Першій версії Windows виповнилося 40 років

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
МОНАХ
Member

Повідомлення

OldGoodGames: 23.11.2025 01:31 Корвет та 95-98 це різні епохи, здесь з 97 року вже почали з'являтися перші комп'ютері клуби невеличкі і там вже були 95-98 з Пеньками, невже не було доступу до таких пк(хочаби подивитися) що вимушені були спілкуватись з Корветом тільки? У 95 школах навіть були вже Поиски(1біт проти 8біт у Корвета)
► В моєму житті, на жаль, ці самі епохи йшли не послідовно, а - як прийдеться, часом перепригуючи одна одну,
спойлер
а по більшому рахунку - випадково по мірі жорсткої необхідності "впригували" в повсякдення :) .
► Перший комп вживу я побачив на екскурсії на Хм. АЕС, здається тоді в Нетішині під кінець 90-х якісь перші комп'ютерні клуби і почали з'являтися, але туди кататися заради подивитися - мені, школяру, було "трохи" задорого :D .
► В моєму місті перший такий клуб на недобитих, зібраних звідкись ПК відкрився після того, як в 98-му почали жорстко розганяти тодішні ТЦК (військомати) і один з офіцерів вирішив вигідно розмістити "зароблений капітал". Саме там нам пару раз викупали місця для уроків знайомства з ІТ, де ми колупали Дос. Але на Корветах я щільно сидів уже в випускних класах в 2000/2001 роках. Ну, тобто - як "сидів" :gigi: : Корвет був один на всю школу... робочий, другий був поламаний, то ж в основному на ньому під час уроку сидів і тремтів сам вчитель. Доступ до "комп'ютерного тіла" був тільки у декількох "везунчиків" типу мене, що хоч трохи пробували робити вигляд, що щось там шарять, ну і крім того я був відмінником і лазив тоді по місцевих олімпіадах з фізики, а вчителем інформатики якраз поставили вчителя фізики, то він мене вже знав як облупленого. Але слово "везунчик" я не просто так взяв у лапки, бо тут ще як подивитися - пощастило мені чи "пощастило" сидіти і то все клапати, адже атмосфера була як у іграх Fallout. :lol: Уявіть собі вигорівший монітор Корвета, на якому ледь-ледь проступають оранжево-жовті написи і щоб краще бачити - в кабінеті фізики, де ми й "гризли перший граніт ІТ-наук", наглухо зашторювали чорні (спеціально під лабораторні роботи з електрикою та оптикою) штори - атмосфера бункера ще та. Сидить 25+ абсолютно невїжджаючих в те що відбувається морд поверх голови маленького майже як карлик вчителя в здоровенних окулярах і всі разом, ледь дихаючи, щоб і останній Корвет не здох, не моргаючи пяляться в оцей такий-собі своєрідний Піп-Бой :lol: . Я коли в Fallout- починав грати - прямо як в школу в деяких моментах повертався.
Kassatka: 23.11.2025 03:14 ...От у школі в 11 класі в 2002-2003 на уроках інформатики вже відносно нові компи з Windows 95/98 стояли...
► Я в ці роки вже був на 1-2 курсах, де якраз і проходили загальні предмети і курс інформатики, разом з профільними - фінансами, бух.обліком і аудитом - тривав найбільше, півтора курса. То ж повноцінне знайомство з усіма цими 95/98/2000/ME/NT у мене якраз відбулося там - :laugh: перше медіа (те, що собою являє і як працює відеоплеєр), а заодно і перший пекельний шок-контент, хорор і навіть боді-хорор, крінж, :lol: психологічна травма і мало що не попадалово - все це одночасно - сталося якраз там при першому ж відвідуванні комп'ютерної аудиторії на першій же лабораторній.
Kassatka: 23.11.2025 03:14 ...А по комп'ютерним клубам і будучи студентом не ходив, бо друзів для такого не було та й це гроші треба платити...
► Теж не дуже тягнувся до клубів по причині грошей,
спойлер
а так як в 90-х я малював ще з початкових класів простенькі настолки, якими розважалися в школі, то бавились більше такими іграми, бо ПК-клуби були не по кишені... і тетрісом, звісно ;) .
► В дні студентства - щось подібне. У нас була стипендія, яка виплачувалась лише тим, хто має середній бал по предметах 4,5 по 5-тибальній системі (пізніше підняли до 4,9), то ж мені доводилося багато часу іншим "дурницям" навчанню віддавати. Стипендії вистачало покрити оплату зйому кімнати в квартирі і трохи на повсякдення, а по вечорах зазвичай я пропадав в спорт-комплексі, де ми спільно з тренером знімали зал, то ж на початках навіть окремо працювати потрібно було, щоб були кошти на оплату всякого-різного. Хоча, май я тоді власний комп або хоча б організуй я за плату собі доступ до ПК-місця - я міг би, напевно, непогано заробляти на наборі тих же рефератів/курсових і т.д.. Не додумався на той час...
