OldGoodGames: ↑
23.11.2025 01:31
Корвет та 95-98 це різні епохи, здесь з 97 року вже почали з'являтися перші комп'ютері клуби невеличкі і там вже були 95-98 з Пеньками, невже не було доступу до таких пк(хочаби подивитися) що вимушені були спілкуватись з Корветом тільки? У 95 школах навіть були вже Поиски(1біт проти 8біт у Корвета)
► В моєму житті, на жаль, ці самі епохи йшли не послідовно, а - як прийдеться, часом перепригуючи одна одну,
- спойлер
- а по більшому рахунку - випадково по мірі жорсткої необхідності "впригували" в повсякдення
.
► Перший комп вживу я побачив на екскурсії на Хм. АЕС, здається тоді в Нетішині під кінець 90-х якісь перші комп'ютерні клуби і почали з'являтися, але туди кататися заради подивитися - мені, школяру, було "трохи" задорого
.
► В моєму місті перший такий клуб на недобитих, зібраних звідкись ПК відкрився після того, як в 98-му почали жорстко розганяти тодішні ТЦК (військомати) і один з офіцерів вирішив вигідно розмістити "зароблений капітал". Саме там нам пару раз викупали місця для уроків знайомства з ІТ, де ми колупали Дос. Але на Корветах я щільно сидів уже в випускних класах в 2000/2001 роках. Ну, тобто - як "сидів"
: Корвет був один на всю школу... робочий, другий був поламаний, то ж в основному на ньому під час уроку сидів і тремтів сам вчитель. Доступ до "комп'ютерного тіла" був тільки у декількох "везунчиків" типу мене, що хоч трохи пробували робити вигляд, що щось там шарять, ну і крім того я був відмінником і лазив тоді по місцевих олімпіадах з фізики, а вчителем інформатики якраз поставили вчителя фізики, то він мене вже знав як облупленого. Але слово "везунчик" я не просто так взяв у лапки, бо тут ще як подивитися - пощастило мені чи "пощастило" сидіти і то все клапати, адже атмосфера була як у іграх Fallout.
Уявіть собі вигорівший монітор Корвета, на якому ледь-ледь проступають оранжево-жовті написи і щоб краще бачити - в кабінеті фізики, де ми й "гризли перший граніт ІТ-наук", наглухо зашторювали чорні (спеціально під лабораторні роботи з електрикою та оптикою) штори - атмосфера бункера ще та. Сидить 25+ абсолютно невїжджаючих в те що відбувається морд поверх голови маленького майже як карлик вчителя в здоровенних окулярах і всі разом, ледь дихаючи, щоб і останній Корвет не здох, не моргаючи пяляться в оцей такий-собі своєрідний Піп-Бой
. Я коли в Fallout- починав грати - прямо як в школу в деяких моментах повертався.
Kassatka: ↑
23.11.2025 03:14
...От у школі в 11 класі в 2002-2003 на уроках інформатики вже відносно нові компи з Windows 95/98 стояли...
► Я в ці роки вже був на 1-2 курсах, де якраз і проходили загальні предмети і курс інформатики, разом з профільними - фінансами, бух.обліком і аудитом - тривав найбільше, півтора курса. То ж повноцінне знайомство з усіма цими 95/98/2000/ME/NT у мене якраз відбулося там -

перше медіа (те, що собою являє і як працює відеоплеєр), а заодно і перший пекельний шок-контент, хорор і навіть боді-хорор, крінж,

психологічна травма і мало що не попадалово - все це одночасно - сталося якраз там при першому ж відвідуванні комп'ютерної аудиторії на першій же лабораторній.
Kassatka: ↑
23.11.2025 03:14
...А по комп'ютерним клубам і будучи студентом не ходив, бо друзів для такого не було та й це гроші треба платити...
► Теж не дуже тягнувся до клубів по причині грошей,
- спойлер
- а так як в 90-х я малював ще з початкових класів простенькі настолки, якими розважалися в школі, то бавились більше такими іграми, бо ПК-клуби були не по кишені... і тетрісом, звісно
.
► В дні студентства - щось подібне. У нас була стипендія, яка виплачувалась лише тим, хто має середній бал по предметах 4,5 по 5-тибальній системі (пізніше підняли до 4,9), то ж мені доводилося багато часу іншим "дурницям" навчанню віддавати. Стипендії вистачало покрити оплату зйому кімнати в квартирі і трохи на повсякдення, а по вечорах зазвичай я пропадав в спорт-комплексі, де ми спільно з тренером знімали зал, то ж на початках навіть окремо працювати потрібно було, щоб були кошти на оплату всякого-різного. Хоча, май я тоді власний комп або хоча б організуй я за плату собі доступ до ПК-місця - я міг би, напевно, непогано заробляти на наборі тих же рефератів/курсових і т.д.. Не додумався на той час...
► У мене з 2001 по 2006 рр. був свій власний "Мортал комбат", поки інші грали його на ПК: крім того, що всі займалися по своїх секціях, раз на місяць більшість тренерів і бажаючих з ними їхніх учнів збиралися разом і, так би мовити, ділилися досвідом
. Ніхто нікого не примушував, ніхто ні з кого не знущався, але пробувались між собою дієвість технік в напів-контакті. бокс, класична боротьба, греко-римська, джиу-джитсу, дзю-до спортивне, кік-боксинг, муай-тай, карате (різних напрямків), тай-цзи, айкідо...; частина тренерів - профі, майстри спорту, частина - самоучки "з під заблудшого майстра-китайця", частина - з багаторічним досвідом поїздок в ту ж Японію і на той час - кацапію (того ж Кочергіна сумнозвісного запрошували)... треш-угар-со... (нє
, содомії не було!) місцями, коротше кажучи, весь час після пар в другій половині дня був зайняти, було чим цікавим зайнятися. А ПК, якщо у вільному доступі не було, то й не до нього тоді було...
► А я ще застав ті часи, коли в дошкільному і молодшому шкільному віці клацав на радянській друкарській машинці

