінансуванням.
https://www.gentoo.org/inside-gentoo/sponsors/
Більшість - ноунейми. З відомих - хп в якісь бородаті роки підкинула пару компів на ітаніумі, а хуанг відяхи часів атлона хр))) Це смішно. З такими ресурсами з мейнстрімом не повоюєш.
7mindfields
Member

Повідомлення

Васильович
tornadox
Можна ваш особистий тір ліст з дистрибутивів? :rotate:
tablestikus
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.07.2026 00:29
tablestikus: 03.07.2026 23:52
це треба мати велику усидчівість щоб довести до кінця і потім гемор з підтримкою)
ІМХО, найменш безпроблемний та міцний дістр.
#emerge --sync (чого нового в світі вийшло)
#emerge -avuDN @world (оновити все і вся)
#emerge -av --depclean (очистити систему від сміття після оновлення)
Це якийсь чіт) Треба все руками з перевірками)
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Я розумію перевагу Gentoo за часів Intel Pentium 4, можна було виграти у швидкодії після збирання ядра із модулями під себе. Але зараз така оптимізація дає перевагу якщо взагалі дає, на рівні статистичної похибки.
Більш чіткий контроль системи це звісно файно але я манав цим займатись бо лінь навіть просто починати. Тому мій вибір, щось вже майже готове аби після незначного втручання довести до потрібного стану, не більше. Чи правильний такий підхід?, - без поняття, чи найоптимальніший? теж не скажу. Коротше, кожному своє.
AFU_power
Member

Повідомлення

Хлопаки, в мене є специфічна залізка Dell Velocloud Edge 510, на ній немає відевиходу, до мене якось попередній власник втулив туди OpenWRT, а у мене не вдається навіть Grub нормально побачити, або якщо вдається то після нього нічого :rolleyes:

Підключаюсь по серіал порту
Scoffer
Member

Повідомлення

AFU_power
В бівіс по серіал порту зайти можеш? Якщо можеш, то далі все як в звичайному компі ставиться.
Васильович
Member

Повідомлення

Scoffer: 03.07.2026 23:37Так а шо дистрибутив
А нішо, з дистрибутивами досі є вибір (раптово) ;)
І мене (поки) ніхто не примушує використовувати дистрибутив типу "з вдячності" до контори, яка там баблом заливає Linux (і може той свій дистрибутив прибити одним днем, якщо він стане заважати їй заробляти на своєму флагмані).
P.S. Ти не подумай, що я якийсь там фанатик open source. Можеш профіль мій глянути :D
Я просто цинічний реаліст. І якщо для роботи стане потрібно щось там сертифіковане мати, то я просто куплю ліцензію в Red Hat/Canonical/Oracle etc.
7mindfields: 04.07.2026 00:54Можна ваш особистий тір ліст з дистрибутивів?
Ой, в мене все по-дідівськи дуже скучно :D
Якщо є можливість, то я на кругом стараюся використовувати Debian для власних потреб, Ubuntu - для робочих. Для контейнерів з single purpose задачами стараюся брати Alpine. У віртуалці маю Arch для якихось експериментів чи "на подивитися".
tornadox
Member

Повідомлення

AFU_power: 04.07.2026 12:02Хлопаки, в мене є специфічна залізка Dell Velocloud Edge 510, на ній немає відевиходу, до мене якось попередній власник втулив туди OpenWRT, а у мене не вдається навіть Grub нормально побачити, або якщо вдається то після нього нічого :rolleyes:

Підключаюсь по серіал порту
Якраз на днях дивився відео
Відповісти