► У мене з 2001 по 2006 рр. був свій власний "Мортал комбат", поки інші грали його на ПК: крім того, що всі займалися по своїх секціях, раз на місяць більшість тренерів і бажаючих з ними їхніх учнів збиралися разом і, так би мовити, ділилися досвідом :gigi: . Ніхто нікого не примушував, ніхто ні з кого не знущався, але пробувались між собою дієвість технік в напів-контакті. бокс, класична боротьба, греко-римська, джиу-джитсу, дзю-до спортивне, кік-боксинг, муай-тай, карате (різних напрямків), тай-цзи, айкідо...; частина тренерів - профі, майстри спорту, частина - самоучки "з під заблудшого майстра-китайця", частина - з багаторічним досвідом поїздок в ту ж Японію і на той час - кацапію (того ж Кочергіна сумнозвісного запрошували)... треш-угар-со... (нє :D , содомії не було!) місцями, коротше кажучи, весь час після пар в другій половині дня був зайняти, було чим цікавим зайнятися. А ПК, якщо у вільному доступі не було, то й не до нього тоді було...
alexeygalas: 23.11.2025 10:16 Ох як загадю ці дибільні фонетичні розкладки клавіатури на радянських компах :puke: ...
► А я ще застав ті часи, коли в дошкільному і молодшому шкільному віці клацав на радянській друкарській машинці :gigi: .
спойлер
Це десь 88-92 роки - у мами на роботі відбулась переорганізація і друкарську машинку, на якій робилися ДСК тодішні, списали в утіль - ох я тоді радувався, коли на жовтих листках радянського "недо-А4" виводив якісь свої дитячі "фанфіки". Правда - боляче трохи було, бо вдавити причому різко потрібно було клавішу, а промахнутися там повз - як два пальці об... Власне, коли з усього маху промахувався пальцем по клавіші, то там і шкіру можна було зчесати і навіть ніготь заломити об приводи клавіш :gigi: .
► А так досі сліпий набір на "клаві" і не опанував (хоча здавалося б такі "простирадла" вже не перше десятиліття "вивішую" в Неті :laugh: ) - друкую 4 пальцями в напівсліпому наборі у відриві від клавіатурі, тобто - б'ю по клавішах зверху, як на друкарській машинці - напевно то дуже поганий рефлекс виробився з тих пір...
alexeygalas: 23.11.2025 10:16 Ох! Ці піратські музичні диски із MP3 та WinAMP в Autorun на гучності 100% пробуджували всіх ))
► А... ні-ні-ні :D , ці, про які Ви пишете - то само собою
спойлер
(я такі теж купував десь не дуже довгий термін в 2008-му, коли вже був повноцінно-"обвішаний" власний комп, а Інтернету ще не було - треба було якось mp3-хи хоч якісь діставати з улюбленою музикою). Я розповідав про пізнійший досвід, коли вже скачував музику з Нету і щоб був резерв, то акуратно записував її на DVD-болванки, підписував, купував компактні коробки до дисків, робив під них шаблони і друкував власні обкладинки.
► Про MP3 та WinAMP в Autorun-ом... Якось так сталося, що під свою тоді непогану по звуку для кімнати 2.1-ПК-аудіо-систему, я, разом з якоюсь збіркою WinAMP-а, так вийшло, що встановив і ввімкнув ENHANCER 0.17 - з тих пір я як наркоман-аудіофіл без нього слухати музику на середніх по якості колонках не можу. Завжди бісили оці дискові WinAMP-и
- перекидував музику на комп і тільки тоді міг нормально, спокійно слухати.
Z440_User: 23.11.2025 11:23 Капець, ото читаю вас і маю сказати, мажори! :laugh:
Школа, десь 1996-1997рік, перший урок інформатики, нас завели в комп'ютерний клас, сказали "Діти, це комп'ютер, а тепер пішли в майстерні на працю". Більше ми в тому класі не були.
:lol: Х-ха! А я думав, що то ще в мене жесть була. Ми хоча б сиділи біля того Корвета і дивилися в нього...
спойлер
► Але, чесно сказати, коли щодня 5 уроків (6 - максимум), а в четвер - аж 7 і з них два останні якраз інформатика, а ти - старшокласник і безкоштовні обіди тобі вже не видаються, а їсти хочеться (особливо, коли ти ще й на перервах "на турніки" регулярно виходиш), а те, що взяв з дому спеціально для от такого випадку - вже давно з'їдено раніше... то не дуже то все радісно було, :laugh: реально - як в Fallout-і, напів-голодний і в "бункері" - хотілося порозкидати всіх цих "зомбєй" навколо і чкурнути за якимось пропіталовом...
Scoffer: 23.11.2025 13:04 ...нас заставляли ще й щось там прогати на бейсіку...
► Класика, як я бачу :insane: .
спойлер
Мені, що має образне мислення і дуже важко запам'ятовує будь яку вербальну символіку тоді, школяру середніх класів, казали так: "...оці всі робочі столи, графіка, папочки - то все фігня, чуть-шо - і все злітає, а от Дос - то ВЕЩЬ, навіть якщо все заглючить-злетить і настане кінець світу - Досом ти все-одно зможеш все зробити, а оце все візуальне - то іграшки, не більше! Тож давай не вимахуйся,а ... :lol: "Рви траву!!!" (С)". Бейсік - в тому ж напрямку; не скажу, що геть не знадобилося, але, коли малюю щось для користувацького інтерфейсу і сам можу залізти, змінити в чомусь код для потрібної візуалізації - то це краще допомагає зрозуміти, що і як краще відмалювати чи підігнати під інші елементи. Але далі банальних HTML, CSS і джави-скріпт на початковому рівні - я пробитись не в змозі. Дос - взагалі, реально якусь "дитячу травму" викликав, через що я хоч і працюю на Лінуксі, але тільки справа доходить до консолі - внутрішнє відчуття таке, ніби перед тобою гладка, рівна стіна метрів зо 3 в висоту, яку тобі треба подолати, а позаду вовки доганяють :shuffle: .
Z440_User
Member

