Intel планує повернутися до єдиної архітектури CPU, відмовившись від поділу на P- і E‑ядра

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

1234waltz: 25.02.2026 11:35Якщо "блін" та "парад лайна" відносно 4 кластерного зоопарку Ексіносів то мати, то я навіть не знаю
Все простіше ніж здається на перший погляд. Самі тугі недоядра використовуються для режиму простою, так само як недоядра в і/о чиплеті інтола. Як тільки береш мобілу в руки, то навантаження з них переходить до недоядер середнього сорту. Одночасно з іншими вони не працюють. Саме потужне ядро одне і юзається строго головним потоком тої проги, котра в фокусі на екрані, ця поведінка жорстко прибита цвяхами. Два кластери недоядер середнього сорту розрулюються як завжди розрулювались два сорти потоків. Ніякої магії.

Відправлено через 8 хвилин 56 секунд:
Схема насправді доволі гарна і для десктопів. Як правило тільки одній прогі (ігрулі) треба улюлюпер однопоточну продуктивність, і в цій прогі її треба одному потоку. Ну максимум двом. Тому є практичний сенс в тому щоб наростити продуктивність пари р-ядер за будь-яку ціну і повикидати нафіг всі інші р-ядра, натомість насипавши е-шек. Я тільки не впевнений що це технічно можливо наростити продуктивність р-ядер ще хоча б в рази півтора.
1234waltz
Member

Scoffer: 25.02.2026 11:59 Як правило тільки одній прогі (ігрулі) треба улюлюпер однопоточну продуктивність, і в цій прогі її треба одному потоку. Ну максимум двом.
В Unrail Engine 5 в базі є 4 важкі потоки (умовно), а кількість легких залежить від збоченності розробника та задіяння всіх можливих функцій. Якщо в старих рушіях боттлнек міг бути в 1 чи 2 ядрах максимум, то в нових вже подавай мінімум 4 швидких ядра. В деяких іграх важких потоків може бути і 6, і більше.
Той самий iD tech актуальних версій взагалі хоче 6 жирних ядер і саме завдяки тому, що не довбиться в одне два ядра на великих аренах з великою кількістю ворогів. Є інтерв'юха десь з розробником, де він розповідав, що в них була ідея зробити рушій максимально багатопотоковим і розвести запаралелити саме мейн треди, щоб гра могла утилізовувати все що бачить і не було боттлнеків. Вони взагалі якісь тести рушія при розробці на тредріперах робили.
Тому ні, ставити пару потужних ядер і засипати 16 ядер шлаку це хіба що для рендеру відео згодиться. Іграм в 2026 році треба побільше жирних ядер, а шлако-ядра по залишковому принципу. Для десктопа варіант з один-двома нормальними ядрами і кластером енергоефективного мусора це хлях внікуди.
Scoffer
Member

1234waltz
Особисто я не бачу щоб ігри на уе5 довбились в полку на 4 ядра. Ждалкер довбиться в 2
спойлер
Изображение
Чорний мавп взагалі в одне. Давай приклади ігр котрим треба 4-6.

Відправлено через 1 хвилину 32 секунди:
1234waltz: 25.02.2026 12:22Є інтерв'юха десь з розробником, де він розповідав, що в них була ідея зробити рушій максимально багатопотоковим і розвести запаралелити саме мейн треди, щоб гра могла утилізовувати все що бачить і не було боттлнеків.
Ідея. Ця ідея є у них вже років з 20. Практичної реалізації немає :laugh:
DuckRider
Member

Scoffer: 25.02.2026 12:37 1234waltz
Особисто я не бачу щоб ігри на уе5 довбились в полку на 4 ядра. Ждалкер довбиться в 2
спойлер
Изображение

1234waltz: 25.02.2026 12:22Є інтерв'юха десь з розробником, де він розповідав, що в них була ідея зробити рушій максимально багатопотоковим і розвести запаралелити саме мейн треди, щоб гра могла утилізовувати все що бачить і не було боттлнеків.
Не знаю что там у тебя в два долбится, иди через диспетчер отключай сходство пока фпс не начнёт падать, у ждалкера 6 потоков до падения, на сколько я помню
Scoffer
Member

DuckRider: 25.02.2026 12:46отключай сходство пока фпс не начнёт падать
Що за бредове тестування? Affinity це про перемикання контексту, а не про продуктивність ядра. А потім ці люди щось втирають про гіпертрейдінги :lol:
DuckRider
Member

Scoffer: 25.02.2026 12:49
DuckRider: 25.02.2026 12:46отключай сходство пока фпс не начнёт падать
Що за бредове тестування? Affinity це про перемикання контексту, а не про продуктивність ядра. А потім ці люди щось втирають про гіпертрейдінги :lol:
Ясно, я у мамы тестер, в два ядра всё долбится :facepalm:
s1nedus
Member

Scoffer: 25.02.2026 12:37 1234waltz
спойлер
Изображение

На скрине в видюху упор... :lol:
waryag
Member

Scoffer: 25.02.2026 12:37Ідея. Ця ідея є у них вже років з 20. Практичної реалізації немає :laugh:
А три останніх думи це що? Можливо не в повній мірі, але особливих питань до оптимізації немає.
Scoffer
Member

waryag: 28.02.2026 07:32А три останніх думи це що? Можливо не в повній мірі, але особливих питань до оптимізації немає.
спойлер
Изображение
А думу по-перше просто самих лише недоядер вистачить, p-ядра йому ні до чого за великим рахунком. А по-друге теж явно виділяються два з половиною головних потоків. Це на 165Гц якщо що.
В будь-якому випадку 100500 улюлюпер потоків для ігруль точно не потрібно. Потрібно обмежена кількість улюлюпер, ну хай буде 4 з величезним запасом, і розсип недоядер, що і треба було довести. А от недоядер можна прям багато. Рано чи пізно утилізують.
Ответить