.
- спойлер
- Це десь 88-92 роки - у мами на роботі відбулась переорганізація і друкарську машинку, на якій робилися ДСК тодішні, списали в утіль - ох я тоді радувався, коли на жовтих листках радянського "недо-А4" виводив якісь свої дитячі "фанфіки". Правда - боляче трохи було, бо вдавити причому різко потрібно було клавішу, а промахнутися там повз - як два пальці об... Власне, коли з усього маху промахувався пальцем по клавіші, то там і шкіру можна було зчесати і навіть ніготь заломити об приводи клавіш
.
► А так досі сліпий набір на "клаві" і не опанував (хоча здавалося б такі "простирадла" вже не перше десятиліття "вивішую" в Неті
) - друкую 4 пальцями в напівсліпому наборі у відриві від клавіатурі, тобто - б'ю по клавішах зверху, як на друкарській машинці - напевно то дуже поганий рефлекс виробився з тих пір...
► А... ні-ні-ні

, ці, про які Ви пишете - то само собою
- спойлер
- (я такі теж купував десь не дуже довгий термін в 2008-му, коли вже був повноцінно-"обвішаний" власний комп, а Інтернету ще не було - треба було якось mp3-хи хоч якісь діставати з улюбленою музикою). Я розповідав про пізнійший досвід, коли вже скачував музику з Нету і щоб був резерв, то акуратно записував її на DVD-болванки, підписував, купував компактні коробки до дисків, робив під них шаблони і друкував власні обкладинки.
► Про MP3 та WinAMP в Autorun-ом... Якось так сталося, що під свою тоді непогану по звуку для кімнати 2.1-ПК-аудіо-систему, я, разом з якоюсь збіркою WinAMP-а, так вийшло, що встановив і ввімкнув ENHANCER 0.17 - з тих пір я як наркоман-аудіофіл без нього слухати музику на середніх по якості колонках не можу. Завжди бісили оці дискові WinAMP-и
- перекидував музику на комп і тільки тоді міг нормально, спокійно слухати.
Z440_User: ↑
23.11.2025 11:23
Капець, ото читаю вас і маю сказати, мажори!
Школа, десь 1996-1997рік, перший урок інформатики, нас завели в комп'ютерний клас, сказали "Діти, це комп'ютер, а тепер пішли в майстерні на працю". Більше ми в тому класі не були.
►

Х-ха! А я думав, що то ще в мене жесть була. Ми хоча б сиділи біля того Корвета і дивилися в нього...
- спойлер
- ► Але, чесно сказати, коли щодня 5 уроків (6 - максимум), а в четвер - аж 7 і з них два останні якраз інформатика, а ти - старшокласник і безкоштовні обіди тобі вже не видаються, а їсти хочеться (особливо, коли ти ще й на перервах "на турніки" регулярно виходиш), а те, що взяв з дому спеціально для от такого випадку - вже давно з'їдено раніше... то не дуже то все радісно було,
реально - як в Fallout-і, напів-голодний і в "бункері" - хотілося порозкидати всіх цих "зомбєй" навколо і чкурнути за якимось пропіталовом...
► Класика, як я бачу

.
- спойлер
- Мені, що має образне мислення і дуже важко запам'ятовує будь яку вербальну символіку тоді, школяру середніх класів, казали так: "...оці всі робочі столи, графіка, папочки - то все фігня, чуть-шо - і все злітає, а от Дос - то ВЕЩЬ, навіть якщо все заглючить-злетить і настане кінець світу - Досом ти все-одно зможеш все зробити, а оце все візуальне - то іграшки, не більше! Тож давай не вимахуйся,а ...
"Рви траву!!!" (С)". Бейсік - в тому ж напрямку; не скажу, що геть не знадобилося, але, коли малюю щось для користувацького інтерфейсу і сам можу залізти, змінити в чомусь код для потрібної візуалізації - то це краще допомагає зрозуміти, що і як краще відмалювати чи підігнати під інші елементи. Але далі банальних HTML, CSS і джави-скріпт на початковому рівні - я пробитись не в змозі. Дос - взагалі, реально якусь "дитячу травму" викликав, через що я хоч і працюю на Лінуксі, але тільки справа доходить до консолі - внутрішнє відчуття таке, ніби перед тобою гладка, рівна стіна метрів зо 3 в висоту, яку тобі треба подолати, а позаду вовки доганяють
.