Повідомлення

МОНАХ: 24.11.2025 10:16
Z440_User: 23.11.2025 11:23 Капець, ото читаю вас і маю сказати, мажори! :laugh:
Школа, десь 1996-1997рік, перший урок інформатики, нас завели в комп'ютерний клас, сказали "Діти, це комп'ютер, а тепер пішли в майстерні на працю". Більше ми в тому класі не були.
:lol: Х-ха! А я думав, що то ще в мене жесть була. Ми хоча б сиділи біля того Корвета і дивилися в нього...
спойлер
► Але, чесно сказати, коли щодня 5 уроків (6 - максимум), а в четвер - аж 7 і з них два останні якраз інформатика, а ти - старшокласник і безкоштовні обіди тобі вже не видаються, а їсти хочеться (особливо, коли ти ще й на перервах "на турніки" регулярно виходиш), а те, що взяв з дому спеціально для от такого випадку - вже давно з'їдено раніше... то не дуже то все радісно було, :laugh: реально - як в Fallout-і, напів-голодний і в "бункері" - хотілося порозкидати всіх цих "зомбєй" навколо і чкурнути за якимось пропіталовом...
Ну в школі я навіть не знаю що то за комп'ютери нам показували, нас завели в клас, з декількох метрів ми оглянули столи з моніторами (звісно все було вимкнене) та пішли в майстерні. За ті столи з моніторами навіть не сідали. :laugh:

В технікумі у нас інформатика була 1 пара на 2 тижні. Перший семестр ми навчилися користуватися калькулятором Електроніка МК61. І тільки користуватися, до його програмування ми не дійшли (ну да, 2 пари в місяць, і тільки один семестр).
Другий семестр вже був за ПК, аж цілий Корвет-86, їх робочих було навіть декілька, ну деякі клавіши жамкалися як на друкарській машинці, але то таке. І теж було аж 2 пари на місяць, протягом 1 семестру. Програма була із розрахунку що інформатика у мене "була" в школі перед технікумом, а так як у мене це були "труди", тому я взагалі не відстрілював що від мене хочуть. Ну хоч кнопки дали по натискати. І це 1998рік.

Отож увіть мої враження коли я справжній ПК із виндовсом, та навіть взагалі справжній ПК, перший раз в житті побачив в 2002р. на першому курсі універу. Сидів як печерна людина, дивився в екран та на мишу і взагалі не вдупляв що мені з отим всим робити, де я, і що від мене хочуть. :lol: А програма навчання була із розрахунку що це 2002рік і діти які прийшли зі школи, мали там уроки інформатики з актуальними на ті роки знаннями. Добре що хоч інформатика була тільки на першому курсі і раз на тиждень.
Васильович
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.11.2025 11:23А перший мій власний комп з'явився в 2003 році. Селерон 1,8ГГц, сдрам 256мб 100мгц, і815, інтегроване відео та звук, 40гб ідє хдд.
Мабуть, все ж i845, бо i815 то сімейство Pentium III та 1300 МГц частоти максимальні з коробки :beer:

А я от "не з такої сім'ї", тому першим моїм власник ПК був Celeton 733/128 Mb RAM/Voodoo Banshee 16 Mb/40 Gb HDD у 2004 році.
Avenger80
Member

Повідомлення

А у меня мой первый домашний комп появился только в 1999г. и это был б/у AMD K5 75Мгц (турбо 90Мгц) за 200 баксов с 24Мбайт ОЗУ и Windows 95 OSR2 на борту и в придачу ещё игр надавали тогда и как мне запомнился саундтрек с Fifa 98:
спойлер
Ещё и монитор 14 дюймовый 640х480 и сзади надпись на английском - соответствует нормам радиоизлучения (радиации) 1968года.
Z440_User
Member

Повідомлення

Васильович: 24.11.2025 11:46
Z440_User: 23.11.2025 11:23А перший мій власний комп з'явився в 2003 році. Селерон 1,8ГГц, сдрам 256мб 100мгц, і815, інтегроване відео та звук, 40гб ідє хдд.
Мабуть, все ж i845, бо i815 то сімейство Pentium III та 1300 МГц частоти максимальні з коробки :beer:
Мабуть, давно то було, той комп покинув чат вже у 2004році, як тільки я розібрався із цим шайтан-пристроєм, та що там до чого. Пам'ятаю що мамка була VIA.
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Kassatka: 23.11.2025 15:34
OldGoodGames: 23.11.2025 04:26 Це в якому місті таке було вибачаюсь спитати? Бо Корвет для 2000-2002 або щось дуууже старезне
У Кременчуці. І це ще норм для станції юних техніків. У ті ж часи станцію юних натуралістів у центрі міста взагалі закрили, бо хтось захотів роздерибанити пристойну ділянку землі в привабливому місці.
спойлер
OldGoodGames: 23.11.2025 04:26СЮБОР клон Денді)
На моєму китайському клоні Денді під назвою LIKO російськомовний "обучающий картриЛж" теж виводив заставку "СЮБОР" при завантаженні.
OldGoodGames: 23.11.2025 04:26бо в мене у 9тому класі у 1995 варіант був купити тільки 286 але він коштував на ті часі шалених грошей аж 240$ це було чотири місячних платні, тому перший ПК з'явився тільки у 1997 після закінчення школи
Цей мій Пень 3 з моніком обійшлися тоді моїм батькам у тисячу доларів. Власне батько пару років їздив у російське місто нафтовиків на хороші заробітки допомагати родичу вести торговий бізнес, ця лахва швидко скінчилася, але вдалося накопичити певні заощадження. А потім батько вже сам торгував комп'ютерними дисками у Києві, проте бізнес йшов з перемінним успіхом, за піратські диски час від часу шманали, а ліцензійні диски погано продавалися. Коли вже купили комп, то цей бізнес був на завершальній стадії. Таким чином у мої руки потрапило багато хороших дисків, найчастіше застарілих, але від цього не менш цікавими.
OldGoodGames: 23.11.2025 04:26Заздрю по доброму :) бо в мене у 9тому класі у 1995 варіант був купити тільки 286
Зате я на цьому Pentium 3 750 МГц + nVidia Riva TNT2 Pro 32 Мб просидів аж до весни 2008 року, коли я закінчував навчання в універі. І мені в принципі його цілком вистачало весь той час, весь робочий софт працював, хай не завжди швидко, ігри ніби теж ішли. Просто в іграх не варто було виставляти розширення екрану вище за 640x480, а в деяких треба було і 320x240. Ну і в Варкрафт 3 проц не витягував більше 3 ботів на карті, тому коли я купував ніч в комп'ютерному клубі для того, щоб зекономити на можливості скачати якнайбільше мегабайтів, то після скачування кайфував, запускаючи Варкрафт 3 на потужному компі на великій карті з 11 ботами. А потім з мене хотіли здерти додаткові гроші помегабайтно за те, що я свої 60 мегабайт витратив за одну годину, а не розподілив по 10 мегабайт протягом кожної години з шести годин оплаченої ночі й відмовлялися записати мені те, що я скачав, поки не оплачу. Ну а я принципово не схотів за такі наїзди платити й більше в той клуб не ходив. Зате за той час на компі з Пентіум 3 розширили оперативу з 128 Мб до 384 Мб, й багато разів докупалися вінчестери та CD/DVD приводи, вінчестер і CD-RW привод, куплені другими, при цьому встигли здохнути. Також 17" CRT-монік був замінений на 19" IPS, що дало величезне полегшення зі втомлюваністю при тривалому сидінні за компом. Але основа проц, відяха та материнка залишалися без змін. А потім відразу скакнув з нього на Core 2 Quad Q6600 + 4 Гб DDR2 800 + Radeon HD 3870 512 Мб. Зате цей системник з Пентіум 3 притягнув собі на роботу в 2008, бо спочатку мене посадили за якийсь Селерон на базі Пентіум 2.
OldGoodGames: 23.11.2025 04:26Молодець витрачав час с розумом! :up:
А зараз ти чим займаєшся?
Та власне штани протираю офісним планктоном :( з 2008 у одній і тій самій державній установі, у якій працювали й мої батьки, поки були молодшими. Спочатку влаштувався на посаду інженера-електроника, згодом програміста, переважно це звичайна офісна робота планктоном за компами, моніторили інформацію, що йде по нашій всеукраїнській мережі та розсилали роз'яснення та зауваження. Працював неповний робочий тиждень 3 дні, їзжу в Київ з села електричкою, що доволі довго. Час від часу писав деякі програми на Delphi, які допомагали нашому відділу легше робити рутинну роботу та виконували інші корисні речі. Півтора роки назад хотіли мене припахати на повний 5-денний графік, то я не схотів, бо мені так важко й перевівся на позмінну роботу на нижчу посаду техніком у тому ж підрозділі теж за компами плюс з телефонними дзвінками. Працюю тепер одна доба робоча зміна, три дні відпочиваю, та власне на роботі теж не напружуємося й більшу частину ночі спимо на розкладачках. Стало ще більше вільного часу, а зарплата навіть вища, бо раніше було 60% ставки, а зараз повна ставка + невеличка доплата за роботу в нічний час.
Вдома завжди використовував свої вміння для різноманітних хоббі, ну і звісно для навчання/роботи. Теж час від часу пишу програми, які допомагають здійсненню таких хоббі, використовую пакети Corel, Photoshop та багато іншого професійного софту. А серед таких хоббі моддинг ігор, переклад ігор та програм українською, розповсюдження україномовного контенту, колекціонування різних цікавинок з інтернету, 18+ контент та 18+ моддинг. Ну і просто люблю займатися саморозвитком, самоосвітою та самовдосконаленням. Дуже багато займався духовними пошуками, релігією та філософією й при цьому ж водночас науково-популярною інформацією. Навіть втік з християнства та на 4 роки прийняв іслам, а потім взагалі відмовився від релігій і поступово перейшов від деїста/ітсиста до агностика наполовину атеїста. Зараз теж споживаю багато научпопу, останнім часом переважно з Ютубу. Також багато цікавлюся політикою, порохобот. В ігри останнім часом майже не граю, але час від часу дивлюся по ютубу/твічу той нещасний кіберспорт та інший контент, що ще виживає по RTS - Warcraft 3, Age of Empires 2/4, Age of Mythology: Retold, Warhammer 40000: Dawn of War.
Дякую! :)
У мене приблизно теж саме :)
Держконтора інженер-програміст енікей 13+ років :gigi:
Правда усе розвалилося ще у 2020, так що якщо ти ще там працевлаштований і є бронь то дуже добре :up:
Зараз у пошуках, вчив 3д але не пішло щось :-/
Намагаюсь вивчати буддизм, психологію... лінукс :think: :banghead: :popcorn: :facepalm: :censoured:
Взагалі пк мене завжди цікавили не практично, а як духовне хоббі :gamer:
Відповісти